Rosolli, juuressose, punasipulihillo ja erilaiset salaatit yhdistävät perinteisten laatikoiden ja lihojen parhaat maut.

Rosolli

3–5 keitettyä tai etikkaan säilöttyä punajuurta
tai 2 prk punajuurikuutioita
2–3 keitettyä porkkanaa
tai 1 pussi pakastettuja miniporkkanoita tai porkkanakuutioita
2–3 keitettyä perunaa
1–2 maustekurkkua
1–2 sipulia
(2 sillifileetä paloina)

Kastike:
1–2 dl kuohukermaa
ripaus suolaa ja sokeria
punajuurien lientä
etikkaa

  1. Kuutioi ainekset ja sekoita ne keskenään. Lusikoi rosolli tarjoilukulhoon.
  2. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta maistellen. Tarjoa erikseen rosollin kastikkeena.

Juureskupit

1–2 pkt ruis- tai peruna-ruistaikinaa
500 g porkkanoita
pieni lanttu

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  1. Vuoraa pienet annosvuoat tai uuninkestävät kupit taikinalla. Paista ja jäähdytä.
  2. Kuori ja leikkaa juurekset pieniksi, tasakokoisiksi kuutioiksi. Keitä lantut suolalla, muskotilla ja lorauksella siirappia maustetussa vedessä kypsiksi. Mausta porkkanoiden keitinvesi ripauksella kuivattua tai palalla tuoretta inkivääriä, suolalla, sokerilla ja rakuunalla.
  3. Kuumenna taikinakupit ja juurekset ennen tarjoilua. Täytä jokaiselle yksi porkkana ja yksi lanttukuppi.

Juuressose

10 isoa perunaa
5–8 porkkanaa
pala selleriä tai palsternakkaa
1–2 dl ruokakermaa
kasvisliemikuutio tai suolaa
hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja selleri tai palsternakka. Keitä juurekset kypsiksi suolalla maustetussa vedessä tai kasvisliemessä.
  2. Kaada keitinliemi kulhoon. Survo ainekset perunanuijalla tai sähkövatkaimella. Lisää keitinlientä sekä kermaa. Tarkista suolaisuus.
  3. Ripota pinnalle persiljaa.

Metsäsienisalaatti

3 dl suolasieniä
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1 sipuli
3–4 rkl ranskankermaa
rouhittua mustapippuria

  1. Keitä sieniä väljässä vedessä 5–10 minuuttia, jotta saat liian suolan pois. Valuta.
  2. Hienonna sienet ja sipuli pieniksi kuutioiksi.
  3. Vaahdota kerma, lisää ranskankerma ja mausta vaahto rouhitulla mustapippurilla. Sekoita vaahto, sienet ja sipulit.
  4. Anna sienisalaatin maustua kylmässä vähintään pari tuntia.

Puna-vihreäsalaatti

1 ruukku tammenlehti- tai ruukkusalaatti
4–5 etikkapunajuurta
persiljaa
sitruunaa

  1. Suikaloi salaatti tarjoiluastiaan. Raasta punajuuret päälle.
  2. Koristele persiljalla ja kostuta sitruunamehulla.

Marinoidut herkkusienet

rasiallinen tuoreita herkkusieniä
1 dl öljyä
3 rkl viinietikkaa
1 tl suolaa
ripaus pippuria
2-6 valkosipulinkynttä
tuoretta persiljaa

  1. Sekoita kulhossa öljy ja viinietikka, ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Puserra mukaan valkosipulin kynsiä.
  2. Viipaloi herkkusienet liemeen. Anna sienten marinoitua viileässä pari tuntia.
  3. Lisää hienonnettua persiljaa.

Waldorfin salaatti

  1. Kuori ja raasta iso juuriselleri sekä pari omenaa. Selleriraastetta saa olla enemmän. Sekoita.
  2. Pehmennä kevytmajoneesia kermavaahdolla, mausta sokerilla ja suolalla. Yhdistä kastike raasteisiin.
  3. Suikaloi pieni punakaali ja sipuli kattilaan. Lisää pari omenaa lohkoina ja sen verran vettä, että aineet peittyvät.
  4. Lisää suolaa, siirappia tai hunajaa.
  5. Anna punakaalimuhennoksen hautua kannen alla puolisen tuntia.
  6. Lisää tilkka viinietikkaa ja lisämausteita maun mukaan. Esimerkiksi 1–2 tl kanelia tuo joulun tuoksun kaalipataan.

Sinappinen salaatinkastike

5 rkl sinappia
4 rkl ananasmehua
1 dl punaviinietikkaa
1 rkl pitsamaustetta
1 tl sokeria
ripaus suolaa ja valkopippuria
2 dl rypsiöljyä

  1. Vatkaa reippaasti kaikki muut aineet paitsi öljy sekaisin.
  2. Jatka vatkaamista ja lorota rypsiöljy ohuena nauhana joukkoon.

Punasipulihillo

500 g punasipuleita
3–4 rkl vettä
1–2 sitruuna
3 dl hillosokeria
mausteita oman mielen mukaan (kanelitanko, tuoretta inkivääriä, roseepippureita, chilipalko)

  1. Kuori ja viipaloi tai lohko sipulit. Nosta kattilaan, lisää vesi ja sitruunoiden raastetut kuoret ja puristetut mehut.
  2. Mausta lisää mielesi mukaan: pane sipulien kanssa hautumaan kanelitanko, tuoretta inkivääriä, teelusikallinen roseepippureita tai tuoretta chilipalkoa.
  3. Kuumenna höyryäväksi, lisää sokeri ja anna kiehua hiljalleen 15–20 minuuttia. Poista mausteet ennen tölkitystä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla