Lukijoiden parhaat reseptit:

Muoviin pakatut kaupan juustot kalpenevat pehmeäaromisen, itse tehdyn tuorejuuston rinnalla.

” Juuston valmistaminen on pian katoava kansanperinne. Minä opin taidon jo lapsena. Nykyään teen juustoa lähes viikoittain ja annan sitä yhdelle sun toiselle. Piimäjuusto maistuu erityisesti hapanleivän päällä suolakurkun kanssa, miksei hiivaleivälläkin. Ohje on niin yksinkertainen ja takuuvarma, että sillä pitäisi jokaisen onnistua.”
Sirkka Vainio

1 l rasvatonta piimää
1 rkl voita
½ dl vettä
3 l täysmaitoa
1 (200 g) prk kermaviiliä
2 kananmunaa
Lisäksi
1 rkl voita
1 kananmuna
½ –1 tl suolaa

  • Ota piimätölkki huoneenlämpöön edellisenä päivänä.
  • Mittaa voinokare ja vesi suureen kattilaan. Kuumenna, kunnes voi on sulanut. Lisää maito ja jatka kuumentamista kannen alla niin, että seos on lähes kiehuvaa.
  • Sekoita kermaviili, kanan­munat ja piimä kulhossa.
  • Kun kattilassa oleva maito on kiehumispisteessä, lisää piimä-kananmunaseos joukkoon rauhallisesti sekoittaen. Hauduta kannen alla 30 minuuttia.
  • Nosta erottunut juustomassa reikäkauhalla kattilasta kulhoon. Sekoita massaan voi, ja kun seos on hieman jäähtynyt, kananmuna. Mausta suolalla.
  • Vuoraa juustomuotti tai lävikkö kostealla sideharsolla. Kaada juustomassa muottiin ja valuta kevyen painon alla jääkaapissa seuraavaan päivään. Kumoa tarjolle.
     

Vinkki: Käytä valmistuksessa erottunut hera leipä- tai pullataikinan nesteenä.

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.