Lohesta on moneksi – kokeile vaikka lohitartaria, lohipaketteja tai lohi-mäticocktailia. Ethän unohda myöskään lipeäkalaa!

Lohipaketit

4 isoa graavi- tai kylmäsavulohi- tai kirjolohiviipaletta
Täyte:
2 dl keitettyä riisiä
1 tlk säilöttyä lohta tai tonnikalaa
1 keitetty muna
6–8 kivetöntä oliivia
suolaa
pippuria
persiljaa tai tilliä

  1. Tee ensin täyte. Sekoita riisiin kala, hienonnettu muna ja oliivit sekä mausteet. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
  2. Levitä kalaviipaleet pöydälle. Jaa täyte päälle ja kääri viipaleista paketit. Pehmeä täyte muotoutuu hyvin.
  3. Kasta tuoreen ruohosipulin varsia tai ohuita purjosuikaleita kiehuvaan veteen ja solmi niistä paketteihin nauhat.

Tuoresuolattu kala

400–500 g kirjolohi-, lohi- tai siikafileetä
2 rkl karkeata merisuolaa
1–2 tl sokeria
rouhittua valko-, musta-, viher- tai roseepippuria
tuoretta tilliä

  1. Nypi kalasta ruodot pinseteillä. Hiero kalan pintaan suolaa, sokeria ja pippuria. Useimmat pitävät siiasta hieman suolaisempana kuin lohikaloista.
  2. Pane kalat muovipussiin tai kulhoon. Anna suolautua jääkaapissa vuorokauden verran.
  3. Pyyhi pinta puhtaaksi, viipaloi kala tarjolle ja koristele tillillä.

Lohi-mäticocktail

150 g tuoresuolattua lohta tai kirjolohta
100–150 g kirjolohenmätiä
ripaus pippuria
tilliä
pieni sipuli
4 rkl smetanaa

  1. Leikkaa ruodottomat kalaviipaleet kuutioiksi. Mausta ne tillillä ja pippurilla. Hienonna sipuli. Mausta mäti tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
  2. Pane neljään lasiin kerroksittain mätiä, sipulia ja kalaa. Koristele smetanalla, mädillä ja tillillä.
  3. Tarjoa lisänä paahdettua ruis- tai paahtoleipää.

Pikantti mätihyytelö

5 liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua
3 rkl silputtua salottisipulia
200 g mätiä + 50–100 g koristeeksi
2 dl ranskankermaa
3 rkl tillisilppua
sitruunamehua, ripaus sokeria
suolaa, mustapippuria

  1. Pehmennä liivatteita kylmässä vedessä 15 minuuttia. Purista vesi pois. Liuota liivatteet kuumaan sitruunamehuun.
  2. Sekoita kaikki aineet ranskankermaan ja kaada seos pieneen rengasvuokaan tai annosastioihin. Peitä kelmulla. Anna hyytyä kylmässä yön yli.
  3. Kumoa vadille ja koristele.

Vinkki: Jos haluat yhden ison hyytelön, sivele noin 1,5 litran vuoka kevyesti öljyllä ja jauhota vuoka tillisilpulla, joka helpottaa hyytelön irtoamista ja kumoamista. Kaada seos vuokaan, peitä se kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Kumoa tarjolle ja koristele.

Lohitartar

  1. Leikkaa ruodoton kalafilee pieniksi kuutioiksi.
  2. Mausta kuutiot hienonnetulla sipulilla, tillillä ja pippurilla ja lisää nokare ranskankermaa.
  3. Nosta keoksi paahdetulle ruisleivälle.

Lipeäkala

1 pkt lipeäkalaa
vettä
suolaa

  1. Huuhdo kala ja nosta se voideltuun uunivuokaan tai kattilaan (ei alumiiniseen). Ripota kalalle suolaa ja lorauta astiaan hieman vettä.
  2. Kypsennä uunissa 200 asteessa reilu puoli tuntia tai liedellä kannen alla noin 20 minuuttia.
  3. Kypsentäminen käy mikrossakin: Asettele paksuimmat kalapalat mikrovuoan reunoille. Kypsennä 3/4 teholla 15–20 minuuttia. Nosta kypsä lipeäkala tarjoiluvadille.

Lisää vadille kuumia pakasteherneitä ja rapeaksi paistettuja pekonisuikaleita. Valele kala valkokastikkeella tai voisulalla. Tarjoa lisänä keitettyjä perunoita ja valkokastiketta.

Lipeäkalan kastike:
2–3 rkl voita, margariinia tai öljyä
3–4 rkl vehnäjauhoja
4–5 dl maitoa tai maitojuomaa
valko- tai maustepippuria
1 tlsuolaa

  1. Sulata rasva kattilassa. Lisää jauhot, sekoita, älä ruskista. Lisää maitoa ja sekoita. Anna kiehua sekoittaen viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja mieleiselläsi pippurilla.
  2. Nosta kala vadille, valele sen päälle hieman kastiketta ja rouhi koristeeksi pippuria.
  3. Tarjoa joulun välipäivinä lipeäkalaa paistettujen pekonien, keitettyjen porkkanoiden tai ruusukaalien ja juustolla maustetun valkokastikkeen kanssa.
  4. Nopean kastikkeen saat ripottelemalla kiehuvaan maitoon tai maitojuomaan Maizenan vaalean kastikkeen suurustetta. Minuutin kuumennus, maustaminen ja kastike on valmista.

Juureen leivotun ruisleivän kaveriksi sopii mainiosti sen perinteinen makupari, raikas kotijuusto.

Kotijuuston valmistaminen on yllättävän yksinkertaista, vaikka lämpötilan seuraaminen vaatii hieman tarkkuutta.

Juustonjuoksutetta saa apteekeista ja isommista marketeista. Keittiötarvikeliikkeet ja kangaskaupat myyvät juustokangasta, mutta puuvillaharsokangas käy myös mainiosti.

Tiesitkö? Nimi lööpijuusto tulee ruotsista, ostlöpe eli juustonjuoksutin. 

Juoksutejuusto eli ”lööpijuusto”

2 litraa kulutusmaitoa eli punaista maitoa
0,2 dl suolaa
4 ml juustonjuoksutetta

  1. Kuumenna maito 63 asteeseen. Seuraa lämpötilaa esimerkiksi paistimittarilla.
  2. Anna maidon olla tässä lämpötilassa puoli tuntia, anna sitten jäähtyä 39 asteeseen. Lisää suola ja juoksute, anna seistä puoli tuntia kunnes maito saostuu.
  3. Nostele reikäkauhalla juustomuottiin valumaan. Jos et omista perinteistä juustomuottia, siivilä käy hyvin. Vuoraa se juustokankaalla tai puuvillaharsokankaalla.
  4. Tarjoa juusto lempiruisleipäsi kyytipoikana. Päälle voit ripotella ruohosipulisilppua.

Ohje: Hannu Nikander

Katso video ja herkulliset reseptit:

Ohuenohut ruiskuori syntyy pulikoimalla tai pastakoneella. Mehevä täyte kruunaa rapean piiraan. Täytteeksi kelpaa riisi, lohi tai punajuuri – valitse itse.

Rukiinen kuoritaikina

noin 30 pientä piirakkaa tai yksi iso kukko

  • 3 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 6 dl ruisjauhoja
  • noin 2 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sulatettua voita

Lisää veteen suola, jauhot ja rasva. Vaivaa taikina tasaiseksi. Tarvittaessa voit lisätä jauhoja, mutta taikina saa jäädä tanakaksi ja melko kuivaksi.

Jauhota leivinpöytä ruisjauhoilla. Kumoa taikina pöydälle ja pyöritä palloksi. Jos teet karjalanpiirakoita, jaa pallo kahdeksi palaksi. Pyöritä palat tangoiksi ja jaa niistä kumpikin 15 kakkaraksi. Litistä kakkarat ja peittele ne kostealla leivinliinalla niin ne eivät kuivu.

Ota muutama kuori kerrallaan ja ajele ne pulikalla millin ohuiksi kuoriksi. Ripottele jauhoja väliin ja laita lomittain keoksi pyyhkeen alle odottamaan täyttämistä.

2432229

Lohitäyte

30 pientä piirasta

  • 500 g lohifileetä
  • 1 ruukku tilliä
  • suolaa

Leikkaa lohi ohuiksi viipaleiksi. Silppua tilli.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi. Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia. Harjaa pullasudilla ylimääinen jauho pois.

Lisää keskelle tillisilppua ja lohiviipaleita. Suolaa pinta kevyesti. Ummista reunat sormenpäillä painellen piiraan muotoon.

Riisitäyte

30 pientä piirasta

  • 2 dl vettä
  • 2 dl puuroriisiä
  • 8 dl täysmaitoa
  • 1 tl suolaa
  • 30 g voita

Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisit muutamaksi minuutiksi hautumaan. Lisää joukkoon maitoa vähitellen, samalla sekoitellen. Hauduta puuroa noin tunti. Varo, ettei se pala pohjaan.

Lisää puuroon lopuksi suola ja nokare voita.

Puuron voi hauduttaa myös etukäteen ja täyttää piiraat jäähtyneellä puurolla.

Ajele taikina ohuiksi soikeiksi piiraspohjiksi.

Levitä täytteeksi noin 1 rkl riisipuuroa. Ummista reunat piiraan muotoon sormenpäillä painellen.

Punajuuritäyte

30 pientä piirasta

  • 3-4 kpl keskikokoisia punajuuria
  • 2 rkl balsamicoa
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • pari oksaa tuoretta rosmariinia
  • suolaa

Kuori ja leikkaa raa’at punajuuret ohuiksi lastuiksi veitsellä tai mandoliinilla.

Laita lastut kulhoon ja lorauta joukkoon balsamicoa ja siirappia. Silppua joukkoon tuoretta rosmariinia. Anna täytteen maustua taikinakuoren pulikoimisen ajan.

Ajele taikina ohuiksi piiraspohjiksi.Voit tehdä pyöreitä tai soikeita karjalanpiirakkapohjia.

Lisää keskelle punajuuret ja lisää suolaa pintaan kevyesti. Rypytä reunat piiraan muotoon.