Kuva: Sami Repo
Kuva: Sami Repo

Campeche on hurmaava siirtomaa-aikainen kaupunki, josta tämä maukas coctail on saanut nimensä.

4 annosta

1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1–2 jalapenoa tai
serrano-chiliä
4 tomaattia
1 pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 dl tomaattimehua
1 rkl vaahterasiirappia
tai vaaleaa siirappia
1 limetin mehu
1–2 tl suola

Lisäksi:

400 g katkarapuja (pakaste)
2–3 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
2 kypsää avokadoa
(tortillachipsejä)

  • Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Halkaise paprikat ja chilit. Poista siemenkodat ja valkoinen osa. Laita paprikanpuolikkaat ja chilit kupera puoli ylöspäin leivinpaperilla vuoratulle pellille. Laita myös tomaatit uunipellille. Sivele kasvisten pintaan öljyä.
  • Paahda uunissa 10 minuuttia ja ota tomaatit pois. Paahda paprikoita vielä 5–10 minuuttia, kunnes paprikoiden kuoret tummuvat selvästi. Tarkkaile vihannesten paahtumista, sillä uunien lämpötiloissa on eroja.
  • Kun paprikat ovat jäähtyneet, vedä paahtuneet, pehmenneet kuoret veitsen avulla irti.
  • Kuori ja halkaise sipuli ja valkosipulit. Laita paahdetut kasvikset ja sipulit kulhoon, lisää öljy ja aja karkeaksi tahnaksi sauvasekoittimella. Älä soseuta aivan sileäksi.
    Lisää tomaattimehu, siirappi ja limetin puristettu mehu. Sekoita ja mausta suolalla.
  • Anna tahnan maustua jääkaapissa 2 tuntia.
  • Laita tällä välin katkaravut siivilään sulamaan ja valumaan. Juuri ennen tarjoilua kuori ja kuutioi avokadot ja hienonna korianteri. Sekoita katkaravut, avokado ja korianteri tahnaan. Annostele kulhoihin ja tarjoa sellaisenaan tai tortillachipsien kanssa.

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.