Reilusti halventuneessa Islannissa on kuvankauniita maisemia.

Reykjavik on Oulun kokoinen kaupunki, joka sijaitsee yhtä korkealla pohjoisessa. Reykjavikissa on noin 118 000 asukasta, Suur-Reykjavikin alue mukaan lukien noin 200 000. Koko maassa on asukkaita vain 320 000. Suurin osa saaren asukkaista asuu pääkaupungin alueella tai maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Akureyrissa, joka sijaitsee yhtä pohjoisessa kuin Rovaniemi.

Islannin kruunun vaihtokurssi on ollut aikaisemmin erittäin epäedullinen ulkomaisille matkailijoille. Tilanne on talouskriisin myötä muuttunut dramaattisesti. Matkailijan euro on kovaa valuuttaa.

Koska Islannin kruunu kelluu eli sen arvo ei ole vakiintunut muihin valuuttoihin nähden, kruunuja ei voi ostaa ennen matkaa valuutanvaihtopisteistä tai pankeista. Islanti on yksi harvoja maita, joissa kaikenlaiset luottokortit toimivat loistavasti – jopa nakkikioskissakin voi maksaa luottokortilla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäinen matka

Ensimmäisen matkamme teimme Reykjavikiin kesällä 2007. Asuimme vaatimattomassa Adam-matkailijakodissa, joka sijaitsee ihanteellisella paikalla Hallgrims-kirkon vieressä. Vaikka Reykjavikin hotellihuoneiden hinnat ovat laskeneet, halvimmalla majoittuu majataloihin (guesthouse). Niissä on siistit huoneet, joissa on wc ja suihku. Useimmissa huoneissa on myös jääkaappi ja vedenkeitin, mutta huoneiden taso vaihtelee melkoisesti jopa samassa rakennuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koska majapaikassamme ei ollut aamiaistarjoilua, lähdimme sunnuntaiaamuna toiveikkaina etsimään avointa kahvilaa. Kaikki olivat kiinni ja koko kaupunki oli autio, vain kissat venyttelivät talojen pihoilla.
Teimme opastetun Golden Circle -päiväretken suositulle kuumien lähteiden alueelle. Kuumat vesisuihkut ovat aikanaan saaneet nimensä nimenomaan Geysiristä, mutta alkuperäinen Geysir ei enää suihkuttele, vaan sen vieressä oleva Strokkur.

Bussiretki vei meidät menomatkalla katsomaan pientä Keriò-kraaterijärveä ja Gullfossia, yhtä maailman kauneinta vesiputousta. Paluumatkalla kohteenamme oli mannerlaattojen liikuntasaumassa sijaitseva Þingvellir. Viikingit kokoontuivat paikalla vuonna 930 perustamaan oman valtionsa ja valitsemaan edustajat parlamenttiin. Istuimiksi kelpasivat kaareen asetetut kivet.

Islantia kiertämään

Vuoden 2008 matkallamme asuimme Reykjavikissa kesähotelliksi muutetussa opiskelija-asuntolassa, joka sijaitsi hieman syrjässä keskustasta. Syrjäisyys ei haitannut, koska olimme vuokranneet auton.

Islantia kiertää hyväkuntoinen 1414 kilometriä pitkä ykköstie. Ajoimme lounaaseen Reykjanesin niemimaalle ja sieltä pikkuteitä etelärannikon viljavia alueita seuraten. Maisemat vaihtelevat suuresti: on viljavia vihreitä maatalousmaisemia, joissa niityillä elelevät tuhannet lampaat ja hevoset. Reykjanesiin kärjessä laavakalliot putoavat äkkijyrkästi mereen. Merellä on korkeita kalliosaaria, joissa lukuisat merilinnut tiedottavat reviireistään.
Grindavikin kalastajakylässä pysähdyimme lounasaikaan paikalliseen Brim-ravintolaan, jossa söimme matkamme parhaan, erilaisista kaloista valmistetun aterian.

Viivähdimme hetken Blue Lagoon -kylpylässä, jossa ruuhka oli melkoinen. Ihmiset lilluivat rinta rinnan lämpimässä turkoosissa vedessä. Mineraalien sanotaan vaikuttavan tervehdyttävästi ainakin ihosairauksiin.

Kohti jäätikköä

Matkan jatkuessa maisema muuttuu kuoppaiseksi laavakentäksi, jonka väri vaihtelee tummanruskeasta vaaleanvihreään. Vihreänharmaan värin laavamuhkuroille antaa vanhimpiin laavakenttiin kasvanut sammal.
Tien vasemmalla puolella hohtaa Vatnajökull-jäätikkö, oikealla puolella on merelle johtava muhkurainen laavamaisema. Aloimme jo huolestua bensiinin riittävyydestä ja majapaikasta. Vihdoin kohtasimme aution bensiiniaseman, jonka ainoa mittari toimi luottokortilla.

Illan hämärtyessä tulimme Kirkjubærin kylän lähelle ja aloimme etsiä majapaikkaa. Kaikki suurimmat hotellit olivat täynnä, mutta ystävällisen hotellivirkailijan avustuksella saimme vuokrattua lomamökin Efri-Víkin golfhotelli Lakista.

Vietyämme tavaramme mökkiin ajoimme itään päin muutamia kymmeniä kilometrejä, koska tarkoituksemme oli nähdä vielä ennen yön tuloa.

Jökulsárlónin jäätikköjärvi

Yhtäkkiä tulimme keskelle ihmeellistä maisemaa. Illan viimeiset auringonsäteet leikkivät turkoosina välkehtivillä jäälohkareilla. Näyssä ja tunnelmassa oli jotain ainutlaatuisen kaunista, ympäröivä hiljaisuus, jään kylmä hohka ja toistensa kylkiin kiehnaavat Vatnajökullin jäätiköltä irronneet jäälohkareet kiiruhtavat hitaasti kohti merta. Merellä näytelmä jatkuu, kun vuorilta valuva makea jää ja vesi kohtaavat suolaisen meriveden pörisevässä kurimuksessa.

Marsin maisemiin

Seuraavana aamuna suuntasimme auton kohti vuoria retkeilijöiden suosimaan luonnonkauniiseen Landmannalaugariin luonnonpuistoon. Kapea kuoppainen soratie nousee jyrkästi aina vain ylemmäksi vuorille, kunnes paikka paikoin laskeutuu vuolaan virran rannalle. Siltoja ei ole, virrat on ylitettävä autolla. Ensimmäisellä kerralla odotimme, kunnes joku rohkeampi meni ensin, sitten seurasimme samoja jälkiä perässä.

Landmannalaugar on vuorten ympäröimä vetinen suoniitty, jossa höyryävät kuumat lähteet. Laaksoa ympäröivät mustat, punamustat ja okranväriset laavavuoret ja sorakummut. Vuoren kupeessa on ainutlaatuinen luonnon kylpylampi, johon virtaa sekä kylmää että tulikuumaa vettä.

Landmannalaugar on suosittu myös vaellusreittien lähtökohta. Siellä on laaja telttailualue ja retkeilymaja, jonne voi majoittua makuupussissa.
Landmannalaugarista lähdimme paluumatkalle Reykjavikia kohden ensin erämaatietä F208 seuraten. Maisemat muuttuvat yhä autiommiksi ja muistuttavat Mars-planeetalta otettuja kuvia. Ei mikään ihme, että amerikkalaiset astronautit ovat harjoitelleet siellä. Ihme ei ole sekään, että autiomaassa keskellä ei mitään meitä vastaan tulee polkupyörällä yksinäinen saksalainen himomatkailija.

Linkkejä ja tietoa

www.visitreykjavik.is
www.visiticeland.com
www.icetourist.is
www.whatson.is/whats_on
www.icelandair.fi Suorat lennot kesäisin Helsinki–Reykjavik.
www.sagamatkat.fi Monipuolinen Islannin matkatarjonta.
www.accommodation.is
Hotellien hintahaarukka on laaja. Halvemmalla majoittuu hotellinomaiseen guesthouse-majoitukseen, joissa on eritasoisia huoneita omalla wc:llä ja suihkulla.
www.smyril-line.com Färsaarelaisen Smyril Linen autolautta Norröna liikennöi Tanskan Hanstholmista ja Esbjergista Islannin Seyðisfjörðuriin, joka sijaitsee Islannin itärannikolla.
www.hertz.is, www.avis.is
Auton­vuokrausta. Jos aikoo tutustua sisämaahan, pitää olla nelivetoinen maasturi, koska vuoristossa on ylitettävä useita virtapaikkoja. 
http://en.straeto.is
Reykjavikin bussiliikenne. Busseissa pitää olla tasaraha tai lippu. Lippuja myydään Reykjavikin vanhan sataman lähellä Lækjartorin infopisteessä tai pääbussiasema Hlemmurissa.
www.backman.is/mapofrvk
Reykjavikin kartta
www.rvk.is Reykjavikin kylpylät. Vesi tulee kuumista lähteistä ja on varmasti lämmintä.
www.bluelagoon.com
Blue Lagoon -kylpylä
www.re.is Opastetut kiertoajelut
www.goecco.com
Opastetut ja ohjelmalliset kävelyretket Reykjavikissa. Esimerkiksi Reykjavikin ja Islannin menneisyyteen paneutuva kävelyretki Haunted Walk tai opastettu Reykjavikin pubikierros Pub Crawl.

Sisältö jatkuu mainoksen alla