Nyt voit heittäytyä kielen vietäväksi!

4 annosta

1 juuriselleri (500 g)
1 sipuli
2 dl omenaa raastettuna
1 l kielen keitinlientä
600 g keitettyä kieltä
1 rkl voita + 2 rkl kielen paistamiseen
½ tl mustapippuria
2 dl kermaa
suolaa maun mukaan

Yrttiöljy
1 dl tuoretta persiljaa
1 dl oliiviöljyä
suolaa

  • Keitä kieli ja anna sen jäähtyä.
  • Valmista yrttiöljy. Aja persilja ja öljy sauvasekoittimella tasaiseksi
    kulhossa. Mausta suolalla.
  • Kuori ja kuutioi sipuli ja selleri. Sulata kattilassa voi ja kuullota siinä kuutiot. Lisää kielen keitinliemi ja keitä noin 15 minuuttia. Raasta kuorittu omena ja lisää raaste kattilaan. Kaada joukkoon kerma, kiehauta. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta.
  • Leikkaa kypsä kieli pieniksi kuutioiksi tai ohuiksi siivuiksi ja ruskista ne paistinpannulla voissa. Mausta tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla. Lisää kieli soseutettuun keittoon ennen tarjoilua.

Keitetty kieli
1 kg naudan kieltä
2,5 l vettä
3 tl suolaa
1 porkkana
1 sipuli
1 tl kokonaisia valkopippureita
4 laakerinlehteä
10 maustepippuria

  • Huuhtele kieli juoksevan veden alla ja pese huolellisesti harjalla. Laita isoon kattilaan kieli ja vesi. Kuumenna kiehuvaksi, lisää suola. Kerää pinnalle muodostuva vaahto pois. Lisää mausteet sekä porkkana ja sipuli isoina lohkoina.
  • Keitä kieltä kokonaan nesteellä peitettynä miedolla lämmöllä noin 2 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Kokeile kypsyyttä haarukalla. Kieli on kypsänä pehmeää.
  • Nosta kypsä kieli kattilasta ja siivilöi liemi talteen. Poista nahka kuumana, jolloin se lähtee helposti pois vetämällä. Jäähdytä kuorittu kieli keitinliemessä.

VINKKI! Kieli maistuu kylmänä ja lämpimänä. Kokeile keitettyä kieltä myös marinoituna.

VINKKI! Keitinliemen voi myös pakastaa.

Marinadi kielelle
1 dl sitruunamehua
1 dl vettä
½ dl siirappia
1–2 tl kuivattua chiliä / currya
tai 1 rkl piparjuurta / kapriksia
2 tl suolaa
½ tl valkopippuria

  • Mittaa ainekset pieneen kattilaan, kiehauta ja jäähdytä. Nosta kieli isoon pakastepussiin. Kaada päälle siivilöity marinadi. Sulje pussi ja nosta se vuoassa jääkaappiin.
  • Anna marinoitua muutama tunti tai yön yli. Käännä pussia välillä.
Mökin muori
Seuraa 
Liittynyt8.5.2014

Omenainen sellerikeitto ja paistettua kieltä

Kieli maistuu herkulliselta, olen kerran sitä tietämättäni syönyt. Kun tuon herkun todellinen alkuperä selvisi ( luulin syöneeni paistia ) niin tuli oksennus. Kielessä on jotakin mikä tökkii, vaikka esim. maksa uppoaa vaivattomasti. Useasti keitän kieltä koiralleni, sen käsitteleminen ja valmistaminen ei tuota mitään vaikeuksia.
Lue kommentti

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.