Aiotko viettää eläkevuodet Espanjassa? Nyt tarkkana! Perintöasiat muuttuvat koko EU:n alueella elokuun puolen välin jälkeen. Katso tästä, mikä muuttuu.

EU:n yhtenäinen perintöasetus astuu voimaan 17.8.2015. Sen jälkeen perintöasioissa sovelletaan kuolinhetken asuinpaikan lakeja.

– Eli jos asut ja kuolet Espanjan Aurinkorannikolla, niin silloin perintöasioissasi sovelletaan Espanjan lakia, ellei asuinpaikan määrittämisen osalta muuhun tulokseen tulla, toteaa asianajaja Harri Kontturi

Lue myös: Asianajaja vertaa testamenttia tv:n ostoon – "Kestää 50 vuotta ja estää perintöriidat”

 Eroja maiden välillä on myös siinä, onko perillinen vastuussa vainajan veloista. Esimerkiksi Saksassa on. Manner-Euroopan maissa on tavallista, että jos ottaa perinnön vastaan, perii myös velat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa ja Ruotsissa perillinen ei vastaa henkilökohtaisesti perittävän veloista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue lisää: Näin Espanja verottaa eläkeläisiä

Näin voit ohjata perintöäsi

Asetuksessa on kuitenkin kohta, jolla ulkomaisten lakien armoille joutuminen voidaan estää.

– Voit tehdä testamentin ja kirjata siihen, että jälkeen jääneeseen omaisuuteesi ja mahdollisesti laatimaasi testamenttiin ja siihen liittyviin määräyksiin sovelletaan Suomen lakia ja Suomessa voimassa olevien oikeusperiaatteiden perusteita. Silloin kuolinhetken asuinpaikalla ei ole merkitystä. 

Ennen perintöasetuksen voimaantuloa tehdyt testamentit säilyvät pätevinä.

Euroopan unionissa tehtiin jo vuonna 2012 päätös asetuksesta, jossa henkilön  kuolinhetken asuinpaikka määrää perintöön sovellettavan lainsäädännön. Asetukselle määrättiin poikkeuksellisen pitkä siirtymäaika, jotta eri EU-maiden oikeusministeriöt ehtisivät tiedottaa muutoksesta riittävästi. Tästä huolimatta uusi asetus on yllättänyt monet.

Lue lisää: Aikuinen aviopari - näin pidätte perinnön omassa suvussa

Verotus ei muutu

Jos testamentti unohtuu, ja perintöön sovelletaan esimerkiksi Espanjan lainsäädäntöä, ei se vaikuta perillisten verotukseen.

– Suomessa asuvat perilliset maksavat perinnöstään perintöveroa aivan normaalisti Suomessa, suomalaisen lainsäädännön mukaan, kertoo asianajaja Harri Kontturi.

Tarkista tuhti pakettimme perintöasioista! Löydät perintöpaketin täältä

Sisältö jatkuu mainoksen alla