Ulla Vehkaperä, 49, vei kauniit tilkkupeittonsa näytille helsinkiläiseen palvelutalo Kantin Pysäkkiin. Kaikissa töissä on tarina: torkkupeitto on tehty aviomiehen paidoista ja kalastajapeitto on kalastajaisän muistoksi

Ulla Vehkaperä aloitti tilkkutöiden harrastuksen järjestämällä 40-vuotisjuhlat, jonne tuli parikymmentä naisystävää. Lahjatoiveekseen hän ilmoitti 50 x 50 cm kokoisen kangaspalan.

– Juhlissa jokainen esitteli kankaansa. Olen vihreän ja oranssin ystävä, mutta sain hauskoja ja yllättäviä värejä! Päätin tehdä jokaiselle vieraalle hänen tuomastaan kankaasta jotain, Ulla kertoo.

Ulla ilmoittautui työväenopiston tilkkutyökurssille harjoittelemaan tekniikoita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tein nyssyköitä, pussukoita, seinävaatteita, patalappuja ja penaalin. Kaikkiin liittyi tarina suhteestani kangaspalan lahjoittajaan. Saunakaverilleni annoin saunapussin, työpaikan talonmiehelle avaimenperän. Jos en tunne tilkkutyön saajaa siitä ei tule hyvää, Ulla toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ulla Vehkaperä on Metropolia Ammattikorkeakoulun toimintaterapian tutkintovastaava. Hän jos kuka tietää, että jokaisella ihmisellä pitäisi olla jokin värisyttävä asia, vaikkapa käsityöharrastua.

– Vein tilkkupeittoni töölöläiseen palvelutaloon kuukaudeksi ja järjestin taidenäyttelyn avajaiset iäkkäille asukkaille. He olivat hyvin kiinnostuneita töistäni, ja kertoivat millaisia käsitöitä itse olivat tehneet.

Taito oli tärkeä taito se oli sotien jälkeen. Tuunaaminen ja kierrättäminen oli silloin arkipäivää.

- Yksi rouva oli tosi liikuttunut, koska hänen äitinsä oli harrastanut tilkkutöitä, ja työni herättivät hänessä lämpimiä muistoja.  hänen äidistään. Olimme molemmat aika liikuttuneita. Tätä taide ja käsityöt ovat parhaimmillaa, tunteisiin vetoavia.
Rouva aikoo käydä katsomassa tilkkutöitä joka päivä, sillä ne ovat ruokalan yhteydessä Kantin galleriassa. Sinne on kaikilla vapaa pääsy katsomaan näyttelyä.

1. ELÄMÄNI ILO
Tämä on näyttelyn henkilökohtaisin peitto, jossa on elämäni tärkeitä asioita; perhe, koti, puutarha, meri, kukat, tilkut ja eläimet. Peitossa on käytetty erilaisia tilkkutyötekniikoita. Tämän peiton pidän itse.

 

2. RAKAS NALLE
Ystävämme tytär saa kesällä vauvan ja tämän peiton. Ystävät ja nämä kankaat ovat kulkeneet matkassani monia vuosia, niin kuin lapsuuden nallekin.

 

3. KAIKEN MAAILMAN LIPUT
Keskellä talvea oli pakko saada väriä ja valoa. Tämä peitto menee mummon kesäterassille päiväunipeitoksi. Peitto on tehty rentouttavalla ja hauskalla suikaletekniikalla.

 

4. HIRSIMÖKKI
Kaappiin kerääntyneistä kankaista syntyi Laurille ja Paulalle mökkipeitto - hirsimökkitekniikalla. Sieltä löytyy heidänkin antamaa kangasta.

5. LAPIN RUSKA JA REVONTULET
Amerikkalainen ystäväni Beth ei Suomessa käydessään ehtinyt nähdä lapin ruskaa eikä revontulia vaikka olisi halunnut. Batiikkikankaat olen ostanut hänen kanssaan New Orangen pienestä tilkkupuodista USA:ssa. Töölön Tilkkupajan Soile Kivinen on tehnyt hienon tikkauksen.

 

6. PUPUKIN NUKKUU
Näyttelyn ainoa peitto, jolle ei ole vielä omistajaa. Keskoslapselle nuppupeitto kokoa 40x50 cm

 

7. KALASTAJA-PAPAN MUISTOKSI
Veljelleni Jukalle ja hänen vaimolleen Seijalle peitto, jonka olen tehnyt isämme muistoksi.  Kuvista löytyy mm. isän suunnittelemia kalastusaluksia, Perämeren peltimopoja. Seijan äiti on värjännyt kankaat ja peitossa on käytetty paperitekniikkaa.

 

8. ”ULLA REPI AVIOMIHEN PAIDATKIN” -peite
Niin intohimoista on tilkkutöiden tekeminen, vaikka kankaiden repiminen on tilkkutöissä kiellettyä. Peittoon on käytetty miesten paitakankaita. Aika moni on oman mieheni paidasta.

 

9. TÄHTI
Tähtiystävälle syntymäpäivälahjaksi torkkupeitto. Kyllä 50 -vuotiaalla on lupa ottaa päivätorkut. Malli on Hunter´s star, joka perustuu perinteiseen intiaanin nuoli -malliin.

 

10. KAAKELIUUNI
Peitto ystäväperheelle, jolla on kaunis koti ja kaakeliuuni. Heidän lasten ansiosta menin naimisiin Timon kanssa. Jelly Roll -kankaat ja aiheeseen liittyvän kirjan ostin työmatkalla Glasgowssa.

 

11. FAMMUN KULLAN KOTIELÄINTILA
Toinista tuli isoäiti. Sannilla ja Antilla on nyt kaikkien näiden eläinten lisäksi myös tyttövauva. Eläimet on tehty paperitekniikalla.

 

12. PARISÄNGYN PEITTO
Myös nukkekodin asukkaat tarvitsivat tilkkupeiton.

Kantti ry, Humalistonkatu 4, 00250 Helsinki
Ulla Vehkaperän Ruokaperräiset - Power nap -tilkkupeittonäyttely Kantin pysäkillä 4.–30.4.2016.
Haluatko sinäkin järjestää Kantissa taidenäyttelyn? Ota yhteyttä palvelujohtaja Soili Mustoseen, p. 050 4002 093

Sisältö jatkuu mainoksen alla