Pidä huolta itsestäsi, sinkku! Valmista kunnon ateria päivittäin. Kun käytät apuna valmistuotteita, herkkuhetkesi syntyy vaivatta.

Päivän kohokohta!

  • Ajattele, että ruokailu on oma herkkuhetkesi.
  • Suunnittele seitsemän päivän ruokalista kerralla. Sujauta viikkoon kasvispäivä, lihaa, kahdesti kalaa sekä vaihtelevasti kasviksia, perunoita, täysjyväpastaa ja -riisiä.
  • Jos kahden aterian valmistaminen päivässä tuntuu työläältä, korvaa lounas samettisella puurolla ja marjoilla.
  • Pitkät välit ruokailussa väsyttävät. Syö aterioiden välillä vaikka hedelmiä.
  • Hyödynnä valmistuotteita. Käytä niitä esimerkiksi
    lisäkkeinä.
  • Täydennä aterioita tuoreella leivällä.
  • Koristele annoksesi yrteillä.
  • Kata kauniisti ja nautiskele ajan kanssa.

Maanantai

Katkarapu-vihannesvokki

1 ps (450 g) vokkivihanneksia, esim. Findus Malaysia
rypsiöljyä
1–2 rkl soijakastiketta
½ limetin mehu
1 tl hunajaa
1 ps (180 g) isoja katkarapuja
tuoretta korianteria
Tarjoiluun
1 nuudeliannos paketista

Kuumenna öljy pannussa, lisää vokkivihannekset ja kuumenna. Lisää soijakastike, limettimehu ja hunaja. Kypsennä vihannespussin ohjeen mukaan.
Lisää katkaravut. Hauduta, kunnes ravut ovat lämmenneet. Älä kypsennä liikaa, etteivät ravut sitkisty.
Keitä nuudelit paketin ohjeen mukaan. Valuta ne kypsentämisen jälkeen, yhdistä vokin joukkoon tai tarjoile erikseen. Mausta korianterilla.

Vinkki: Käytä vihanneksista vain osa, niin saat pienemmän annoksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tiistai

Lohimedaljonki

2 lohimedaljonkia
mustapippuria myllystä
sormisuolaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paista lohimedaljongit kuivalla teflon-pannulla kauniin
ruskeiksi, noin 5 minuuttia keskilämmöllä molemmin puolin.
Rouhi kypsien kalojen pintaan mustapippuria ja suolaa.

Vinkki: Lohi ei vaadi paistamiseen rasvaa. Kokeile paahtaa kala suolaripauksen päällä.

Salviamuusi
1 annos pakasteperuna­muusiainesta, esim. Oolannin
1–2 rkl tuoretta salviaa
hienonnettuna

Tee muusiaineksesta tarvittava annos pussin ohjeen mukaan.
Mausta muusi hienonnetulla salvialla.
Tartarkastike
1 prk (150 g) ranskankermaa
1 maustekurkku
2 rkl tilliä hienonnettuna
1 rkl sitruunamehua
1 tl keltaista Dijon-sinappia
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

Valmista kastike. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi ja sekoita ranskankermaan. Lisää joukkoon hienonnettu tilli ja muut mausteet. Tarkista maku.

Keskiviikko

Tomaattinen kaali-makkarakeitto

8 dl vettä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
2 kasvis- tai lihaliemikuutiota
250 g keräkaalia
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 ps (180 g) suikalejuureksia
4 chorizoa tai muuta lihaisaa makkaraa
1 ½ tl meiramia kuivattuna
mustapippuria myllystä
tuoretta meiramia

Mittaa kattilaan vesi ja tomaattimurska. Kuumenna ja lisää liemikuutiot, suikaloitu kaali, hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Hauduta, kunnes kaali on kypsää.
Lisää liemeen suikalejuurekset, paloitellut makkarat, meirami ja tarvittaessa vettä.
Rouhi keittoon mustapippuria ja anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Tarkista maku. Lisää vielä tuoretta meiramia.

Torstai

Pestoiset silakkapihvit ja kasvis-yrttikuskus

16 kpl (300 g) silakkafileitä
mineraalisuolaa
chilihiutaleita myllystä
punaista pestoa,
esim. Sacla Pesto Rosso
korppujauhoja
voita ja rypsiöljyä

Lado silakkafileet nahkapuoli alaspäin leivinpaperille. Sirottele fileille suolaa ja rouhi pintaan hiukan chiliä.
Levitä puolelle fileistä teelusikallinen pestoa ja nosta loput fileet päälle. Painele fileet korppujauhossa molemmin puolin.
Kuumenna pannulla öljyä ja voita. Nosta fileet kuumalle pannulle ja ruskista molemmin puolin keskilämmöllä.

Minttuinen jogurttikastike
1 dl maustamatonta jogurttia
1 rkl minttua hienonnettuna
½ rkl sitruunamehua
½  tl hunajaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä

Sekoita jogurttiin hunaja, sitruunamehu, minttu ja muut mausteet.

Kasvis-yrttikuskus
1 sipuli hienonnettuna
2 rkl rypsiöljyä
1 dl täysjyväkuskusta
2 dl vettä
½ kasvisliemikuutiota
2 rkl sitruunamehua
1 rkl makeaa chilikastiketta
½ ps (150 g) kasvissekoitusta, esim. Apetit Puutarhurin
2 rkl pinjansiemeniä
paahdettuna
2 rkl timjamia ja ruohosipulia hienonnettuna
suolaa

Valmista kuskus. Ruskista sipuli kevyesti öljyssä. Lisää kuskus pannulle ja sekoittele hetki.
Mittaa joukkoon vesi ja murenna mukaan liemikuution puolikas.
Lisää sitruunamehu ja chilikastike sekä kasvikset. Hauduta muutama minuutti, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää vettä vähän kerrallaan, jos
kuskus kuivuu liikaa.
Paahda pinjansiemenet erillisellä pannulla. Lisää siemenet ja hienonnetut yrtit kuskusiin. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa ripauksella suolaa.

Perjantai

Curry-broilerikastike pastalle

1 pkt (300 g) maustamattomia broilerisuikaleita
rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl curryjauhetta
2 dl ananastäysmehua
1 kanaliemikuutio
1–2 dl ruokakermaa
½ ps (100 g) pakasteherneitä
suolaa
mustapippuria myllystä
2 rkl persiljaa hienonnettuna
Tarjoiluun
täysjyväpastaa

Paista broilerisuikaleet öljyssä. Hienonna sipuli sekä valkosipuli ja lisää ne pannulle. Paista sekoitellen, kunnes sipulit ovat pehmenneet. Mausta currylla ja jatka paistamista hetki sekoitellen.
Lisää ananastäysmehu ja murenna liemikuutio joukkoon. Hauduta noin 10 minuuttia.
Kaada pannulle kerma sekä herneet ja kuumenna, kunnes herneet ovat lämmenneet. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja mausta pippurilla.
Koristele persiljasilpulla ja nauti täysjyväpastan tai tumman riisin kanssa.

Lauantai

Linssipata

5 dl vettä
1 annosrasia kasvisfondia,
esim. Knorr
1 ½ dl vihreitä linssejä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 ps (200 g) keittojuureksia
1 tl Herbes de Provence
-yrttisekoitusta
suolaa
pippurisekoitusta myllystä
½ vihreää, keltaista ja punaista paprikaa
ruohosipulia

Kuumenna vesi padassa tai paksupohjaisessa kattilassa.
Lisää fondi. Huuhtele linssit siivilässä ja lisää liemeen.
Hienonna sipuli ja valkosipuli  ja lisää pataan. Lisää myös keittojuurekset ja yrttiseos. Hauduta kypsäksi. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa suolalla. Rouhi sekaan pippuriseosta.
Pese ja kuutioi paprikat ja hienonna ruohosipuli. Sekoita pataan. Hauduta muutama minuutti.

Vinkki: Ylimääräisen pataruoan voi pakastaa.

Sunnuntai

Omenainen porsaspata

1 (noin 350 g) pieni porsaan
sisäfilee, maustamaton.
öljyä ja voita
1 sipuli
1 omena, esim. Granny Smith
1 tl timjamia kuivattuna
2 dl omenatäysmehua
1 prk (2,5 dl) ruokakermaa,
esim. Kolmen juuston
1 liha- tai kasvisliemikuutio
2–3 rkl soijakastiketta
mustapippuria myllystä
tuoretta timjamia
Tarjoiluun
keitettyjä perunoita
vihreitä papuja
puolukkasurvosta
vihannessalaattia

Viipaloi liha. Kuumenna pannulla vähän öljyä ja voita. Lisää lihaviipaleet ja ruskista.
Hienonna sipuli, kuori ja kuutioi omena. Kun lihapalat ovat ruskistuneet, lisää sipulisilppu, omenakuutiot ja timjami. Paista sekoitellen, kunnes sipuli
pehmenee.
Lisää pannulle mehu ja kerma, kuumenna kiehuvaksi. Murenna joukkoon liemikuutio. Lisää soija ja mausta mustapippurilla.
Anna kastikkeen kiehua ja sakeutua keskilämmöllä ilman kantta. Tarkista maku. Lisää tuoretta, hienonnettua timjamia.
Nauti perunoiden, papujen, sokeroidun puolukkasurvoksen ja salaatin kanssa. 

Vinkki: Annos on reilu, kutsu aterialle vaikka naapurisi!

Olen tottunut tekemään kerralla suuren määrän ruokaa vaikka nyt olen sinkku. Johtuu siitä, että vartuin suurperheessä = 8 henkeä. En vaan osaa tehdä ruokaa yhdelle hengelle. Miten vääntää vaikka kaalilaatikko yhdelle taikka pullapitko? No, onneksi on keksitty pakastin! Eikös se tule halvemmaksi tehdä kerralla isompi määrä ja sitten pakastaa?  Otan sitten pakkasesta mitä tekee mieli. Laitan ruokaa sinne pieniin annosrasioihin. Valmisruokaa ja eineksiä ostan tosi harvoin. Eivät ole mielestäni niin maukkaita kuin omatekemät. Naapuria en uskalla kutsua syömään. Siellä asuu eronnut eläkeläismies yksinään. En halua, että saa vääriä luuloja kun en ole hänestä kiinnostunut "siinä mielessä"...naapurina toli ihan mukava.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Siis missä on otsikon lupaavat yhden hengen ruokaohjeet ???

Jos noiden ruokaohjeiden annoskoot näyttävät suurilta, voi syömättä jääneen osan jäähdyttää nopeasti, pakastaa tai syödä vaikkapa ylihuomenissa,ettei tarvitse samaa ruokaa mutustella kahtena päivänä peräkkäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla