Lehtemme ruokakyselyssä lukijamme vastasivat mm. siihen mitä suomalainen ruoka merkitsee ja mikä on se maku, jonka he toivoisivat säilyvän. Vastauksia tuli 2521!Tässä kyselymme tulokset.

Keittiö on kodin keidas

Suomessa tehdään itse runsaasti ruokaa. 90 % vastaajasta valmistaa ruokaa päivittäin tai lähes päivittäin ja 50 % vähintään kerran päivässä. Viikonloppukokkeja on alle 10 % kaikista vastanneista.

Kotimaisuus ja terveellisyys on POP

Suomalainen ruokakulttuuri on vahvistunut viime vuosina. Lähes 50 % kaikista on tätä mieltä, 60 vuotta täyttäneistä yli 50 %. Noin 25 %:n mielestä ruokakulttuuri on heikentynyt.

Suomalaiset kotiruoat ovat parasta ruokaa. Noin 65 % on täysin tätä mieltä. Lähes yhtä usea haluaa ehdottomasti valmistaa ateriat alusta loppuun itse. Kotimaisuutta arvostetaan monella muullakin tavalla: ostoksilla valitaan mieluiten kotimainen vaihtoehto, joka koetaan myös terveellisenä.

Terveellisyyden asettaa maun edelle ehdottomasti vain vajaa 25 % ja lähiruokaa suosii 40 % vastanneista. Yhtä yleistä on kokeilla uusia suomalaisia tuotteita ja tutustua paikallisiin erikoisuuksiin kotimaassa matkustettaessa. Pelkästään luomutuotteita on valmis valitsemaan vain 20 %.

Ruokamuistoja lapsuudesta

Parhaat makumuistot liittyvät arkiateri­oi­hin lapsuudenkodissa. Juhlapyhät ja juhlaruoka ovat liki yhtä tärkeitä. Varttuneimmilla kolmanneksi tärkein muistojen lähde on oma aikuisiän koti, alle 50-vuotiaille vierailut mummolassa tai sukulaisissa. Nuorimmilla kouluruokailu pääsi myös listoille, varttuneimmilla lomat ja matkat Suomessa.

Maku ylitse muiden

Hyvin erilaiset ruoat saavat veden herahtamaan lukijoidemme kielelle. Ykkös suosikkeja ovat karjalanpiirakka, ruisleipä  ja karjalanpaisti, sekä kesäsesongin uudet perunat savustettujen tai paistettujen kalojen kanssa. Lihamakaronilaatikko, joulukinkku, erilaiset kukot, kaalilaatikko, monet keitot, lihapullat, läskisoosi ja poronkäristys mainitaan usein. Makeista herkuista mustikkapiirakka ja pulla ovat suosikkeja.

Toiseksi suosituimpien ruokien listalla toistuvat monet yllämainituista. Puolukkapuuro ja muut marjapuurot saavat paljon kehuja. Korvapuustit, letut ja pannukakut mainitaan usein. Leipäjuusto ja mämmi saavat hajaääniä.

Erilaiset kiisselit ja rahkajälkiruoat ovat useiden mielestä kolmannella sijalla. Puuroista parhaimpiin kuuluvat myös uunipuurot. Lisäksi muistettiin muun muassa rönttöset, rössypottu, kuivalihavelli ja rieskat.

Kattaus kaunistaa

Hyväksi kokiksi tunnustautuu täysin vain 25 %, hieman empien 75 %. Tämä ”vaatimattomuus” on iästä riippumatonta. Ruoan laittaminen on olennainen osa ruoasta nauttimista 40 % vastaajista, kattaus ja ruoan esillepano 30 %:lle. Hieman vajaa 50 % vastanneista kerää ja käyttää ahkerasti lehtien ruokaohjeita. Reilusti yli 50 % ostaa lehtien ruokaohjeissa suositeltuja tuotteita silloin tällöin.

Kinkulle kaveri

Hieman vajaa 50 % on valmis harkitsemaan juhlapyhien perinneruokien korvaamista uusilla vaihtoehdoilla, vain noin joka kuudes haluaa ehdottomasti pysyä perinteisissä ruoissa.

Viini ja ruokavieraat jakoivat lukijoidemme ajatukset kahtia. Ruokavieraita kutsuu usein 17 % vastanneista, mutta saman verran vastaajia on täysin eri mieltä.  20 % mielestä viini on ehdottomasti osa ruoasta nauttimista, mutta lähes 25 % on täysin eri mieltä.

Hyvä vientituote

Maukkaus ja tuoreus liitetään vahvimmin suomalaiseen ruokaan. Puhtaus ja terveellisyys lähes yhtä paljon. Puolet on yhtä mieltä siitä, että ruoka on vuodenaikojen mukaan vaihtelevaa.

Erittäin hyvänä vientituotteena suomalaista ruokaa pitää 35 %. Kalliiksi sen kokee täysin vain noin 25 %. Tylsää ja väritöntä tai kovin yksinkertaista suomalainen ruoka ei ole juuri kenenkään mielestä. 50 % on sitä mieltä, että valmistus vaatii aikaa ja viitseliäisyyttä.

Kotikeittiön raaka-aineiden TOP 10

  1. Suosituimmat kalat ovat lohi, ahven, kuha ja muikku. Myös hauki, kampela, kiiski, kirjolohi, lahna, made, rautu, seiti, silakka, särki ja taimen maistuvat.
  2. Lihojen ykkönen on possu. Nauta, broileri sekä hirvi ovat muita suosikkeja. Listoille pääsivät myös jauheliha, kalkkuna, lammas, maksa, poro, riista ja vasikka.
  3. Viljoista ruis on ylivoimainen. Kaura, ohra ja vehnä tulevat seuraavina. Hirssi, riisi, speltti ja tattari mainittiin myös.
  4. Maitotuotteista ykkönen on maito, mieluiten kevyt tai rasvaton. Jogurtti, juustot, jäätelö ja piimä mainittiin usein. Kerma, kevyt ja ruokakerma, saivat myös mainintoja, samoin raejuusto, rahka, viili ja voi.
  5. Juureksista peruna ja porkkana jakavat kärkisijan, punajuuri ja lanttu ovat tasavahvoja kakkosia. Bataatti, juuriselleri, maa-artisokka, nauris, palsternakka ja sipuli saivat hajaääniä.
  6. Kasvisten kunkku on tomaatti. Salaatti, erityisesti jäävuorisalaatti ja keräsalaatti, saivat paljon suosikkipisteitä, samoin kukka- ja parsakaali. Herne, muut kaalit, kesäkurpitsa, nokkonen, papu, parsa, pinaatti, purjo, retiisi ja sipulit löytyvät listoilta.
  7. Yrttien ykkönen on tilli. Persilja, basilika ja ruohosipuli tulevat seuraavaksi mieluisimpina. Pidettyjen yrtti- ja maustekasvien lista on pitkä: anis, kirveli, kumina, kynteli, lipstikka, meirami, minttu, nokkonen, oregano, piparjuuri, pippuri, purjo, rakuuna, rosmariini, sahrami, salvia, sipuli ja sitruunamelissa.
  8. Sienistä selvästi suosituin on kantarelli. Suppilovahvero, herkkusieni ja rouskut ovat seuraavia. Myös herkkutatilla on paljon ystäviä. Haperot, kangas-sieni, korvasieni, lampaankääpä, mustatorvisieni, mustavahakas ja siitake löytyvät suosikkilistalta.
  9. Marjasarjassa mansikka, varsinkin ahomansikka, on hieman mustikkaa suositumpi. Kolmantena tulee vadelma, neljäntenä puolukka, mustaherukka hieman punaista suositumpana. Juolukka, karpalo, punainen karviainen, lakka, mesimarja ja tyrni maistuvat myös.
  10. Omena on ykköshedelmä. Appelsiini, luumu ja banaani yltävät neljän kärkeen. Ananas, greippi, kiivi, kirsikka, mandariini, mango, persikka, päärynä, vesimeloni ja viinirypäle saivat kukin muutamia ääniä.

Kyselyn 2521 vastaajasta

  • 81 % naisia, 19 % miehiä
  • 21 % alle 50-vuotiaita, 23 % 50–60-vuotiaita, 38 % 60–70-vuotiaita ja 18 % yli 70-vuotiaita
  • runsas kolmannes työelämässä
  • 2/3 aikuistalouksia, 1/4 yksinasuvia, lapsia kotona joka kymmenennellä
  • nettilomakkeen kautta vastauksia tuli lähes kolmannes

Reseptien parhaimmisto

Reseptikilpailun parhaimmistoa julkaisemme ET-lehdessä 15, joka ilmestyy 23.9. Reseptit lisäämme myös nettiET:n reseptiarkistoon.

ET-lehden lukijat innostuivat kertomaan, mitkä ovat heidän salaisuutensa nuorekkaaseen ilmeeseen.

  1. Ulkoilen joka päivä.
  2. Nukuin kunnon yöunet.
  3. Puhdistan kasvoni viileällä vedellä.
  4. Käytän luonnonmukaisia, hajusteettomia kasvotuotteita aamuin ja illoin.
  5. Pesen hampaani säännöllisesti ja useaan kertaan joka päivä. Puhdas hymy valloittaa.
  6. Pidän kampaukseni ja hiukseni siistinä.
  7. Vältän alkoholia.
  8. Aloitan päiväni kasvojumpalla.
  9. Käytän aina kesällä ja talvisin kirkkailla hangilla aurinkorasvaa.
  10. En stressaa turhista, sillä liiallinen huolehtiminen vanhentaa.
  11. En käytä liikaa meikkiä.
  12. En tupakoi.
  13. Juon vettä riittävästi.
  14. Vietän aikaani nuorempien ihmisten seurassa.
  15. Pidän huolen hyvästä ryhdistäni niin seisoessani kuin istuessani.
  16. Hymyilen mahdollisemman paljon, sillä hymy luo ihmisestä kauniin ja virkeän kuvan.
  17. En päästä kulmakarvojani rehottamaan.
  18. Harrastan liikuntaa, joka tuntuu hyvältä.
  19. Ennen nukkumaan menoa hieron ja painelen kasvojani sekä taputtelen leukapieliäni.
  20. Käytän kohottavia ja muotoilevia alusasuja. Ne silottavat vartalon ja antavat itsevarmuutta, joka heijastuu yleisilmeiseeni.
  21. Hoidan huuleni: kuorin ja käytän huulirasvaa. Maalaan huuleni joskus piristävällä punalla.
  22. Niin hymyni näkyy paremmin.
  23. Hankin uusia, minulle sopivia vaatteita kirpputoreilta edullisesti. Nuorekas ilme lähtee siististä ja huolitellusta vaatekerrasta.
  24. Sävytän harmaat hiukseni.
  25. Syön nautintoa tuottavaa, terveellistä ruokaa.
  26. Hikoilen riittävästi, sillä se poistaa kuonaa kehosta.
  27. Venyttelen naamalihaksia samalla, kun ajan partaani.
  28. Pidän oman rentoutumishetken päivittäin ja ajattelen mukavia asioita.
  29. Olen ystävällinen kanssaihmisilleni.
  30. Kuorin usein kasvoni itsetekemällä reseptillä. Tämä kuorinta-aine raikastaa ja nuorentaa, lisäksi se on edullinen sekä helppo ja nopea tehdä itse.
    Ainekset:
    2 rkl oliiviöljyä
    2 rkl kookosöljyä
    1 tl sitruunamehua
    1 tl juoksevaa hunajaa
    1 tl keitettyjä kahvinporoja
    Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään. Levitä kasvoille ja hiero pyörivin pehmein liikkein. Huuhdo lopuksi pois haalealla vedellä.
  31. Tyydytän itseäni siihen asti, että saan orgasmin.
  32. Käytän kasvojen lähellä kirkkaita värejä, esimerkiksi huivien avulla se on kätevää.
  33. Olen utelias ja kiinnostunut uusista asioista joka päivä.
  34. Käyn hemmotteluhoidoissa, kuten kosmetologilla, vähintään kerran kuukaudessa.
  35. Harrastan mielenkiintoisia ja nautinnollisia asioita, niin liikuntaa kuin kulttuuria.
  36. Lähden kotoani joka päivä ulos ja tapaan ihmisiä – ainakin kaupassa.
  37. Syön hyviä rasvoja kohtuullisesti muun muassa pähkinöiden ja avokadojen muodossa.
  38. Säilytän lapsen iloisen mielen.
  39. Käytän hyväkuntoisia vaatteita.
  40. Kierrätän kamomillateepussit ja laitan ne väsyneiden silmieni alle.
  41. Nautin parin viikon välein jalkakylvystä: jalkamme liikuttavat ja kannattelevat meitä läpi elämän, joten niistä kannattaa pitää hyvää huolta.
  42. Käytän kookosöljyä sisäisesti ja ulkoisesti.
  43. Suosin mineraalimeikkejä: niitä on turvallista käyttää, sillä ne eivät sisällä: nikkeliä, kromia, keinotekoisia mineraaleja eivätkä parabeeneja. Kaiken lisäksi mineraalimeikit ovat hajusteettomia ja antavat ihon hengittää täysin vapaasti.
  44. Syön paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
  45. Harrastan seksiä mahdollisimman usein.
  46. Käyn saunassa joka viikko; ihoni pitää hikoilusta.
  47. Käytän istuvia vaatteita. En pukeudu säkkimäisiin vaatteisiin, vaikka olenkin pyöreä.
  48. Hoen usein Ä-X-Y kasvojumpan tavoin.
  49. Venyttelen jäseniä joka päivä, sillä virkeät lihakset vaikuttavat myös ilmeeseeni. Kotijumppa on miellyttävää ja tekee ihmeitä keholle.
  50. Käytän lierihattua tai muuta kaunista päähinettä, varsinkin kesällä.
  51. Syön tarvittavia lisäravinteita.
  52. Käytän säännöllisesti silmänympärysvoidetta.
  53. Vältän turvottavia ruoka-aineita, kuten sokeria ja vaaleita jauhoja.
  54. Laitan yöksi sopivan kosteusvoiteen.
  55. Otan kuvia kauniista asioista ja katselen usein kännykkäni kuvia.
  56. Seuraan tv-sarjoja ja lehtiä, joissa on iloisia juttuja. Synkät uutiset eivät ainakaan nuorenna.
  57. Käytän nuorekkaita silmälaseja, jotka sopivat tyyliini.
  58. Nauran paljon.
  59. Korostan piirteitäni, joihin olen tyytyväinen, kuten silmäni ja korkeat poskipäät.
  60. Kulutan mahdollisimman paljon luomutuotteita.
  61. Vältän rasvaisia ja sokeria ruokia.
  62. Käytän kotona hierontarullaa ja muita hyvää tekeviä laitteita.
  63. Pidän korkokantakenkiä, ne nuorentavat ja silottavat sääriä.
  64. Nautin lämmöstä ja auringosta – turvallisesti.
  65. Tapaan ystäviäni tarpeeksi usein.
  66. Jos olen pahoittanut mieleni, en pidä sitä sisälläni, vaan puran asian jollekin.
  67. Kokeilen rohkeasi uutuustuotteita. Se tekee tavallisestakin arjesta juhlaa.
  68. Touhuan mahdollisimman paljon lasten kanssa. Heidän seuransa nuorentaa.
  69. Annan vuosien näkyä. En yritä häivyttää itsestään selviä asioita. Olen mahdollisuuksien mukaan oma itseni.
  70. Vietän mahdollisimman paljon aikaa ihanien ihmisten kanssa - ja luen sellaiseksi myös itseni – sekä halaan heitä usein.
Vierailija

Näin näytät varmasti nuorekkaalta – lukijoiden 70 vinkkiä

Vierailija 28.02.2015 klo 17:21 Miltähän nämä nyt nuoret ihmiset näyttävät kun ovat eläkeiässä . Onko töröhuulet (Virossa turvotetut) Hiuspidennykset Rakennekynnet Ympäri tatuoituna Takamus kun jumppapallo Kestovärjätyt silmien ympäryset Liian kireät vaatteet Kymmenesti valkaistut hampaat Silmäluomet leikattu Leukaperät kiristetty Rinnat kohotettu Rasvaimu tehty Botoxia otsassa Tottakai !!!!! Jo nyt on esim. kuningatar Silvia yksi varoittava esimerkki Luojan töiden korjailusta.
Lue kommentti

Käy kesken joulukuun kiireiden vetämässä henkeä Lappeenrannassa jouluasuun puetussa Wolkoffin talossa. Ruokasalin kattoon asti ulottuva joulukuusi on koristeltu samoilla koristeilla kuin Wolkoffin perheen talossa asuessa. Salin pöydälle on katettu juhlavat kahvikupit, hedelmät, pähkinät ja tryffelit.

Kaupungin keskustassa, Raatihuoneen läheisyydessä, sijaitseva Wolkoffin talo on Lappeenrannan vanhimpia säilyneitä puurakennuksia, rakennettu vuosina 1826-1905. Talo palveli venäläisen Wolkoffin suvun kotina vuosina 1872-1983. Talossa ehti tuona aikana asua neljä sukupolvea perheen jäseniä.

Joulun aikaan Wolkoffin talo puetaan jouluasuun talon viimeisen isännän, Johannes Wolkoffin (1900-1969), perheen tapaan. Talossa näyttää samalta kuin hänen aikaisinaan jouluina. Silloin talossa eli kaksi kansallisuutta ja kaksi uskontoa rinnakkain. Venäläisyys ja suomalaisuus, ortodoksisuus ja luterilaisuus.

Koristeita on kaikkialla. Jotkut niistä ovat yli sadan vuoden ikäisiä, toiset on tety muutama vuosikymmen sitten. Talosta ei koskaan hävitetty mitään, koska kaikelle saattoi olla käyttöä myöhemmin. Takanraunuksilla, pöydillä ja ikkunoilla voi olla vierekkäin suupuhallettu lasikoriste 1900, ja muovinen koriste Hongkongista vuodelta 1970.

Ruokasaliin tuodaan kattoon asti ulottuva kuusi, jonka vanhimmat koristeet, pukki ja enkeli, ovat olleet käytössä jo 1900-luvun alussa. Juhlavassa ruokapöydässä kimaltelevat juhlaa varten esiin otetut astiat, ja jokaisen perheenjäsenen paikkaa koristaa oma tonttunsa. Joulukukat, omenat ja pähkinät tuovat taloon tuoksuaan. Tunnelma talossa on hiljainen ja rauhallinen, ja siellä voi hetkeksi unohtaa joulun kiireet ja hyörinän.

Kiinnostava museo

Talo on toiminut museona vuodesta 1993 lähtien. Yli sadan vuoden aikana kertynyt kodin esineistö luo tilaan ainutlaatuisen tunnelman. 1800-luvun alkupuolella Jaroslavin kuvernementistä saapuneesta maaorjatalonpojasta puutarhuriksi ja kauppiaaksi edenneen Ivan Wolkoffin suku säilytti talon jakamattomana vuoteen 1986 saakka, jolloin se lahjoitettiin museoksi. Vasta vuonna 1993 talo pihapiireineen avattiin yleisölle.

Kodin harmonisen ilmapiirin ohella kävijä voi vierailla Wolkoffin puodissa, jossa on tarjolla kauniita joulukoristeita sekä monenlaista lahjaksi sopivaa sekä lapsille että aikuisille. Puodin ikkunassa istuu ohikulkijan iloksi kynttilänvalossa joulupukki pöytänsä ääressä ja vastailee lasten kirjeisiin.

Joulu Wolkoffin talomuseossa ja puodissa on avoinna:

12-17.12.2017 klo 11-17
19.-22.12.2017 klo 11-17
27.-30.12.2017 klo 11-17
2.-7.1.2018 klo 11-17

Wolkoffin jouluun tutustutaan opastetuilla kierroksilla. 

Wolkoffin talomuseo ja puoti, Kauppakatu 26, 53100 Lappeenranta
Museon lippukassa 05- 616 2258

Opastusvaraukset ja tiedustelut museoiden toimistolta, 05- 616 2261.