Nuori voi opettaa isovanhempaa pelaamaan hauskaa ja sosiaalista peliä. Kuva: Istock
Nuori voi opettaa isovanhempaa pelaamaan hauskaa ja sosiaalista peliä. Kuva: Istock

Etenkin lapset ja nuoret juoksevat nyt pokémonien perässä, mutta he eivät ole ainoita peliin koukuttuneita. Kaikenikäiset saalistavat nyt virtuaalihahmoja. Mistä on kyse?

Hittipeli Pokémon Go julkaistiin Suomessa viime viikon lauantaina. Se sai heti massat liikkeelle.

Kaupungilla on helppo nähdä nyt ihmisiä, jotka pelaavat tätä kännykkäpeliä. Pelaajat kävelevät paikasta toiseen metsästäen älypuhelimellaan virtuaalihahmoja eli pokémoneja. Peli hyödyntää Google Maps -karttasovellusta ja sijaintitietoja. Tarkoituksena on pyydystää mahdollisimman monta hahmoa ja kouluttaa niitä.

Projektityöntekijä Nuppu Soanjärvi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä kertoo, että Pokémonia pelaavat nuorison lisäksi myös monet keski- ja eläkeikäiset.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Osittain suosio selittyy 1990-luvun Pokémon-nostalgialla ja lisätyn todellisuuden uutuudenviehätyksellä, mutta yksin ne eivät suosiota takaa. Peliä voi periaatteessa pelata yksinkin, mutta korkeammilla tasoilla kannattaa lyöttäytyä yksiin muiden pelaajien kanssa, sanoo Soanjärvi EHYT:n tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pokémon Go murtaa monta pelimyyttiä. Ensinnäkin pelissä tapaa ja tutustuu muihin ihmisiin.

”Pelatessa yksinäinenkin voi kokea yhteisöllisyyttä ja parhaimmassa tapauksessa voi saada uusia kavereita.”

– Pokestopeilla on matala kynnys ryhtyä keskustelemaan tuntemattomien kanssa, koska kaikki on saman asian äärellä. Pelatessa yksinäinenkin voi kokea yhteisöllisyyttä ja parhaimmassa tapauksessa voi saada uusia kavereita, Soanjärvi kertoo.

Toiseksi Pokémon Go liikuttaa pelaajiaan. Monet ovat kävelleet kymmeniä kilometrejä saalistaessaan virtuaalihahmoja.

EHYT on koonnut Pokémon Go -vinkkilistan, joka sopii kasvattajalle. Katso, mitä sinun pitää ottaa huomioon, jos tuttavalapsesi tai lapsenlapsesi pelaa tätä hittipeliä.

Kuusi vinkkiä Pokémon Go -pelaajan aikuiselle

  • 1. On hyvä sopia yhteiset säännöt lapsenlapsen liikkumiselle ja muistuttaa, että julkisilla paikoilla voi pelata, mutta muut ihmiset pitää ottaa huomioon. Pelissä liikutaan oikeassa maailmassa. Esimerkiksi yksityisalueelle, kuten omakotitalon pihalle, ei saa mennä pelaamaan.

  • 2. Kannattaa kannustaa lapsenlastasi ystävälliseen käytökseen muita pelaajia kohtaan ja tutustua hänen pelikavereihinsa. Muistuta häntä, ettei tuntemattoman mukaan saa lähteä edes pokémonien perässä. 

  • 3. Nyt on syytä varmistaa, että lapsi tietää, onko hänellä lupa käyttää peliin rahaa. Tutkikaa yhdessä pelin kauppaa. Jos vanhemmat eivät halua lapsen käyttävän peliin rahaa, hyväksy se ja muistuta siitä myös nuorelle.

  • 4. Aikuisen kannattaa lähteä mukaan pelaamaan erityisesti perheen pienimpien kanssa.

  • 5. Eväät ja vesipullo eivät ole huono idea, sillä peli voi innostaa liikkumaan pitkiäkin aikoja kerrallaan.

  • 6. Iloitse pelaajan kanssa. Vaikka peli ei sinua kiinnostaisikaan, ole kiinnostunut lapsenlapsesi kokemuksista. Kysy ja kuuntele tai lähde iltakävelylle seuraksi Pokémonin metsästykseen. Anna arvoa toisen tärkeäksi kokemalle puuhalle.

Lähde: Ehkäisevä päihdetyö EHYT

Sisältö jatkuu mainoksen alla