Tv. Telkkari. Töllö. Rakas kuvalaatikko on ollut monen ihmisen arkeen kuuluva asia jo pitkään. Mutta onko sen käyttö ja sisältö muuttunut paljonkin vuosien saatossa?  Kysyimme gallupissamme 50–80-vuotiaiden televisiotottumuksista ja -suosikeista.

Kaisu Halko, 68,
visailufani

Parikkalalainen Kaisu pitää uutisista, hartausohjelmista sekä erityisesti vanhoista ja historiallisista elokuvista, jos niitä sattuu tulemaan.

– Kyllä sitä ilman televisiota selviäisi, mutta radion puuttuminen tuntuisi jo hankalalta.

Nuoruudestaan hän muistelee sitä, kuinka televisiota saatettiin tulla naapuristakin katsomaan, kun ei omaa ollut. Erityisesti hän piti visailuohjelmista, jotka aina opettivat uusia asioita ja keräsivät perheen yhteen pitämään hauskaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Nykyään televisiossa näkyy liikaa väkivaltaisia ohjelmia, erityisesti kun pienetkin lapset saattavat katsella niitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaisu toivoisi, että nykyään televisiossa olisi enemmän perinteisiä visailuohjelmia yleisimmillä kanavilla, jotta siitä voisi jälleen muodostua tapa viettää hyvää perheen yhteistä aikaa.

Kaisu Halko.
Kaisu Halko.

 

Timo Rinne, 54,
brittisarjojen seuraaja

– Pienenä ohjelmia oli vähemmän. Telkkarissa oli vain kaksi kanavaa ja aina tiesi, mistä sarjasta puhuttiin. Nykyään ei tiedä, mistä ohjelmasta puhutaan ja joskus kanavakin on vieras.

Timon mielestä hyviä ohjelmia on nykyään harvassa. Enää ei ole hyviä sketsisarjoja ja koomikkoja, kuten Spede ja Pirkka-Pekka Petelius.

– Tulee liikaa tosi-tv-ohjelmia ohjelmia, jotka ovat täysin turhia. Useimmat kotimaisetkaan sarjat eivät ole yhtä hyviä kuin ennen. Juoni toistaa vaan itseään, kun on ideat loppu.

Enimmäkseen Timo katselee historiallisia dokumentteja ja uutisia pysyäkseen ajan tasalla maailman asioista sekä englantilaisia sarjoja. Moottoriurheilua hän katsoo ihan vain viihteen vuoksi. Timon lempiohjelma onkin Emmerdale, joka on hänen itsensä mukaan "pitkäaikainen, hyvä englantilainen sarja".

Timo Rinne.
Timo Rinne.

 

Tepa Halko, 80,
penkkiurheiluintoilija

– Olen urheilulle muuten kaikkiruokainen, mutta jalkapallo ei kiinnosta yhtään.

Helsingissä asuva Tepa katsoo lähes kaikki löytämänsä dokumentit ja urheilukisat jalkapalloa lukuun ottamatta. Lempisarjoja ovat Emmerdale ja erityisesti Lemmen viemää, jonka hän katsoo aina kaksi kertaa nähdäkseen juonenkäänteet uudelleen.

Nuoruudestaan hän muistelee, kuinka koko perhe ahtautui pienelle sohvalle katsomaan urheilua yhdessä. Nykyään hän taas on kyllästynyt siihen, että jokainen mainoskatko on pullollaan trailereita tulevista ohjelmista.

– Jättäisivät trailerit väliin ja katsoisivat vaan itse ohjelman.

Tepa kertoo pärjäävänsä ilman televisiota, sillä hän myös lukee paljon.

Tepa Halko.
Tepa Halko.

 

Marja-Liisa Hämäläinen, 73,
dekkarien ja dokkarien ystävä

Marja-Liisa tykkää katsoa uutisia, ulkomaisia sarjoja, ajankohtaisia dokumentteja ja luonto-ohjelmia. Hänen lempisarjansa on Hercule Poirot. Hän pitää sarjasta, koska siinä ratkotaan murhia, mutta ei näytetä verta.

– Kotimaiset sarjat eivät kiinnosta niin paljon, ulkomaiset ohjelmat enemmänkin.

Marja-Liisa toivoo televisioon enemmän luonto-ohjelmia. Hän katsoi nuorempana enemmän televisiota kuin nykyään.

"Selviäisin ilman televisiota."

– Selviäisin ilman televisiota. Lopetin kerran television katselun, mutta lapset sanoivat, että he eivät viitsi tulla kylään, kun ei ole telkkaria.

Tämän jutun ovat kirjoittaneet helsinkiläisen Hiidenkiven peruskoulun 8C:n oppilaat, jotka opiskelevat mediapainotteisella luokalla. He harjoittelivat lehtijutun kirjoittamista vapaavalintaisesta aiheesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla