Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson
Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry / Teppo Johansson

Kiinankaalissa on nitriittiä, lehtikaali ei maistu ja keräkaali ärsyttää suolta. Kuka kaaleja voi syödä, kuka ei ja miten asian kanssa voi elää?

Lehtikaali on muodikas raaka-aine, jota tuntuu olevan jokaisessa ruokareseptissä, ja kohta varhaiskaali täyttää kauppojen vihannestiskit.

Kaikille kaali ei kuitenkaan sovi, esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymästä kärsiville.

Miksi näin on ja jääkö kaalia välttelevä ilman oleellisia ravintoaineita, ravitsemusasiantuntija, ETM Heli Reinivuo?

– Kaalit voivat aiheuttaa herkkävatsaisille oireita, kuten vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja vatsakipuja. Jos kaalit aiheuttavat oireita, voi kaalit korvata aivan hyvin muilla kasviksilla. Kaalin poisjättäminen ruokavaliosta ei aiheuta ravintoaineiden puutoksen riskiä, kunhan ruokavalio muuten sisältää kasviksia, hedelmiä ja marjoja, Reinivuo vastaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kaalin lehdet sisältävät nitraatteja. Nitraatti voi muuttua elimistössä nitriitiksi, joka suurina pitoisuuksina voi johtaa methemoglobinemiaan.

Methemoglobinemia haittaa hapen kuljetusta elimistössä. Kohtuullista kaalin syömistä ei kuitenkaan tarvitse nitraatin takia välttää, sillä kasvisten syömisen hyödyt on haittoja suurempia.

Katso myös: 9 syytä syödä kasviksia

Kasviksia, hedelmiä ja marjoja on suositeltava syödä päivittäin puoli kiloa. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on arvioinut, että EU:n alueella voitaisiin välttää 65 000 sydänkohtausta vuosittain lisäämällä kasvisten ja hedelmien syömistä.

Kaalin nitraatteja voidaan vähentää poistamalla kaalin uloimmat lehdet ja huuhtelemalla kaalin lehdet. Lisäksi keittäminen pienentää kaalin nitraattipitoisuutta.

Lue lisää: Tätä vitamiinia ei kannata haalia purkista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla