Helsinkiläinen eläkeläinen haluaa syödä hyvin ja ostaa uudet talvivaatteet. Miten se onnistuu reilulla 500 eurolla kuukaudessa?

Miten pärjäät tonnin eläkkeellä? Näin kysyy ET-lehden suosittu keskusteluketju. Vuosien ajan aiheesta on kirjoitettu satoja kommentteja. Uusimpien viestien joukossa on keskustelua paljon pienimmistäkin summista:

"En osaa sanoa, että miten pärjäätte 1000 euron eläkkeellä. Koska minun osatyökyvyttömyyseläkkeeni on 700 euroa kuukaudessa.”

Tämä kommentti herätti paljon keskustelua muun muassa ET-lehden Facebook-sivustolla:

”Minä saan alle sen 700 euroa kuukaudessa, mutta olen syönyt joka päivä.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miten tulet toimeen alle 700 eurolla kuukaudessa, yllä olevan Facebook-kommentin kirjoittanut Liisa Salomaa?

– Itse asiassa vuokranmaksun jälkeen minulla jää 572 euroa kuukaudessa ruokaan, hygieniaan, vaatetukseen ja matkalippuun, johon lataan silloin tällöin arvoa, Liisa kertoo puhelimessa ET-lehdelle.

– Jos käteen jäisikin vaikka se 1000 euroa, eläisin jo loistavasti. Pystyisin ostamaan sillä vaikka mitä, jos haluaisin. Lainaan nykyisistäkin tuloistani rahaa lapsilleni.

Kierrätysvaatteita ja tarjousruokaa

Tällä hetkellä Liisa haaveilee nastallisista kengistä, jotka pitäisivät pystyssä liukkailla.

– Esimerkiksi Icebugit olisivat hyvät, mutta niihin eivät rahani riitä. Ehkä hankin ne ensi vuonna. Nyt sinnittelen yli kymmenen vuotta vanhoilla nastapohjallisilla, jotka miesvainaani osti aikoinaan.

Liisa kertoo ostavansa vaatteensa kirpputoreilta ja internetin kierrätysryhmistä.

– Uusilla vaatteilla voi piristää itseään, mutta minulla ei ole varaa ostaa niitä kaupasta. Uuden talvitakin ja -kengät hankin vanhojen vaatteiden Facebook-ryhmästä.

72-vuotias Liisa on ollut seitsemän vuotta nyt eläkkeellä. Hän kuvailee työuraansa lyhyeksi, mutta monipuoliseksi. Ensin Liisa hoiti 20 vuotta lapsiaan, joita hänellä on kuusi. Sen jälkeen hän teki töitä erilaisissa taidelaitoksissa, kuten Kiasmassa ja Ateneumissa ja toimi omaishoitajana sekä vapaaehtoistyöntekijänä.

– Olen oppinut säästämään enkä ole koskaan tuhlannut. En polta enkä juo alkoholia. Ruokaa en osta koskaan niin paljon, että sitä pitäisi heittää pois. Se on monen huono, erittäin turha tapa. Ostan myös tarjoustuotteita.

Viiden euron keitto moneksi päiväksi

Viisi vuotta sitten Liisalta leikattiin aivokasvain. Sosiaalivirasto maksaakin Liisan lääkkeet, sähkölaskut ja puolet kotivakuutuksesta. Kelalta hän saa asumistukea.

Yhden kerran Liisa luuli olevansa suuressa pulassa, kun asumistuki oli yllättäen katkaistu.

– Sosiaalitoimisto kieltäytyi maksamasta vuokraani, mutta onneksi sain tukea diakonia-avustuksista.  Tätä ei moni tiedä, enkä tiennyt minäkään silloin, että kirkko tarjoaa myös taloudellista apua. Seurakunta maksoi yhden kerran vuokrani eikä minun tarvinnut maksaa sitä takaisin. Sen jälkeen aloin saada taas asumistukea.

"Moni ei tiedä, että kirkko tarjoaa myös taloudellista apua."

Helsingissä omakotitalon päädyssä vuokralla asuva Liisa suunnittelee kauppareissunsa tarkkaan. Lähimmät pikkukaupat ovat kilometrin päässä, mutta yleensä hän tekee isommat ostokset marketissa. Liisa sanoo hankkivansa ruokansa niin, että niistä voi tehdä kerralla useamman päivän ateriat.

– En osaa edes tehdä pieniä annoksia jotain keittoa. Kun ostaa pakastevihanneksia ja paistaa joukkoon vaikka jauhelihaa, saa viidellä eurolla maistuvan keiton moneksi päiväksi. Osan laitan pakkaseen, sillä samaa ruokaa pystyn syömään korkeintaan 3–4 päivää peräkkäin.

Vaikka rahaa ruokaan on vähän, Liisa vakuuttaa, että hän ”syö hyvin joka päivä”.

– Nautin päivittäin lämpimän ruoan, sekä ainakin aamiaisen ja iltapalan. Leipäni on ruista ja päällä on juustoa, joskus leikkelettä. Välillä pystyn herkuttelemaankin. Silloin voin tilata valmiin ruoan tai ostaa jotain kalliimpaa, kuten pihvin, Liisa kuvailee.

"Syön hyvin joka päivä, välillä herkuttelenkin."

5.2.2016 kello 9.19: Jutun alkuperäisestä otsikosta on muutettu haastattelijan pyynnöstä "pojalleni"-sana "lapsilleni"-sanaan.

Eläke 680 euroa kuukaudessa

Liisan kuukausitulot ja -menot

  • Eläke 680,43 e / kk
  • Takuueläke 38,49 e / kk
  • Asumistuki 503,77 e / k
  • Vuokra 650 e / kk
  • = 572,69 e / kk ruokaan, hygieniaan, vaatetukseen ja matkalippuun
  • Kaupungin sosiaalivirasto maksaa lääkkeet, sähkölaskut ja puolet kotivakuutuksesta

Kysely

Onko eläkkeesi yli 1000 euroa?

Saan yli 1000 euroa
Saan yli 1000 euroa
54.8%
Saan alle 1000 euroa
Saan alle 1000 euroa
45.1%
Ääniä yhteensä: 155
tyhmä mikä tyhmä

En haluasi olla kateellinen mutta olen kuitenkin. Että sossu maksuu jopa sähkölaskut ja omavastuu vuokrasta on rapiat sata euroa asumistuen jälkeen!  Kyllähän sitä jää rahaa lainailla pojalle kun yhteiskunta elättää. Ja minkälainen on tämä poika perheineen, joka äidiltä lainaa? Sen jälkeen kun kotoaan muuttaa pois ja perheen perustaa ja tekee lapsia niin on omillaan. Kasvaako tässäkin jälkipolvi, jonka mielestä yhteiskunnan eli muiden veronmaksajien pitäisi osallistua heidän perheensä ylläpitoon? Mun mielestä ei pidä tehdä lapsia jos itsellä ei heitä varaa elättää.

Ikinä en oo sossussa käynyt enkä mitään tukia saanut. Rankka työelämä takana ja silti pieni työeläke.  Tyhmä mikä tyhmä, paree kun oisin jäänyt kotiin lapsia "tekemään ja hoitamaan" niin nyt sitten eläkkeellä pärjäisin paremmin yhteiskunnan tuilla.

Vierailija

Noin pienellä tuololla oma äitinikin akoinaan elelei, säästöön laittoi ja nuukasti eli. Minullekkin aina halusi antaa kun kävin hänen luonaan, en enää iljennyt ottaa kun ikää minulle tuli, hän ei tykkännyt siitä kun kieltäydyin ottamasta. Ei se ole mitään uhrautumista, jos lapselleen haluaa antaa, eikä siitä mitään kruunua kukaan päälaelleen pyydystä.  Onnea toivotan elämäänsä hänelle jatkossakin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla