Lohesta on moneksi – kokeile vaikka lohitartaria, lohipaketteja tai lohi-mäticocktailia. Ethän unohda myöskään lipeäkalaa!

Lohipaketit

4 isoa graavi- tai kylmäsavulohi- tai kirjolohiviipaletta
Täyte:
2 dl keitettyä riisiä
1 tlk säilöttyä lohta tai tonnikalaa
1 keitetty muna
6–8 kivetöntä oliivia
suolaa
pippuria
persiljaa tai tilliä

  1. Tee ensin täyte. Sekoita riisiin kala, hienonnettu muna ja oliivit sekä mausteet. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
  2. Levitä kalaviipaleet pöydälle. Jaa täyte päälle ja kääri viipaleista paketit. Pehmeä täyte muotoutuu hyvin.
  3. Kasta tuoreen ruohosipulin varsia tai ohuita purjosuikaleita kiehuvaan veteen ja solmi niistä paketteihin nauhat.

Tuoresuolattu kala

400–500 g kirjolohi-, lohi- tai siikafileetä
2 rkl karkeata merisuolaa
1–2 tl sokeria
rouhittua valko-, musta-, viher- tai roseepippuria
tuoretta tilliä

  1. Nypi kalasta ruodot pinseteillä. Hiero kalan pintaan suolaa, sokeria ja pippuria. Useimmat pitävät siiasta hieman suolaisempana kuin lohikaloista.
  2. Pane kalat muovipussiin tai kulhoon. Anna suolautua jääkaapissa vuorokauden verran.
  3. Pyyhi pinta puhtaaksi, viipaloi kala tarjolle ja koristele tillillä.

Lohi-mäticocktail

150 g tuoresuolattua lohta tai kirjolohta
100–150 g kirjolohenmätiä
ripaus pippuria
tilliä
pieni sipuli
4 rkl smetanaa

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
  1. Leikkaa ruodottomat kalaviipaleet kuutioiksi. Mausta ne tillillä ja pippurilla. Hienonna sipuli. Mausta mäti tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
  2. Pane neljään lasiin kerroksittain mätiä, sipulia ja kalaa. Koristele smetanalla, mädillä ja tillillä.
  3. Tarjoa lisänä paahdettua ruis- tai paahtoleipää.

Pikantti mätihyytelö

5 liivatelehteä
3 rkl sitruunamehua
3 rkl silputtua salottisipulia
200 g mätiä + 50–100 g koristeeksi
2 dl ranskankermaa
3 rkl tillisilppua
sitruunamehua, ripaus sokeria
suolaa, mustapippuria

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Pehmennä liivatteita kylmässä vedessä 15 minuuttia. Purista vesi pois. Liuota liivatteet kuumaan sitruunamehuun.
  2. Sekoita kaikki aineet ranskankermaan ja kaada seos pieneen rengasvuokaan tai annosastioihin. Peitä kelmulla. Anna hyytyä kylmässä yön yli.
  3. Kumoa vadille ja koristele.

Vinkki: Jos haluat yhden ison hyytelön, sivele noin 1,5 litran vuoka kevyesti öljyllä ja jauhota vuoka tillisilpulla, joka helpottaa hyytelön irtoamista ja kumoamista. Kaada seos vuokaan, peitä se kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Kumoa tarjolle ja koristele.

Lohitartar

  1. Leikkaa ruodoton kalafilee pieniksi kuutioiksi.
  2. Mausta kuutiot hienonnetulla sipulilla, tillillä ja pippurilla ja lisää nokare ranskankermaa.
  3. Nosta keoksi paahdetulle ruisleivälle.

Lipeäkala

1 pkt lipeäkalaa
vettä
suolaa

  1. Huuhdo kala ja nosta se voideltuun uunivuokaan tai kattilaan (ei alumiiniseen). Ripota kalalle suolaa ja lorauta astiaan hieman vettä.
  2. Kypsennä uunissa 200 asteessa reilu puoli tuntia tai liedellä kannen alla noin 20 minuuttia.
  3. Kypsentäminen käy mikrossakin: Asettele paksuimmat kalapalat mikrovuoan reunoille. Kypsennä 3/4 teholla 15–20 minuuttia. Nosta kypsä lipeäkala tarjoiluvadille.

Lisää vadille kuumia pakasteherneitä ja rapeaksi paistettuja pekonisuikaleita. Valele kala valkokastikkeella tai voisulalla. Tarjoa lisänä keitettyjä perunoita ja valkokastiketta.

Lipeäkalan kastike:
2–3 rkl voita, margariinia tai öljyä
3–4 rkl vehnäjauhoja
4–5 dl maitoa tai maitojuomaa
valko- tai maustepippuria
1 tlsuolaa

  1. Sulata rasva kattilassa. Lisää jauhot, sekoita, älä ruskista. Lisää maitoa ja sekoita. Anna kiehua sekoittaen viitisen minuuttia. Mausta suolalla ja mieleiselläsi pippurilla.
  2. Nosta kala vadille, valele sen päälle hieman kastiketta ja rouhi koristeeksi pippuria.
  3. Tarjoa joulun välipäivinä lipeäkalaa paistettujen pekonien, keitettyjen porkkanoiden tai ruusukaalien ja juustolla maustetun valkokastikkeen kanssa.
  4. Nopean kastikkeen saat ripottelemalla kiehuvaan maitoon tai maitojuomaan Maizenan vaalean kastikkeen suurustetta. Minuutin kuumennus, maustaminen ja kastike on valmista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla