Syyskuusta huhtikuuhun Kaija ja Leevi Kivikangas asuvat Eedenissä, josta puuttuvat vain Oltermanni-juusto ja lapsenlapset.

Arki on arkea kaikkialla, mutta miltä tuntuu juoda aamukahvit marraskuussa omassa puutarhassa, kukkivien hedelmäpuiden alla, kukoistavia orkideoja katsellen?

Sen tietävät evijärviläiset Kaija ja Leevi Kivikangas, joiden uusi koti sijaitsee suomalaisille suunnitellussa lomakylässä 2,5 tunnin ajomatkan päässä Bangkokista ja vartin päässä Hua Hinin turistirannoilta.

Tytär asuu vastapäätä

Aamuvirkku pari keittää kahvit jo varhain, ja polkupyörän selkään he hyppäävät viimeistään kello seitsemältä.

– Päivällä on liian kuuma, joten aamut ja illat ovat tärkeitä. Aamukymmeneen mennessä pitää palata kotiin – muuten paistuu. Jos teen 70 kilometrin lenkin, pitää lähteä jo kuuden aikaan, Leevi kertoo.

Pariskunta kertoo, että taannoin seudulla pyöräilivät vain ulkomaalaiset.

– Paikalliset ajattelivat, että siinä ne tyhjätaskut farangit polkevat, mutta nykyisin myös thaimaalaiset ajavat hienoilla polkupyörillä. Meillä on ihan tavalliset kulkupelit, Leevi naurahtaa.

Polkupyöräily on yleistynyt Thaimaassa.
Polkupyöräily on yleistynyt Thaimaassa.

Kaija ja Leevi käyvät ostoksilla lähimarketissa.
Kaija ja Leevi käyvät ostoksilla lähimarketissa.

Lenkin jälkeen pariskunta pulahtaa oman kylän uima-altaaseen vaikka vesijuoksemaan. Niin Kaija tekee monta kertaa viikossa.

– Juoksemme naapurin rouvan kanssa ja päivitämme samalla kuulumiset. Lisäksi käyn tyttäreni Päivin vetämillä vatsatanssitunneilla. Hän tanssii ammatikseen ja on esiintynyt jopa Thaimaan prinsessalle. Päivi pitää kotikylässämme ilmaisia tanssitunteja ja asuu thaimaankiinalaisen miehensä ja poikansa Sisun kanssa meitä isovanhempia vastapäätä, Kaija sanoo.

"Talvella Suomessa tuntuu, että kaikki on harmaata, vaatteita ja ihmisten ilmeitä myöten."

Jollei ole pyöräilypäivä, Kaija ja Leevi menevät kylän kuntosalille, jonka vieressä lämpiää suomalainen sauna. Saunominen tekee hyvää fyysisen rasituksen jälkeen, vaikkei tropiikissa muutenkaan lämpöä puutu.

– Hua Hinin ilmasto on leudompi kuin muualla Thaimaassa. Täällä sataa harvoin, jollei ole sadekausi, eikä lämpötila nouse yli 35 asteen kuin kesäisin, mutta silloin olemme Suomessa.

Puolukkahilloa Ikeasta

Kaija möyrii mielellään Thaimaan-kodin pihalla, jossa kasvaa orkideoja ja hedelmäpuita. Puutarhuri leikkaa nurmikon ja muotoilee puut.
Pihalta löytyy silloin tällöin käärmeitä – ne puutarhuri vie kotiinsa syötäväksi. Terassilla nautitaan aamupuuro ja juodaan iltapäiväkahvit. Suomesta tuodussa savustuslaatikossa valmistetaan kalaa, joka hankitaan tukusta.

Entisenä kotitalousopettajana Kaija laittaa ruokaa ja leipoo mielellään. Tänään herkutellaan tuoreilla sämpylöillä ja munkeilla. Ruokana on kaalikeittoa.

Ruisleipää, näkkileipää, Oivariinia ja Oltermanni-juustoa pariskunta tuo täydet matkalaukulliset Suomesta. Bangkokin Ikeasta he ostavat esimerkiksi puolukkahilloa. Kaupassa käydään kodin lähellä isossa marketissa, josta saa jopa hollantilaista salmiakkia.

– Jos on erityistä syytä juhlaan, syömme ravintolassa. Usein ei ole tarvetta, sillä vaimoni tekee hyvää ruokaa, Leevi sanoo.

Päivällisellä Eeva-Liisa Jairin ja Juha Hallenbergin kanssa kalaravintolassa Hua Hinin satamassa. Juha on alueen Suomi-Seuran puheenjohtaja.
Päivällisellä Eeva-Liisa Jairin ja Juha Hallenbergin kanssa kalaravintolassa Hua Hinin satamassa. Juha on alueen Suomi-Seuran puheenjohtaja.

Myös Hua Hinin rannat sijaitsevat lähellä.
Myös Hua Hinin rannat sijaitsevat lähellä.

Suomalaiskylässä tullaan tutuiksi

Kyläilyä, kahvittelua ja yhteisiä lounaita ystävien kanssa on usein. Toisella puolella tietä asuvat Kaijan veli ja hänen vaimonsa saattavat poiketa vaikkapa hernekeitolle. Naapurissa taas on veljenpojan perheen lomakoti.

– Veljeni perheineen tekivät kaupat jo ensikäynnillään täällä. Veljenvaimo tekee graafikon työtä etäyhteyden kautta Suomeen, Kaija kertoo.

"Palasimme Thaimaahan monesti, kunnes päätimme ostaa talon."

Koko Eedeniksi nimetyn lomakylän väki tuntee toisensa, ja muutenkin lähialueella asuu paljon Leevin ja Kaijan tuttuja. Hua Hinin seudulla on jo viisi suomalaista lomakylää.

– Elämä on sopivan aktiivista. Thaimaalaiset ovat ystävällisiä ja iloisia. Valoisa elämänasenne tarttuu. Talvella Suomessa tuntuu, että kaikki on harmaata, vaatteita ja ihmisten ilmeitä myöten.

Kaija ja Leevi ulkoilevat paljon, mutteivät viihdy rannalla.
Kaija ja Leevi ulkoilevat paljon, mutteivät viihdy rannalla.

Thaimaa hurmasi ensivierailulla

Yhteyksiä Suomessa ja Japanissa asuviin poikiin ja neljään lapsenlapseen pari pitää Skypen välityksellä. Televisiota he eivät avaa ollenkaan.

– Uutiset saamme netin välityksellä. Suomen iltauutiset ovat aikaeron vuoksi meille päivän ensimmäiset – ne katsomme heti herättyämme. Toivon vain, että Yle saisi Areenan näkymään ulkomaillakin. Katsoisimme mielellämme ainakin joulurauhan julistuksen, Leevi sanoo.

Muuten pari ei ikävöi Suomeen. Kivikankaat ovat viihtyneet Thaimaassa jo seitsemän talvea. Heillä käy vieraita kotimaasta joka vuosi.

– Tulimme tänne ensi kerran juhlimaan Kaijan 50-vuotissynttäreitä. Haaveemme oli viettää talvet lämpimässä, Kanariakin tuntui liian viileältä. Palasimme Thaimaahan monesti, kunnes päätimme ostaa talon.

Päivi-tytär asui tuolloin Bangkokissa ja esitteli uutta kotimaataan vanhemmilleen. Nykyisin kun tytär on työmatkoilla, Kaija ja Leevi auttavat 5-vuotiaan Sisun hoidossa.

Pieni, tummatukkainen poika juoksee nytkin ulko-ovelta Kaija-mamman syliin. Hän on juuri palannut koulusta.

– Ensin kotiin pesemään kädet ja jalat, sitten pääset syömään, Päivi komentaa.

Sisu on kielimies: hän puhuu mamman, papan ja äidin kanssa suomea, koulussa englantia sekä isän ja tämän sukulaisten kanssa thaita. Jos isovanhemmat tarvitsevat, Sisu osaa toimia tulkkina.

Poika hotkii lautasellisen puuroa ja kinuaa mammalta jälkiruokaa.

lapsikuva

Kesällä Suomeen kuumuutta pakoon

Vaikka suomalaisten keskinäinen sosiaalinen elämä on vilkasta, huahinilaisten kanssa ei ole helppo ystävystyä.

– On vaikea ymmärtää aasialaista kulttuuria, jossa ei koskaan sanota ei. Kerran puutarhuri ei tullut viikkoon, koska hän oli sairastunut. Emme tienneet sitä, eikä hän yksinkertaisesti voinut sanoa sitä meille, vaikka soitimme hänelle ja tiedustelimme asiaa, Leevi harmittelee.

Thaimaassa suurin osa suomalaisista pärjää alkeellisen englannin turvin. Thai on vaikeaa ääntää, ja harva opettelee muuta kuin tervehdykset.

Paluumatkan jälkeen kestää viikko tottua aikaeroon ja ilmastoon.

Kivikankaat lentävät Suomeen kuuman kauden alkaessa huhtikuussa ja palaavat alkusyksystä.

Kokkolassa asuneet Kivikankaat vaihtoivat hiljattain Suomen-kodikseen kerrostalon Järvenpäässä, jotta he voivat viettää mahdollisimman paljon aikaa Tuusulassa asuvan pojan perheen ja lastenlastensa kanssa.

Paluumatkan jälkeen kestää viikko tottua aikaeroon ja ilmastoon. Villasukat ovat Suomessa alkuun kovassa käytössä.

Aamukahvit juodaan omalla terassilla.
Aamukahvit juodaan omalla terassilla.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 18/2016.

Hyvä tietää: Hua Hin

Näin perille

Finnair lentää Bangkokiin jopa kahdesti päivässä 25.3. asti. Edestakainen lippu alkaen noin 640 e. Minibussi Bangkok- Hua Hin 5 e, taksi 40-50 e.

Taksi Hua Hinin keskustasta lomakylä Eedeniin noin 5 e.

Paras aika matkustaa

Lokakuusta maaliskuuhun. Muulloin voi olla sateista tai viileää.

Hintataso

 • Talon viikkovuokra Hua Hinin alueella 250-300 e.
 • Kaksio maksaa Hua Hinissa noin 50 000 e, omakotitalo noin 100 000 e.
 • Vesilasku 2,50 e/kk, sähkö Suomen hinnoissa.
 • Lounas keskitason ravintolassa alkaen 2 e.
 • Kaupoissa thaimaalaiset tuotteet ovat edullisia, eurooppalaiset jugurtit ja juustot samanhintaisia tai kalliimpia kuin Suomessa.
 • Kampaaja tai parturi 2 e.

Hua Hinin Suomi-Seura

Seuraan kuuluu 300 jäsentä. Kursseja ja harrastuskerhoja. huahininseudunsuomalaiset.fi

Vinkkejä

 • Teettämällä ison hammasremontin Thaimaassa voit säästää matkan lento- ja hotellikulut. Esimerkiksi Hua Hinin klinikka on moderni ja hammaslääkäri taitava. Hampaan paikkaus 15-20 e, juurihoito 200 e. Leevi Kivikangas, hammaslääkäri itsekin, on ollut tyytyväinen palveluun.
 • Asunnon osto Thaimaasta vaatii paljon paperityötä. Etsi avuksi luotettava juristi.
 • Selvitä viisumiasiat ja asumiseen liittyvät säännökset etukäteen. Thaimaahan ei voi vain jäädä pitkälle lomalle. - Tee oleskeluilmoitus 24 tunnin kuluessa saapumisesta. Jos ilmoitus jää tekemättä, seuraava oleskelulupa voidaan evätä.
 • Yli 50-vuotias voi saada eläkeläisviisumin kahdeksi talveksi. Tosin sillä ei voi poistua maasta.
 • Hanki vakuutus. Sairaalareissu voi maksaa jopa kymmeniätuhansia euroja. Pidä vakuutuskortti aina mukana. Sairaala ei aloita hoitoa, jos maksusta ei ole taetta. Hätätilanteessa kallisarvoista aikaa voi kulua turhaan selvittelyyn.

Jos haet hyväntuulista aitoa Kreikkaa, lähde Tinokselle. Perille pääsee vain lautalla, mutta vaivannäkö palkitaan. Valokuvaaja Milka Alanen on viettänyt perheineen Tinoksella jo 18 kesää. Hän antaa parhaat vinkkinsä.

Valokuvaaja Milka Alanen on asunut jo 18 kesää Tinoksella, jossa hänen miehensä Pavlos Koudounis pitää kesätavernaa.

Milkan mukaan Tinos on kreikkalaisten lomasaari ja siksi meno pysyy aitona. Hotellikyliä tai lentokenttää ei ole. Souvlaki-kioskien ja kahviloiden kulmilla kuulen vain kreikkaa.

– Tänne täytyy haluta tulla, Milka nauraa.

Moni saariston kylä on autioitunut, mutta Tinoksella eläväisiä kyliä tavernoineen on vielä 60. Panormos on rauhallinen kalastajakylä, Volaxissa on korinpunojia ja keskiaikaisesta Dio Horiasta on upeat maisemat merelle.

Rehevän vehreä Tinos kuuluu Kykladien saariryhmään. 9000 asukkaasta puolet asuu pääkaupungissa, jonka nimi on Tinos.

Tinoksen Panagia Evangelistrian pääkirkossa on kuuluisa ihmeitä tekevä ikoni, jonka luo hartaimmat pyhiinvaeltajat konttaavat. Satamasta nousee kukkulaa kohti leveä Leoforos Megalocharis -katu. Sitä reunustaa kankailla pehmustettu kaista tosiuskovaisia pyhiinvaeltajia varten. He konttaavat 800 metrin matkan Panagia Evangelistran kirkkoon, jossa voi suudella ihmeitä tekevää ikonia.

Kirkon vieressä on arkeologinen museo, jonne on kerätty taidetta ja esineistöä muun muassa Poseidonin temppelistä ja Exombourgo-vuorella muinoin sijainneesta kaupungista.

– 15. elokuuta tuhannet ortodoksit tulevat pyytämään Neitsyt Marialta apua sairauksiin tai vaikkapa lapsettomuuteen. Tapasin kerran suomalaisen naisen, joka ei ollut uskonnollinen eikä tiennyt kirkosta. Pestyään kasvonsa pyhällä vedellä hän sai avun silmäsairauteensa, Milka kertoo.

Kalastajat saapuvat saaliineen Tinoksen pääkaupungin satamaan varhain aamulla.

Milkan mielestä parasta Tinoksessa ovat pienet kylät. Keskiaikainen Dio Horia on rakennettu vuoren rinteeseen, tavernasta on upeat näkymät yli Aigeianmeren.

– Pieni tie kiemurtelee alas Isternian kylän rauhalliseen uimapoukamaan, taverna Thalassaki tarjoaa gourmet-herkkuja. Alas pääsee myös kunnostettua patikointipolkua pitkin. Saarella on lukuisia ikivanhoja patikointireittejä kylien välillä, joilla näkee vanhoja tuulimyllyjä, kyyhkyslakkoja ja huimia maisemia.  Anavasi-patikointikartan voi ostaa keskustan Krikeli-kirjakaupasta. Polku on merkitty maastoon kyltein, Milka kertoo.

Kylien välillä kulkee ikivanhoja polkuja. Melko helppo patikointireitti numero 4 lähtee keskustasta Panagian kirkon takaa ylös sievään Ktikadoksen kylään. Matkalla näkee vuohia, oliivipuulehtoja ja keskiaikaisen kivisillan. Kannattaa lounastaa Drosia-tavernassa, josta on upea näkymä meren yli muille saarille ja kaupunkiin.

Markos-pelikaani on Tinoksen kalakauppiaan lemmikki, joka tepastelee vapaana kaupungilla ja satamassa joka aamu.

Malamatenia-tavernan Pavlos Koudounis tuo pöytään pitkään muhinutta rosvopaistia, Kleftikoa.

– Mieheni Pavlosin kesätaverna levittäytyy pienelle kujalle ja aukiolle kahden kirkon väliin. Nuorempi tytär auttaa tavernan puuhissa aamuisin, vanhempi on osan kesää ensimmäisessä kesätyössään tarjoilijana, Milka toteaa.

Keittokirjoistaan kuuluisa Nikoleta Delatola Foskolou pitää kotinsa yhteydessä Smourdian kylässä kreikkalaisen ruuan kursseja ja esitelmiä. Lopuksi syödään yhdessä. Kurssi ja ateria (munakoisoja tomaattikastikkeessa, paistettu saganaki-juusto, munakoisotahna ja makea galaktoburreko-piirakka) neljälle maksoi 150 e. Kokkaus ja ruokailu alkaen 20 e, hinta on sovittavissa.

Tinoksen kaupungin kauppakatu nousee vanhasta satamasta ylös Panagia Evangelistrian kirkolle.

Stefanos Petropouloksen Apothiki-antikvariaatti on kuin aarreaitta.  

Kiriakatikossa voi napata kreikkalaisen kahvin, viiniä tai vaikka ouzon mezeineen.

 

Sofia Theodoropoulou lomailee Kolimpithran hevosenkengän muotoisessa rantapoukamassa, jossa voi tuulisella säällä ostaa surffausopetusta. Rannalle pääsee kaupungista bussilla.

Panormosin kalastajakylän sydän on kaunis rantapoukama. Siinä on monta tavernaa ja kalastajia setvimässä verkkojaan.

Kuvanveistäjien Pirgos on saaren kauneimpia kyliä. Plataanipuun alla voi nauttia jääkahvia ja makeaa galaktoburrekoa. Vieressä on saaren paras pikkuruinen korukauppa Astrali käsintehtyine hopea- ja luonnonmateriaalikoruineen, sekä marmorimuseo.

Äiti, mummi ja kaksi koululaista lähtivät kuukaudeksi talvea karkuun Mae Phimiin, Bangkokista kaakkoon. Näin se onnistui.

Syksyn pimeydessä mielessäni alkaa pyöriä ajatus valosta ja lämmöstä. Ystäväni puhuu samoista asioista ääneen, ja päätämme alkaa selvittää, onko matka mahdollinen.

Kysyn äidiltäni, tuleeko hän mukaan, jos minä ja tyttäreni lähdemme Thaimaahan samalle paikkakunnalle kuin ystäväperheemme. Perhe tuntee paikan, ja lapset saisivat seuraa toisistaan. Äiti suostuu.

Asunto järjestyy tuttavan kautta. Entä koulu? Jääkö lapseni jälkeen luokkatovereistaan? 10-vuotiaat ehtivät neljässä viikossa pitkälle opinnoissaan. Opettaja neuvoo pitämään kotikoulua matkan aikana. Ostan lentoliput.

Lippu salkoon

Helmikuun lopussa taksi tuo meidät Thaimaan-kodin pihaan. Vastassa on uskomaton lämpö. Kotimme on uusi ja moderni, mutta silti paikallisen eksoottinen. Samassa kylässä on noin sata pääosin ruotsalaisten omistamaa taloa, mutta joukkoon mahtuu myös suomalaisia. Omistajan kansallisuuden tunnistaa portin vieressä liehuvasta lipusta.

Mummi lähtee keräämään voimia pitkän yölennon jälkeen, mutta tyttöjä kiinnostaa vain yksi asia: uiminen.

Kotikylämme uima-allasta ympäröivät palmut ja rehevä kasvillisuus. Naapurin mangopuun oksat kaartuvat hedelmien painosta kadulle. Makaan silmät puoliummessa aurinkotuolilla ja nipistän itseäni. Me teimme sen.

Mummi Maire Koponen, 62, tytöt Dania Maoz, 10, ja Eden Maoz, 7, sekä tyttöjen äiti Ninarose Maoz.
Mummi Maire Koponen, 62, tytöt Dania Maoz, 10, ja Eden Maoz, 7, sekä tyttöjen äiti Ninarose Maoz.

Matka Koh Sametille Ban Phen satamasta taittui veneellä 25 minuutissa.
Matka Koh Sametille Ban Phen satamasta taittui veneellä 25 minuutissa.

Illalla istumme kylämme ravintolassa.

– Ei kai me vain tulla joka päivä tänne syömään, tytär kysyy.

– Todellakin tulemme! vastaan.

Vaikka ruuanlaitosta tykkäänkin, nyt minäkin olen lomalla. Varsinkin kun ulkona syöminen on melkein samanhintaista kuin ruuan valmistus kotona, aion irrottaa otteeni rutiineista. Lisäksi haluan maistaa jokaista ruokalistan annosta.

Mieto pad thai ja kana-riisiannos ovat lasten lempiannoksia. Me aikuiset tilaamme ennakkoluulottomasti usein tulisiakin thaikeittiön herkkuja, kuten kookoskermaista massaman currya ja papaijasalaattia.

Klaengin yömarkkinoilla maistoimme pieniä mustekaloja.
Klaengin yömarkkinoilla maistoimme pieniä mustekaloja.

Tamnanparin vesipuisto Rayongissa oli reissun kohokohtia.
Tamnanparin vesipuisto Rayongissa oli reissun kohokohtia.

Koulun kello soi

Kotikoulu alkaa heti seuraavana aamuna. Ajatus on pitää säännölliset koulupäivät ja joustaa tarvittaessa, esimerkiksi pidempien retkien vuoksi. Haluan saada arjen pyörimään mahdollisimman nopeasti, ilman neuvotteluja siitä, onko tänään koulupäivä vai ei.

Äiti-tytär-asetelma ei ole oppimisen kannalta helpoin. Yhteenottoja tulee, eikä äiti osaa tyttären mielestä opettaa sitten yhtään. Onneksi mummi toimii osan aikaa opettajana.

Kerron kolmosluokkalaiselle, että kun koulutyö on tehty, koko loppupäivän saa tehdä muita kivoja juttuja. Eskarilaiselle puuhavihon täyttäminen maistuu niin hyvin, että pian minun pitää keksiä muuta tekemistä, jotta tehtäviä jäisi myös kevääksi kotimaahan.

Koulu alkaa sujua paremmin, kun keksin, että katson illalla opettajan kertomat läksyt netistä ja jätän ne lapulle keittiönpöydälle. Aamuvirkku koululainen aloittaa tehtävät heti herättyään. Usein aamupalaan mennessä suurin osa läksyistä on jo tehty. Tyttö tosin ilmoittaa, ettei enää koskaan lähde sellaiselle lomalle, jossa täytyy käydä koulua.

Kuukauden lomalla tytöt uivat yli 80 tunnin ajan.
Kuukauden lomalla tytöt uivat yli 80 tunnin ajan.

Koiranpentu leikki kanssamme Ao Phain rannalla Koh Sametin saarella.
Koiranpentu leikki kanssamme Ao Phain rannalla Koh Sametin saarella.

Neljä saman mopon kyytiin

Talomme sijaitsee muutaman kilometrin päässä Mae Phimin keskustasta ja rannoista. Alkuun taitamme matkan kotikylästämme tasatunnein lähtevällä lavataksilla, mutta pian päätän selättää vasemman puoleisen liikenteen pelkoni. Vuokraamme sivuvaunumopon.

Tuttavaperheen isä pitää minulle autokoulua kotikylässämme, ja pian uskaltaudun liikenteeseen. Se on rauhallista maaseudulla, ja muutaman ajopäivän jälkeen huristelemme kaikki neljä yhdessä samalla mopolla.

– Kovempaa, kovempaa, lapset kiljuvat.

Edes mummia ei pelota. Tavaratilaan mahtuvat vesikanisterit ja muutkin ostokset. Paluumatkalla vaunun kori notkuu mangoja, papaijoita, litsejä ja lasten herkkua, pitaijoita. Osan hedelmien nimistä tiedämme vain thain kielellä. Hedelmäkauppias tarjoaa ystävällisesti maistiaisia meille uusista lajeista. Hän myös kuorii ananaksen kauniisti valmiiksi syötäväksi. Kotimatkalla nappaamme kyytiin puhtaat pyykit pesulasta.

Lapset olisivat halunneet syödä koko kuukauden vain tuoreita hedelmiä.
Lapset olisivat halunneet syödä koko kuukauden vain tuoreita hedelmiä.

Retkelle Rayongiin

Osan loma-ajasta vietämme rauhallisesti kotosalla polskien, kirjaa lukien ja leväten, mutta usein tapaamme puolen tunnin mopomatkan päässä asuvaa ystäväperhettä uima-altaalla, rannalla tai ravintolassa.

Helsinkiläiset Lämsät ovat olleet lastensa kanssa Thaimaassa pitkiä jaksoja jo monta kertaa ja saamme heiltä vinkin, että kotikoulu kannattaa aloittaa aina samaan kellonaikaan. He neuvovat myös, että kanakilo maksaa kaupassa vain pari euroa ja luonnonjugurttia saa ainoastaan isoista marketeista.

Viereisen Kramin keskustan lisäksi vierailemme Klaengin yömarkkinoilla ja Tamnanparin vesipuistossa Rayongissa.

Vesipuiston kupeessa jättimäinen, tuhansia ruokailijoita metsän keskelle vetävä ulkoilmaravintola on nähtävyys jo itsessään. Paikalliset juhlivat siellä esimerkiksi merkkipäiviään.

Pookin kokkikurssilla Dania valmisti kevätrullia.
Pookin kokkikurssilla Dania valmisti kevätrullia.

Lähellä asuvat munkit tulivat kotikyläämme ravintolan omistajan syntymäpäiville.
Lähellä asuvat munkit tulivat kotikyläämme ravintolan omistajan syntymäpäiville.

Sylikaupalla lapsia

Pattayalla käymme Nong Noochin kasvitieteellisessä puutarhassa, joka mainostaa olevansa Kaakkois-Aasian suurin.

Vielä mieleenpainuvampi on tutustuminen vuokraisäntiemme, Sami ja Anna-Leena Puurulan ihmiskauppaa ennalta ehkäisevään työhön. Kokkolasta kotoisin olevat Puurulat työskentelevät amerikkalaisessa Grace-järjestössä, joka tarjoaa slummien lapsille turvallista varhaiskasvatusta.

Vierailemme Agape-päiväkodissa, jossa lapset juoksevat riemusta kiljuen syliin. Monen lapsen tarina on sydäntäsärkevä, mutta päälle näkyy ilo. Kun lapsille taataan edullinen tai maksuton koulutus, pienenee riski laittaa lapsi töihin. Jotkut Agape-lapset opiskelevat jo korkeakoulussa.

Arkailun jälkeen perhe vuokrasi sivuvaunuskootterin.
Arkailun jälkeen perhe vuokrasi sivuvaunuskootterin.

Päiväkotivierailu onnistui Pattayalla.
Päiväkotivierailu onnistui Pattayalla.

Laem Mae Phim

Laem Mae Phim sijaitsee Rayongin maakunnassa noin 200 kilometriä Bangkokista. Matka Bangkokin lentoasemalta perille kestää taksilla alle 3 tuntia ja maksaa noin 70 euroa. Taksi kannattaa varata etukäteen esimerkiksi vuokraisännän kautta. Kyydin saa varaamattakin, mutta varsinkin jos matkustajia tai matkatavaraa on paljon, on viisasta varata se ajoissa. Lisäksi vältyt tinkimiseltä lentokentällä.

Rayongiin pääsee myös valmismatkalle. Viikko alkaen 850 e.

6 vinkkiä

 1. LAEM MAE PHIMIN RANTOJA kehutaan mantereen kauneimmiksi. Coca Cola -ranta sijaitsee noin 3 kilometriä Mae Phimistä, Kim’s Beach ja Phon Beach noin 10 kilometriä Mae Phimistä Ban Phen suuntaan.
 2. KLAENGIN YÖMARKKINAT tiistaisin ovat meluisa ja hauska elämys. Myynnissä on kaikkea moottoripyörän osista vaatteisiin ja koiranpentuihin. Ruoka on halpaa ja hyvää.
 3. TEMPPELIT ovat häikäiseviä nähtävyyksiä jo arkkitehtuurin puolesta. Munkeista osa on vasta lapsia. Joissakin temppeleissä on oma pieni kotieläintarha.
 4. KOKKIKURSSI on edullinen ja hauska elämys. Herttainen Pook pitää ruoanlaittokursseja puutarhansa patiolla Mae Phimin keskustassa. Viiden tunnin kurssi pienryhmässä maksoi noin 20 euroa. Facebookissa ryhmä Cook with Pook
 5. SAARIRETKELLÄ yövyimme Koh Sametin saarella Ao Phain rannalla Samed Villassa. Snorklausretket olivat upeita kokemuksia, vesi oli kirkasta ja kalat värikkäitä. Kyyti saarelle Ban Phen satamasta
 6. MAE PHIMIN KALARAVINTOLAT ovat viikonloppuisin täynnä paikallisia asukkaita ja bangkokilaisia turisteja. Kalatori notkuu hummereita, miekka- ja mustekaloja. Mae Phimin rantakatu

Vesimelonista saa virkistävän smoothien.
Vesimelonista saa virkistävän smoothien.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 1/2017.

Vuokraa talo

Asuntoa Thaimaasta voi kysyä tuttavilta, välitysfirmoilta tai Airbnb:n kautta. Suomalaisten omistamia asuntoja voi etsiä Facebook-ryhmästä Thaimaan ystävät. Suomi-seuratkin voivat auttaa, kuten huahininseudunsuomalaiset.fi.

Talon kuukausivuokra oli 1050 e euroa. Asunto oli kolmio, jossa oli iso erillinen keittiö ja iso piha. Vesi sisältyi vuokraan. Sähkö veloitetaan yleensä mittarin mukaan, ja siitä kertyy kuumana aikana helposti yli sadan tai parinkin sadan euron kuukausilasku.

Vuokrat vaihtelevat sijainnin ja sesongin mukaan. Meidän talomme sijaitsi muutaman kilometrin päässä rannasta. Rannalla sijaitsevan asunnon vuokra on tietenkin kalliimpi.

Mitä loma maksoi?

Kuukauden loman kaikki kulut olivat arviolta 5500 e. Summa sisälsi:

 • lentoliput kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle, 2400 e
 • talovuokran 1050 e
 • sähkön 130 e
 • nettikulut 300 e
 • mopon vuokran kahdeksi viikoksi 84 e
 • bensan 10 e
 • taksikulut 300 e
 • ravintolakulut ja ruokaostokset kaupassa 1000 e
 • pääsymaksut sekä lisäksi retket Koh Sametille ja Bangkokiin majoituksineen
 • ravintolalasku oli yleensä 20 e

Koti Suomessa annettiin vuokralle matkan ajaksi, auto oli seisontavakuutuksessa.

Hintoja:

 • Curryannos 3 e
 • Jäätelö 0,50 e
 • Lapsen annos 1 e
 • Skootteri viikoksi 42 e
 • Skootterin tankkaus 1,20 e

Hyvä tietää

 • Yli kuukauden pituiselle matkalle viisumi täytyy hankkia etukäteen Thaimaan suurlähetystöstä Helsingistä. 30 e. thaiembassy.org
 • Hanki kattava matkavakuutus.
 • Käynti paikallisella klinikalla on edullista, alkaen noin 10 e, mutta isot korkeatasoiset sairaalat laskuttavat yleensä suuria summia.
 • Älä lähetä ennakkovuokraa Thaimaahan varmistamatta, että asunto on olemassa.