Tämä "suosoppa" maistuu kaikille, niin arkena kuin pyhänä.

4–6 annosta

  • 1 l vettä
  • 2 dl karpaloita tuoreina tai pakastettuina
  • 1–2 dl sokeria
  • 3 rkl perunajauhoja
  • 3 dl tuoreita tai pakastettuja lakkoja

Lisänä

  • vaahdotettua kermaa

Tee näin

  • Keitä karpaloita vedessä noin 5 minuuttia, kunnes ne alkavat hajoilla pirskahtaen.
  • Siivilöi liemi ja painele marjoista irtoava mehu siivilää vasten kattilaan. Mausta mehu sokerilla.
  • Sekoita perunajauhot tasaiseksi tilkkaan vettä. Kaada suurus ohuena nauhana mehuun samalla sekoittaen.
  • Nosta kattila levylle ja anna kiisselin kiehahtaa.
  • Lisää joukkoon tuoreet tai jäiset lakat.
  • Kaada kiisseli tarjoiluastiaan.
  • Tarjoile jäähtynyt kiisseli kermavaahdon kanssa.

Vinkki: Kiisseli maistuu myös riisi- ja mannapuuron lisänä.

Lukijan keittiöstä:

”Sain karpalo-lakkakiisselin ohjeen vuosia sitten mieheni sisarelta ja hän puolestaan omalta äidiltään. Kiisselin hapokkaat karpalot ja aromikkaat lakat ovat suomalaisia makuja parhaimmillaan. Tämän ’suosopan’ ohjeen haluaisin säilyttää jälkipolville.”
Sirpa Äikäs, Keuruu