Tämä "suosoppa" maistuu kaikille, niin arkena kuin pyhänä.

4–6 annosta

  • 1 l vettä
  • 2 dl karpaloita tuoreina tai pakastettuina
  • 1–2 dl sokeria
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 3 dl tuoreita tai pakastettuja lakkoja

Lisänä

  • vaahdotettua kermaa

Tee näin

  • Keitä karpaloita vedessä noin 5 minuuttia, kunnes ne alkavat hajoilla pirskahtaen.
  • Siivilöi liemi ja painele marjoista irtoava mehu siivilää vasten kattilaan. Mausta mehu sokerilla.
  • Sekoita perunajauhot tasaiseksi tilkkaan vettä. Kaada suurus ohuena nauhana mehuun samalla sekoittaen.
  • Nosta kattila levylle ja anna kiisselin kiehahtaa.
  • Lisää joukkoon tuoreet tai jäiset lakat.
  • Kaada kiisseli tarjoiluastiaan.
  • Tarjoile jäähtynyt kiisseli kermavaahdon kanssa.

Vinkki: Kiisseli maistuu myös riisi- ja mannapuuron lisänä.

Lukijan keittiöstä:

”Sain karpalo-lakkakiisselin ohjeen vuosia sitten mieheni sisarelta ja hän puolestaan omalta äidiltään. Kiisselin hapokkaat karpalot ja aromikkaat lakat ovat suomalaisia makuja parhaimmillaan. Tämän ’suosopan’ ohjeen haluaisin säilyttää jälkipolville.”
Sirpa Äikäs, Keuruu

Tämä ruoka vie Thaimaan makumaailmaan. Merellisen curryn raaka-aineita voi muunnella oman maun mukaan. 

Merellinen vihreä curry

200 g kuorittuja jättikatkarapuja
200 g vaaleaa kalaa
seesamiöljyä
2 tl vihreää currytahnaa
1 chilipalko
2-3 valkosipulin kynttä
1 tlk kookosmaitoa
1 rkl osterikastiketta
paksoita (tai pinaattia)
kevätsipulia
hunaja- tai verkkomelonia
tuoretta korianteria

  1. Kuumenna wokkipannulla tilkka seesamiöljyä. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, chili ja kevätsipuli. Kuullota
  2. Lisää currytahna ja hetken päästä kookosmaito sekä osterikastike. Kuumenna ja anna kiehua lempeästi muutama minuutti.
  3. Lisää katkaravut, paloitellut kalat, hunajamelonipalat ja paksoin lehdet. Kypsennä pari minuuttia. Lisää lopuksi tuore korianteri. Tarkista maku.
  4. Lisää suolaisuutta saat lisäämällä soijakastiketta.
  5. Tarjoa keitetyn jasmiiniriisin kanssa.

Kakkutaituri ja bloggaaja Taru Vihavainen näyttää videolla, miten täytekakku koristellaan kultaisilla "paljeteilla". Hän näyttää myös, miten sokerimassasta tehdään ruusu kakun päälle. Katso alta myös tarkat ohjeet.

Näin teet kultapaljettikoristelun:

  1. Lusikoi koristelugeeliä (Piping gel) lautaselle. Sivele pullasudilla tasaisesti ympäri kakkua.
  2. Levitä confettiströsselit kakun pintaan ja paina ne varovasti kiinni. Anna kuivua hetki.
  3. Sekoita kirkas, vahva alkoholi ja tomuväri keskenään sopivan paksuiseksi ”maaliksi”.
  4. Töpötä maalia kakkuun ensin suurella siveltimellä ja lopuksi pienemmällä. Käy koko kakku läpi huolellisesti.

Näin teet ruusut sokerimassasta:

  1. Jaa sokerimassa samankokoisiksi palloiksi. Tee yhdestä pallosta pisaran muotoinen.
  2. Valmista terälehti litistämällä pallo leivinpaperin välissä. Ohenna toinen reuna lusikalla.
  3. Käännä terälehti pisaran ympärille. Jätä ohut reuna ylöspäin, jotta voit taittaa sitä.
  4. Asettele terälehdet limittäin, niin saat ruusuun toivottua muotoa.
  5. Maalaa halutessasi ruusun terälehtien reunat kultavärillä kapealla siveltimellä.

Viimeistely:

Viimeistele kakku töpöttämällä tomuväri-jauhetta joka puolelle kakkua.

Asettele ruusut kakun päälle.