Sauna, grilli ja kokko. Suomalaiseen juhannustunnelmaan kuuluvat tulenlieskat, mutta niiden kanssa on oltavat erityisen tarkkana, kehottaa pelastusala.

Juhannuksen grillimestarin on syytä tarkkailla paitsi ympäristöään, niin myös grillin pienintäkin kipinää – omassakin keittiössään.  Grillaamiseen sisältyy aina palovaara, ja varsinkin valvomattomalla grillauksella voi olla vakavia seurauksia.  Suomessa sattuu joka vuosi turhia tulipaloja, jotka ovat levinneet huolimattomasta grillaamisesta.

Nestekaasu syttyy pienimmästäkin kipinästä, muistuttaa  Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö. Kaasun haju on aina vakava vaaran merkki ja silloin on syytä toimia: avotulet ja tupakat pitää sammuttaa heti.

Kaasugrillistä pitää myös tarkistaa sen kunto letkuineen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka juhannusruokaa valmistettaisiin pienemmällä grillillä, sisältyy siihenkin aina vaaroja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hiiligrillin hehkuva hiillos ja puuskainen juhannustuuli ovat myös vaarallinen yhdistelmä. Siksi fiksu grillaaja sijoittaa pallogrillinsä tuulensuojaan. Toki ensin hän on käyttänyt vähintään puoli minuuttia juhannuksestaan sytytysnesteen ja -geelin pakkauksen käyttöohjeen lukemiseen.

Leimahdusvaaran välttämiseksi sytytysneste saa ensin imeytyä hiiliin.

Grillauksen jälkitoimiin kuuluu sulkea grilli kannella, ja tuhkan päälle kaadetaan ämpärillinen vettä tai tuhka lapioidaan kannelliseen metalliastiaan. Tuhkan jäähtyminen voi viedä toista vuorokautta. Edellisillan tuhkaa ei siis voi vaan kaataa luontoon tai syttyvään paikkaan.

Ethän tee näitä mokia, kun grillaat?

Petrolia marinadiksi keskellä h-hetkeä

  • Perinteisin grillimoka on sytytysnesteen roiskiminen huonosti palaviin hiiliin kesken grillauksen. Sytytysnestettä voisikin kutsua Suomen yleisimmäksi marinadiksi. Grillihiilet ja -briketit saa syttymään tasaisesti piippusytyttimellä, jolloin sytytysnestettä ei edes tarvita.

"Jos nyt vielä viisi minuuttia"

  • Lihan sisälämpötila ratkaisee, milloin liha on mureimmillaan. Useimmat eivät käytä lihalämpömittaria. Lihan sisälämpötila nousee muutaman asteen grillistä nostamisen jälkeenkin, joten liha pitäisi nostaa grillistä hieman ennen sen optimaalista lämpötilaa ja antaa sen vetäytyä hetken vaikka folioon kääräistynä.

Tahaton liekittäminen

  • Juustoja ja lihaa grillattaessa ruoasta vapautuu nestettä ja sulanutta rasvaa, jota tippuu hiilille tai briketeille. Tämä saattaa sytyttää grillin liekkeihin. Grillattavat on silloin nostettava toiselle puolelle grilliä tai kokonaan pois ja annettava grilliin pudonneen rasvan palaa loppuun. Rasvapaloa saa koskaan yrittää sammuttaa vedellä. Tahattoman liekittämisen voi välttää rasvankeräysastian avulla.

"Putsaan grillin sitten ensi kerralla"

  • Grillin puhdistaminen ei ole pelkkä hygienia- ja makukysymys, vaan puhdas grilli pysyy suorituskykyisenä ja sen käyttöikä pitenee merkittävästi. Näin opastaa tavaratalo Gigantti. Katso puhdistusohjeet omasta grillistäsi. Puhdistusaineella grillin saa putipuhtaaksi poistamalla ritilän grillistä, suihkuttamalla puhdistusainetta ja antamalla sen vaikuttaa noin 30–60 sekuntia. Lopuksi ritilä huuhdellaan lämpimällä vedellä. Myös grillin ulkopinnat kannattaa putsata pyyhkimällä jäähtyneet pinnat miedolla puhdistusaineella ja lopuksi lämpimään veteen kastetulla pyyhkeellä.
    Grillin suojapeite on hyödyllinen, sillä se suojaa grillin paitsi sateelta ja tuulelta myös siitepölyltä ja ilman epäpuhtauksilta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla