Espanjan aurinkorannikon päihdeongelmaan on monta syytä ja apu on kiven alla, kertovat Fuengirolasta tavoitetut Teuvo Peltoniemi ja diakoniapappi Kaisa Salo. Mikä sinun kokemuksesi on?

A-klinikkasäätiön eläkkeellä oleva viestintäjohtaja Teuvo Peltoniemi viettää

nykyään talvensa Espanjassa. Hän ei pääse vanhoja työasioita pakoon edes etelän auringossa.

– Aurinkorannikon suomalaisyhteisö on nuorentunut, kun tänne on muuttanut paljon nuoria puhelinmyyntityön perässä. Ikääntyvien alkoholiongelmien lisäksi täällä kamppaillaan nykyään myös nuorison päihdeongelmien kanssa, Peltoniemi kertoo.

Sinänsä espanjansuomalaiset ovat kuin mikä tahansa yhteisö: osa juo enemmän, osa vähemmän, osa ei lainkaan.

Niille, joille alkoholi maistuu, on espanjalaisessa elämäntavassa ja kulttuurissa vähän pidikkeitä. Alkoholi on halpaa ja baareja piisaa.

– Espanjassa ei ole tapana tavata kotona, joten baarit ovat sosiaalisen elämän näyttämö. Alkoholia on aina tarjolla, Peltoniemi toteaa.

Erityisen hankala tilanne on siinä vaiheessa, kun pitäisi löytää apua ja saada putki poikki.

Säästö tulee kalliiksi

Espanjassa on laadukasta päihdekuntoutusta, mutta sitä tarjoavat lähinnä yksityisklinikat espanjaksi. Suomeksi apua saa muun muassa AA-ryhmistä ja suomalaiselta kirkolta.

Suomen valtio palkkasi aurinkorannikolle sosiaalityöntekijän vuosiksi 2011–2013, mutta sitten rahoitus loppui.

– Se oli suuri menetys, Aurinkorannikon diakoniapappi Kaisa Salo kertoo.

Suomalainen sosiaalityöntekijä saattoi ohjata päihdeongelmaisen helpommin katkolle ja hoitoputkeen Suomeen.

– Tänne tarvittaisiin ehdottomasti suomalainen sosiaalityöntekijä, joka voisi ottaa suuremman vastuun päihdeongelmaisten auttamisesta, Salo sanoo. 

Peltoniemi on samoilla linjoilla.

– Ratkaisu pitäisi löytää Suomesta käsin, sillä Espanjan valtio ei pysty kantamaan vastuuta suomenkielisten talviasukkaiden alkoholiongelmista.

Päihteet auringon alla

Fuengirolassa pidetään kesäkuun alussa seminaari ”Päihteet auringon alla”, jossa ongelmaan yritetään pureutua syvemmälle ja löytää uudenlaisia auttamiskeinoja.

– Netin kautta annettava apu voisi olla yksi edullinen vaihtoehto, Peltoniemi sanoo.

Kaisa Salo kohtaa työssään myös ne ihmiset, joiden alkoholiongelma on riistäytynyt nettiavun tavoittamattomiin.

– Täältä löytyy jopa suomalaisia asunnottomia alkoholisteja, Salo toteaa.

Aurinkorannikon suomalaisbaareilla on ongelmassa kaksoisrooli.

– Suomalaisravintoloiden työntekijät myyvät alkoholia ja joutuvat aika ajoin toimimaan päihdeongelmaisten tukijoina, Peltoniemi kertoo.

Kun dementikko dokaa

Suomalaiset ikääntyvät sekä Suomessa että Espanjassa.

Ikääntyvien päihdeongelmat ovat tulleet terveydenhuollolle osittain yllätyksenä.

– Ikääntyvät sukupolvet käyttävät nykyään enemmän alkoholia. Kun elinikä venyy, erityisen vaikea ongelma tulee olemaan muisti- ja päihdeongelmien kasautumien. Sekä Suomessa että aurinkorannikolla pitäisi luoda kiireen vilkkaa hoitomalleja dementikkoalkoholisteille, Peltoniemi sanoo.

Julkaistu 12.3.2015 päivitetty 8.8.2016.

"Jopa suomalaisia asunnottomia alkoholisteja" – päihdeongelmat riistäytymässä Aurinkorannikolla

Ei ne alkoholiongelmaiset Espanjassa mitään yksityishoitoon mene vaan kun sairastuvat niin terveyskeskuksiin joutuvat. Ja sitten aikanaan lasku lähetetään Suomeen Kelan maksettavaksi. Niin että kyllä menee suomalaisten veronmaksajien pussista joka tapauksessa. Oon kyllä noin yleisellä tasolla sitä mieltä, että alkoholisti on alkoholisti riippumatta siitä, missä maassa asuu tai oleskelee. Suomesta pääsee laivalla parilla eurolla viinaa hakemaan Tallinnasta halvalla. Tulee taatusti halvemmaksi...
Lue kommentti