Tv-kokki Maija Silvennoinen, 57, on kokenut kolme eroa, mutta uskoo yhä siihen, että se oikea tulee vielä vastaan. Minun numeroni -juttusarjassa Maija kertoo elämänsä tärkeistä numeroista.

42 vuotta keittiössä

Olen paistanut elämässäni yli 6 000 pihviä, sillä 42 vuodessa ehtii paljon. Aloitin 15-vuotiaana keittiöapulaisena Rantasipi Summasaaressa Saarijärvellä. Raaka-aineet tulivat läheltä, kokonaisina ja jopa elävinä, toisin kuin nyt. Oli upeaa päästä paikkaan, jonka toiminta pohjautui klassiseen ranskalaiseen keittiöön.

Palace oli maalaistytölle unelmien työpaikka.

Olen työskennellyt monessa huippuravintolassa. Tärkein niistä on Helsingin Palace, jonne pääsin 20-vuotiaana keittiömestari Eero Mäkelän oppiin. Palace oli maalaistytölle unelmien työpaikka.

2005 lautasta

Isossa studiokeittiössäni on kuvattu monta TV:n Bon Apetit -ohjelmaa ja keittokirjojeni kuvat. Järjestelen kaikki kuvaukset itse, siksi rekvisiittavarastossani on 2 005 erilaista lautasta. Juuri nyt pidän sapattivuotta. Haluaisin aina keksiä jotain uutta, ja olen vähän jo aloitellut ravintovalmennusta ja ikäisteni naisten hyvinvointineuvontaa. Viisikymppinen nainen tarvitsee tietyn määrän rasvaa ja proteiineja, eikä liian kevyt ruokavalio ole hyvä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kolmen eron jälkeen uskon yhä siihen, että se oikea tulee vielä vastaan.

3 avioeroa

Mitä pidempään on sinkkuna, sen vaikeampi on löytää rakasta. Olen etsinyt deittisovellus Tinderistäkin, mutta turhaan. Kolmen eron jälkeen uskon yhä siihen, että se oikea tulee vielä vastaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miehen pitää hyväksyä minut sellaisena kuin olen, itsevarmana ja vahvana, ja olla mielellään itsekin sellainen. En halua viettää vanhuutta yksin, kaverin kanssa olisi kiva matkustella. Haaveilen linnamaisesta kivitalosta Italiassa tai Ranskassa. Ehkä se mieskin voisi löytyä sieltä!

Suosikkikohteemme on Gili-saaret Indonesiassa.

2 lasta

Minä ja lapseni olemme tiivis perhe. Tyttäreni Sara-Sofia, 23, ja poikani Riku, 31, tekevät hyvää ruokaa ja kokkailemme usein yhdessä. Kun tulen maalta Saarijärveltä Helsinkiin, käymme kiinnostavissa ravintoloissa. Aikuisten lasten kanssa on myös kiva matkailla. Suosikkikohteemme on Gili-saaret Indonesiassa, jossa on kaunista ja puhdasta sekä hyvää ruoka.

Olen vaatefriikki.

50 mekkoa

Olen vaatefriikki. Ostan tai teetän vain luonnonmateriaaleista ommeltuja ajattomia vaatteita, jotka ovat myös hyvä syy pysyä samoissa mitoissa vuodesta toiseen. Arjessa olen farkkutyyppiä, mutta panostan juhliin. Minulla on ainakin 50 mekkoa ja saman verran kenkäpareja. Ja 15 neliön vaatehuone.

Teen Cassulle ja Aatulle kerran päivässä riistakäristystä ja porkkanaa.

2 koiraa

Minulla on kaksi havannankoiraa, mamin pikku puudelit Cassu ja Aatu. Trimmautan ne nätiksi joka neljäs viikko. Teen niille kerran päivässä riistakäristystä ja porkkanaa, vaikka muuten ne syövät nappuloita. Koirat nukkuvat kanssani ja tulevat mukaan saunaankin. Ne makoilevat jaloissani, kun istun lempipaikallani yläkerran nojatuolissa ja katselen ikkunasta avautuvaa maalaismaisemaa vaihtuvine vuodenaikoineen.

4 polvea kokkeja

Tiesin jo lapsena, että minusta tulee kokki. Aino-äitini oli pitokokki, ja kun äiti oli töissä, sain Helli-mummon luona haistella ihania ruuantuoksuja. Meillä kotonakin tuoksui ruoka koko ajan, niin kuin maalla oli tapana.

Olin 7-vuotias, kun yritin itse kokata jotain. Tein silakkalaatikkoa äidin mallin mukaan, mutta unohdin munamaidon. Silti kaikki vakuuttelivat ruokaa hyväksi.

Olen kiitollinen, että äiti ja mummo johdattivat minun ruuan salaperäiseen maailmaan. Ehkä minäkin tein saman tyttärelleni, sillä hänkin opiskeli kokiksi.

Leivon yhden luomuruisleivän viikossa.

1 ruisleipä

Leivon yhden luomuruisleivän viikossa. Olen leiponut sen samalla mummolta saadulla juurella koko elämäni ajan. Teen löysän taikinan vuokaan, jotta taikinasta tulee pehmeä ja se kohoaa hyvin. Vien osan leivästä 83-vuotiaalle äidilleni. Hän asui kanssani kahdeksan vuotta, mutta halusi palata naapurissa olevaan lapsuudenkotiimme, vanhaan maalaistaloon. Hän piristyi silmissä päästessään kotiin. Piipahdan siellä päivittäin.

Maija Silvennoinen

  • Syntynyt 1961 Saarijärvellä, jossa myös asuu.
  • Työ Keittiömestari ja ravintoloitsija. Työskennellyt monissa Helsingin huippuravintoloissa ja omistaa kasvisravintola Katriinan Jyväskylässä. Toimi 10 vuotta Bon Appétit -ohjelman juontajana 1990-luvulla.
  • Perhe Kaksi aikuista lasta sekä havannankoirat Cassu ja Aatu.
  • Harrastukset Ulkoilu metsässä koirien kanssa.
  • Ajankohtaista Tuorein kirja Maijan ruokavuodet (Docendo) ilmestyi keväällä. Se on Maijan 24. ruokakirja ja samalla hänen elämänkertansa.

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 12/2018.

Sisältö jatkuu mainoksen alla