Ennen vanhaan koulun ulkopuolinen aika meni kotitöihin, ulkona leikkimiseen ja pelailuun. Minkälaisia muistoja lapsuuden vapaa-aika herättää kansakoulun käyneillä?

Vapaa-ajan vietto on muuttunut vuosien varrella hyvin erilaiseen suuntaan. Uuden ajan tekniikan kehitys on vähentänyt useiden nuorten työntekoa ja ulkoilua.

Maksulliset harrastukset ovat yleistyneet ja täyttäneet monien nuorien vapaa-ajan.

Kysyimme kuudelta kansakoulun käyneeltä seniorilta heidän suosikkileikeistään ja vapaa-ajanviettotavoistaan.
Oliko sinulla samat "leikit"?

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eila Niemelä, 73, ja Tarmo Niemelä, 77:

”Työnteko oli suuressa roolissa”

– Ennen ei ollut mitään harrastuksia niin kuin nykyään, vaan kaikki lapset haettiin aina vanhempien avuksi töihin, kertoo Eila.

Kotitöihin kuuluivat esimerkiksi pihatyöt, eläinten hoitaminen, pyykin peseminen ja ruoanlaitto. Töiden tekoon osallistui koko perhe. Kerättyjä marjoja ja sieniä myytiin, kuten myös itse pyydettyjä rapuja.

– Kun tuli ravustusaika, niin pyydystelin ja myin niitä naantalilaisiin ravintoloihin, Tarmo kertoo.

– Ystäväni isä työskenteli hautausmaalla, jossa vietimme paljon aikaa kesäisin. Meillä oli tapana hoitaa pientä hautakumpua, koska kuvittelimme, että siellä lepäsi pieni vauva. Myöhemmin selvisi, että mieheni isoäiti oli haudattuna juuri siihen hautaan ja että olin pikkutyttönä alkanut sitä sattumalta hoitamaan, kertoo Eila.

"Kun tuli ravustusaika, niin pyydystelin ja myin niitä."

 

Eeva Laakkonen, 86:

”Leikimme käpylehmillä”

Töitä saattoi olla paljon, mutta hauskaakin osattiin pitää. Mielikuvitusta käytettiin keksimään tekemistä, kun töistä oli vapaata.

– Käveltiin metsään ja kerättiin sieltä kiviä ja käpyjä, ja leikimme niillä. Laitoimme kävyille jalkoja ja kuviteltiin niiden olevan eläimiä, Eeva kuvailee.

Eläimiä oli kotona paljon, ja niistä tuli huolehtia. Niiden hoitamista ei kuitenkaan aina laskettu työksi, sillä ne olivat lähellä sydäntä.

– Pelastin nuorena pienen valkoisen karitsan, joka oli hyvin sairas. Vein sen lämpimään ja ruokin sitä. Siitä kasvoi ihana lammas, Eeva muistelee.

 

Mirja Suilamo, 67, ja Aimo Suilamo, 70:

”Kylän kioski oli suosittu hengailupaikka”

Vuorotellen leikittiin kavereiden pihoilla, koska maalla ne olivat isoja. Siellä keinuttiin ja leikittiin muita pihaleikkejä. Vesistön lähellä asuvat kävivät kalassa, veneilemässä ja uimassa. Suosikkina olivat kalastusreissut kavereiden kesken. Leikkivälineinä toimivat esimerkiksi erilaiset urheiluvälineet, itsetehdyt jousipyssyt ja nuket. Pyörillä matkustettiin paikasta toiseen.

– Ystäväni äiti oli parturi. Meitä oli neljä tyttöä ja lainasimme häneltä hiusvälineitä ja keräsimme maasta ruohotupsuja. Muotoilimme ja leikkasimme niille erilaisia kampauksia. Silloin ei ollut irtopäitä tai -hiuksia, joilla leikkiä. Se oli hauskaa, muistelee Mirja.

– Nuorena liikuttiin isoissa porukoissa. Oli meitä parhaimmillaan parikymmentä pojankollia. Kokoonnuimme kylän ainoalle kiskalle, jossa oli pöytiä ja tuoleja. Siellä pienemmät katsoivat isommilta mallia, kertoo Aimo.

"Silloin ei ollut irtopäitä tai -hiuksia, joilla leikkiä."

 

Heini-Marja Leppänen, 59:

”Ulkona oltiin aina”

Talvi tai kesä, aina löytyi touhuttavaa ja puuhasteltavaa. Suosituimmat talvileikit olivat iättömät lumileikit, hiihtäminen, mäen laskeminen ja luistelu. Yksin tai yhdessä, ulkona oltiin aina.  Ne ajat, jotka kuitenkin vietettiin sisällä, pelattiin esimerkiksi koronaa ja pingistä.

Lähellä oli usein metsiä ja peltoja, joita pitkin kylän lapset juoksentelivat. Kavereita ei nähty kotona sisällä, vaan ulkona tavattiin ja tehtiin lähes kaikki. Metsistä löytyi paljon tekemistä, kuten puihin kiipeilyä.

– Lapsena oli hauska mennä korkealle puuhun. Sieltä näki pitkälle. Ja koska asuin meren lähellä Espoossa, menimme ihan lapsien kesken moottoriveneellä merelle, helsinkiläinen biologian ja maantiedon opettaja Heini-Marja Leppänen naurahtaa.

Tämän jutun ovat kirjoittaneet helsinkiläisen Hiidenkiven peruskoulun 8C:n oppilaat, jotka opiskelevat mediapainotteisella luokalla. He harjoittelivat lehtijutun kirjoittamista vapaavalintaisesta aiheesta.

Millaisia leikkejä sinä leikit, kun olit nuori? Keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Kysely

Oletko leikkinyt käpylehmillä?

Kyllä
Kyllä
77.5%
En
En
22.5%
Ääniä yhteensä: 40
Vierailija

Pakko oli raapia taskurahoja jostakin, eli kiskottiin pajuista kuoria ja myytiin nahkurille, marjat kerättiin ja kaikki myytiin kirkonkylän rouville, talvella kerättiin käpyjä jotka osti metsäteknikko. Syksyllä mentiin töihin naapuriin perunan-nostoon ja juurikasmaalle, siinä sivussa tehtiin oman pikkutilan maataloustyöt ja joskus sentään ehdittiin uimaankin. !6-vuotiaana lähdin maailmalle.

71v

Meillä oli yksi leikki kesäisin kun lehmät oli laitumella navetta pesty ja kalkittu,lapsia riitti ja vähän matkan päästä lisää.Eli isoimmat meni parthen lehmäkisi pienemmät karsinaan vasikoiksi oli tillaaja  joka lypsi  tytöillähän oli kussat mekot päällää.oli lauhkeaa lehmää ja yks oli kova potkiin ,niitä harjattiin siis tukat,revittiin pihalta ruohoa juotettiin päästeetiin välillä pihalle joku oli aituri ,ihan niin kuin oikeassakin elämässä,sunnuntai oli paras leikkipäivä.Toetenkin käpylehmät kuulu ,rikkinäiset astiat sai leikkiin.Ite olin kova leikkiin katosin kodin ilmapiiriä,olin paimenessa mielellään yksinäinen ja kas vieläkin pakenen kun en ole ja tiedä hienouksista ei kiinnosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla