Lehtemme ruokakyselyssä lukijamme vastasivat mm. siihen mitä suomalainen ruoka merkitsee ja mikä on se maku, jonka he toivoisivat säilyvän. Vastauksia tuli 2521!Tässä kyselymme tulokset.

Keittiö on kodin keidas

Suomessa tehdään itse runsaasti ruokaa. 90 % vastaajasta valmistaa ruokaa päivittäin tai lähes päivittäin ja 50 % vähintään kerran päivässä. Viikonloppukokkeja on alle 10 % kaikista vastanneista.

Kotimaisuus ja terveellisyys on POP

Suomalainen ruokakulttuuri on vahvistunut viime vuosina. Lähes 50 % kaikista on tätä mieltä, 60 vuotta täyttäneistä yli 50 %. Noin 25 %:n mielestä ruokakulttuuri on heikentynyt.

Suomalaiset kotiruoat ovat parasta ruokaa. Noin 65 % on täysin tätä mieltä. Lähes yhtä usea haluaa ehdottomasti valmistaa ateriat alusta loppuun itse. Kotimaisuutta arvostetaan monella muullakin tavalla: ostoksilla valitaan mieluiten kotimainen vaihtoehto, joka koetaan myös terveellisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Terveellisyyden asettaa maun edelle ehdottomasti vain vajaa 25 % ja lähiruokaa suosii 40 % vastanneista. Yhtä yleistä on kokeilla uusia suomalaisia tuotteita ja tutustua paikallisiin erikoisuuksiin kotimaassa matkustettaessa. Pelkästään luomutuotteita on valmis valitsemaan vain 20 %.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruokamuistoja lapsuudesta

Parhaat makumuistot liittyvät arkiateri­oi­hin lapsuudenkodissa. Juhlapyhät ja juhlaruoka ovat liki yhtä tärkeitä. Varttuneimmilla kolmanneksi tärkein muistojen lähde on oma aikuisiän koti, alle 50-vuotiaille vierailut mummolassa tai sukulaisissa. Nuorimmilla kouluruokailu pääsi myös listoille, varttuneimmilla lomat ja matkat Suomessa.

Maku ylitse muiden

Hyvin erilaiset ruoat saavat veden herahtamaan lukijoidemme kielelle. Ykkös suosikkeja ovat karjalanpiirakka, ruisleipä  ja karjalanpaisti, sekä kesäsesongin uudet perunat savustettujen tai paistettujen kalojen kanssa. Lihamakaronilaatikko, joulukinkku, erilaiset kukot, kaalilaatikko, monet keitot, lihapullat, läskisoosi ja poronkäristys mainitaan usein. Makeista herkuista mustikkapiirakka ja pulla ovat suosikkeja.

Toiseksi suosituimpien ruokien listalla toistuvat monet yllämainituista. Puolukkapuuro ja muut marjapuurot saavat paljon kehuja. Korvapuustit, letut ja pannukakut mainitaan usein. Leipäjuusto ja mämmi saavat hajaääniä.

Erilaiset kiisselit ja rahkajälkiruoat ovat useiden mielestä kolmannella sijalla. Puuroista parhaimpiin kuuluvat myös uunipuurot. Lisäksi muistettiin muun muassa rönttöset, rössypottu, kuivalihavelli ja rieskat.

Kattaus kaunistaa

Hyv√§ksi kokiksi tunnustautuu t√§ysin vain 25 %, hieman empien 75 %. T√§m√§ ‚ÄĚvaatimattomuus‚ÄĚ on i√§st√§ riippumatonta. Ruoan laittaminen on olennainen osa ruoasta nauttimista 40 % vastaajista,¬†kattaus ja ruoan esillepano 30 %:lle. Hieman vajaa 50 % vastanneista ker√§√§ ja k√§ytt√§√§ ahkerasti lehtien ruokaohjeita. Reilusti yli 50 % ostaa lehtien ruokaohjeissa suositeltuja tuotteita silloin t√§ll√∂in.

Kinkulle kaveri

Hieman vajaa 50 % on valmis harkitsemaan juhlapyhien perinneruokien korvaamista uusilla vaihtoehdoilla, vain noin joka kuudes haluaa ehdottomasti pysyä perinteisissä ruoissa.

Viini ja ruokavieraat jakoivat lukijoidemme ajatukset kahtia. Ruokavieraita kutsuu usein 17 % vastanneista, mutta saman verran vastaajia on täysin eri mieltä.  20 % mielestä viini on ehdottomasti osa ruoasta nauttimista, mutta lähes 25 % on täysin eri mieltä.

Hyvä vientituote

Maukkaus ja tuoreus liitetään vahvimmin suomalaiseen ruokaan. Puhtaus ja terveellisyys lähes yhtä paljon. Puolet on yhtä mieltä siitä, että ruoka on vuodenaikojen mukaan vaihtelevaa.

Erittäin hyvänä vientituotteena suomalaista ruokaa pitää 35 %. Kalliiksi sen kokee täysin vain noin 25 %. Tylsää ja väritöntä tai kovin yksinkertaista suomalainen ruoka ei ole juuri kenenkään mielestä. 50 % on sitä mieltä, että valmistus vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä.

Kotikeittiön raaka-aineiden TOP 10

 1. Suosituimmat kalat ovat lohi, ahven, kuha ja muikku. Myös hauki, kampela, kiiski, kirjolohi, lahna, made, rautu, seiti, silakka, särki ja taimen maistuvat.
 2. Lihojen ykkönen on possu. Nauta, broileri sekä hirvi ovat muita suosikkeja. Listoille pääsivät myös jauheliha, kalkkuna, lammas, maksa, poro, riista ja vasikka.
 3. Viljoista ruis on ylivoimainen. Kaura, ohra ja vehnä tulevat seuraavina. Hirssi, riisi, speltti ja tattari mainittiin myös.
 4. Maitotuotteista ykkönen on maito, mieluiten kevyt tai rasvaton. Jogurtti, juustot, jäätelö ja piimä mainittiin usein. Kerma, kevyt ja ruokakerma, saivat myös mainintoja, samoin raejuusto, rahka, viili ja voi.
 5. Juureksista peruna ja porkkana jakavat kärkisijan, punajuuri ja lanttu ovat tasavahvoja kakkosia. Bataatti, juuriselleri, maa-artisokka, nauris, palsternakka ja sipuli saivat hajaääniä.
 6. Kasvisten kunkku on tomaatti. Salaatti, erityisesti jäävuorisalaatti ja keräsalaatti, saivat paljon suosikkipisteitä, samoin kukka- ja parsakaali. Herne, muut kaalit, kesäkurpitsa, nokkonen, papu, parsa, pinaatti, purjo, retiisi ja sipulit löytyvät listoilta.
 7. Yrttien ykkönen on tilli. Persilja, basilika ja ruohosipuli tulevat seuraavaksi mieluisimpina. Pidettyjen yrtti- ja maustekasvien lista on pitkä: anis, kirveli, kumina, kynteli, lipstikka, meirami, minttu, nokkonen, oregano, piparjuuri, pippuri, purjo, rakuuna, rosmariini, sahrami, salvia, sipuli ja sitruunamelissa.
 8. Sienistä selvästi suosituin on kantarelli. Suppilovahvero, herkkusieni ja rouskut ovat seuraavia. Myös herkkutatilla on paljon ystäviä. Haperot, kangas-sieni, korvasieni, lampaankääpä, mustatorvisieni, mustavahakas ja siitake löytyvät suosikkilistalta.
 9. Marjasarjassa mansikka, varsinkin ahomansikka, on hieman mustikkaa suositumpi. Kolmantena tulee vadelma, neljäntenä puolukka, mustaherukka hieman punaista suositumpana. Juolukka, karpalo, punainen karviainen, lakka, mesimarja ja tyrni maistuvat myös.
 10. Omena on ykköshedelmä. Appelsiini, luumu ja banaani yltävät neljän kärkeen. Ananas, greippi, kiivi, kirsikka, mandariini, mango, persikka, päärynä, vesimeloni ja viinirypäle saivat kukin muutamia ääniä.

Kyselyn 2521 vastaajasta

 • 81 % naisia, 19 % miehi√§
 • 21 % alle 50-vuotiaita, 23 % 50‚Äď60-vuotiaita, 38 % 60‚Äď70-vuotiaita ja 18 % yli 70-vuotiaita
 • runsas kolmannes ty√∂el√§m√§ss√§
 • 2/3 aikuistalouksia, 1/4 yksinasuvia, lapsia kotona joka kymmenennell√§
 • nettilomakkeen kautta vastauksia tuli l√§hes kolmannes

Reseptien parhaimmisto

Reseptikilpailun parhaimmistoa julkaisemme ET-lehdessä 15, joka ilmestyy 23.9. Reseptit lisäämme myös nettiET:n reseptiarkistoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla