Mitä sinä laitat lämpimille voileiville? Kinkku ja ananas ovat jo legendaariset täytteet.

6 paahtoleipäviipaletta
nokare voita tai margariinia

Täyte 1
2 prk (à 170 g) kokonaisia herkkusieniä
1 rkl rypsiöljyä
3 valkosipulinkynttä
1 dl silputtua persiljaa

Täyte 2
1 ½ rkl sinappia
6 viipaletta saunapalvi- tai Schwarzwaldin kinkkua
3 ananasrengasta
½ paprikaa
rouhittua mustapippuria

Täyte 3
2 prk (à 150 g) tonnikalaa öljyssä
15 cm pala purjoa
2 rkl sitruunamehua
½ dl silputtua tilliä
rouhittua valkopippuria

Kuorrutus
3 dl emmentaljuustoraastetta
2 pientä tai 1 iso kananmuna

  • Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Levitä paahtoleipäviipaleet uunipelille. Paahda leipiä uunissa 2 minuuttia niin, että pinta tulee hieman rapeaksi. Levitä paahtoleipien pintaan ohut kerros voita tai margariinia.
  • Täyte 1 Valuta ja halkaise sienet. Silppua valkosipuli. Kuumenna öljy pannussa ja lisää sienet ja valkosipuli muutamaksi minuutiksi paistumaan. Silppua persilja. Lusikoi sienet ja persilja leipien päälle.
  • Täyte 2 Levitä ohut kerros sinappia leiville ja päälle kinkkuviipale, halkaistu ananasviipale ja muutama paprikaviipale.
  • Täyte 3 Valuta tonnikalasta neste ja hienonna kala tasaiseksi haarukalla. Halkaise, pese ja leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi. Sekoita tonnikalan joukkoon sitruunamehu, tillisilppu ja purjo. Lusikoi tonnikalaa leipien päälle. Rouhi päälle valkopippuria.
    Sekoita kuorrutusta varten juustoraaste ja kananmuna. Jaa seos leiville. Paista leipiä noin 7 minuuttia.

Suloiset macaron-minileivokset tehdään mantelijauhosta, joten ne ovat ovat gluteenittomia.

Macaron-minileivokset

16 kpl

  • 150 g mantelijauhetta
  • 3 ½ dl tomusokeria
  • 2 tl perunajauhoa
  • 3 valkuaista
  • ½ dl sokeria
  • 1⁄4 tl suolaa
  • 1 tl haluamasi väristä, jauhemaista elintarvikeväriä

Täyte

  • esim. sitruunatuorejuustoa, lemon curd -tahnaa tai hasselpähkinälevitettä
  1. Kuumenna uuni 130 asteeseen.
  2. Siivilöi mantelijauhe tiheän siivilän läpi. Mantelijauhetta jää jäljelle noin 125 g. Ota talteen karkea mantelijauhe ja käytä se jossain muissa leivonnaisissa. Sekoita hienon mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja perunajauho.
  3. Erottele valkuaiset ja vatkaa ne kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja suola sekä elintarvikeväri. Jatka vatkaamista, kunnes vaahto on notkeaa ja kiiltävää. Siivilöi manteli-tomusokerijauhelma valkuaisvaahdon joukkoon.
  4. Lusikoi taikina pursotuspussiin. Purista pussista leivinpaperin päälle pieniä, noin 3 senttiä halkaisijaltaan olevia kuoria. Anna kuorien kuivua huoneenlämmössä puolen tunnin ajan ennen paistoa.
  5. Paista macaroneja uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä kuoret ja irrota ne varovaisesti uunipelliltä.
  6. Macaronien täytteeksi sopivat esimerkiksi sitruunatuorejuusto, valmis lemon curd -sitruunatahna ja hasselpähkinäkaakaolevite. Levitä täytettä macaronin tasaiselle pinnalle ja paina varovasti toinen kuori kanneksi.

Sitruunarisoton ystävä rakastuu myös raparperirisottoon.

Raparperirisotto

4 annosta

  • 4 dl raparperinvarsia pilkottuna
  • 3 salottisipulia
  • 10 pehmeää kuivattua taatelia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä 
  • noin 9 dl vettä
  • 1½ tl suolaa
  • 1 dl tuoreita mintunlehtiä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa
  1. Kuori ja leikkaa raparperinvarret parin sentin viipaleiksi. Kuori ja silppua sipulit. Halkaise taatelit.
  2. Lisää kattilaan öljy, riisit, raparperit, sipulit ja taatelit. Kuullota seosta pari minuuttia eli kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää vettä vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon suola.
  3. Kypsennä risottoa miedolla lämmöllä noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarvittaessa. Risoton pitää olla kosteaa.
  4. Nypi mintusta lehdet ja soseuta ne öljyn kanssa soseeksi sauva-sekoittimella.
  5. Sekoita lopuksi risoton joukkoon minttuöljy ja raastettu parmesaani.