
Upota silakat joulun kunniaksi hunajaan tai sinappiin. Tai kokeile päärynämehulla maustettua silliä.
Hunajasilakat
300 g silakkafileetä
Etikkaliemi:
2 dl vettä
1 tl suolaa
4 rkl väkiviinaetikkaa
Kastike:
1–2 rkl hunajaa
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl kylmää vettä
(suolaa)
roseepippureita
- Sekoita etikkaliemi. Anna silakkafileiden maustua siinä nelisen tuntia.
- Valuta kalat. Halutessasi voit vetää nahat pois. Välttämätöntä se ei ole.
- Sekoita kastike. Anna silakoiden maustua siinä 1–2 vrk.
- Koristele limetti- ja punasipuliviipaleilla sekä persiljalla.
Sinappisilakat
300 g silakkafileetä
Etikkaliemi:
2 dl vettä
1 tl suolaa
4 rkl väkiviinaetikkaa
Kastike:
1–2 rkl sinappia
1 tlk ranskankermaa
sokeria
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
tilliä tai persiljaa
1–2 rkl kapriksia
- Sekoita etikkaliemi. Anna silakkafileiden maustua siinä nelisen tuntia.
- Valuta kalat. Halutessasi voit vetää nahat pois.
- Sekoita kastike. Anna silakoiden maustua siinä 1–2 vrk.
- Koristele tillillä ja persiljalla.
Ruukkusilli
3 matjessillifileetä
1 punasipuli renkaina
1 porkkana viipaleina
pala purjoa renkaina
Liemi:
2 dl vettä
3 rkl väkiviinaetikkaa
0,5 rkl sokeria
kokonaisia musta- ja valkopippureita
- Kiehauta ja jäähdytä liemi. Leikkaa sillifileet viipaleiksi ja lado ne ruukkuun kerroksittain sipulin, porkkanan ja purjon kanssa.
- Kaada liemi päälle ja anna maustua jääkaapissa pari päivää.
Venäläinen silli
4 kevytsuolattua sillifileetä
1 sipuli
3 keitettyä munaa
etikkapunajuuri
suolakurkku
2 keitettyä porkkanaa
2 keitettyä perunaa
1 tlk ranskankermaa
1–2 dl kevytmajoneesia
- Viipaloi sillit tarjoiluvadille ohuehkoksi kerrokseksi. Hienonna sipuli, valkuaiset ja keltuaiset. Kuutioi kaikki kasvikset.
- Sekoita ranskankermaan majoneesia ja levitä kastike sillien päälle.
- Tee koristeeksi raidat silputuista aineksista.
- Helppo ja nopea vaihtoehto: levitä sillien päälle (piparjuuritahnalla maustettua) ranskankermaa ja valmista rosollia.
Päärynäsilli
2 kevytsuolattua sillifileetä
1 dl päärynämehua
2 rkl hunajaa
2 rkl valkoviinietikkaa
1 pieni sipuli
- Sekoita mehu, hunaja, etikka ja silputtu sipuli kulhossa tai tölkissä. Paloittele sillifileet liemeen.
- Anna maustua jääkaapissa 2–3 vrk.