Klassikkojen klassikon, kaalilaatikon, reseptin ET:n lukija Merja Koho sai äidiltään ja antoi tyttärelleen. 

Merjan kaalilaatikko

4–6 annosta

1 ½ dl kokonaisia ohraryynejä

1 valkokaali (1 ½ kg)

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3–4 rkl siirappia

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1 rkl voita tai öljyä

500 g jauhelihaa

1 sipuli

2 tl rouhittua mustapippuria

maustepippuria

1 ½ tl suolaa

2 porkkanaa

noin ¾ l lihalientä

  • Keitä ohraryynit lähes kypsiksi vedessä.
  • Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja kuullota hetki paistinpannulla rasvassa. Mausta siirapilla ja suolalla. Kumoa kaali uunivuokaan.
  • Ruskista jauheliha ja sipulisilppu. Mausta seos pippureilla ja suolalla.
  • Kuori ja raasta porkkana karkeaksi raasteeksi.
  • Sekoita kaaliin ohraryynit, jauheliha ja porkkana. Kaada joukkoon lihalientä vajaa puolet vuuan korkeudesta.
  • Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin tunti.

Vinkki: Kokeile kotimaisen lampaan sesonkiaikaan karitsan jauhelihaa.

“Tämä kaalilaatikko on äidin peruja lapsuudenkodistani. Teimme sitä viikonloppuisin. Ohje on kiertänyt kauttani myös tyttäreni lempiruuaksi. Talvikaalista valmistettuna laatikosta saa kaikkein parhaan.”

Merja Koho, Nousiainen

Resepti on kirjasta ET Klassikot – lukijoiden rakkaimmat reseptit (2012).

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Milka kirjoitti:
Kaalilaatikkooni ei kuulu ohra, siinä on ainoastaan kaalia, sipulia, porkkanaa ja jauhelihan tilalla joko härkistä tai soijarouhetta, munia ja maitoa sekä siirappia, suolaa maun mukaan. Ainesten määrät ovat näppituntumaa.
Aluksi paistan kaikki ainekset pannulla niin, että saavat väriä pintaan ja mausta suolalla.
Sitten kaikki vuokaan ja siirappia sekaan. Lopuksi teen munamaidon ja kaadan sekaan. Uuniin ja pitkä haudutus matalassa lämmössä.
Tarjolle puolukoita/puolukkahillon kanssa.

Kyseessä on kaalilaatikko mummin reseptillä.  Härkistä on ollut myynnissä jotain pari vuotta, soijarouhetta ehkä noin parikymmentä mutta ei sitä löydy vieläkään pienistä myymälöistä. Niin että miten ihmeessä mummi on voinut laittaa härkistä kaalilaatikkoon kun sitä ei mummin eläessä oltu keksitty?

Mummin lapsenlapsi on siinä laittanut nykyversionsa kaalilaatikosta, ei varmaankaan mummi.

Olen itse isomummin iässä, mutta käytän härkistä ja nyhtökauraa mielelläni. Kaalilaatikkoon en laita munamaitoa, vaan nesteenä toimii kaalin keitinvesi. Päälle valutan siirappia. Sokeristahan siitä tulee, mutta maku on hyvä.

Vierailija

Lapsuudessani syömiini kaalilaatikoihin kuului aina ohra. Nykyisin en syö kaalia enkä laatikkoakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla