Vuodesta 1984 järjestetty Visbyn keskiaikaviikko palauttaa historiallisen kaupungin menneille vuosituhansille. Tapahtuman parhainta antia ovat upeat, usein käsin tehdyt puvut. 

Elokuun alussa Visbyn kapeilla mukulakivikaduilla seikkaillessa voi tuntea siirtyneensä ajassa taaksepäin. Keskiaikaviikko tuo kaupungin muurien sisäpuolelle täyden kavalkadin erilaista ohjelmaa. Vaikka markkinat, miekkailunäytökset ja teatteriesitykset viihdyttävät kävijöitä, festivaalien todellisia katseenvangitsijoita ovat toinen toistaan loisteliaammat asukokonaisuudet. 

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Bosse, 68

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Vaatteemme ovat vaimoni tekemät. Tavallisen kansan keskiaikaisesta pukeutumistyylistä tiedetään vain vähän, joten olemme suunnitelleet asumme osittain mielikuvituksemme varassa. Olemme hakeneet inspiraatiota vanhoista maalauksista ja hautalöydöistä. Tulimme keskiaikaviikoille ensimmäisen kerran 15 vuotta sitten. Viimeiset viisi vuotta olemme toimineet tapahtumassa vapaaehtoisina."

Birgitta, 69

"Meillä on joka vuosi erilaiset vaatteet. Saavuttuamme kotiin festivaaleilta alan suunnitella heti seuraavan vuoden asukokonaisuuksia. Usein viimeistelen vaatteita vielä juuri päivää ennen tapahtumaan lähtöä. Teen vaatteet pääasiassa ompelukoneella, mutta koristelangat neulon käsin. Olemme keskiaikaviikkojen vanhimmat vapaaehtoistyöntekijät. Aiomme jatkaa tapahtumassa käymistä niin kauan, kuin suinkin pystymme."

Henrik, 56

"Keskiaikaviikko on loistava tapahtuma, olen ollut täällä lähes 20 kertaa. Tulemme perheeni kanssa Visbyyn aina Skånesta asti, mikä tarkoittaa noin 300 kilometrin ajomatkaa. Tieosuuden jälkeen ylitämme Itämeren lautalla. Minulla on joka vuosi melko samantyyppiset vaatteet, mutta tämä asukokonaisuus on suosikkini. Viittani on aurinkoisella säällä toisinaan liian kuuma. Onneksi sen voi heittää pois harteilta, jos olo muuttuu turhan tukalaksi. Markkinat, ruoka ja pukuloisto ovat keskiaikaviikon kohokohtia. Parasta on kuitenkin täällä vallitseva ilmapiiri."

Emma, 26

"Olen ostanut vihreän mekkoni 10 vuotta sitten, kun osallistuin ensi kertaa keskiaikaviikon tapahtumiin. Väliin ei ole sen jälkeen jäänyt yhtäkään festivaalia. Ylläni oleva tekoturkis on ketjuliike Forever21:sta ja laukkuni olen hankkinut näiltä samaisilta markkinoilta muutama vuosi takaperin. Chihuahua-rotuiset koirani rakastavat korissa matkustamista. Heti kun lasken sen maahan, koirat hyppäävät kyytiin. Vaikka kori on hangannut ison mustelman reiteeni ja sen kantaminen alkaa ennen pitkää väsyttää, ihmisten iloiset reaktiot tekevät tästä hauskaa."

Rebekka, 49 

"Sain ylläni olevan viitan joululahjaksi mieheltäni. Se on gotlantilaista käsityötä. Viitan huppu on kätevä sadesäällä ja lämmittää viileämmän ilman yllättäessä. Olemme käyneet festivaaleilla vuodesta 2012. Pukumme ovat vaihdelleet, mutta parin viime vuoden aikana olemme kulkeneet näissä asukokonaisuuksissa."

Göran, 65

"Vaatteemme ovat laadukasta käsityötä. Sain inspiraation nahkapaitaani vierailtuani Tallinnan keskiaikamarkkinoilla. Palattuamme Virosta takaisin kotiimme Visbyyn aloin oitis suunnitella omaa malliani. Löysin täältä Gotlannista miehen, joka osasi ommella suunnitelmani todeksi."

Sofia, 48

"Valmistan keskiaikaisia kenkiä. Taito on opittu erehdysten ja onnistumisten kautta. Arkeologina työskentelevä mieheni auttaa minua lestien valmistuksessa, mutta muuten teen jalkineet alusta loppuun saakka itse. Yhden parin ompelemiseen menee kaksi päivää. Kengät ovat parhaimmillaan, kun käytön jälki alkaa jo näkyä."

Ida, 41

"Olemme käyneet täällä 90-luvulta saakka. Asumme Tukholmassa ja tulemme tänne lähes vuosittain. Vaatteemme ovat itse tehtyjä. Mekot ovat villaa ja paidat puuvillaa."

Ingrid, 9 ja Stella, 10

"Parasta keskiaikaviikossa ovat markkinat! Pidämme vanhanaikaisista vaatteista. Ne tuntuvat mukavilta päällä."

Sisältö jatkuu mainoksen alla