Rosolli, juuressose, punasipulihillo ja erilaiset salaatit yhdistävät perinteisten laatikoiden ja lihojen parhaat maut.

Rosolli

3–5 keitettyä tai etikkaan säilöttyä punajuurta
tai 2 prk punajuurikuutioita
2–3 keitettyä porkkanaa
tai 1 pussi pakastettuja miniporkkanoita tai porkkanakuutioita
2–3 keitettyä perunaa
1–2 maustekurkkua
1–2 sipulia
(2 sillifileetä paloina)

Kastike:
1–2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa ja sokeria
punajuurien lientä
etikkaa

  1. Kuutioi ainekset ja sekoita ne keskenään. Lusikoi rosolli tarjoilukulhoon.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta maistellen. Tarjoa erikseen rosollin kastikkeena.

Juureskupit

1–2 pkt ruis- tai peruna-ruistaikinaa
500 g porkkanoita
pieni lanttu

  1. Vuoraa pienet annosvuoat tai uuninkestävät kupit taikinalla. Paista ja jäähdytä.
  2. Kuori ja leikkaa juurekset pieniksi, tasakokoisiksi kuutioiksi. Keitä lantut suolalla, muskotilla ja lorauksella siirappia maustetussa vedessä kypsiksi. Mausta porkkanoiden keitinvesi ripauksella kuivattua tai palalla tuoretta inkivääriä, suolalla, sokerilla ja rakuunalla.
  3. Kuumenna taikinakupit ja juurekset ennen tarjoilua. Täytä jokaiselle yksi porkkana ja yksi lanttukuppi.

Juuressose

10 isoa perunaa
5–8 porkkanaa
pala selleriä tai palsternakkaa
1–2 dl ruokakermaa
kasvisliemikuutio tai suolaa
hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia

  1. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja selleri tai palsternakka. Keitä juurekset kypsiksi suolalla maustetussa vedessä tai kasvisliemessä.
  2. Kaada keitinliemi kulhoon. Survo ainekset perunanuijalla tai sähkövatkaimella. Lisää keitinlientä sekä kermaa. Tarkista suolaisuus.
  3. Ripota pinnalle persiljaa.

Metsäsienisalaatti

3 dl suolasieniä
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 sipuli
3–4 rkl ranskankermaa
rouhittua mustapippuria

  1. Keitä sieniä väljässä vedessä 5–10 minuuttia, jotta saat liian suolan pois. Valuta.
  2. Hienonna sienet ja sipuli pieniksi kuutioiksi.
  3. Vaahdota kerma, lisää ranskankerma ja mausta vaahto rouhitulla mustapippurilla. Sekoita vaahto, sienet ja sipulit.
  4. Anna sienisalaatin maustua kylmässä vähintään pari tuntia.

Puna-vihreäsalaatti

1 ruukku tammenlehti- tai ruukkusalaatti
4–5 etikkapunajuurta
persiljaa
sitruunaa

  1. Suikaloi salaatti tarjoiluastiaan. Raasta punajuuret päälle.
  2. Koristele persiljalla ja kostuta sitruunamehulla.

Marinoidut herkkusienet

rasiallinen tuoreita herkkusieniä
1 dl öljyä
3 rkl viinietikkaa
1 tl suolaa
ripaus pippuria
2-6 valkosipulinkynttä
tuoretta persiljaa

  1. Sekoita kulhossa öljy ja viinietikka, ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Puserra mukaan valkosipulin kynsiä.
  2. Viipaloi herkkusienet liemeen. Anna sienten marinoitua viileässä pari tuntia.
  3. Lisää hienonnettua persiljaa.

Waldorfin salaatti

  1. Kuori ja raasta iso juuriselleri sekä pari omenaa. Selleriraastetta saa olla enemmän. Sekoita.
  2. Pehmennä kevytmajoneesia kermavaahdolla, mausta sokerilla ja suolalla. Yhdistä kastike raasteisiin.
  3. Suikaloi pieni punakaali ja sipuli kattilaan. Lisää pari omenaa lohkoina ja sen verran vettä, että aineet peittyvät.
  4. Lisää suolaa, siirappia tai hunajaa.
  5. Anna punakaalimuhennoksen hautua kannen alla puolisen tuntia.
  6. Lisää tilkka viinietikkaa ja lisämausteita maun mukaan. Esimerkiksi 1–2 tl kanelia tuo joulun tuoksun kaalipataan.

Sinappinen salaatinkastike

5 rkl sinappia
4 rkl ananasmehua
1 dl punaviinietikkaa
1 rkl pitsamaustetta
1 tl sokeria
ripaus suolaa ja valkopippuria
2 dl rypsiöljyä

  1. Vatkaa reippaasti kaikki muut aineet paitsi öljy sekaisin.
  2. Jatka vatkaamista ja lorota rypsiöljy ohuena nauhana joukkoon.

Punasipulihillo

500 g punasipuleita
3–4 rkl vettä
1–2 sitruuna
3 dl hillosokeria
mausteita oman mielen mukaan (kanelitanko, tuoretta inkivääriä, roseepippureita, chilipalko)

  1. Kuori ja viipaloi tai lohko sipulit. Nosta kattilaan, lisää vesi ja sitruunoiden raastetut kuoret ja puristetut mehut.
  2. Mausta lisää mielesi mukaan: pane sipulien kanssa hautumaan kanelitanko, tuoretta inkivääriä, teelusikallinen roseepippureita tai tuoretta chilipalkoa.
  3. Kuumenna höyryäväksi, lisää sokeri ja anna kiehua hiljalleen 15–20 minuuttia. Poista mausteet ennen tölkitystä.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.