
Valitse vaihteeksi joulu- tai pikkujoulupöytään Jaakko Kolmosen tapaan kotimaista kalaa: graavattua haukea sekä valkosipuli-ja lasimestarinmuikkuja.
Graavattu hauki
400 g nahatonta haukifileetä
2 rkl karkeaa merisuolaa
valkopippurirouhetta
1 keskikokoinen punasipuli
1 dl silputtua tilliä
rypsiöljyä
- Pakasta haukifileet. Ota jäinen kala sulamaan ja ripottele pintaan merisuola. Anna suolautua ja sulaa jääkaapissa 8 tuntia.
- Pyyhi suola kalan pinnalta. Leikkaa annosviipaleiksi. Rouhi kalojen pintaan valkopippurirouhetta. Silppua sipuli ja tilli.
- Nosta kalapaloja kerroksittain tillin ja sipulin kanssa purkkiin, kaada päälle rypsiöljyä niin että kalat peittyvät. Anna maustua kylmässä kaksi päivää ennen tarjoilua.
Jaakon valkosipulimuikut
300 g muikku- tai silakkafileitä
5 valkosipulinkynttä
1 rkl suolaa
1–2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
- Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet pieniksi kuutioiksi. Murskaa ne haarukalla öljyn ja suolan kanssa tahnamaiseksi. Pyörittele fileet mausteseoksen kanssa.
- Painele fileet tiukasti vuokaan ja peitä ne kelmulla. Anna kalojen maustua pari vuorokautta. Nauti kaloista leivällä leikkeleenä tai salaatinosana.
Valkosipulimuikut lasimestarin tapaan
300 g valkosipulimuikkuja tai silakoita
Liemi
2 dl vettä
15 valkopippuria
10 maustepippuria
1 dl sokeria
2 dl porkkanasuikaleita
2 dl sipuliviipaleita
1 dl väkiviinaetikkaa
tilliä
- Murskaa pippurit kevyesti. Keitä vettä sokerin ja mausteiden kanssa 15 minuuttia. Lisää kasvikset liemeen ja jatka keittämistä pari minuuttia.
- Lisää etikka. Pane fileet, pilkotut kasvikset ja tilli kerroksittain tölkkiin ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Säilytä kalat jääkaapissa.
- Kalat ovat parhaimmillaan parin päivän kuluttua, mutta säilyvät viileässä viikon verran.