Presidentti Tarja Halosenen toivoo, että työnantajat ymmärtäisivät työuran vaiheet nykyistä selkeämmin.

– Ihminen ei halua olla aivan raato, kun pääsee eläkkeelle. Sen sijaan pitää hyväksyä se, että eläkkeelle on päästävä kunnossa.

Näin sanoo presidentti Tarja Halonen, mutta korostaa, että järjestelmän kannalta kovin yksilöllisiä ratkaisuja ei kuitenkaan pystytä tekemään. Olisi mietittävä kannustepuolta.

– Jos on huonommassa kunnossa ja pääsee työkyvyttömyyseläkkeelle, on erilaisia malleja, pehmeitäkin, ja hyvä niin. Voisi hyvin olla näitä bonusvuosia, presidentti Tarja Halonen sanoo ja jatkaa:

– Ihmiset ovat tajunneet tämän kauhean hyvin, mutta työnantajat eivät ole sitä tajunneet. Ei ole mitään mieltä siinä, että tosiallista eläkeikää pitäisi saada pidemmälle, jos työmarkkinat suhtautuvat sillä tavalla, että viisikymppinen on jo vanha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tarja Halosen mukaan on tärkeää nähdä työmarkkinat uudelleen. Mitkä olisivat sellaisia töitä, joita voisi tehdä vanhempanakin, vaikka työkunto ei ole ihan sama kuin nuoruusvuosina?

– Ihmisellä pitäisi olla sellainen tunne, että voi tehdä uudenlaistakin työuraa, että työelämässä olisi erilaisia vaiheita: nuoruus, keski-ikä ja vanhemmat vuodet.

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran toukokuussa 2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla