Vaikeat taloudelliset ajat saavat ihmiset syömään terveellisen ruuan sijaan makeisia ja pikaruokaa, joka on edullista – mutta lihottavampaa.

Kansainvälinen talouskriisi, joka alkoi vuonna 2008, on nakertanut kuluttajien kukkaroa, mutta ei vyötäröä. Päinvastoin.

Talousjärjestön OECD:n mukaan ylipainoisten ihmisten määrä on kasvanut.

Tämä selittyy osin sillä, että ihmiset ovat vaihtaneet kalliimmat ateriat halvempaan ruokaan. Silloin vähenee myös terveellisten ruoka-ainesten, kuten vihannesten ja hedelmien kulutus. Sen sijaan niin sanotun roskaruuan syöminen on kasvanut.  Energiaa otetaan helpoista ja edullisista ruoka-aineista, kuten herkuista, eineksistä ja pikaruuasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ylipaino on lisääntynyt muun muassa Sveitsissä, Australiassa ja jopa Ranskassa, jota pidetään hoikkien naisten maana.  Erityisesti ilmiö on kasvanut naisten ja köyhien keskuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

OECD kirjoittaa raportissaan, että finanssikriisi on osaltaan lisännyt lihavuutta, kun monet perheet ovat joutuneet säästämään ruokakuluissaan.

Ylipainoon liitetyt sairaudet, kuten diabetes ja sydänsairaudet, tulevat kalliiksi valtioille. Raportin mukaan jokaisen maan täytyy nyt taistella entistä kovemmin ylipainoa vastaan ja hallitusten pitää saada kansalaiset laihduttamaan.

Valtiovallan toimilla pitäisi vaikuttaa siihen, että terveellisten elintarvikkeiden (kasvikunnan tuotteiden, munien, kalan, viljan) kuluttajahinnat pysyisivät alhaisina. Kannattaisi myös kieltää myymäläketjujen paljousalennukset, etenkin limsojen ja herkkujen. Hintapolitiikalla voitaisiin saada asiakkaat ostamaan terveellisempää ruokaa. Tietysti myös valistus on tärkeää, mutta valintatilanteessa usein hinta ja helppo saatavuus ratkaisevat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla