Turun saaristossa tuntuu kuin olisi ulkomailla. Kylät ovat kauniita, ihmiset rentoja ja lossit tunnelmallisia. Poimimme kuusi vinkkiä saariston seudulla matkaavalle.

1. Paljasjalkapolku

Paljasjalkapolun alku on hotelli Nestorin ja ravintola Back Pocketin pihalla.
Paljasjalkapolun alku on hotelli Nestorin ja ravintola Back Pocketin pihalla.

Puinen kaari on kuin portti toiseen maailmaan keskellä metsää. Sammal kutittaa jalkapohjia ja valo karkeloi puiden latvoissa. Maassa on peilejä, joista heijastuu pilvien liike taivaalla.

Kyseessä on joka vuosi uudelleen rakennettava ympäristötaideteos Paljasjalkapolku, johon osallistuu kymmenen vaihtuvaa taiteilijaa. Kukin taiteilija pystyttää oman teoksensa jonnekin kilometrin mittaisen polun varrelle. Kokonaisuus on puhutteleva.

Teosta on ollut kokoamassa saaristosta kotoisin olevia tai siellä lomailevia taiteilijoita, mutta myös ulkomaalaisia tekijöitä. Tänä vuonna osa taiteilijoista tulee Yhdysvalloista ja Alankomaista. Näyttelyn nimi on Jälkiä.

Paljasjalkapolun nimi on symbolinen. Kun kulkee paljain jaloin, luonto tulee iholle. Polkua suunnitelleet taiteilijat toivovat kulkijan nauttivan kaikin aistein saariston luonnosta ja taiteesta.

Paljasjalkapolku lähtee Hotelli Nestorilta, jota pitää polkua perustamassa ollut kuvataiteilija Pia Rousku. Hotellin yhteydessä toimii erinomainen ravintola Back Pocket.

 • Polku lähtee hotelli Nestorin pihasta, Österretaisintie 45, Korppoo.
 • barfotastigen.com

2. Seilin saari

Seilin puukirkon katossa roikkuu saaristossa tyypillinen pienoislaiva.
Seilin puukirkon katossa roikkuu saaristossa tyypillinen pienoislaiva.

Harvalla paikalla on yhtä karmiva historia kuin Seilin saarella.

1600-luvulta alkaen sinne eristettiin spitaaliset ja vuodesta 1785 alkaen mielisairaat. Saarenmielisairaala suljettiin vasta 1962.

Suurin osa hoitoon lähetetyistä oli naisia. Nykytiedon valossa oikeasti sairaita oli vähän: Seiliin joutuneet naiset eivät vain sopineet aikansa naisrooliin.

Saarelta ei päässyt pois. Tarinan mukaan spitaaliset joutuivat tuomaan tullessaan oman arkkunsa laudat.

Seilin saari on tullut tunnetuksi myös Jenni Vartiaisen Seili-nimisestä laulusta ja Katja Kallion kirjasta Yön kantaja.

Nyt vanha mielisairaala on Saaristomeren tutkimuskeskuksen hallussa.

Seilin puukirkko toimii nykyään museona. Sairaille ja terveille oli kirkossa oma puoli. Museokirkko on avoinna 16.6.-17.8. joka päivä kello 12.30-14.30.

Historian havinan lisäksi Seilin saarella viehättää kaunis luonto.

Saarella on kesäkahvila. Majoittua voi vaikkapa 1800-luvun leipomossa tai Carl Ludvig Engelin piirtämässä hirsitalossa.

 • Yhteysalus Turusta, lähtö päivittäin kello 10, matka-aika 2 tuntia. Yhteysalus Nauvosta kello 16, matka-aika 30 minuuttia. Varaa matka ja majoitus: 040777 3668.
 • vitharun.fi, visitseili.fi

3. Kustavin savipaja

Kustavin Savipajassa vaalitaan perinteitä ja luodaan uutta. Toimitusjohtaja Pia Metsävainio sanoo saaristolaisuuden näkyvän tuotteissa.
Kustavin Savipajassa vaalitaan perinteitä ja luodaan uutta. Toimitusjohtaja Pia Metsävainio sanoo saaristolaisuuden näkyvän tuotteissa.

Majakanmuotoisia lyhtyjä, veneen mallisia tarjoiluastioita. Kustavin Savipajassa on valmistettu keramiikkaa 41 vuotta.

Perheyritystä johtavat sisarukset Essi Vuontisjärvi ja Pia Metsävainio haluavat vaalia käsityöläisyyttä, joka on aina ollut saaristossa tärkeää.

Savipajan ympärille on kasvanut käsityökylä. Seppä takoo rautaa pajassaan, hopeaseppä valmistaa uniikkeja koruja. Paratiisipajasta voi ostaa sisustusesineitä ja hyvän tuoksuisia pesuaineita sekä kynttilöitä.

Tekstiilipajan pihapiirissä on lampaita ja kaniineja sekä kahvila, josta saa saariston parhaat munkit. Myynnissä on myös kauniita keittiöpyyhkeitä ja kukkaroita.

4. Ravintola Köpmans

Köpmans on melko tuore tulokas Nauvon ravintolatarjonnassa. Kauniissa ravintolassa saa herkutella yllättävillä annoksilla.
Köpmans on melko tuore tulokas Nauvon ravintolatarjonnassa. Kauniissa ravintolassa saa herkutella yllättävillä annoksilla.

Saariston ravintoloiden joukossa on uusi tulokas: Köpmans. Sen ruokalista on kekseliäs.

Kannattaa tilata esimerkiksi saaristolaisleipään tehty 18 euron hauki- tai karitsaburger ja pannukakku, joka tarjoillaan savusärkimoussen ja kuuluisan nauvolaisen Piipanojan kylmäsavustamon lohen kera, 10 euroa.

Riitta ja Henri Talvitien perustama ravintola hyödyntää paikallisia raaka-aineita. Juomalistalta löytyy pienpanimojen oluita, saaristossa tehtyä omenamehua ja vastajauhettua erikoiskahvia.

Ravintolan omat leipurit taikovat kahvihetkiin tuoreet munkit ja herkulliset kakut. Tyrnijuustokakku on asiakkaiden suursuosikki, mutta sitä on tarjolla vain harvoina ja valittuina päivinä.

Ravintola sijaitsee kauniissa, avarassa hirsitalossa. Talon vieressä on salatulta tuntuva puutarha: valo siivilöityy luumu- ja omenapuun lehtien lomasta puupöytiin ja kirjavin värein maalattuihin tuoleihin.

Puutarhan laidalla on hiekkalaatikko perheen pienimmille. Kesäiltoina pihassa soittaa usein trubaduuri ja joskus puiden katveessa lausutaan runoja.

 • Rantapolku 3, Nauvo. Varaa pöytä tai yösija 0406434430. kopmans.fi

5. Houtskari

Björn Skaag ei aio muualle kotikylästään Hyppeisistä. Saaristossa asuu ihmisiä ympäri vuoden, mutta väestö ikääntyy.
Björn Skaag ei aio muualle kotikylästään Hyppeisistä. Saaristossa asuu ihmisiä ympäri vuoden, mutta väestö ikääntyy.

Houtskari on saariston ytimessä. Kunta koostuu 700 saaresta. Päätien varteenkin mahtuu kaksi pientä lossia, jotka kulkevat tarvittaessa.

Houtskarin kirkonkylä Näsby on sievä kuin postikortti. Kylässä sijaitsee saariston mennyttä elämäntapaa esittelevä saaristolaismuseo, joka koostuu kymmenestä eri rakennuksesta.

Vaikka elämäntapa on muuttunut, saarissa on yhä ympärivuotista asutusta. Paras tapa tutustua Houtskariin on vuokrata pyörä ja polkaista Näsbystä idylliseen Hyppeisten kylään.

Pyöräillessä luonnosta voi nauttia kaikin aistein. Tie kulkee maalaismaiseman halki, ja meri pilkahtelee lähellä. Pienillä teillä ei juuri ole liikennettä.

Hyppeisissä omenapuut notkuvat puutalojen pihassa ja venevajat reunustavat rantaviivaa. Hieman ennen kylää on Borgbergin näköalatorni, josta katse kantaa hyvällä säällä Ahvenanmaalle saakka .

 • Houtskarin saaristomuseo, Pyhän Andreaksen tie 10, Näsby. 
 • Pyöriä vuokrataan Näsbyn vierasvenesatamassa, Näsbyntie 190, ja Saariston Lomakeskus Mossalassa. 4 tuntia 10 e, 8 tuntia 20 e. saaristonlomakeskus.fi

Vierailemisen arvoinen on myös Kasberget eli Kaasivuori, joka on Turun saariston korkein kohta. Kaasivuorelta voi nähdä Turun ja Naantalin rannoille saakka.
Vierailemisen arvoinen on myös Kasberget eli Kaasivuori, joka on Turun saariston korkein kohta. Kaasivuorelta voi nähdä Turun ja Naantalin rannoille saakka.

Sisäpiirin vinkit

Niclas Gestranius, Paraisten kaupungin matkailupäällikkö:

"Olen syntynyt Paraisilla, ja asun Nauvossa. Olen työskennellyt matkailun parissa 20 vuotta. Rakastan saaristoa, meri rauhoittaa ihmisen.

Turun saaristo on täynnä kätkettyjä helmiä. Nauvon kirkonkylästä pienen lossimatkan päässä on Högsarin saari. Pienellä, luonnontilassa olevalla saarella törmää lähes aina valkohäntäpeuroihin. Högsarin paras näköalapaikka on Smörasken.

Suoramyynnin perinne elää, ja ihmisiin luotetaan. Tilamyymälöissä tuotteet ovat esillä ja asiakkaat jättävät maksun lippaaseen.

Nauvon Norrstrandin tieltä löytyy kolme suoramyyntitilaa, joista saa kauden vihanneksia, itse tehtyä jäätelöä, makkaraa ja leipää. Isakssonilta Houtskarista ja Korppoosta voi ostaa vihanneksia.

Suosittelen saariston ravintoloita. Nauvon Hanko Sushista saa sushia mukaan ja Iniön Bruddalsvikenistä thaimaalaiskokin valmistamia ruokia. Parasta kalaa ja muuta lähiruokaa saa Korppoon Back Pocket -ravintolasta.

Kaikista saariston kylistä löytyy uimaranta. Suosikkini on Iniön Jumon kylän ranta. Se on syrjässä päätieltä ja siksi rauhallinen. Ilta-auringossa hiljaisuus on rikkumaton. Ääntä pitävät vain lähiseudun lampaat."

 • parainen.fi

Hyvä tietää

Saariston rengastiellä on kahdeksan lauttaa ja lossia. Lautat ovat maksuttomia lukuun ottamatta Iniön ja Houtskarin välistä lauttaa.

Majoittua voi mökkikylissä, leirintäalueella ja peti & puuro -majoituksessa, hinta alkaen 45 e/yö. Nauvossa on hotelli.

Jos tarvitset majoituksen juhannuksesta elokuun puoliväliin, tee varaus hyvissä ajoin. Yhteysaluksilla kannattaa varautua jonoihin.

Saariston punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Harkitse puutiaisaivokuumerokotusta, ja ota matkalle mukaan punkkipihdit.

 • finnferries.fi
 • saaristo.org

Pääkaupungin kesä on täynnä mielenkiintoisia tapahtumia, joissa viihtyvät niin ulkopaikkakuntalaiset kuin paikallisetkin. Valitsetko pienpanimotapahtuman, kamarimusiikkifestarit vai silakkamarkkinat?

Teurastamon Herkkumarkkinat 9.6.

Kalasataman kupeessa oleva entinen teurastuslaitos kuhisee uutta kaupunki- ja ruokakulttuurioa. Herkkumarkkinoilla yhdistyvät markkinahumu ja puutarhasta nautiskelu. Voit valita Teurastamon ravintoloiden valmistelemista annoksista mieleisesi ja grillata sen itse grillimestarien opastuksella. 

Teurastamon alueella tapahtuu koko kesän. 12.6. Teurastamolla järjestetään Helsinki-päivän lounas-jazzit, 16.6. alueella vietetään Lasten lomapäivä -tapahtumaa.

Suomenlinnan kesäteatteri: Yksi lensi yli käenpesän 4.6.–1.9.

Suomenlinnassa nähdään jälleen klassikkonäytelmä. Näytelmän on ohjannut Juha Kukkonen ja pääosia näyttelevät Robin Svartström sekä Minna Suuronen.

Radio Aallon Helsinki-päivän konsertti 12.6.

Kahdeksan artistia ja bändiä valloittavat Kaisaniemen puiston ilmaiskonsertissa. Lavalla nähdään mm. Juha Tapio, J. Karjalainen, Cheek ja Sanni.

Sulasolin yhteislaulutilaisuudet Soutustadionilla 11.6.–27.8.

Suomen Laulajain ja Soittajain Liiton Helsingin piirin järjestämissä yhteislaulutilaisuuksissa raikaa joka kesämaanantai Soutustadionilla. Tule yksin tai yhdessä kaverin kanssa. 

Taste of Helsinki 14.–17.6.

Fine dining -ruokaa Töölönlahdella. Taste of Helsingissä voi tutustua huippuravintoloiden maisteluannoksiin telttakylässä keskellä kaupunkia. Tänä vuonna mukana on yhdeksän ravintolaa, muun muassa Olo, Nolla, Ragu ja tukholmalainen Esperanto.

Seurasaaren juhannusvalkeat 22.6.

Maaseudun juhannuksen romantiikkaa voi kokea pääkaupungissakin. Sota-ajan sävelet, kansantanssit ja kokot luovat tunnelmaa juhannusyöhön. Seurasaaren juhannusvalkeat on järjestetty jo vuodesta 1954.

Stadin juhannus 21.6.–23.6.

Kolmatta kertaa järjestettävä tapahtuma on myyty loppuun aiempina vuosina jo ennakkoon. Tänä kesänä tapahtuma alkaa torstain avajaiskonsertilla, jossa esiintyvät Olavi Uusivirta sekä PASA. Päätapahtuma kattaa koko saaren, ja lisää esiintyjiä nähdään juhannusaattona ja juhannuspäivänä.

Helsinki Pride 25.6.–1.7.

Suomen suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuuri- ja ihmisoikeustapahtuma tulvii ohjelmaa: tapahtumia on viikon aikana yli 80. Viikko huipentuu perinteiseen lauantain Pride-kulkueeseen.

Helsinki Chamber Music Festival 4.–7.7.

Uusi kansainvälinen kamarimusiikkifestivaali järjestetään Torikortteleiden, Senaatintorin ja koko vanhan Helsingin ympäristössä.

Helsinki Cup 9.–14.7.

Euroopan suurimpiin juniorijalkapalloturnauksiin lukeutuva Helsinki Cup tuo satoja joukkueita pääkaupungin kentille. 

Ylioppilasteatteri: Nomadia –vaelluslaulu 11.7.–19.8.

Helsingin Ylioppilasteatterin kesäteatteri nähdään jälleen Mustikkamaan ihanassa ympäristössä. 

Suuret Oluet - Pienet Panimot 24.–28.7.

Suomen kattavin olut- ja pienpanimotapahtuma järjestetään jälleen Rautatientorilla. Tutustu pohjoismaisiin pienpanimoihin, siemaile olutta, siidereitä ja sahtia ja osallistu olutvisaan. Tarjolla myös ruokaa ja ohjelmaa. 

Lasten Festarit 4.8.

Perheen pienimmille suunnatut festarit järjestetään Töölönlahdella, Oopperatalon takana Hesperian puistossa. Tapahtumassa on koettavaa koko perheelle: musiikkia, työpajoja, jättitrampoliini ja muuta hauskaa.

Etno-Espa 6.–16.8.

Nykykansanmusiikin ilmaiskonserttisarja nähdään Esplanadin lavalla elokuussa.

Art goes Kapakka 16.–25.8.

Laadukas ja kiinnostava taide, ravintolakulttuuri ja yleisö kohtaavat kymmenen päivää ja yötä kestävässä Art goes Kapakassa. Yli 300 tapahtuman joukosta jokainen löytänee jotakin.

Helsingin juhlaviikot 17.8.–2.9.

Kahden viikon festivaali on musiikin, kuvataiteen ja teatterin juhlaa. Koe esimerkiksi Huvila-teltan tunnelmalliset konsertit. Taiteiden yönä 24.8. koko kaupunki on täynnä tapahtumia.

Helsinki Design Week 6.–16.9.

Muodin, designin ja arkkitehtuurin ystäville on luvassa ohjelmaa peräti 11 päiväksi. 

Stadin silakkamarkkinat 7.–13.10.

Vuodesta 1743 järjestetyt markkinat olivat pitkään tärkeä ruuanhakutapahtuma. Nykyään silakkamarkkinoilla saaristolaisperinne yhdistyy moderniin ruokakulttuuriin.

Valokarnevaali 11.–21.10.

Kirkkaasti valaistu Linnanmäen huvipuisto on syksyn pimeydessä uljas näky. Valokarnevaaleilla pääsee värivalojen loisteessa testaamaan, miltä vuoristorata-ajelu tuntuu pikkupakkasessa. Kuukautta aiemmin Linnanmäellä järjestetään iik!week (5.–16.9.), kauhuteemaviikko.

Jäikö jokin tapahtuma mainitsematta? Kerro siitä kommenteissa!

 

hesalainen

Ruokaa, musiikkia ja taidetta: Helsingin kiinnostavimmat kesätapahtumat 2018

Jutussa on jätetty liian pienelle huomiolle Helsingin kaunis saaristo. Ainoa, ohimennen mainittu saari, on Vallisaari. Kyseinen viime vuonna avattu entinen sotilassaari on todella tutustuminen arvoinen. Mutta mihin on unohtui ehdoton "must" paikka Suomenlinna? Muita saaria, joille on hyvät kulkuyhteydet ovat : Pihlajasaari. jossa voi viettää päivän uiden, aurinkoa ottaen tai mennä piknikille. Saarelta löytyy ravintola ja rantakioskissa myydään suussasulavia munkkeja! Mustasaari ja hevossaari,...
Lue kommentti

Senaatintori ottaa vastaan voittajat, kauppatori turistit. Kesällä helsinki kuplii hyvää tuulta. Kokosimme yhteen kattavan kaupunkioppaan kesäiseen Helsinkiin. 

Alkusanat

"Lempimestani Stadissa on Pikkukosken uimaranta. Kävin siellä aina skidinä, ja sinne muistojen äärelle on kesäisin pakko päästä.

Stadi on muutakin kuin Kauppatori ja keskusta. Täällä on paljon viheralueita, joita harvoin esitellään turisteille. Kaivarissa ja Koffinpuistossa on kliffa fiilis ja loistavat piknikpaikat.

Stadi on täynnä historiaa. Ihmisvilinää näkee metrossa ja sporassa, hiljaisuutta kaivatessaan voi mennä skutsiin. Stadi on paikka, jossa tunnen aina olevani kotona."

Marjut Klinga, Stadin slangi ry:n toiminnanjohtaja

Lue myös: Marjut Klinga vinkkaa lisää lempikohteitaan kesäisessä Helsingissä

Kaisaniemen puisto on suosittu piknik- ja tapahtumapaikka.
Kaisaniemen puisto on suosittu piknik- ja tapahtumapaikka.

5 syytä lähteä Helsinkiin

 1. Nähtävää ja tekemistä kaikenikäisille
 2. Paljon kivoja ravintoloita – varaa pöytä!
 3. Kauppoja, joita ei ole muualla Suomessa
 4. Hyvät julkiset liikenneyhteydet
 5. Pitäähän nyt oma pääkaupunki tuntea

Kaupunkipyörällä lyhyet matkat taittuvat kätevästi.
Kaupunkipyörällä lyhyet matkat taittuvat kätevästi.

Tutustu helsinkiläiseen

Kansanluonne
Oli helsinkiläinen sitten uraohjus tai duunari, hänen sisällään asuu myös leikkisä puoli. Omanarvontuntoisuutta on, mutta sitä ei pidä sotkea ylpeyteen tai ylenkatseeseen.

Arvot
Helsinkiläiset ovat avarakatseisia ja kansainvälisiä, mutta eivät aina kovin välittömiä. Muualta tulleet otetaan hyvin vastaan, joskin liian stadilaisia junantuomia pilkataan lempeästi.

Kehu tästä
Paikallisrakkaus on vahvaa ja omasta kaupunginosasta ollaan ylpeitä. Sen kehuminen lämmittää enemmän kuin koko kaupungin hehkuttaminen.

Tabu
Etenkin vanhempi väki kertoo mieluusti, kuinka monennen polven helsinkiläisiä ovat. Asiaa ei kuitenkaan ole soveliasta mennä utelemaan.

Sosiaalinen pelisääntö
Julkisissa kulkuvälineissä annetaan toisille rauha. Vierustoverille ei aleta suin päin puhua.

Juuri nyt
Kaupungissa on käynnissä kaksi valtavaa rakennusprojektia, Jätkäsaareen ja Kalasatamaan nousee tuhansia asuntoja. Se muokkaa koko kaupunkikuvaa.

Katajanokan Allas Sea Poolilla pääsee uimaan ja saunomaan ympäri vuoden. Merivesialtaan lämpötila on sama kuin Itämeren, ja lämminvesiallas on noin 27-asteinen.
Katajanokan Allas Sea Poolilla pääsee uimaan ja saunomaan ympäri vuoden. Merivesialtaan lämpötila on sama kuin Itämeren, ja lämminvesiallas on noin 27-asteinen.

Oho!

 • Helsingissä on kahdeksan toria. Kauppatori ja Hakaniemen tori ovat suurimmat. Muut keskustan torit ovat Hietaniemessä, Töölössä ja Punavuoressa.
 • Helsinkiläisistä 14 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia. Suurimmat ryhmät ovat venäläiset ja virolaiset. Täällä puhutaan 137:ää äidinkieltä.
 • Jokainen helsinkiläinen asuu alle 10 kilometrin päässä rannasta. Rantaviivaa on yli 130 kilometriä ja saaria 300.
 • HIFK ja HJK keräävät jalkapalloliigan suurimmat katsojamäärät. Joukkueiden keskinäiset kohtaamiset, "Stadin derbyt", saavat yli 10 000 katsojaa.
 • Pysäköintipaikan löytäminen kantakaupungissa voi olla hankalaa, ja ainakin kallista: jopa 4 e tunti. Jätä auto ilmaiseen liityntäparkkiiin ja tule loppumatka julkisilla. hsl.fi/liityntäpysäköinti

Helsinki-päivänä kaupunki hulluttelee. Tänä vuonna juhlitaan 12.6.
Helsinki-päivänä kaupunki hulluttelee. Tänä vuonna juhlitaan 12.6.

Nämä on pakko kokea

1. Kolistele kolmosella

Skuru, spora, raitsikka – Helsingin keskustan maisemakierros onnistuu ajamalla raitiolinjalla 3 Punavuoresta Kaivopuiston, Hakaniemen ja Kallion kautta Eläintarhaan (ei pidä sotkea Korkeasaareen) ja sieltä linjalla 2 Töölön ja Kampin kautta takaisin keskustaan. Joidenkin mielestä paras ratikkareitti on 1A Eirasta Käpylään.

2. Fiilistele fillarilla

Helsingissä on kesällä yli 2 500 kaupunkipyörää, joita voi lainata 150 pyöräasemalta. Rekisteröidy pyörien käyttäjäksi etukäteen. Puolen tunnin polkaisu kuuluu perushintaan. Käyttöoikeutta voi ostaa päiväksi (5 e), viikoksi (10 e) tai koko kaudeksi (30 e). Lisätietoa: kaupunkipyorat.hsl.fi

3. Syöksy saarille

Suomenlinna on monille tuttu, mutta sen vieressä sijaitsevat Vallisaari ja Kuninkaansaari sekä läheinen Lonnan saari ovat vastikään avautuneet yleisölle puolustusvoimilta. Kahdeksan euron laivalipulla voi saarihypellä Lonnasta Vallisaaren kautta Suomenlinnaan.

Paatilla Pihlajasaareen! Siellä odottaa hieno uimaranta ja kiva kesäravintola.
Paatilla Pihlajasaareen! Siellä odottaa hieno uimaranta ja kiva kesäravintola.

4. Melo merimaisemissa

Suppaile katselemaan kaupunkia mereltä päin. Vuokraa lauta Töölönlahdelta ja melo Hakaniemen ohi Kruununhaan edustalle. Leppoisalla tahdilla suppailu vastaa kävelyä. 15 e tunti. hakunamatata-sup.fi

5. Kympin kirjasto

Keskellä kaupunkia piilottelee kulttuurikeidas, jossa voi levähtää hetken lehtiä tai kirjoja lukien ja musiikkia kuunnellen. Kirjasto 10 tarjoaa asiakkaiden käyttöön myös esimerkiksi soittimia ja studion sekä kaupunkiverstaan, jossa voi tehdä tietokonegrafiikkaa, 3D-tulosteita tai vaikkapa ommella vaatteita.

6. Empireä elokuviin

Senaatintorin laidalla sijaitsevan Kino Engelin kesäiset ulkoilmanäytökset ovat Helsingin upeimpia kulttuuri-elämyksiä. Laatuelokuvia katsellaan sisäpihalla, helteellä hikoillen ja kylmällä vilttien alla. Tunnelma on hieno! Näytöksiä päivittäin kesäkuun lopusta elokuun loppuun.

Kino Engelin KesäKinossa leffa katsotaan ulkona.
Kino Engelin KesäKinossa leffa katsotaan ulkona.

7. Tepastele teurastamolla

Kalasataman kaupunginosan kupeessa sijaitseva Teurastamo avattiin kaupunkilaisten käyttöön syksyllä 2012. Paikka toimi teurastuslaitoksena vuoteen 1983. Nyt Teurastamo on kaupunki- ja ruokakulttuurikeskittymä, jossa voi ojennella jalkojaan pihan riippumatoissa ilman ostopakkoa. Pihassa on yleisögrilli, jossa voi grillata omia eväitä. teurastamo.com

8. Metrolla merelle

Vuosaaren metroasemalta on kilometrin matka yhdelle Helsingin hienoimmista uimarannoista. Aurinkolahden hiekkarantaa ympäröi urbaani kerrostalomaisema, jonka kruunaa Suomen korkein asuintalo Cirrus. Vuosaareen pääsee myös saaristoaluksella Hakaniemestä.

Tiesitkö? 91-metrinen Malminkartanonhuippu on Helsingin korkein paikka.

Vuosaaren Aurinkolahti on yksi Helsingin parhaista uimarannoista.
Vuosaaren Aurinkolahti on yksi Helsingin parhaista uimarannoista.

Näin liikut Helsingissä

 • Aikuisten kertalippu maksaa kuljettajalta ostettuna 3,20 e, automaatista ostettu lippu on 2,20 e ja mobiililippu 2,20. Se käy busseissa, raitiovaunuissa, metrossa, lähijunissa ja Suomenlinnan lautalla.
 • Raitiovaunun kuljettajalta ei voi enää ostaa lippua. Osta lippu etukäteen automaatista tai kännykällä.
 • Lipussa lukee voimassaoloaika. Sen aikana voi vaihtaa liikennevälineestä toiseen, vaikka voimassaoloaika päättyisi matkan aikana.
 • Jos viivyt kaupugissa pitempään, voit ostaa vuorokausilipun 1–7 vuorokaudeksi. Yhden vuorokauden lippu maksaa 9 e, 7 vuorokauden lippu 36 e.
 • Ilman lippua kulkemisesta voi rapsahtaa 80 euron sakko. 
 • Lisätietoa: hsl.fi

Karhupuiston lippakioski Kalliossa on kesäpäivän keidas.
Karhupuiston lippakioski Kalliossa on kesäpäivän keidas.

Syö kuin ulkomailla: Helsingin parhaat etniset ravintolat

Korea House
Kivenheiton päässä Tuomiokirkosta ollaan melkein Koreassa. Riisi-liha-vihannes-muna-klassikko bibimbap nujertaa isonkin nälän. Mariankatu 19. koreahouse.fi

Maya Bar & Grill
Latinalaisen Amerikan tulisia makuja Rautatientorin laidalla. Minidillas­annokset jakaa helposti kahdelle. 4–6 lajia noin 20 e/hlö. Mikonkatu 18. maya.fi

Antiokia Atabar
Hyvää turkkilaista ruokaa jo 26 vuotta. Sisustuskin vie tunnelmaan. Vatsatanssia perjantai- ja lauantai-iltaisin.
Eerikinkatu 44. antiokiabar.com

Kantipur
Helsingin parhaita nepalilaisia. Lounas pääosin alle 9 e. Vakioasiakas kehuu palvelua.
Lönnrotinkatu 25. ravintolakantipur.fi

Sandro
Välimerellis-afrikkalaisen Sandron brunssit ja rento meininki ovat käsite. Uusin Sandroista sijaitsee Kampissa ja sekin tarjoaa muhkeaa Marrakesh Madness Feast -buffetia.
Kampin liikekeskus, Kolmas linja 17 ja Tehtaankatu 34. sandro.fi

Sandron buffet ja brunssi sopivat myös vegaaneille.
Sandron buffet ja brunssi sopivat myös vegaaneille.

Hey Poke
Havaijilaisia poke-kulhoja: riisiä, raakaa kalaa ja tofua, vihanneksia, pähkinöitä, siemeniä ja aromikkaita kastikkeita.
Korkeavuorenkatu 4. heypoke.fi

Camel Cafe
Helsingin ensimmäinen somalialainen lounaskahvila avasi kesällä 2016.
Toinen linja 13 c 31. Facebookissa Camel Cafe.

Lemon Grass
Supersuosittu thaimaalainen Kallion sydämessä on jo klassikko. Varaudu jonottamaan.
Kolmas linja 12. Facebookissa Lemon Grass

Coco Grill
Venezuelalaisessa liharuuat ovat pääosassa. Perille vaikka rengasreittiraitiovaunuilla 7A ja 7B, Hattulantien pysäkki.
Mäkelänkatu 27. restaurantecocogrill.fi

Nuur
Mainioita syyrialaisia makuja proosallisesti ostoskeskuksessa. 20 minuutin metromatka kannattaa.
Ostostie 4, Kontula. Facebookissa Ravintola Nuur

Umeshu
Laadukas japanilainen. Erinomaista sushia, lämpimiä annoksia ja menuita. Juomalistalla toki japaninaprikooseista tehtyä umeshua. Pohjoinen Hesperiankatu 15. umeshu.fi

Umeshu on japanilaisten kärkikastia.
Umeshu on japanilaisten kärkikastia.

4 ihanaa kahvilaa

Bon Temps café
Tuotteet tehdään salaatinkastikkeesta ja juureen leivotusta leivästä lähtien itse. Erityiskiitos pöytiin tarjoiltaville aamiaislautasille ja kotoisalle sisustukselle. Mannerheimintie 132. Facebookissa Bon Temps Cafe

Brooklyn Cafe & Bakery
Amerikkalaissisarusten kahvilassa tarjoillaan tietysti bageleita, kuppi-kakkuja, cookieita ja brownieita. Fredrikinkatu 19 brooklyncafeandbakery.com

Bergga
Kaikille kaikkea: aamiaista, lounasta, brunssia - tai ehkä sittenkin lasillinen viiniä? Rento kalliolaistunnelma. Viides linja 14a1, bergga.fi

Vietä herkkuhetki Kuppi & Muffinissa Kalevankadulla.
Vietä herkkuhetki Kuppi & Muffinissa Kalevankadulla.

Yövy hyvin: 6 kiinnostavaa hotellia

Kasaricharmia: Hilton strand

Jos haluat hiukan luksusta elämään, varaa isompi executive-huone. Sen hintaan kuuluvat kylpytakki ja -tossut sekä pääsy seiskakerroksen loungeen, jossa on tarjolla iltapalaa ja drinkkejä. 2 hh alkaen 130 e, executive alkaen 150 e. hiltonhotels.com

Juhli näköalalla: Clarion hotel

Nouse heti 16. kerrokseen ja ota drinkki Sky Roomissa. Hotellivieraana pääset myös saunaan, jonka lauteilta voit ihailla auringonlaskua Helsingin yllä. Huoneissa kaikki hyvin, ja kaunista koko hotellissa. 2 hh alkaen 108 e. nordicchoicehotels.fi

Designia: Sokos Hotel Presidentti

Ivana Helsingin Paola Suhonen on loihtinut Kampissa sijaitsevan hotellin huoneisiin uudet ilmeet. Inspiraatiota on haettu Suomen luonnosta. Saatavilla viisi teemaa: Juhannus, Talvimyrsky, Hiljaisuus, Satumetsä ja Sisu. 2 hh alkaen 92 e. sokoshotels.fi

Modernia luksusta: Indigo

Keväällä 2015 avattu boutique-hotelli Indigo on saanut sekä matkailualan Oscariksi nimetyn World Travel Awardin että Luxury Travel Guiden modernin luksushotellin tittelin. 2 hh alkaen 160 e. helsinki-boulevard.hotelindigo.com

Art decon hengessä: Lilla Roberts

Entisen poliisiseman tiloihin on remontoitu mviihtyisä ja tyylikäs hotelli, jonka sisustuksessa non vahvoja art deco -vaikutteita. Alakerran drinkkibaari on yksi Suomen parhaista. 2 hh alkaen 156 e. lillaroberts.com

Kodikasta bling-blingiä: F6

Perheomisteisen hotellin juju on tyylitietoisen bling-blingin ja lämpimän kodikkuuden yhdistelmässä. Aamiaisella luomua ja pientuottajien herkkuja. Kivat sisäpihat. Loistosijainti Eteläesplanadin kupeessa. 2 hh alkaen 145 e. hotelf6.fi

Lue myös: Testasimme Helsingin kiinnostavimmat hotellit – lue arvostelut 

Ostoksille: Hanki tuliaiset kivijalkakaupoista

Nettiostelun vastapainoksi Stadista löytyy vielä koko joukko kivijalkakauppoja, joissa on erityinen tunnelma.

Paras valikoima Suomi-designia

Tre tarjoaa runsaan ja omaperäisen kattauksen nousevien ja jo nimeä saaneiden tähtien tuotteita kodintavaroista vaatteisiin, kirjoista koruihin. Varma paikka, jos etsit lahjaa itselle tai ulkomaiselle ystävälle.

Eettisyys näkyy paitsi tuotteiden valinnassa, myös suhteessa pientuottajiin. He saavat aktiivisesti vaikuttaa valikoimaan. Mallistot ja suunnittelijat vaihtuvat tiuhaan.

Kaupan yhteydessä toimii kasvisravintola Cargo Coffee + Vegetarian, joka tarjoilee myös aamiaista. Tre, Mikonkatu 6. worldoftre.com

Anni ja Aleksi -kaupan punainen karuselli soittelee Ravelin Boleroa.
Anni ja Aleksi -kaupan punainen karuselli soittelee Ravelin Boleroa.

Nostalgiannälkäisille

Kiseleffin kaksikerroksinen talo Senaatintorin laidalla tarjoaa kurkistuksen 1800-luvun myymäläarkkitehtuuriin. Historiallisesti arvokkaassa talossa aloitti toimintansa myös ensimmäinen Stockmann.

Nyt sen sokkeloista löytyy sympaattisia pikkuliikkeitä. Parhaiten talon tunnelman tiivistää Anni & Aleksi, joka myy soittorasioita, nukkekotitavaroita, leluja, pelejä, kiiltokuvia. Kultaseppien Au3-liikkeen työpisteessä näkee, miten uniikit korut syntyvät.

Kiseleffin kauppiastalo, Aleksanterinkatu 28 / Unioninkatu 27. torikorttelit.fi

Kattoikkunan valaisema Kiseleffin talo on täynnä hauskoja pikkuliikkeitä.
Kattoikkunan valaisema Kiseleffin talo on täynnä hauskoja pikkuliikkeitä.

Tyyliniekan ostoskatu

Fredrikinkatu on runsaudensarvi, varsinkin sisustamisesta kiinnostuneille.

 • Zarro on trendikäs ja elegantti. Freda 37. zarro.fi
 • Casuarina on moderni aasialaisin maustein. Freda 30. casuarina.fi
 • Day on hullunhauska. Fredan ja Bulevardin kulma. dayshop.fi

Zarro on harmoniaa rakastavan sisustajan mekka.
Zarro on harmoniaa rakastavan sisustajan mekka.

Vilahda lauteille! Kolme kivaa löylyttelypaikkaa

Helsingissä on meneillään saunabuumi. uusia löylyttelypaikkoja ja kiinnostavia saunatapahtumia on ruuhkaksi asti!

Sompasauna

Kansalaistottelematon elämys upean merimaiseman äärellä Kalasatamassa. Ei suihkua, ja täyttäkin voi olla. Rannalla on yleensä saha ja polttopuuta, mutta kannattaa ottaa omat klapit mukaan. Vesihana on laiturilla 500 metrin päässä. Maksuton. Sompasaaren laituri, sompasauna.fi

Kotiharju

Perinteinen puulämmitteinen korttelisauna. Miehille ja naisille omat saunat. Ei aikarajoitusta. Tunnelmaan kuuluvat niin turistit kuin kantaporukoiden tarinointi lauteilla ja jäähdyttely saunan edustalla Kallion katunäkymää tarkkaillen. 13 e. Harjutorinkatu 1, kotiharjunsauna.fi

Löyly

Löyly on arkkitehtuuriltaan moderni sauna Hernesaaren rannassa. Puulämmitteisissä sekasaunoissa ollaan uimapuvuissa, mutta miehille ja naisille on omat pukuhuoneet ja suihkut. Saunoista pääsee vilvoittelemaan terassille ja uimaan mereen. 2 tunnin vuoro 19 e. Hernesaarenranta 4, loylyhelsinki.fi

Kotiharjun saunaan voi viedä omat juomat.
Kotiharjun saunaan voi viedä omat juomat.

Lisätietoa:

Tutki tarkkaan Helsingin kaupungin virallinen matkailusivusto. visithelsinki.fi