Kirjailija Anna-Leena Härkösen mukaan pakettimatka on paras.

1. Ensimmäinen lomamatkasi?
Vanhempieni kanssa Bulgarian Sunny Beachille. Olin 12-vuotias, ihastelin kauppojen ­mahtavia leluja ja istuin kamelin selässä. Ensimmäisen oman matkani tein Lontooseen itse tienatuilla rahoilla. Kiersin kaikki kirpputorit.

2. Millainen matkaaja olet?
Turvallisuushakuinen matka-addikti: seuraava reissu on aina suunnitteilla. Valitsen mieluiten paketti­matkan, sillä haluan, että kaikki toimii ja on valmiina. Yleensä vain rentoudun hotellin lähirannalla, enkä tee mitään ylimääräistä.

3. Työ- vai hupimatka?
Työmatkoilla näkee enemmän kuin lomilla, mutta aina se ei ole hauskaa. Kerran jouduin kuumeisena kiertelemään Saksan nähtävyyksiä. Onneksi hupilomia on enemmän.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Inspiroivin paikka, jossa olet käynyt?
Olen käynyt Pariisissa ­ainakin 50 kertaa, ja yhä sen ylevä ilmapiiri innoittaa minua. Vasen ranta on upea, ei aivan yhtä porvarillinen kuin oikean­puoleinen. Lempikahvilani on Flore, josta moni muukin kirjailija hakee inspiraatiota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Minne et enää palaisi?
Tel Aviv oli likainen, välimatkat olivat pitkiä. Joka paikkaan täytyi liikkua taksilla. Kadunkulmilla oli äärijuutalaisia, joiden huojuminen tuntui ahdistavalta. Lento­kentän turvatarkastukset olivat liian ­tarkat. Ruoka oli hyvää, mutta shoppailtavaa ei yllättäen löytynyt. Olin onnellinen, kun matka vihdoin loppui.

"Tel Aviv oli likainen, välimatkat olivat pitkiä."

6. Kotimaa vai ulkomaa?
Naantali ja Porvoo ovat hienoja kaupunkeja, joissa viihdyn. Lomani vietän kuitenkin mieluummin ulkomaan auringon alla. En ole Lapin-­matkaaja. Tallinnassakin on jo huomattavasti eksoottisempi tunnelma kuin kotimaassa.

7. Miten lomanautintosi ovat muuttuneet?
Nuorempana saatoin shoppailla vaikka koko päivän. En enää, varsinkaan helteessä. Olen oppinut tiettyä rauhallisuutta. Enää en nappaa välipalaa kioskista, vaan haluan syödä rauhassa ravintola­ssa. Menen aikaisin nukkumaan.

8. Suosikkikaupunkisi?
Pariisi. Se on esimerkiksi New Yorkiin verrattuna sopivan rauhallinen. Palvelu on taattu, jos osaa pari sanaa ravintola­ranskaa. Kannattaa käydä kata­kombeissa ja Marie Antoinetten sellissä Conciergeriessä. ­

9. Unelmamatkasi?
Rakastan uimista, joten olisi ihana lähteä Mauritiukselle rentoutumaan. Haluan myös Balille ja Singaporeen.

Juttu on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 7/2014.

Vierailija

Oon eri mieltä tuosta, että työmatkoilla muka näkee enemmän kuin lomilla. Jouduin työssä ollessa reissaamaan paljon Euroopassa. Aikataulujen takia ei paljo luppoaikaa jäänyt kierrellä nähtävyyksiä. Enimmäkseen se oli niin, että lentokoneella kohdemaahan, matkalaukun heitto hotelliin ja sitten kiiruusti tapaamisiin. Illalla söin hotellissa tai jossain lähiravintolassa. Aamusta taas asiakastapaamisia koko päivä ja lento takasin Suomeen mahdollisimman pian.  Työmatka on aina työmatka. Ei siinä paljo ehdi maan kulttuuriin tutustua.

Muutoin olen samaa mieltä, että Pariisi on kaunis ja ihastuttava kaupunki. Olen siellä käynyt loma- ja työmatkoilla.

epäilen suuresti

Kuinka uskottava on Härkösen kertoma, että on käynyt Pariisissa ainakin 50 kertaa? Nyt hän on tietääkseni 54 vuotias. Tokko lapsena sinne matkusti, joten vähennetään iästä 30 vuotta. Noin 24-vuotiaasta lähtien on siis lennellyt Pariisiin 50 kertaa? Tekee KAKSI KERTAA VUODESSA. Oikeastiko? Missä välissä on jäänyt aikaa kirjojen kirjoittamiseen?

Sisältö jatkuu mainoksen alla