Kaikki rasvat eivät ole pahasta. Suosi juoksevia öljyjä. Huomaa myös ruoka-aineiden piilorasvat.

Näkyvät kovat rasvat

Mistä saa
Eläinkunnan tuotteet.
Kasvikunnan rasvoista mm. kookosrasva, -kerma ja -maito.
Miten välttää
Valitse vähärasvaisia tai rasvattomia maitotuotteita.
Valitse vähärasvaista naudan- tai porsaanpaistia, kalkkunan- tai broilerin­fileetä.
Leikkaa näkyvät rasvat lihasta pois.

Kovat piilorasvat

Mistä saa
Suolaiset ja makeat leivonnaiset. Mitä lehtevämpi taikina, sitä enemmän kovaa rasvaa.
Rasvaiset juustot ja valmisruoat.
Jälkiruoista vanukkaat, kerma- ja kasvirasvajäätelöt, vaahtoutuvat kerman
korvikkeet sekä suklaa.
Miten välttää
Broilerin nahka on rasvaista, liha ei. Leivitys tuo vähärasvaiseenkin ruokaan tuhdin lisän.
Valitse Sydänmerkki-tuotteita.

Kovat rasvat tunnistat siitä, että ne jähmettyvät jääkaapissa.

Näkyvät pehmeät rasvat

Mistä saa
Kasviöljyt, kuten rypsi- ja oliiviöljy, pehmeät rasia­margariinit, juoksevat leivontamargariinit.
Rasvaiset kalat: lohi, kirjolohi, muikku, silakka ja silli.
Säilykkeiden öljymarinadit.
Jos et pidä kalasta, voit käyttää kalaöljy­kapseleita.
Mitä hyötyä
Pehmeistä rasvoista saa arvokkaita omega-3- ja omega-6-rasvahappoja, jotka ovat tärkeitä sydämelle, verenpaineelle, nivelille ja näkökyvylle.

Pehmeät piilorasvat

Mistä saa
Grilli- ja salaattikastikkeet, pesto sekä marinadit.
Siemenet, pähkinät, mantelit ja oliivit.
Hyviä öljyjä saat myös kasvi­öljykapseleista.
Näin et saa liikaa
Valmista itse salaatinkastikkeet ja marinadit. Käytä vähän öljyä, enemmän muita aineita, kuten sitruunamehua.
Leivo itse tai valitse valmiita leivonnaisia, joihin on käytetty öljyä tai juoksevaa margariinia.

Pehmeää rasvaa riittää pari ruoka­lusikallista päivässä.

<ET keskustelu "Ruoka" />