Onko C-vitamiinitasosi kunnossa? Vaikka olisikin, tämä herkullinen pasta maistuu taatusti – vitamiinivarastoja täydentäen.

4 annosta

350 g täysjyväpastaa

Kastike
400 g parsakaalia
2 rkl voita
½ –1 tl chililastuja
2 kokonaista appelsiinia
1 keltainen paprika
½ rkl hunajaa
1 tl suolaa
parmesaania
1 dl pastan keitinlientä
(pekonia tai kypsää broileria)

  • Laita pasta kiehumaan. Valmista sillä aikaa nopea kastike.
  • Irrota parsakaalin kukinnot ja leikkaa paksumpi varsipala pieniksi kuutioiksi. Keitä parsakaali napakan kypsäksi vähässä vedessä noin 5 minuuttia. Kuori toinen appelsiini ja poista huolella valkoinen kuoriosa. Paloittele appelsiini reiluiksi paloiksi. Pese ja kuutioi paprika.
  • Sulata nokare voita pannulla ja lisää chililastut, parsakaalit ja paprika pannulle kahdeksi minuutiksi. Purista joukkoon toisen appelsiinin mehu.
  • Lisää appelsiinipalat pannulle pariksi minuutiksi. Mausta hunajalla ja suolalla. Ota pastan keitinliemi talteen ja lisää loraus kastikkeeseen.
  • Siivilöi pasta ja lisää parsakaali-appelsiinikastike joukkoon. Raasta sekaan runsaasti parmesaaniraastetta.
  • VINKKI! Saat ruuasta tuhdimman, kun lisäät joukkoon paahdettuja pekonikuutioita tai kypsää broileria.

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.