Kesän kauneimmat leivokset ovat ehdottomasti tässä.

Pohja

  • 100 g voita tai leivontamargariinia
  • ½ dl sokeria
  • 1 muna
  • 3 dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

Täyte

  • 100 g valkosuklaata
  • 100 g maustamatonta kevyttuorejuustoa
  • 2 tl vaniljasokeria

Koristeeksi

  • mansikoita viipaloituna
  • mustikoita
  • vadelmia
  • mintun- tai sitruunamelissanlehtiä

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa muna vaahtoon. Lisää jauho-leivinjauheseos. Viilennä taikinaa jääkaapissa puoli tuntia.

Jaa taikina 12 leivosvuokaan, esimerkiksi mataliin silikonileivosvuokiin. Vuoraa vuoat taikinalla jauhoisin sormin.

Paista pohjia 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne ovatvaaleanruskeat. Irrota pohjat jäähtyneinä vuoista.

Valmista täyte hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Sekoita vanilja­sokeri ja valkosuklaa huoneenlämpöiseen tuorejuustoon. Anna täytteen viilentyä ja jähmettyä jääkaapissa 1–2 tuntia.

Levitä täyte leivospohjille. Jos täytettä jää, sitä voi nauttia vaikka paahtoleivällä tai keksien päällä.

Koristele leivokset viipaloiduilla mansikoilla sekä mustikoilla ja vadelmilla. Jos leivokset joutuvat odottamaan tarjoilua, säilytä ne kelmulla peitettynä jääkaapissa.

Katso ihanat mustikkaherkut

Grillatun maissin päälle ripotellaan maistuvia lisukkeita. Valitsetkot jalapenon, paprikan vai sitruunan makuisen ripotteen?

Grillattu maissi ripotteilla

ripoteannokset 4 maissille

  1. Kuori maisseista lehdet. Grillaa 10 minuuttia ja lisää ripotteet.

Jalapenoripote

  • 2 tuoretta japenoa
  • 2-4 valkosipulinkynttä
  • 1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 1 dl cheddarjuustoa raasteena
  • 2 dl maissilastuja
  1. Leikkaa jalapenot renkaiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Hienonna persilja. Raasta juusto ja murskaa maissilastut. Yhdistä ainekset.
  2. Levitä ripote grillattujen maissien päälle.
  3. Grillaa maisseja vielä 5 minuuttia folioon kiedottuna.

Paprika-pekoniripote

  • 100 g pekonikuutioita
  • 1 punainen paprika
  • 1 dl kivettömiä oliiveja
  • 100 g maustamatonta
  • tuorejuustoa
  • 1 tl savustettua paprikajauhetta
  1. Ruskista pekonit paistinpannussa. Halkaise paprika, poista kota ja kuutioi hedelmä. Hienonna oliivit.
  2. Levitä grillattujen maissien pinnalle tuorejuustoa, pekonitäytettä ja ripaus savustettua paprikajauhetta.
  3. Grillaa maisseja vielä 5 minuuttia folioon kiedottuna.

Sitruunaripote

  • 1 luomusitruuna
  • 0,75 dl ruohosipulia hienonnettuna
  • 75 g notkeaa voita
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • 4 rkl sipulirouhetta
  1. Pese sitruuna ja raasta kuori. Hienonna ruohosipuli.
  2. Sekoita ainekset pehmeän voin joukkoon. Mausta seos mustapippurilla.
  3. Levitä maustevoita grillattujen maissien päälle. Ripottele pintaan sipulirouhetta.

Uudet perunat, sipuli ja feta – tämä perunasalaatti maistuu taatusti. 

Kreikkalainen perunasalaatti

  • 1 kg varhaisperunoita keitettynä

Kastike

  • 2 kesäsipulia
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 1 tl sormisuolaa
  • 1/2 tl valko- tai mustapippuria myllystä
  • 1/2 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
  • 1 dl oliiviöljyä

Viimeistelyyn

  • 1 dl tilliä
  • 200 g fetaa
  1. Tee kastike. Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Hienonna varret ja säästä ne viimeistelyä varten. Laita sipulipalat etikan, suolan ja pippurin kanssa pieneen kulhoon. Anna maustua 5 minuuttia. Lisää joukkoon hienonnettu persilja ja öljy.
  2. Puolita kylmät perunat ja paista niihin kaunis väri grillissä. Nosta perunat kastikkeeseen.
  3. Viimeistele sipulinvarsilla, tillillä ja murustetulla fetalla.