Tomaatti-savulohikakku on hyvä vaihtoehto tutulle voileipäkakulle.

Ohjeella saat 8–10 annosta.

Pohja:
150 g hapankorppuja
75 g voita

Kostutus:
1 dl maitoa

Täyte:
noin 300 g lämminsavulohta
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
2 rs (à 200 g) tuorejuustoa, maustamaton
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 ruukku oreganoa
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 tl suolaa mustapippuria myllystä
4 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua

Päälle:
keltaisia ja punaisia kirsikka­tomaatteja
vihreitä ja mustia oliiveja
suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta oreganoa, timjamia tai basilikaa

  1. Aseta leivinpaperipala halkaisijaltaan 24-senttisen irtovuoan pohjalle. Leikkaa ylimääräinen paperi pois. Murskaa hapankorput jauheeksi ja sulata voi. Sekoita hapankorppujauhelma ja voisula keskenään ja painele vuoan pohjalle. Kostuta maidolla.
  2. Perkaa kala ja hienonna kuivatut tomaatit. Soseuta ne, tuorejuusto, kermaviili, oregano ja chili-kastike. Tarkista maku. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Pane liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Kun lehdet ovat pehmenneet, purista niistä liika vesi. Kuumenna kattilassa sitruunamehu ja liuota siihen liivatteet. Kaada liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon, sekoittele samalla. Kaada täyte vuokaan.
  4. Peitä vuoka kelmulla. Hyydytä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  5. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluastiaan. Lisää päälle halkaistuja kirsikkatomaatteja ja oliiveja. Sirottele tomaateille vähän suolaa ja rouhi mausteeksi mustapippuria. Lisää makusi mukaan erilaisia tuoreita yrttejä.