Valitse vaihteeksi joulu- tai pikkujoulupöytään Jaakko Kolmosen tapaan kotimaista kalaa: graavattua haukea sekä valkosipuli-ja lasimestarinmuikkuja.

Graavattu hauki

400 g nahatonta haukifileetä
2 rkl karkeaa merisuolaa
valkopippurirouhetta
1 keskikokoinen punasipuli
1 dl silputtua tilliä
rypsiöljyä

  1. Pakasta haukifileet. Ota jäinen kala sulamaan ja ripottele pintaan meri­suola. Anna suolautua ja sulaa jää­kaapissa 8 tuntia.
  2. Pyyhi suola kalan pinnalta. Leikkaa annosviipaleiksi. Rouhi kalojen pintaan valkopippurirouhetta. Silppua sipuli ja tilli.
  3. Nosta kalapaloja kerroksittain tillin ja sipulin kanssa purkkiin, kaada päälle rypsiöljyä niin että kalat peittyvät. Anna maustua kylmässä kaksi päivää ennen tarjoilua.

Jaakon valkosipulimuikut

300 g muikku- tai silakkafileitä
5 valkosipulinkynttä
1 rkl suolaa
1–2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä

  1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet pieniksi kuutioiksi. Murskaa ne haarukalla öljyn ja suolan kanssa tahnamaiseksi. Pyörittele fileet mausteseoksen kanssa.
  2. Painele fileet tiukasti vuokaan ja peitä ne kelmulla. Anna kalojen maustua pari vuorokautta. Nauti kaloista leivällä leikkeleenä tai salaatinosana.

Valkosipulimuikut lasimestarin tapaan

300 g valkosipulimuikkuja tai silakoita

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Liemi
2 dl vettä
15 valkopippuria
10 maustepippuria
1 dl sokeria
2 dl porkkanasuikaleita
2 dl sipuliviipaleita
1 dl väkiviinaetikkaa
tilliä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
  1. Murskaa pippurit kevyesti. Keitä vettä sokerin ja mausteiden kanssa 15 minuuttia. Lisää kasvikset liemeen ja jatka keittämistä pari minuuttia.
  2. Lisää etikka. Pane fileet, pilkotut kasvikset ja tilli kerroksittain tölkkiin ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Säilytä kalat jääkaapissa.
  3. Kalat ovat parhaimmillaan parin päivän kuluttua, mutta säilyvät viileässä viikon verran.
Sisältö jatkuu mainoksen alla