Espanjan aurinkorannikon päihdeongelmaan on monta syytä ja apu on kiven alla, kertovat Fuengirolasta tavoitetut Teuvo Peltoniemi ja diakoniapappi Kaisa Salo. Mikä sinun kokemuksesi on?

A-klinikkasäätiön eläkkeellä oleva viestintäjohtaja Teuvo Peltoniemi viettää

nykyään talvensa Espanjassa. Hän ei pääse vanhoja työasioita pakoon edes etelän auringossa.

– Aurinkorannikon suomalaisyhteisö on nuorentunut, kun tänne on muuttanut paljon nuoria puhelinmyyntityön perässä. Ikääntyvien alkoholiongelmien lisäksi täällä kamppaillaan nykyään myös nuorison päihdeongelmien kanssa, Peltoniemi kertoo.

Sinänsä espanjansuomalaiset ovat kuin mikä tahansa yhteisö: osa juo enemmän, osa vähemmän, osa ei lainkaan.

Niille, joille alkoholi maistuu, on espanjalaisessa elämäntavassa ja kulttuurissa vähän pidikkeitä. Alkoholi on halpaa ja baareja piisaa.

– Espanjassa ei ole tapana tavata kotona, joten baarit ovat sosiaalisen elämän näyttämö. Alkoholia on aina tarjolla, Peltoniemi toteaa.

Erityisen hankala tilanne on siinä vaiheessa, kun pitäisi löytää apua ja saada putki poikki.

Säästö tulee kalliiksi

Espanjassa on laadukasta päihdekuntoutusta, mutta sitä tarjoavat lähinnä yksityisklinikat espanjaksi. Suomeksi apua saa muun muassa AA-ryhmistä ja suomalaiselta kirkolta.

Suomen valtio palkkasi aurinkorannikolle sosiaalityöntekijän vuosiksi 2011–2013, mutta sitten rahoitus loppui.

– Se oli suuri menetys, Aurinkorannikon diakoniapappi Kaisa Salo kertoo.

Suomalainen sosiaalityöntekijä saattoi ohjata päihdeongelmaisen helpommin katkolle ja hoitoputkeen Suomeen.

– Tänne tarvittaisiin ehdottomasti suomalainen sosiaalityöntekijä, joka voisi ottaa suuremman vastuun päihdeongelmaisten auttamisesta, Salo sanoo. 

Peltoniemi on samoilla linjoilla.

– Ratkaisu pitäisi löytää Suomesta käsin, sillä Espanjan valtio ei pysty kantamaan vastuuta suomenkielisten talviasukkaiden alkoholiongelmista.

Päihteet auringon alla

Fuengirolassa pidetään kesäkuun alussa seminaari ”Päihteet auringon alla”, jossa ongelmaan yritetään pureutua syvemmälle ja löytää uudenlaisia auttamiskeinoja.

– Netin kautta annettava apu voisi olla yksi edullinen vaihtoehto, Peltoniemi sanoo.

Kaisa Salo kohtaa työssään myös ne ihmiset, joiden alkoholiongelma on riistäytynyt nettiavun tavoittamattomiin.

– Täältä löytyy jopa suomalaisia asunnottomia alkoholisteja, Salo toteaa.

Aurinkorannikon suomalaisbaareilla on ongelmassa kaksoisrooli.

– Suomalaisravintoloiden työntekijät myyvät alkoholia ja joutuvat aika ajoin toimimaan päihdeongelmaisten tukijoina, Peltoniemi kertoo.

Kun dementikko dokaa

Suomalaiset ikääntyvät sekä Suomessa että Espanjassa.

Ikääntyvien päihdeongelmat ovat tulleet terveydenhuollolle osittain yllätyksenä.

– Ikääntyvät sukupolvet käyttävät nykyään enemmän alkoholia. Kun elinikä venyy, erityisen vaikea ongelma tulee olemaan muisti- ja päihdeongelmien kasautumien. Sekä Suomessa että aurinkorannikolla pitäisi luoda kiireen vilkkaa hoitomalleja dementikkoalkoholisteille, Peltoniemi sanoo.

Julkaistu 12.3.2015 päivitetty 8.8.2016.

Vierailija

"Jopa suomalaisia asunnottomia alkoholisteja" – päihdeongelmat riistäytymässä Aurinkorannikolla

Ei ne alkoholiongelmaiset Espanjassa mitään yksityishoitoon mene vaan kun sairastuvat niin terveyskeskuksiin joutuvat. Ja sitten aikanaan lasku lähetetään Suomeen Kelan maksettavaksi. Niin että kyllä menee suomalaisten veronmaksajien pussista joka tapauksessa. Oon kyllä noin yleisellä tasolla sitä mieltä, että alkoholisti on alkoholisti riippumatta siitä, missä maassa asuu tai oleskelee. Suomesta pääsee laivalla parilla eurolla viinaa hakemaan Tallinnasta halvalla. Tulee taatusti halvemmaksi...
Lue kommentti

Moni jätti ottamatta influenssarokotuksen tänä talvena. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila kertoo, miksi rokotuksen ottaminen on tärkeää.

ET:n omalääkäri Risto Laitilan supersuosittu Riston vastaanotolla -videosarja jatkuu taas tänä keväänä. Luvassa on kymmenen uutta, mielenkiintoista jaksoa, joissa keskustellaan ET:n lukijoita askarruttavista terveysasioista. 

Katso video yllä!

Täältä näet kaikki aiemmat videosarjan osat.

Kova rajat harvemmin kaunistavat. Meikin huolellinen häivytys takaa kauniin lopputuloksen. Neljän askeleen meikillä korostat kasvojesi parhaita puolia ja saat raikkaan lopputuloksen.

Elinvoimainen ja virkeä meikki syntyy lisäämällä volyymia ja väriä silmien alueelle sekä valoisuutta iholle.

Tee ensimmäiseksi pohjameikki. Muista: mitä ohuempi meikkivoide, sitä tasaisemmalta iho näyttää. Sen jälkeen voit loihtia kasvoille väriä, hohtoa ja syvyyttä näillä vinkeillä:

1. Punaa poskille

Poskipuna tuo kasvoille eloa ja raikastaa koko ilmeen hetkessä. Voidemaiset poskipunat levittyvät kauniisti myös juonteiselle iholle. Pyörittele poskipunaa huolella!

 1. Voidemainen poskipuna levittyy parhaiten sormin. Taputtele punaa poskiluun korkeimpaan kohtaan ja häivytä taputellen kohti ohimoa ja otsaa. On tärkeää taputella väriä iholle niin kauan, ettei selkeitä rajoja ole esillä.
 2. Jos käytät puuterista poskipunaa, pyöräytä sivellin ensin poskipunapannussa ja sitten kämmenselässä. Sivele poskipunaa niin kevyesti iholle, että sivellin juuri ja juuri koskettaa ihoa. Häivytä, kunnes rajaa ei ole näkyvissä.
 3. Lisää tarvittaessa hiukan väriä poskiluulle ja aivan aavistus sen alapuolelle. Häivytä.

2. Hohtoa kasvoille

Erilaiset hohde- ja korostustuotteet ovat yhä suositumpia. Niillä tuot valoa kasvoillesi ja korostat niiden korkeimpia kohtia – niitä, joihin valo muutenkin osuu ensimmäisenä.

 1. Sipaise hohde- tai korostustuotetta aivan poskipään korkeimpaan kohtaan sekä kulmaluulle.
 2. Levitä nestemäinen korostustuote meikkivoiteen alle vain poskien alueelle. Voit taputella sitä hippusen myös kulmaluulle valmiin meikin päälle.
 3. Puuterimaista korostustuotetta sipaistaan viimeisenä vaiheena aavistus puuterin tai meikkivoiteen päälle. Taputtele mahdollinen liika hohde sormin pois.

3. Kulmat kuntoon

Kulmakarvat kehystävät kasvoja ja tuovat niihin ryhtiä.

 1. Harjaa kulmat luonnollisiksi.
 2. Harvakarvaisiin kulmiin voi piirtää aukkokohtiin kulmakynällä karvamaisia vetoja. Ohuita tai hentoja kulmia voi lisäksi tuuheuttaa kuitukulmavärillä tai puuterimaisella kulmavärillä.
 3. Harjaa aina lopuksi kulmat läpi kulmaharjalla, jotta kynän/värin jälki pehmenee ja rajat häivyttyvät luonnollisemmiksi.

4. Syvyyttä silmiin

Laskeutuneet luomet "kohoavat", kun levität liikkuvalle luomelle vaaleaa sävyä ja häivytät silmäkulman kohdalle luomivakoon tummaa sävyä. 

Kun käytät silmämeikkiin kolmea sävyä, värit sulautuvat toisiinsa ja silmämeikistä tulee kauniin utuinen. 

 1. Pohjusta luomet ensin peiteaineella tai luomenpohjustusaineella. Puuteroi tarvittaessa.
 2. Levitä vaaleaa luomivärisävyä koko liikkuvalle luomelle.
 3. Nappaa sitten siveltimeen hiukan tummempaa sävyä ja häivytä sitä luomivakoon ja aavistuksen verran silmäkulmasta viuhkamaisesti ulospäin. Häivytä väriä niin kauan edestakaisin liikkein ja pyöreästi sivellen, ettei varsinaista rajaa ole näkyvissä.
 4. Ota siveltimeen hiukan vielä tummempaa luomiväriä ja levitä sitä aavistuksen keskemmälle luomivakoon. Häivytä samalla tyylillä rajattomaksi.
 5. Rajaa kynällä vain yläluomi, se nostaa katsetta. Muista taivuttaa ripset ja levitä ripsiväriä.