Tomaatti-savulohikakku on hyvä vaihtoehto tutulle voileipäkakulle.

Ohjeella saat 8–10 annosta.

Pohja:
150 g hapankorppuja
75 g voita

Kostutus:
1 dl maitoa

Täyte:
noin 300 g lämminsavulohta
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
2 rs (à 200 g) tuorejuustoa, maustamaton
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 ruukku oreganoa
2 rkl makeaa chilikastiketta
1 tl suolaa mustapippuria myllystä
4 liivatelehteä
2 rkl sitruunamehua

Päälle:
keltaisia ja punaisia kirsikka­tomaatteja
vihreitä ja mustia oliiveja
suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta oreganoa, timjamia tai basilikaa

  1. Aseta leivinpaperipala halkaisijaltaan 24-senttisen irtovuoan pohjalle. Leikkaa ylimääräinen paperi pois. Murskaa hapankorput jauheeksi ja sulata voi. Sekoita hapankorppujauhelma ja voisula keskenään ja painele vuoan pohjalle. Kostuta maidolla.
  2. Perkaa kala ja hienonna kuivatut tomaatit. Soseuta ne, tuorejuusto, kermaviili, oregano ja chili-kastike. Tarkista maku. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Pane liivatelehdet kylmään veteen 5 minuutiksi. Kun lehdet ovat pehmenneet, purista niistä liika vesi. Kuumenna kattilassa sitruunamehu ja liuota siihen liivatteet. Kaada liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon, sekoittele samalla. Kaada täyte vuokaan.
  4. Peitä vuoka kelmulla. Hyydytä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  5. Irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluastiaan. Lisää päälle halkaistuja kirsikkatomaatteja ja oliiveja. Sirottele tomaateille vähän suolaa ja rouhi mausteeksi mustapippuria. Lisää makusi mukaan erilaisia tuoreita yrttejä.

Grillatun maissin päälle ripotellaan maistuvia lisukkeita. Valitsetkot jalapenon, paprikan vai sitruunan makuisen ripotteen?

Grillattu maissi ripotteilla

ripoteannokset 4 maissille

  1. Kuori maisseista lehdet. Grillaa 10 minuuttia ja lisää ripotteet.

Jalapenoripote

  • 2 tuoretta japenoa
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 1 dl cheddarjuustoa raasteena
  • 2 dl maissilastuja
  1. Leikkaa jalapenot renkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna persilja. Raasta juusto ja murskaa maissilastut. Yhdistä ainekset.
  2. Levitä ripote grillattujen maissien päälle.
  3. Grillaa maisseja vielä 5 minuuttia folioon kiedottuna.

Paprika-pekoniripote

  • 100 g pekonikuutioita
  • 1 punainen paprika
  • 1 dl kivettömiä oliiveja
  • 100 g maustamatonta
  • tuorejuustoa
  • 1 tl savustettua paprikajauhetta
  1. Ruskista pekonit paistinpannussa. Halkaise paprika, poista kota ja kuutioi hedelmä. Hienonna oliivit.
  2. Levitä grillattujen maissien pinnalle tuorejuustoa, pekonitäytettä ja ripaus savustettua paprikajauhetta.
  3. Grillaa maisseja vielä 5 minuuttia folioon kiedottuna.

Sitruunaripote

  • 1 luomusitruuna
  • 0,75 dl ruohosipulia hienonnettuna
  • 75 g notkeaa voita
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 4 rkl sipulirouhetta
  1. Pese sitruuna ja raasta kuori. Hienonna ruohosipuli.
  2. Sekoita ainekset pehmeän voin joukkoon. Mausta seos mustapippurilla.
  3. Levitä maustevoita grillattujen maissien päälle. Ripottele pintaan sipulirouhetta.

Uudet perunat, sipuli ja feta – tämä perunasalaatti maistuu taatusti. 

Kreikkalainen perunasalaatti

  • 1 kg varhaisperunoita keitettynä

Kastike

  • 2 kesäsipulia
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl sormisuolaa
  • 1/2 tl valko- tai mustapippuria myllystä
  • 1/2 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 1 dl oliiviöljyä

Viimeistelyyn

  • 1 dl tilliä
  • 200 g fetaa
  1. Tee kastike. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Hienonna varret ja säästä ne viimeistelyä varten. Laita sipulipalat etikan, suolan ja pippurin kanssa pieneen kulhoon. Anna maustua 5 minuuttia. Lisää joukkoon hienonnettu persilja ja öljy.
  2. Puolita kylmät perunat ja paista niihin kaunis väri grillissä. Nosta perunat kastikkeeseen.
  3. Viimeistele sipulinvarsilla, tillillä ja murustetulla fetalla.