Paina nuolta oikealla kuvan päällä katsoessasi lisää kuvia.
Paina nuolta oikealla kuvan päällä katsoessasi lisää kuvia.
Iloista kaupantekoa Antiguan torilla.
Iloista kaupantekoa Antiguan torilla.
Antiguan markkinoilla on vilskettä.
Antiguan markkinoilla on vilskettä.
Espanjan siirtomaavallan aikainen arkkitehtuuri näkyy Antiguan kaduilla.
Espanjan siirtomaavallan aikainen arkkitehtuuri näkyy Antiguan kaduilla.
Kiertomatkalla Tikal–Antigua–Atitlanjärvi voi rentoutua vaikka meloen.
Kiertomatkalla Tikal–Antigua–Atitlanjärvi voi rentoutua vaikka meloen.
 Sademetsässä törmää eksoottisiin lintuihin.
 Sademetsässä törmää eksoottisiin lintuihin.

Mystisiä temppeleitä. Tulivuoria. Markkinahumua. Guatemalan taika tulee iholle – ja suuhun. Hevosomenasta mayat ovat valmistaneet jopa kumisen jalkapallonsa.

Taivaalta putoaa valkoista töhnää ruohikolle. Otan askeleen. Toisen. Kops. Jättiläismäistä maapähkinää muistuttava ruskeakuorinen hedelmä läjähtää eteeni. Se on haljennut tömähdyksestä kahtia. Tiirailen ylös puunlatvaan, josta kuulen rapinaa.

– Katso. Näetkö? Ne ovat hämähäkkiapinoita, oppaamme Manuel Lara, 54, osoittaa ylhäälle puuhun. Apinat hyppelevät oksalta toiselle kuin trapetsitaiteilijat käyttäen hyväkseen pitkää tarttumahäntäänsä. Ne napostelevat hedelmiä ja nakkailevat kuoria maahan.

Viidakosta kuuluu lintukuoron liverryksiä, ujelluksia ja rääkintää:
näemme rikkitukaaneja, papukaijoja ja sininokkaisia lokkeja. Tiheässä metsässä erotamme koateja eli pitkäkuonoisia nenäkarhuja, jotka kulkevat häntä torpedon lailla pystyssä. Ne vaikuttavat luonnon omilta, kaiken imeviltä pölynimureilta.

Katselen ympärilläni leviävää mystistä maisemaa. Pyramidien ja palatsien rauniot kohoavat lähes 65 metrin korkeuteen – salaperäisinä, mammuttimaisina muistomerkkeinä mystisesti kadonneesta maya-kulttuurista. Oloni on kuin kävelisin Indiana Jones -elokuvassa.

Guatemalan sademetsässä on kosteaa ja tukalan kuumaa. Kuuluisalla maya-kulttuurin arkeologisella alueella ei aamuvarhaisella muita turisteja näy. Vaikka varhaisimmat mayat saapuivat alueelle yli 2000 vuotta sitten, elettiin Tikalissa kukoistuskautta vasta 700–800-luvuilla. Keskiamerikkalaisessa kaupungissa asui tuolloin yli 90 000 henkeä, enemmän kuin sen ajan Lontoossa. 

Mayat olivat sivistyskansaa: he olivat tunnettuja arkkitehtuurin ja maanviljelyksen taidoistaan sekä taivaankappaleiden seurantaan perustuvasta kalenteristaan, jonka luultiin päättyvän joulukuussa 2012. Moni pelkäsi maailmanloppua. Maya-kalenterin päättymistä – ja uuden ajan alkua – juhlittiin näkyvin menoin myös Tikalissa.

Hedelmä kuin hevosen kivekset

Seisomme keskellä yli tuhannen vuoden ikäistä areenaa, jonka reunoilla kohoaa katsomon raunioita. Manuel-opas ottaa käteensä apinoiden pudottaman hedelmän ja puristaa sen sisuksista valkoista liimamaista mahlaa. Haljennut hedelmä näyttää hevosen kiveksiltä ja neste lateksilta. Mistä oikein on kyse?

– Tästä puusta mayat valmistivat kumisen jalkapallonsa. Kutsumme hedelmää täällä hevosomenaksi, Manuel toteaa.

"Kutsumme hedelmää täällä hevosomenaksi."

Mayojen pallopelistä voi lukea erilaisia historian tulkintoja. Kentän rakenne näyttää siltä, että peliä pelattiin kuin squashia, pallon kimmotessa seinästä takaisin kentälle. Joidenkin tutkijoiden mielestä hävinnyt joukkue saatettiin uhrata uskonnollisessa seremoniassa. Manuel väittää kuitenkin tämän kunnian kuuluneen voittaneelle joukkueelle, sillä mayat uskoivat jälleensyntymiseen.

Viiden tunnin aikana kuljemme sademetsän uumenissa pitkältä vaikuttavan lenkin, mutta todellisuudessa se vain on noin seitsemän kilometrin matka.

Manuel kertoo kohdanneensa poluilla myös jaguaarin, mutta sen näkemiseen tarvitaan melkoista tuuria. Kipuamiset pyramidien ja temppeleiden huipulle saavat sydämeni läpättämään.

Näemme lukuisia temppeleitä, muun muassa Kadonneen maailman aukion, Akropoliksen sekä viimeisenä Suuren torin eli Grand Plazan, jonka rakentaminen kesti yli tuhat vuotta.  Näissä tarunhohtoisissa maisemissa Manuel avusti ohjaaja George Lucasia, joka vuonna 1973 kuvasi Tähtien sota -elokuvan kohtauksia Tikalin raunioilla.

Tikal mykistää sekä kymmeniä vuosia alueella toimineen oppaamme että matkailijan. Se lumoaa niin ympäröivällä luonnollaan, sademetsän vaippaan kääriytyneillä temppeleillään, eläinten äänillään kuin mystisellä historiallaan.
Manuel istahtaa temppelin reunalle, kuivaa otsaltaan hikeä ja katselee alas kohti Jaguaari-temppeliä.

– Tämä Grand Plaza on lempipaikkani, opas kertoo.

Antigua voi toimia Hollywoodina

Yö Tikalin luonnonpuiston Jungle Lodge -hotellissa vaihtuu päiväksi kuuden aikaan. Nimensä mukaisesti olemme yöpyneet keskellä viidakkoa. Onneksi suihkukaapin seinällä majaillut kämmenenkokoinen hämähäkki on poistunut. Se halaili edellisenä iltana sitkeästi vesihanaa, ja jälkikasvua roikkuu yhä ylempänä katonrajassa.

Jätämme Tikalin taaksemme ja suuntaamme seuraavaksi kolonialismin arkkitehtuurista tunnettuun Antiguaan.

Antigua on kohdannut lukuisia suurta tuhoa aiheuttaneita maanjäristyksiä. Kapeiden mukulakivikujien varsilla kohoaa silti yhä vanhoja kirkkojen kiviseiniä kuin Hollywoodin villin lännen lavasteita. Entinen Guatemalan pääkaupunki Antigua on Unescon maailmanperintökohde sekä maan suosituin matka- ja espanjan kielen opiskelukohde.

Katolinen uskonto elää kaupungissa voimakkaana lähes 40 kirkon ansiosta. Keskustorin laidalla nousee valkoisena hohtava katedraali ja kaupungin tärkeimpiä hallintorakennuksia upeine holvikaarikäytävineen. Takana horisontissa näkyy lähes koko ajan majesteetillinen De Aguan tulivuori. Näkymä on hurmaava, varsinkin aamuvarhaisella.

Keskusaukion korkeissa puissa livertelevät linnut. Jalkakäytävää harjaa maya-kulttuurin värikkääseen asuun pukeutunut nainen. Ensimmäisenä aamulla asemiinsa saapuvat kengänkiillottajat ja lehdenjakajat, samoin tortillakauppiaat sekä muutama kerjäläinen. Leipomon avoimesta ikkunasta kantautuu uunituoreen leivän kutsuva tuoksu.

Kaduilla on kylki kyljessä vanhoja tiilikattoisia, yksikerroksia taloja. Ikkunoita peittävät raskaat, mustat kalterit, ja muhkeat puuovet komeilevat kiiltävine messinkinappikoristeineen.

Lähellä oleva Antiguan kauppatori levittäytyy laajana, labyrinttimaisena
sokkelikkona. Markkinahumussa on myytävänä kaikkea mahdollista: ruuvimeisseleitä, dvd-elokuvia,  kanoja, ja amerikkalaislaulaja Hanna Montanan kuvalla varustettuja ruokalautasia.

Kukkakauppiaiden määrä on huomattava; he sitovat yhteen kallaliljoja, ruusuja ja gladioluksia. Nuori poika kauppaa valkosipuleita pitkä sipuliletti olkapäällään. Naiset kantavat ostoksiaan päälaellaan ja pujottelevat ihmisvilinässä. Tori sykkii ja haisee joka solullaan.

Antigua on täydellinen pakkaus arkkitehtuuria, historian havinaa,
kulinaristisia kokemuksia ja kodikkaita pikku hotelleja, joissa saa sydämellistä palvelua.

Kulttuurin lisäksi matkailija voi tutustua kahvinviljelyyn Finca Filadelfian tilalla. Kahvinviljely on uskomaton prosessi, joka vaikuttaa yhtä käsittämättömältä ja monimutkaiselta kuin laatuviinin valmistus.

Lihatonta nautintoa Atitlanjärven rannalla

Olin varautunut reissullani mañana-mentaliteettiin, joka koettelisi suomalaiseen täsmäkulttuuriin tottunutta ihmistä. Yllätyin. En törmännyt myöhästelyyn: lentokoneet lähtivät ajallaan, autonkuljettajat saapuivat minuutin tarkkuudella noutamaan ja itse tehdyt hotellivaraukset pelasivat täysin suunnitelmien mukaan.

Matkamme Antiguasta jatkuu postikortinkauniin Atitlanjärven rannalle. Minibussimme kipuaa ylös vuorelle, jonka huippua hunnuttaa valkoinen pilviharso.

Saavumme Panajachelin kaupungin satamaan, jossa veneenkuljettaja on sovitusti vastassa.  Iltapäivällä Atitlanjärvi on tuulinen ja rantaan lyövät reippaan kokoiset aallot. Kuljettaja köyttää laukkumme veneen keulaan, ja lähdemme matkaan.

Saavumme vartissa majapaikkaamme Laguna Lodgeen,  joka on järvenrannalla, jyrkän vuorenseinämän kupeessa sijaitseva äärimmäisen pieni hotelli. Lähellä kohoavasta Santa Cruz La Lagunan kylästä kuuluu pauketta. Taivaalle nousee yksinäinen ilotulitusraketti. Torilla tanssitaan. Kylässä juhlitaan sen vuosipäivää.

Perinteisin maya-tekstiilein, taide-esinein ja antiikkihuonekaluin sisustetun idyllisen huoneemme parvekkeelta aukeaa mieltä tuudittava maisema Atitlanjärvelle. Edessämme kohoaa kaksi yli kolmen kilometrin korkuista tulivuorta.

Hotellimme osoittautuu ekoystävälliseksi ja kestävän kehityksen periaatteella toimivaksi majapaikaksi, jossa on vain seitsemän vierashuonetta. Rakennus on tehty hengittävistä adobe-tiilistä paikallisten kyläläisten voimin. Henkilökunta on kotoisin viereisestä Santa Cruzin kylästä. Energiaa tuotetaan aurinkovoimalla, ja ruokapöytään poimitaan ainekset orgaanisesta puutarhasta. Vuorenrinteellä kasvavat omat kahvipensaat.

Ruokalista on ”meat free” eli tarjolla on keveää, tuoretta ja terveellistä kasvisruokaa. Aamiaiseksi saamme juuri jauhettua orgaanista kahvia, tuorepuristettua appelsiinimehua, omista mansikoista murskattua hilloa ja hotellin keittiön leivinuunissa valmistunutta kokojyväleipää. Paikka tarjoaa täydellisen levon tyyssijan.

Aamupäivällä kierrän Atitlanjärveä kajakilla. Ihailen samalla sekä luonnon tyyneyttä että sen jylhyyttä. Tulivuoret piirtyvät upean terävinä horisontissa ja heijastuvat järven pintaan. Hiljaisuuden rikkoo vain melan nokasta veteen putoavat pisarat.

Lähde nojatuolimatkalle ja tutustu Matkat-osioomme.

Polkupyörällä matkaaja liikkuu omaan tahtiin. Luonto on lähellä ja taukopaikoille on helppo pysähtyä. Leppoisa Saariston Rengastie on Suomen pyöräreiteistä tunnetuin.

Rengastie on Turun saaristossa kiertävä noin 250 kilometrin reitti ja omiaan kiireettömään pyöräilyyn. Se alkaa Turusta, ja jos lähdetään pohjoisen kautta, kuljetaan Naantalin, Iniön, Korppoon ja Paraisten kautta.

Tarjolla on myös noin sadan kilometrin Pieni Rengastie. Se oikaisee Rymättylästä Seilin saaren kautta Nauvoon. Tamperelainen Veli Karvinen, 55, aikoo tänä kesänä polkaista tielle uudestaan. Ensimmäisestä reissusta on toistakymmentä vuotta.

– Silloin oli elokuu, eikä autoja paljon näkynyt. Oli mukava polkea, Karvinen kertoo.

Karvinen on retkipyöräillyt parikymmentä vuotta. Hän kuuluu tamperelaiseen pyöräilyseuraan Kaupin Kanuunoihin.

Turun saaristoon Karvisen houkuttivat luonto ja vesielementti, jotka toivat Itä-Suomessa syntyneelle mieleen Saimaan seudut.

– Erityisen hieno elämys oli pyöräillä yöaikaan Houtskarin kirkolta Mossalaan odottamaan yhteysalusta.

Nauvon Köpmans on yksi Rengastien idyllisistä raukopaikoista.
Nauvon Köpmans on yksi Rengastien idyllisistä raukopaikoista.

Merivettä pullossa

Ensimmäisen Rengasretkensä viimeisenä päivänä Karvinen täytti vesipullon leirintäalueen vessassa ja lähti ajamaan. Juoma paljastui myöhemmin merivedeksi.

Palvelut ovat siitä parantuneet. Löytyy kauppoja ja myymälöitä sekä yöpymiseen leirintäalueita, majataloja, hotelleja ja mökkejä.

Reitin varrella on idyllisiä saaristokyliä, historiallisia nähtävyyksiä, luontopolkuja ja uimarantoja.

Ensi kesän reissulle Karvinen lähtee porukan kansa. Tarkoitus on kiertää Pieni Rengastie Naantalista lähtien pohjoisen kautta.

Reissussa ollaan kaksi täyttä ja kaksi vajaata päivää ja edetään 40–70 kilometrin etapein.

– Käymme ainakin Mannerheimin sukukartanossa Askaisissa. Toinen kiinnostava kohde on Seilin saari, jonne aikoinaan eristettiin spitaaliset ja jossa toimi mielisairaala vielä 60-luvun alussa, Karvinen kertoo.

Saariston Rengastiellä on liki 50 kilometriä vesistön ylityksiä.
Saariston Rengastiellä on liki 50 kilometriä vesistön ylityksiä.

Rymättylästä Nauvoon vievän yhteysaluksen aikataulu on tutkittu etukäteen, mutta muuten ryhmä liikkuu ex tempore -periaatteella. Mielenkiintoinen nähtävyys, ruokapaikka tai kahvitupa voi muuttaa suunnitelmia.

– Koska yövymme mökeissä, meidän ei tarvitse kuljettaa telttoja eikä makuupusseja.

Varakumi matkaan

Periaatteessa Rengastielle voi lähteä vaikka omalla työmatkapyörällään. Jos on hankkimassa uutta pyörää, Karvinen suosittelee cyclocrossia. Se muistuttaa siroa maantiekilpapyörää, mutta siinä on kiinnityspisteet välttämättömille lokasuojille ja tavaratelineille.

– Tärkeintä on sopivan kokoinen runko. Liian isolla tai pienellä pyörällä matkanteko käy rasittavaksi.

Kannattaa varmistaa myyjältä, että vanteet ovat laadukkaat, koska ne joutuvat kovalle rasitukselle. Pinnoja pitää olla riittävästi, 32-36. Valmistajat pyrkivät säästämään painoa tinkimällä pinnoista.

Paikkausvälineet ovat Karvisen mukaan paljolti historiaa. Mukaan pakataan pari varasisäkumia. Tien päällä on helpompi vaihtaa koko kumi kuin etsiä reikää.

Tienvarren viitta Iniössä kertoo etäisyyksistä, palveluista ja nähtävyyksistä.
Tienvarren viitta Iniössä kertoo etäisyyksistä, palveluista ja nähtävyyksistä.

Pumppu on tietysti välttämätön. Muut työkalut valitaan matkan pituuden mukaan.

Karvinen neuvoo tutkimaan, minkälaisia ruuveja ja pultteja pyörässä on, ja ottamaan mukaan pari kappaletta kutakin.

– Ajaessa pultit tuppaavat löystymään ja putoilemaan. On kätevää, jos on kiinnittää heti uusi tilalle. Ne eivät paljon paina.

Värikkäät vaatteet ja lippu

Karvisella on pyörässään polkimet, joihin ajokengät lukkiutuvat. Näin polkeminen tehostuu.

Ajoasuna ovat maantiepyöräilijän trikoot, joissa on irtohihat ja -lahkeet. Ne on helppo riisua, jos aurinko alkaa porottaa.

Saariston teillä on Karvisen mielestä turvallista ajaa, koska autoilijat ovat tottuneet kaksipyöräisiin. Hän ihmettelee pyöräilijöitä, jotka eivät huolehdi näkyvyydestään. Itse hän käyttää värikkäitä vaatteita ja huomioliiviä.

Iniössä on mukava pyöräillä, sillä liikennettä on vähän.
Iniössä on mukava pyöräillä, sillä liikennettä on vähän.

– Näkyvyyttä ei ole koskaan liikaa. Olen kiinnittänyt sivulaukkuun reilun kokoisen Suomen lipun. Autoilijoissa lippu herättää jonkinlaista alitajuista kunnioitusta, niin että he eivät tohdi pyyhkäistä liian läheltä.

Polkien maailmalle

Helsinkiläinen Kauko Isotalus, 65, pyöräili jo nuorena pitkin Suomea aina Lappia myöten. Vaikka vuosia tuli lisää, harrastus säilyi. Seuraavaksi retket suuntautuivat Pohjoismaihin ja Manner-Eurooppaan.

– Kolmekymppisenä tekemäni Pariisin-reissu kesti reilun kuukauden. Kilometrejä kertyi 4500.

Nyt eläkeläisenä Isotalus on alkanut kiertää kotimaata. Hän on käynyt kaikissa Suomen kunnissa. Isotalus on myös Helsingin Polkypyöräilijöiden jäsen.

Heinä tuoksuu huumaavasti pyöräilijän nenään kesäisessä saaristossa. Korppoon kirkonkylä on kuin postikortista.
Heinä tuoksuu huumaavasti pyöräilijän nenään kesäisessä saaristossa. Korppoon kirkonkylä on kuin postikortista.

Saariston Rengasreitti on tuttu. Etelä-Norjasta palatessaan hän tuli Tukholmasta laivalla Turkuun ja kävi sitten kääntymässä Houtskarissa.

– 1990-luvun alussa ajoin Korppoosta Ahvenanmaalle ja palatessa poikkesin Kustavin kautta Iniössä.

Isotalus muistaa, että siihen aikaan saaristossa oli paljon losseja ja lauttoja. Monet niistä on sittemmin korvattu sillalla, kuten Nauvon Lillandetin ja Storlandetin välisessä salmessa.

Omia reittejä

Viime vuosina Isotalus on tehnyt pyörämatkoja Helsingistä muun muassa syntymäkuntaansa Alavieskaan ja Joensuuhun, missä hänellä on sukulaisia.

– Toivottavasti kukaan ei nähnyt, että hesalainen saapuu vanhaan kotipitäjäänsä polkupyörällä, hän naurahtaa.

Hän ei suosi valmiita pyöräreittejä kuin osin, koska tykkää suunnitella omat. Hän ajelee aina yksin.

Borgbergin näköalatornilta Houtskarissa näkyy Ahvenanmaalle saakka. Lintuperspektiivistä saa hyvän kuvan saaristosta.
Borgbergin näköalatornilta Houtskarissa näkyy Ahvenanmaalle saakka. Lintuperspektiivistä saa hyvän kuvan saaristosta.

Kartat matkaan

Retkillään Isotalus yöpyy leirintäalueilla. Suojaa antavat samat teltta ja makuupussi, jotka kävivät pyörän tarakalla Pariisissa.

– Sivulaukut ovat välttämättömät pitkillä matkoilla. Niihin saa pakattua varavaatteet ja työkalut, joista sisäkumit ja ketjunkatkaisin ovat tärkeimmästä päästä.

Hän ei käytä navigaattoria, joten mukana pitää olla autoilijan tiekartta ja tarkempia kohdekarttoja.

– Yleisille uimarannoille ei tahdo olla viittoja, ja jos on, etäisyys puuttuu. Se voi olla monta kilometriä. Tienoita kannattaa tutkia netissä Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelussa ja tulostaa paperille.

Nauvosta löytyy yksi saariston parhaista uimapaikoista.
Nauvosta löytyy yksi saariston parhaista uimapaikoista.

Sopivalla vauhdilla

Pyöräilyssä Isotalusta viehättää ihmisen mittainen vauhti. Kävely on liian hidasta, autoilu liian nopeata.

– On mukavaa, kun voi säätää itselleen mallaavan tahdin ja pysähtyä tarvittaessa tien poskeen.

Isotalukselta ei riitä innostusta nykyiseen sähköpyörävillitykseen. Niiden lataus ei riitä, kun hänen tyypillinen päivämatkansa on yli sata kilometriä.

– Eikä minulle tulisi mieleenkään kuljettaa polkupyörää junassa saati lentokoneessa. Polkupyörä on pyöräilemistä varten, hän sanoo.

Polkaise myös näihin: 3 pyöräreittiä kesä-Suomessa

 1. Seututie Pietarsaaren ja Kokkolan välillä kulkee seitsemän sillan kautta kauniissa merimaisemissa. Bosundin kylästä puolimatkasta löytyy Vene-, kalastus- ja metsästysmuseo. Pietarsaari-Kokkola, 40 km.

 2. Kuninkaantietä kulkivat kruunupäät ja tsaarit saattueineen, ja historia on reitillä vahvasti läsnä. Piipahda Porvoon Taidetehtaassa ja Kotkan merikeskus Vellamossa. Helsinki-Lappeenranta, 330 km.

 3. Saimaan maisemissa riittää ihasteltavaa. Jos haluaa lyhentää reissua, oikaista voi Mikkelistä Puumalan kautta Imatralle. Kulttuurin ystävän kannattaa kuitenkin valita pitkä reitti ja olla Savonlinnassa oopperajuhlien aikaan 7.7.-4.8. Lappeenranta-Mikkeli-(Savonlinna- Punkaharju)-Ruokolahti-Imatra-Lappeenranta, 530 km.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2017.

Saariston Rengastie: Hyvä tietää

 • Saariston Rengastie koostuu yleisistä teistä sekä niihin liittyvistä yhteysalus- ja lossiyhteyksistä.
 • Rengastie on kokonaan avoinna 25.5.–26.8., jolloin m/s Antonia liikennöi Iniön ja Mossalan välillä. Muina aikoina reitin voi kulkea eteläkautta Houtskarin Mossalaan tai pohjoiskautta Iniön Daleniin asti. lautta.net
 • Pienen Rengastien liikennekausi on 18.5.–2.9., jolloin m/s Östern liikennöi Nauvon ja Rymättylän väliä. ostern.fi/aikataulu
 • Matkan suunnittelussa iso apu on vesiliikenteen aikataulupalvelu. lautta.net/rengastie
 • Karttakeskus myy Saariston Rengastien pyöräilyopasta. karttakauppa.fi
 • Paraisten matkailuneuvonnan sivuilla on karttoja ja tietoa Rengastien palveluista. Sivustolta voi myös tilata omatoimimatkailijan oppaan Rengastielle. saaristo.org
 • Tietoa pyörämatkailusta ja varusteista: pyoramatkailu.com

Moni kokenut matkailija pitää juuri tällaisesta kaupungista, jossa välitön tunnelma tarttuu. Tutki kauppahallit, appelsiinipuutarhat ja jalkapallostadionit.

1. Taiteilijan talo 

Sitruspuut tuoksuvat, oksilla appelsiinit riippuvat raskaina. Suihkulähde livertää kilpaa pikkulintujen kanssa espanjalaisen impressionistin Joaquín Sorollan (1863–1923) entisen kodin puutarhassa.

Paikka on hämmentävä keidas harmaalla toimistoalueella, lapset leikkivät pihassa mielellään. Talo on valmistunut vuonna 1911, ja se on jätetty sellaiseksi kuin se oli taiteilijan kuollessa. Lähes yhdeksän metriä korkeassa ateljeessa pääsee nauttimaan maalauksista kaikessa rauhassa. Teokset tulvivat valoa.

Joaquín Sorolla oli Espanjan tunnetuimpia maalareita. Hän oli kotoisin merellisestä Valenciasta. Ehkäpä siksi hänen töihinsä ovat erityisen tunnelmallisesti tallentuneet kesähetket ja lasten vesileikit.

Museoitu koti on täynnä taidetta.
Museoitu koti on täynnä taidetta.

Vuonna 1899 Sorolla maalasi kuuluisan työn poliota sairastavista lapsista kylpemässä alasti hiekkarannalla munkin valvonnassa.

Madrid tunnetaan taiteestaan. Lähekkäin sijaitsevat Pradon, Reina-Sofian ja Thyssen-Bornemiszan museot ovat maailmankuuluja. Kultaisen kolmion taidepalatseihin verrattuna Sorolla-museo on ihanan intiimi kokemus.

 • Sorolla-museo, General Martínez Campos 37.
  Metro: Iglesia tai Rubén Darío.

2. Ihmettele kuin Liisa Ihmemaassa 

Salainen puutarha tarjoaa yllätyksiä myös sisäpihalla.
Salainen puutarha tarjoaa yllätyksiä myös sisäpihalla.

Jos sinua on aina harmittanut, ettet ole päässyt Hullun Hatuntekijän teekutsuille, tule tänne.

Kahvilan nimi tarkoittaa salaista puutarhaa. Siellä vierailu on kuin astuisi kirjailija Lewis Carrollin Liisan Ihmemaahan. Katossa killuu pieniä kuumailmapalloja, ja vessaan vievien portaiden kaiteet ovat kuin herkulliset Polka-karamellipötköt.

Kahvilaan kannattaa tulla vasta illan tummuttua, jotta voi ihastella kaikkia yksityiskohtia kynttilöiden ja nurinkuristen lamppujen valossa.

Kaakaolistalla on 20 makua, kuten After Eight -suklaajuoma, kaakao Pieni suklaapuoti -elokuvan tyyliin ja argentiinalainen kaakao.

"Pelastakaa Maa, se on ainoa planeetta jossa on suklaata", kahvilan nettisivulla lukee.
"Pelastakaa Maa, se on ainoa planeetta jossa on suklaata", kahvilan nettisivulla lukee.

Paikka on oikeastaan paljon muutakin kuin kahvila. Sisustus on ihana sekamelska ja listalta löytyy myös ruokaa, viinejä ja drinkkejä. Jos tilaa pullon kuohuvaa, se saatetaan tarjoilla saappaan sisällä. Pirtelön kanssa voi kiepsahtaa katosta riippuvaan puutarhakeinuun.

Samalla kadulla on muitakin kiinnostavia herkuttelupaikkoja.

3. Nauti ihanista, edullisista tapaksista 

Madridilainen rakastaa kauppahalleja eli mercadoja. Niihin mennään viettämään iltaa perheen ja ystävien kanssa. Tärkeintä hyvän seuran lisäksi ovat pikkusuolaiset alkupalat, tapakset.

Kauppahallit ovat loistava paikka tutustua kaupungin nautiskelevaan ja iloiseen elämäntyyliin. Suomalaisista kauppahalleista ne eroavat paljon.

Tunnetuin on ydinkeskustassa sijaitseva majesteettinen Mercado de San Miguel, jossa on eniten turisteja.

Trendikkäässä Chuecan kaupunginosassa sijaitsevan Mercado de San Antónin koko toinen kerros on omistettu tapastiskeille. Suositeltavinta on nauttia kesäilloista kattoterassilla, jossa on baari.

San Antónin kauppahalli on siisti ja moderni.
San Antónin kauppahalli on siisti ja moderni.

Todellista paikallistunnelmaa etsivän kannattaa vierailla Lavapiésin kaupunginosan Mercado de San Fernandossa, joka on alueen asukkaiden olohuone viikonloppuisin.

Hyvällä tuurilla siellä voi sunnuntai-iltapäivisin päästä seuraamaan riehakasta swing-tanssia, sillä hallissa järjestetään myös tanssiopetusta ja swing-kemuja.

Tunnelma kauppahallissa on lapsiystävällinen, ja pikkuiset ovat tuttu näky myös tanssilattialla.

 • Mercado de San Miguel, Plaza de San Miguel.
  Metro: Opéra.
 • Mercado de San Antón,  Augusto Figueroa 24.
  Metro: Chueca.
 • Mercado de San Fernando,  Embajadores 41.
  Metro: Embajadores.

4. Sovita pikolinokset ja espadrillot 

Espanja on kenkäfanin taivas. Jalkineteollisuudella on siellä pitkät perinteet, ja espanjalaiset pitävät usein jalkineensa hyvin siisteinä. Kotonakaan ei olla sukkasillaan.

Madridista löytyy huomattavan paljon kenkäkauppoja, joissa myydään pääosin Espanjassa valmistettuja kenkiä.

Tarjonta vaihtelee klassisista espadrillo-kangassandaaleista (espanjaksi alpargata) tossuihin ja laadukkaisiin nahkakenkiin.

Mukavia espadrilloja hakevan kannattaa käydä Plaza Mayorin lähellä sijaitsevissa liikkeissä Casa Hernanzissa ja Lobossa. Niissä myydään myös hauskoja lasten flamencokenkiä.

Kenkiä rakastavan ykköskatu on ydinkeskustan ostosalueen Calle Augusto Figueroa, jolla hyviä jalkinekauppoja odottaa vieri vieressä. Jos täältä ei löydy sopivia kenkiä, ei mistään.

Myös Pikolinos-merkin liikkeet kannattaa tarkistaa, vaikka supertyylikkäät kävelykengät maksavat yleensä yli sata euroa. Laadusta on järkevää maksaa.

 • Casa Hernanz, Toledo 18.
  Metro: La Latina
 • Calzados Lobo, Toledo 30.
  Metro: La Latina
 • Pikolinos, Calle Fuencarral.
  Metro: Gran Vía

5. Pompota kuin kunkku 

Madridilaiset suhtautuvat jalkapalloiluun vakavasti, onhan kaupungilla kaksi maailmanluokan joukkuetta: Real Madrid ja Atlético Madrid.

Madridin baareissa on hyvä tunnelma aina, kun joukkueet ovat kentällä. Espanjan pääsarjan lisäksi etenkin Mestareiden liiga -ottelut saavat kansan liikkeelle.

Real Madridin real viittaa kuninkaalliseen. Joukkueen kotikentällä, Santiago Bernabéun stadionilla, järjestetään opastettuja kierroksia. Jopa pelaajien pukukoppiin pääsee haistelemaan Cristiano Ronaldon ja kumppaneiden tuoksua. Liput otteluihin maksavat 30–700 euroa. Halvin paikka sijaitsee piippuhyllyllä.

Madridilaiset ovat jalkapallokansaa.
Madridilaiset ovat jalkapallokansaa.

Harva tietää, että Madridissa pelaa kolmaskin usein Espanjan pääsarjassa kilpaileva joukkue: Rayo Vallecano. Vallecasin nuhjuisen työläiskaupunginosan oma jengi on alueen asukkaiden lemmikki, ja pienen kotistadionin otteluissa on hurmoksellinen tunnelma.

6. Nauti lasten ja eläinrakkaiden kanssa 

Madridissa lapset kulkevat aikuisten menossa mukana useammin kuin Helsingissä tai Oulussa. Lasten läsnäolo on osa kaupungin viehätystä.

Piknik keskustan upeassa Retiron puistossa on hauskaa ajanvietettä kaikenikäisille. Puistossa on erikseen leikkipaikkoja, ja eväskorin saa täyteen kaupungin lukuisissa leipomoissa, konditorioissa ja ruokakauppojen runsailla juusto- sekä kinkkuhyllyillä.

Retino-puistoon pääsee vaikka soutelemaan.
Retino-puistoon pääsee vaikka soutelemaan.

Faunia-eläinpuistoon on luotu erilaisia ekosysteemejä, kuten viidakko ja napapiirit, joissa voi tutustua alueiden lajistoon. Monia eläimiä pääsee koskettamaan. Puistossa seikkailee esimerkiksi apinoita ja pingviinejä.

Hiukan keskustan ulkopuolella sijaitseva huvipuisto tarjoaa laitteita hurjapäille. Houkuttimena on Warnerin piirroselokuvista tuttuja teemanähtävyyksiä, kuten Supermies-talo.

 • Retiron puisto, Plaza de la Independencia 7.
  Metro: Retiro.
 • Faunia-puisto, Avenida de las Comunidades 28.
  Metro: Valdebernardo. faunia.es.
 • Huvipuistoon pääsee bussilla keskustasta. parquewarner.com

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2017.