Kun jalkakäytävä ja tiet ovat jäiset ja pelottavan liukkaat, puhutaan pääkallokeleistä. Vai puhutaanko - mikä on oikea termi?

Ensin pakastaa, sitten lauhtuu. Viime viikkojen lämpötilat ovat heitelleet paikkakuntakohtaisesti jopa parikymmentä astetta vuorokaudenkin aikana. Lämpötilojen äkkinäisestä vaihtelusta on seurannut vaarallista liukkautta, tiet ovat jäätyneet, paikoin teiden päällä on lunta tai vettä äkkiliukkautta lisäämässä.

Tunteita herättävät asiat herättävät yleensä myös kielen. Murteisiin mahtuu monta termiä näille yllätysliukkaille: yksi puhuu iljanteista, toinen kaljamista. Mikä on oikea sana? Mitä sinä käytät? Ja mistä tuo sana tai ilmaus juontaa juurensa? Osallistu keskusteluun! Uutisoimme viikon lopuksi eniten ehdotuksia saaneiden sanojen taustat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen lounaisesta Suomesta, ja "kaljama" tuo mieleeni kurkun kostukkeen ja kaljamahan. Siksi puhun pääkallokeleistä tai iljanteesta. Ilkeä keli on nyt ollut täälläkin.

Voikos tälle ollakkaan yhtä ainutta oikeaa termiä,  kaikki sanonnat tavallaan ole yhtä oikeita, tai niin olen aina luullut.

Täällä pohjois-savossa vanha väki puhui marraskuisista "Liisan liukkaista ja Kaisan kaljamista", nykyisin kelit on mitä on. Kaljamat ja iljanne, molempia kuulee sanottavan.

muori

Sisältö jatkuu mainoksen alla