Syyskuusta huhtikuuhun Kaija ja Leevi Kivikangas asuvat Eedenissä, josta puuttuvat vain Oltermanni-juusto ja lapsenlapset.

Arki on arkea kaikkialla, mutta miltä tuntuu juoda aamukahvit marraskuussa omassa puutarhassa, kukkivien hedelmäpuiden alla, kukoistavia orkideoja katsellen?

Sen tietävät evijärviläiset Kaija ja Leevi Kivikangas, joiden uusi koti sijaitsee suomalaisille suunnitellussa lomakylässä 2,5 tunnin ajomatkan päässä Bangkokista ja vartin päässä Hua Hinin turistirannoilta.

Tytär asuu vastapäätä

Aamuvirkku pari keittää kahvit jo varhain, ja polkupyörän selkään he hyppäävät viimeistään kello seitsemältä.

– Päivällä on liian kuuma, joten aamut ja illat ovat tärkeitä. Aamukymmeneen mennessä pitää palata kotiin – muuten paistuu. Jos teen 70 kilometrin lenkin, pitää lähteä jo kuuden aikaan, Leevi kertoo.

Pariskunta kertoo, että taannoin seudulla pyöräilivät vain ulkomaalaiset.

– Paikalliset ajattelivat, että siinä ne tyhjätaskut farangit polkevat, mutta nykyisin myös thaimaalaiset ajavat hienoilla polkupyörillä. Meillä on ihan tavalliset kulkupelit, Leevi naurahtaa.

Polkupyöräily on yleistynyt Thaimaassa.
Polkupyöräily on yleistynyt Thaimaassa.

Kaija ja Leevi käyvät ostoksilla lähimarketissa.
Kaija ja Leevi käyvät ostoksilla lähimarketissa.

Lenkin jälkeen pariskunta pulahtaa oman kylän uima-altaaseen vaikka vesijuoksemaan. Niin Kaija tekee monta kertaa viikossa.

– Juoksemme naapurin rouvan kanssa ja päivitämme samalla kuulumiset. Lisäksi käyn tyttäreni Päivin vetämillä vatsatanssitunneilla. Hän tanssii ammatikseen ja on esiintynyt jopa Thaimaan prinsessalle. Päivi pitää kotikylässämme ilmaisia tanssitunteja ja asuu thaimaankiinalaisen miehensä ja poikansa Sisun kanssa meitä isovanhempia vastapäätä, Kaija sanoo.

"Talvella Suomessa tuntuu, että kaikki on harmaata, vaatteita ja ihmisten ilmeitä myöten."

Jollei ole pyöräilypäivä, Kaija ja Leevi menevät kylän kuntosalille, jonka vieressä lämpiää suomalainen sauna. Saunominen tekee hyvää fyysisen rasituksen jälkeen, vaikkei tropiikissa muutenkaan lämpöä puutu.

– Hua Hinin ilmasto on leudompi kuin muualla Thaimaassa. Täällä sataa harvoin, jollei ole sadekausi, eikä lämpötila nouse yli 35 asteen kuin kesäisin, mutta silloin olemme Suomessa.

Puolukkahilloa Ikeasta

Kaija möyrii mielellään Thaimaan-kodin pihalla, jossa kasvaa orkideoja ja hedelmäpuita. Puutarhuri leikkaa nurmikon ja muotoilee puut.
Pihalta löytyy silloin tällöin käärmeitä – ne puutarhuri vie kotiinsa syötäväksi. Terassilla nautitaan aamupuuro ja juodaan iltapäiväkahvit. Suomesta tuodussa savustuslaatikossa valmistetaan kalaa, joka hankitaan tukusta.

Entisenä kotitalousopettajana Kaija laittaa ruokaa ja leipoo mielellään. Tänään herkutellaan tuoreilla sämpylöillä ja munkeilla. Ruokana on kaalikeittoa.

Ruisleipää, näkkileipää, Oivariinia ja Oltermanni-juustoa pariskunta tuo täydet matkalaukulliset Suomesta. Bangkokin Ikeasta he ostavat esimerkiksi puolukkahilloa. Kaupassa käydään kodin lähellä isossa marketissa, josta saa jopa hollantilaista salmiakkia.

– Jos on erityistä syytä juhlaan, syömme ravintolassa. Usein ei ole tarvetta, sillä vaimoni tekee hyvää ruokaa, Leevi sanoo.

Päivällisellä Eeva-Liisa Jairin ja Juha Hallenbergin kanssa kalaravintolassa Hua Hinin satamassa. Juha on alueen Suomi-Seuran puheenjohtaja.
Päivällisellä Eeva-Liisa Jairin ja Juha Hallenbergin kanssa kalaravintolassa Hua Hinin satamassa. Juha on alueen Suomi-Seuran puheenjohtaja.

Myös Hua Hinin rannat sijaitsevat lähellä.
Myös Hua Hinin rannat sijaitsevat lähellä.

Suomalaiskylässä tullaan tutuiksi

Kyläilyä, kahvittelua ja yhteisiä lounaita ystävien kanssa on usein. Toisella puolella tietä asuvat Kaijan veli ja hänen vaimonsa saattavat poiketa vaikkapa hernekeitolle. Naapurissa taas on veljenpojan perheen lomakoti.

– Veljeni perheineen tekivät kaupat jo ensikäynnillään täällä. Veljenvaimo tekee graafikon työtä etäyhteyden kautta Suomeen, Kaija kertoo.

"Palasimme Thaimaahan monesti, kunnes päätimme ostaa talon."

Koko Eedeniksi nimetyn lomakylän väki tuntee toisensa, ja muutenkin lähialueella asuu paljon Leevin ja Kaijan tuttuja. Hua Hinin seudulla on jo viisi suomalaista lomakylää.

– Elämä on sopivan aktiivista. Thaimaalaiset ovat ystävällisiä ja iloisia. Valoisa elämänasenne tarttuu. Talvella Suomessa tuntuu, että kaikki on harmaata, vaatteita ja ihmisten ilmeitä myöten.

Kaija ja Leevi ulkoilevat paljon, mutteivät viihdy rannalla.
Kaija ja Leevi ulkoilevat paljon, mutteivät viihdy rannalla.

Thaimaa hurmasi ensivierailulla

Yhteyksiä Suomessa ja Japanissa asuviin poikiin ja neljään lapsenlapseen pari pitää Skypen välityksellä. Televisiota he eivät avaa ollenkaan.

– Uutiset saamme netin välityksellä. Suomen iltauutiset ovat aikaeron vuoksi meille päivän ensimmäiset – ne katsomme heti herättyämme. Toivon vain, että Yle saisi Areenan näkymään ulkomaillakin. Katsoisimme mielellämme ainakin joulurauhan julistuksen, Leevi sanoo.

Muuten pari ei ikävöi Suomeen. Kivikankaat ovat viihtyneet Thaimaassa jo seitsemän talvea. Heillä käy vieraita kotimaasta joka vuosi.

– Tulimme tänne ensi kerran juhlimaan Kaijan 50-vuotissynttäreitä. Haaveemme oli viettää talvet lämpimässä, Kanariakin tuntui liian viileältä. Palasimme Thaimaahan monesti, kunnes päätimme ostaa talon.

Päivi-tytär asui tuolloin Bangkokissa ja esitteli uutta kotimaataan vanhemmilleen. Nykyisin kun tytär on työmatkoilla, Kaija ja Leevi auttavat 5-vuotiaan Sisun hoidossa.

Pieni, tummatukkainen poika juoksee nytkin ulko-ovelta Kaija-mamman syliin. Hän on juuri palannut koulusta.

– Ensin kotiin pesemään kädet ja jalat, sitten pääset syömään, Päivi komentaa.

Sisu on kielimies: hän puhuu mamman, papan ja äidin kanssa suomea, koulussa englantia sekä isän ja tämän sukulaisten kanssa thaita. Jos isovanhemmat tarvitsevat, Sisu osaa toimia tulkkina.

Poika hotkii lautasellisen puuroa ja kinuaa mammalta jälkiruokaa.

lapsikuva

Kesällä Suomeen kuumuutta pakoon

Vaikka suomalaisten keskinäinen sosiaalinen elämä on vilkasta, huahinilaisten kanssa ei ole helppo ystävystyä.

– On vaikea ymmärtää aasialaista kulttuuria, jossa ei koskaan sanota ei. Kerran puutarhuri ei tullut viikkoon, koska hän oli sairastunut. Emme tienneet sitä, eikä hän yksinkertaisesti voinut sanoa sitä meille, vaikka soitimme hänelle ja tiedustelimme asiaa, Leevi harmittelee.

Thaimaassa suurin osa suomalaisista pärjää alkeellisen englannin turvin. Thai on vaikeaa ääntää, ja harva opettelee muuta kuin tervehdykset.

Paluumatkan jälkeen kestää viikko tottua aikaeroon ja ilmastoon.

Kivikankaat lentävät Suomeen kuuman kauden alkaessa huhtikuussa ja palaavat alkusyksystä.

Kokkolassa asuneet Kivikankaat vaihtoivat hiljattain Suomen-kodikseen kerrostalon Järvenpäässä, jotta he voivat viettää mahdollisimman paljon aikaa Tuusulassa asuvan pojan perheen ja lastenlastensa kanssa.

Paluumatkan jälkeen kestää viikko tottua aikaeroon ja ilmastoon. Villasukat ovat Suomessa alkuun kovassa käytössä.

Aamukahvit juodaan omalla terassilla.
Aamukahvit juodaan omalla terassilla.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 18/2016.

Hyvä tietää: Hua Hin

Näin perille

Finnair lentää Bangkokiin jopa kahdesti päivässä 25.3. asti. Edestakainen lippu alkaen noin 640 e. Minibussi Bangkok- Hua Hin 5 e, taksi 40-50 e.

Taksi Hua Hinin keskustasta lomakylä Eedeniin noin 5 e.

Paras aika matkustaa

Lokakuusta maaliskuuhun. Muulloin voi olla sateista tai viileää.

Hintataso

 • Talon viikkovuokra Hua Hinin alueella 250-300 e.
 • Kaksio maksaa Hua Hinissa noin 50 000 e, omakotitalo noin 100 000 e.
 • Vesilasku 2,50 e/kk, sähkö Suomen hinnoissa.
 • Lounas keskitason ravintolassa alkaen 2 e.
 • Kaupoissa thaimaalaiset tuotteet ovat edullisia, eurooppalaiset jugurtit ja juustot samanhintaisia tai kalliimpia kuin Suomessa.
 • Kampaaja tai parturi 2 e.

Hua Hinin Suomi-Seura

Seuraan kuuluu 300 jäsentä. Kursseja ja harrastuskerhoja. huahininseudunsuomalaiset.fi

Vinkkejä

 • Teettämällä ison hammasremontin Thaimaassa voit säästää matkan lento- ja hotellikulut. Esimerkiksi Hua Hinin klinikka on moderni ja hammaslääkäri taitava. Hampaan paikkaus 15-20 e, juurihoito 200 e. Leevi Kivikangas, hammaslääkäri itsekin, on ollut tyytyväinen palveluun.
 • Asunnon osto Thaimaasta vaatii paljon paperityötä. Etsi avuksi luotettava juristi.
 • Selvitä viisumiasiat ja asumiseen liittyvät säännökset etukäteen. Thaimaahan ei voi vain jäädä pitkälle lomalle. - Tee oleskeluilmoitus 24 tunnin kuluessa saapumisesta. Jos ilmoitus jää tekemättä, seuraava oleskelulupa voidaan evätä.
 • Yli 50-vuotias voi saada eläkeläisviisumin kahdeksi talveksi. Tosin sillä ei voi poistua maasta.
 • Hanki vakuutus. Sairaalareissu voi maksaa jopa kymmeniätuhansia euroja. Pidä vakuutuskortti aina mukana. Sairaala ei aloita hoitoa, jos maksusta ei ole taetta. Hätätilanteessa kallisarvoista aikaa voi kulua turhaan selvittelyyn.