”Koti on ollut koko ajan yhteinen projektimme”, Hannu ja Ulla kertovat.
”Koti on ollut koko ajan yhteinen projektimme”, Hannu ja Ulla kertovat.

Ulla ja Hannu Joki-Korpela ovat olleet naimisissa vuodesta 1967. ”Meillä on toistemme kanssa hyvä olla”, Ulla kertoo.

Ulla, 72, ja Hannu, 75, Joki-Korpela, Helsinki

Naimisissa vuodesta 1967

”Tämä on kaiken loppu, ajattelin, kun sain 60-vuotisjuhlieni aikaan tietää sairastuneeni rintasyöpään. Meidän piti Hannun kanssa juuri aloittaa ihana eläkeläiselämä. Syöpä putosi siihen kuin pommi, mutta Hannulta sain tukea. Kävimme yhdessä kuntoutuksessa ja toipuminen eteni hyvin.

Olen kuullut, että moni mies ei kestä vaimon muuttumista sairauden myötä, ja tulee ero. Meitä vaikeudet ovat yhdistäneet.

Kaikki on pitänyt itse hankkia ja elämä rakentaa.

Ihastuin Hannuun tanssilavalla. Opiskelin tuolloin Helsingissä, mutta vietin kesälomaa kotona Pohjanmaalla. Hannu oli hyvännäköinen ja tanssi erinomaisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vuoden seurustelun jälkeen ostimme juhannuskihlat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuulumme suuriin ikäluokkiin, ja meitä oli joka paikassa liikaa. Kaikki on pitänyt itse hankkia ja elämä rakentaa.

Liiton alkuaikoina asuimme töiden ja asuntopulan takia erillämme. Kestimme sen kärsimyksen, kun tiesimme, että se on väliaikaista.

Kolmivuorotyötä tehneet Ulla ja Hannu ovat aina jakaneet keittiöaskareet.
Kolmivuorotyötä tehneet Ulla ja Hannu ovat aina jakaneet keittiöaskareet.

Onnistuimme pääsemään kiinni arava-asuntoon Vantaan Simonkalliossa, ja siitä se yhteiselämä alkoi. Myöhemmin muutimme Tikkurilaan omakotitaloon, jonka Hanski kunnosti. Hän on käsistään niin kätevä. Ja ahkera.

Tili on aina ollut yhteinen.

Pikkuhiljaa laittelimme paikkoja, sitä mukaa miten rahat riittivät. Rahastakaan meidän ei ole koskaan tarvinnut riidellä, tili on aina ollut yhteinen.

Liittomme salaisuus taitaa olla siinä, että arvostamme samoja asioita: ahkeruutta, säästäväisyyttä, vakaata elämää. Meillä on toistemme kanssa hyvä olla.

Koti on ollut koko ajan yhteinen projektimme. Yhdessä puuhailemme pihalla. Kun molemmilla oli kolmivuorotyö, Hannu oppi kaikki kotityöt ja myös teki niitä.

Tätä nykyistä rintamamiestaloamme ihailin aina ohi kulkiessani. Sitten eräänä päivänä näimme lehdestä, että talossa on näyttö.

Minua pelotti kahden talon loukku, mutta Hannu oli silloinkin oikea rautahermo.

Väkeä oli paikalla paljon, tarjous piti tehdä heti. Minua pelotti kamalasti kahden talon loukku, mutta Hannu oli silloinkin oikea rautahermo, ja kaikki meni hyvin.

Olemme viihtyneet talossamme. Joskus aiemmin ajattelin, että eläkkeellä voisi palata Pohjanmaalle, juurille, mutta emme me täältä mihinkään lähde. Täällä ovat lapset ja lastenlapset, tutut ja ystävät.

Hannu ja hänen sisaruksensa pitävät entistä kotitaloaan yhteisenä loma-asuntona. Hyvin se toimii. Viimeksi meillä oli puunkaatotalkoot. Talvellakin käydään, mutta kesällä enemmän. Omalla autolla menemme sinne, Hannu ajaa aina.”

Liittojen määrä laskee

  • Uusien avioliittojen määrä nousi vuonna 1945 kaikkien aikojen ennätykseen: 44 380. Vain vuonna 1946 luku on Suomessa ollut suurempi. Vuoden 2017 lopussa oli vielä 56 avioparia*), joiden vihkivuosi on 1945.
  • 1960-luvun eurooppalainen radikalismi ei horjuttanut suomalaisten parisuhdeuskoa. Huippuvuosi oli 1967: 41 273 Tuolloin solmituista liitoista jatkui vuonna 2017 vielä 14 123 liittoa*).
  • Avioliittojen määrä hupeni koko 1970-luvun ja oli vuonna 1979 alimmillaan sitten sota-ajan: 29 277. Tuolloin solmituista liitoista oli voimassa vuonna 2017 vielä 14 224*).

*) Kumpikin puoliso elossa vuoden 2017 lopussa. Asuinpaikkana Suomi.

Lähteet: oikeus.fi, Tilastokeskus

Juttu on julkaistu ET-lehden numerossa 10/2018

Sisältö jatkuu mainoksen alla