Tämä maukas piirakka saa uutta vivahdetta tattaripohjasta.

8–10 palaa
Valmistusaika 60 min

Pohja
4 dl kasvislientä
2 dl tattarisuurimoita
4 rkl pellavansiemenrouhetta
¾ dl vettä
2–2,5 dl tattarijauhoa
1 rkl rypsiöljyä
1 kananmuna
½ tl suolaa

Täyte
1 kesäkurpitsa (noin 300 g)
250 g lohta
200 g briejuustoa
2 rkl oliiviöljyä
5 kananmunaa
2 dl laktoositonta maitoa
½–1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
1 rkl Herbes de Provence -yrttejä
1 ruukku tuoretta persiljaa

  • Keitä tattari kasvisliemessä paksuhkoksi puuroksi, noin 15 minuuttia. Tattarin kiehuessa sekoita pellavansiemenrouhe veteen turpoamaan 10 minuutiksi.
  • Yhdistä toisessa kulhossa tattarijauho, rypsiöljy ja kananmuna. Lisää turvonnut pellavansiemenrouhe ja jäähtynyt kypsä tattaripuuro. Mausta suolalla ja
    pippurilla. Sekoita kiinteäksi taikinaksi. Tarvittaessa lisää hieman jauhoja. Anna taikinan levätä kelmuun käärittynä jääkaapissa vähintään tunti.
  • Painele pohja leivinpaperilla vuorattuun korkeareunaiseen irtopohjavuokaan
    (halkaisija 25 cm). Paina toinen leivinpaperi pohjan päälle tiiviisti ja pistele pohjaa paperin läpi haarukalla sieltä täältä. Esikypsennä pohja 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
  • Valmista täyte. Kuutioi kesäkurpitsa, lohi ja juusto.
  • Kuumenna öljy pannulla ja freesaa kesäkurpitsakuutioita keskilämmöllä niin, että ne pehmenevät mutta säilyttävät vihreän värinsä. Lisää lohipalat ja paista 2 minuuttia. Nosta liedeltä.
  • Riko munat kulhoon ja vispaa maito joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä.
  • Levitä paistetut täyteainekset ja juusto esipaistetulle pohjalle ja kaada päälle munamaito. Paista 225 asteessa 45 minuuttia.

    Vinkki! Purista piirakan päälle hieman sitruunamehua. Piiras on parhaimmillaan jäähtyneenä tai seuraavana päivänä.

Katso yli 20 pääsiäisen reseptiä tästä.

Pääsiäisen pääherkkua, mämmiä, voi käyttää leipätaikinassakin.

Mämmileipäset

12 kpl

150 g mämmiä
1 ½–2 dl vehnäjauhoja
½ t leivinjauhetta
2 rkl rypsiöljyä
½ tl suolaa

  1. Sekoita mämmiin jauhot, joihin on lisätty leivinjauhe. Lisää joukkoon öljy ja ripaus suolaa.
  2. Anna taikinan levätä puolisen tuntia.
  3. Jaa taikina 12:een osaan ja leivo palat noin 20 sentin pituisiksi tikuiksi.
  4. Paista leipäsiä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Katso yli 20 pääsiäisen reseptiä tästä.

Runebergin tortun tuntevat kaikki, mutta tiesitkö, että myös Mikael Agricolalla on oma nimikkoleivos? Puolukkainen leivos on herkullinen – näin teet sen itse.

Mikael Agricolan päivänä juhlitaan suomen kieltä. Päivää vietetään 9. huhtikuuta., Mikael Agricolan kuolinpäivänä. Agricolan päivää on juhlittu vuodesta 1960 ja vuodesta 1980 lähtien se on ollut myös liputuspäivä.

Suomen Pipliaseura on perinteisesti järjestänyt Agricolan päivän aikaan lukutaito-kampanjan, jonka tarkoitus on muistuttaa suomalaisia lukutaitotyön merkityksestä. Vuonna 2014 järjestetyssä kilpailussa bloggaaja Heidi Harjulan suunnittelema leivos valittiin Agricola-leivokseksi. Leivos muokattiin vuonna 2016 nykyiseen malliinsa Kakkugallerian Sami Granrothin kanssa. Leivoksen kauraisessa pohjassa ja puolukkaisessa täytteessä yhdistyvät perinteikkyys sekä nykyaikaisuus. 

Agricola-leivos muistuttaa niin lukutaitotyön merkityksestä kuin Mikael Agricolan Suomen kirjakielen hyväksi tekemästä työstä.  Agricola-leivoksia tarjoavat kahvilat julkaistaan vuosittain kampanjan sivuilla,  mutta leivoksen voi mainiosti tehdä myös itse!

Tänä vuonna Suomen Pipliaseuran kampanjassa kerätään varoja Itä-Afrikan lukutaito-ohjelmaan, jossa tulevien vuosien aikana 20 000 afrikkalaista naista saa lukutaidon. 

Agricola-leivos

10 kpl

Pohja

  • 200 g kaurakeksejä
  • 90 g voita

Puolukkamousse

  • 1 dl maitoa
  • 1 dl kermaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 3 kpl keltuaisia
  • 3 kpl liivatetta
  • 2,5 dl puolukkasurvosta
  • 2 dl kermavaahtoa

Puolukkakiille

  • 1 dl vettä
  • 1 dl sokeria
  • 1 rkl tärkkelyssiirappia/hunajaa
  • 2,5 dl puolukkasurvosta
  • 2 kpl liivatetta

Tee näin

Pohja:

  1. Sulata voi.
  2. Jauha keksit muruksi esimerkiksi kauhalla tai tehosekoittimessa. Lisää sekaan voi. Painele muru kakkumuotin pohjalle.

Mousse:

  1. Laita liivate likoamaan kylmään veteen.
  2. Kuumenna maito, kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Lisää kuumaa seosta vähän kerrallaan keltuaisten joukkoon. Kaada keltuaisseos takaisin kattilaan ja kuumenna varovasti 82-asteiseksi, kunnes on vähän saostunut. Vältä seoksen keittämistä, muuten tulee siitä rakeinen.
  3. Kaada seos siivilän läpi toiseen astiaan. Lisää kuumaan seokseen valutetut liivatteet. Anna seoksen jäähtyä.
  4. Lisää seokseen puolukkasurvos.
  5. Vatkaa kerma pehmeäksi. Kääntele nuolijalla varovasti kermavaahto moussen joukkoon.
  6. Kaada mousse kakkuvuokaan ja anna asettua jääkaapissa muutama tunti.

Kiille:

  1. Liota liivatteet kylmässä vedessä noin 20 minuutin ajan.
  2. Keitä vesi, sokeri ja tärkkelyssiirappi. Anna seoksen jäähtyä noin 50-asteiseksi.
  3. Lisää valutettu liivate ja varmista, että se liukenee lämpimään nesteeseen.
  4. Lisää puolukkasurvos. Kaada kiille varovasti kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin hyytymään.
  5. Koristele punaherukoilla tai puolukoilla.