Nuori voi opettaa isovanhempaa pelaamaan hauskaa ja sosiaalista peliä. Kuva: Istock
Nuori voi opettaa isovanhempaa pelaamaan hauskaa ja sosiaalista peliä. Kuva: Istock

Etenkin lapset ja nuoret juoksevat nyt pokémonien perässä, mutta he eivät ole ainoita peliin koukuttuneita. Kaikenikäiset saalistavat nyt virtuaalihahmoja. Mistä on kyse?

Hittipeli Pokémon Go julkaistiin Suomessa viime viikon lauantaina. Se sai heti massat liikkeelle.

Kaupungilla on helppo nähdä nyt ihmisiä, jotka pelaavat tätä kännykkäpeliä. Pelaajat kävelevät paikasta toiseen metsästäen älypuhelimellaan virtuaalihahmoja eli pokémoneja. Peli hyödyntää Google Maps -karttasovellusta ja sijaintitietoja. Tarkoituksena on pyydystää mahdollisimman monta hahmoa ja kouluttaa niitä.

Projektityöntekijä Nuppu Soanjärvi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä kertoo, että Pokémonia pelaavat nuorison lisäksi myös monet keski- ja eläkeikäiset.

– Osittain suosio selittyy 1990-luvun Pokémon-nostalgialla ja lisätyn todellisuuden uutuudenviehätyksellä, mutta yksin ne eivät suosiota takaa. Peliä voi periaatteessa pelata yksinkin, mutta korkeammilla tasoilla kannattaa lyöttäytyä yksiin muiden pelaajien kanssa, sanoo Soanjärvi EHYT:n tiedotteessa.

Pokémon Go murtaa monta pelimyyttiä. Ensinnäkin pelissä tapaa ja tutustuu muihin ihmisiin.

”Pelatessa yksinäinenkin voi kokea yhteisöllisyyttä ja parhaimmassa tapauksessa voi saada uusia kavereita.”

– Pokestopeilla on matala kynnys ryhtyä keskustelemaan tuntemattomien kanssa, koska kaikki on saman asian äärellä. Pelatessa yksinäinenkin voi kokea yhteisöllisyyttä ja parhaimmassa tapauksessa voi saada uusia kavereita, Soanjärvi kertoo.

Toiseksi Pokémon Go liikuttaa pelaajiaan. Monet ovat kävelleet kymmeniä kilometrejä saalistaessaan virtuaalihahmoja.

EHYT on koonnut Pokémon Go -vinkkilistan, joka sopii kasvattajalle. Katso, mitä sinun pitää ottaa huomioon, jos tuttavalapsesi tai lapsenlapsesi pelaa tätä hittipeliä.

Kuusi vinkkiä Pokémon Go -pelaajan aikuiselle

 • 1. On hyvä sopia yhteiset säännöt lapsenlapsen liikkumiselle ja muistuttaa, että julkisilla paikoilla voi pelata, mutta muut ihmiset pitää ottaa huomioon. Pelissä liikutaan oikeassa maailmassa. Esimerkiksi yksityisalueelle, kuten omakotitalon pihalle, ei saa mennä pelaamaan.

 • 2. Kannattaa kannustaa lapsenlastasi ystävälliseen käytökseen muita pelaajia kohtaan ja tutustua hänen pelikavereihinsa. Muistuta häntä, ettei tuntemattoman mukaan saa lähteä edes pokémonien perässä. 

 • 3. Nyt on syytä varmistaa, että lapsi tietää, onko hänellä lupa käyttää peliin rahaa. Tutkikaa yhdessä pelin kauppaa. Jos vanhemmat eivät halua lapsen käyttävän peliin rahaa, hyväksy se ja muistuta siitä myös nuorelle.

 • 4. Aikuisen kannattaa lähteä mukaan pelaamaan erityisesti perheen pienimpien kanssa.

 • 5. Eväät ja vesipullo eivät ole huono idea, sillä peli voi innostaa liikkumaan pitkiäkin aikoja kerrallaan.

 • 6. Iloitse pelaajan kanssa. Vaikka peli ei sinua kiinnostaisikaan, ole kiinnostunut lapsenlapsesi kokemuksista. Kysy ja kuuntele tai lähde iltakävelylle seuraksi Pokémonin metsästykseen. Anna arvoa toisen tärkeäksi kokemalle puuhalle.

Lähde: Ehkäisevä päihdetyö EHYT

Moni juhlii kesän helteitä, mutta kuumuus voi tehdä kotona oleskelusta tuskaisaa. Näillä vinkeillä pidät kotisi mahdollisimman viileänä, vaikka aurinko paahtaa ulkona täydellä teholla.

 1. Tarkista, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty alhaiselle lämpötilalle.
 2. Jos kylpyhuoneessa on lattialämmitys, se kannattaa sulkea kokonaan pidemmän poissaolon ajaksi. Helteellä lattialämmityksen lämpötila-asetusta voi muutenkin pitää matalammalla kuin talvella.
 3. Kesällä sisäilman vaihtuvuus on selvästi huonompi kuin talvella. Varmista aina riittävä ilmanvaihto kosteissa tiloissa, jotta lattia kuivuu päivän aikana.
 4. Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.
 5. Vedä verhot ikkunoiden eteen tai laske kaihtimet. Aurinkoa voi torjua parhaiten paksuilla verhoilla. Vaalea väri on paras: tummat verhot keräävät itseensä lämpöä.
 6. Sammuta kaikki tarpeettomat sähkölaitteet. Vältä uunin ja sisäsaunan lämmitystä. Sammuta turhat valot.
 7. Avaa ikkuna tarvittaessa vain varjon puolelta.
 8. Yöllä on viileämpää, mikä kannattaa hyödyntää tuuletuksessa. 
 9. Saat huoneilman liikkeelle tuulettimella, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin. Tuuletin ei kuitenkaan alenna sisälämpötilaa.
 10. Puhaltimet tai ilmastointilaitteet voivat helpottaa oloa. Käytä laitteita kuitenkin viisaasti: sammuta ne, kun et oleskele huoneessa. Älä pidä ikkunaa tai ovea auki, jos käytät koneellista jäähdytystä.

Lähteenä: Motiva Oy

Erityisesti nukkuminen voi olla vaikeaa helteillä. Tästä jutusta luet vinkit, jotka helpottavat kuumia kesäöitä:

Isompi kori pyyhkeille ja pikkukori pesuaineille. Erikokoisia koreja on helppo virkata trikookuteesta paksulla koukulla.

Koreihin tarvitset:

 • Iso kori: Miniontelokudetta, beigeä 360 g ja reunaan vähän pinkkiä
 • Pieni kori: Miniontelokudetta, beigeä 140 g ja 40 g pinkkiä
 • Pohjaan: Nahkaa tai huopaa, pyörylän halkaisija 16 cm
 • Virkkuukoukku nro 5
 • Sakset
 • Paksu neula

Ohjeissa käytetyt lyhenteet: kjs = ketjusilmukka, ks = kiinteä silmukka, ps = piilosilmukka (eli kiinteä ketjusilmukka), krs = kerros, s = silmukka. Huom! Kiinteät s:t virkataan aina edellisen krs:n s:n takareunaan.

Näin virkkaat korit

Iso kori:

Virkkaa 6 kjs ja yhdistä s:t renkaaksi 1 ps:lla (kuva 1). Kuvassa pohjaa on virkattu malliksi pinkillä, mutta iso kori on tehty kokonaan beigellä värillä.

Virkkaa beigellä 1. kerroksella 2 ks jokaiseen s:aan = 12 ks. Siirry spiraalimaisesti seuraavalle kerrokselle ja virkkaa 2. kerroksella 2 ks joka s:aan = 24 ks. Virkkaa 3. kerroksella 1 ks joka s:aan, mutta lisää tasaisesti 10 s = 34 ks (lisäys tehdään virkkaamalla 2 ks samaan s:aan). Virkkaa 4. krs kuten 3. krs = 44 ks ja jatka näin, kunnes työssä on 9 krs ja 94 ks. (Kuva 2)

Virkkaa nyt reunaa lisäämättä beigellä 18 krs.

Virkkaa kahva: 17 ks, n12 kjs (jätä 12 s väliin, kahvan kohta), 35 ks, 12 kjs (kahva), 18 ks = yht. 94 s. Virkkaa beigellä 1 krs ja virkkaa joka kjs:aan nyt 1 ks. Vaihda pinkkiin ja virkkaa 2 krs ks = reuna. (Kuva 3)

Pieni kori:

Luo beigellä n60 kjs ja yhdistä s:t renkaaksi 1 ps:lla. Virkkaa pyörönä ks ensin beigellä 8 krs, sitten pinkillä 4 krs ja beigellä 2 krs. Jatka beigellä, mutta tee ripustuslenkki virkkaamalla 6 kjs (jätä n6 s väliin), jatka krs loppuun beigellä. Virkkaa vielä n1 krs beigellä ja nyt 1 ks joka kjs:aan.

Pohja: Leikkaa pieneen koriin nahasta tai huovasta sopiva pyörylä, tee reiät reikäsaksilla tai naulalla (lyö reikä naulalla pehmeällä alustalla) ja ompele pohja reikien kautta reunaan. (Kuva 4)