Veronika Eriksson pitää lomansa ajan ihastuttavaa kesäkahvilaa Perniön asemalla.
Veronika Eriksson pitää lomansa ajan ihastuttavaa kesäkahvilaa Perniön asemalla.

Kesämatkoilla kannattaa kiertää ketjukahvilat vähän kauempaa ja tehdä pieni mutka hyvän kahvin ja käsintehtyjen kastettavien perään. Tässä on muutama kesäretken arvoinen kahvilalöytö.

Yksi kesän kahvilahelmistä löytyi heinäkuun juttukeikalla. Haastateltava Kemiönsaaressa ehdotti, että paluumatkalla kannattaa poiketa katsomassa erikoinen kirpputori Perniön aseman vanhassa makasiinissa.

Kävin tietä käskettyä ja löysin Maurin makasiinin annettujen ohjeiden perusteella. Mauri Jokisen vuonna 1995 avatusta kirpputorista on ehtinyt tulla 20 vuodessa yksi seutukunnan seutukunnan vetonauloista. Liikeidea on simppeli: loputtomasti tavaraa pengottavaksi ja edulliset hinnat. Siis keräilijän keidas ja roinanperkaajan painajainen. 

Maurin naapurissa on muitakin VR:n käytöstä poistuneita rakennuksia, joista osan valtasi vajaa 10 vuotta sitten ravintola-alan opettaja Veronika Eriksson puolisoineen. 

Veronika perheineen asuu vanhaa ratamestarin taloa, mutta talokaupassa tuli mukana myös suurehko tontti ja ulkosauna. Sauna oli päässyt vuosien saatossa rapakuntoon, mutta se oli museoviraston suojeluksessa. Lopulta Veronika puolisoineen päätti remontoida saunan catering-toiminnan keittiötilaksi.

Maurin makasiinin kesätrafiikkia katsellessaan Veronika alkoi pohtia, pitäisikö palvelutarjontaa laajentaa pienimuotoisella kahvilatoiminnalla. Äitiyslomansa aikana vuonna 2012 Veronika päätti kokeilla, poikkeaisivatko Maurin asiakkaat samalla reissulla myös kahvikupilliselle.

Kyllä ne poikkesivat, ja vieläpä siinä määrin, että viime kesäksi valmistui uusi ulkosalonki, joka lisäsi asiakaspaikat 15:stä 40:ään.

– Nyt catering-toimintamme on myyty ja hoidan tätä kesäkahvilaa juhannuksesta elokuulle opettajantyöni kesäloman ajan. Tämä on sekä lomaa että työtä, ja antaa myös paljon opettajan työhöni; Veronika kertoo.

Allekirjoittaneen kahvila hurmasi sekä tunnelmallaan että jäätelöannoksellaan. Veronikan mukaan tyyli on saanut Maurilta vaikutteita: itse tehtyä, rentoa, ronskia ja runsasta. Toisaalta kahvila on myös täydellinen vastapaino Maurin makasiinin sekamelskalle. Seillä saa lepuuttaa kirpputorin penkomisen jälkeen mieltään ja silmiään, ja miettiä pitäisikö se Maurin makasiiniin jäänyt aarre käydä sittenkin ostamassa.

Opaliina Cafe & Puoti, Raitkorventie 2 B, Perniö as. Avoinna 13.8. saakka ma–pe kello 11–18 ja lauantai kello 11–16.

Kesän paras mansikkakakku

Jumikkalan kartanon aitassa Rantasalmen keskustassa toimii kesäkahvila, johon kannattaa poiketa monestakin syystä.

Jumikkala on vanha kartano, jonka alueella toimi triviaalikoulu vuosina 1749–1788. Kartano on ehtinyt palvella myös maatilana, sotilas- ja siviilivirkatalona sekä kestikievarina. Baggejen suvun aikana maatilan yhteydessä pidettiin myös kauppaa, pankkia ja hammaslääkärin vastaanottoa.

Jumikkalan viimeinen yksityisomistaja Sisko Bagge (1920–2007) oli hammaslääkäri ja kolmesti naimisissa, mutta omia lapsia hänellä ei ollut. Niinpä hän testamenttasi Jumikkalan kartanon Rantasalmen Virkistys- ja Sivistyssäätiölle ja jätti jälkeensä usean miljoonan euron varallisuuden, jolla kartanoa ja sen pihapiiriä voidaan pitää edustuskunnossa. 

Sisko Bagge perusti myös Jumikkalan erikoisrahaston, josta jaetaan muun muassa jokaiselle Rantasalmen lukiossa opintonsa aloittavalle oppilaalle 200 euron apuraha ja lukionsa päättävällä 500 euron stipendi.

Baggen suvun värikkäisiin vaiheisiin voi tutustua tarkemmin kartanon aittarakennuksessa toimivassa museossa.

Vaan ei tässä vielä kaikki. Aitasta löytyy idyllinen Siskon kahvila ja sen aamulla leivottu mansikkakakku, jonka hinnoittelua ei ole keksitty pääkaupunkiseudulla. Kakkupala maksaa 1,50 euroa ja palan koon voi päättää makeannälkänsä mukaan.

Siskon kahvila, Kylätie 58, Rantasalmi. Avoinna 4.8. saakka ti–su kello 9–15.

Raparperimehua ja erikoiskahveja

Hyvä kesäkahvila syntyy rentoudesta, persoonallisuudesta, hyvästä palvelusta ja tuotteista, joissa on sesongin mukaista paikallismakua. 

Merja Hämeksen omistama Tallikahvila Kinski Savonlinnan keskustassa täyttää juuri nämä kriteerit. Hämes tekee vaihtuvia tarjottavia sesongin mukaan ja jättää runsaasti valinnanvaraa myös asiakkaalle. Asiakas saa päättää muun muassa leipänsä täytteet ja espressonsa kahvipavut.

Hämes antaa myös harrastuksensa näkyä kahvilassaan. Hän on opiskellut useita ammatteja. Ennen leipurikondiittorin pätevyyttä plakkarissa oli metsätalousinsinöörin ja ympäristötekniikan diplomi-insinöörin paperit. Tallikahvilassa uusimpaan ammattiin yhdistyy hevosharrastus. Tallikahvilassa myydään kahvien ja purtavien lisäksi myös hevostarvikkeita.

Toimittajan Hämes herkisti itse tehdyllä raparperimehullaan, jota lähti pullollinen mukaan alkudrinkiksi seuraavalle mökille.

Tallikahvila Kinski, Olavinkatu 51, Savonlinna. Avoinna ti-pe kello 14-21 sekä la-su kello 11-20.

Missä on sinun suosikkisi?

Opaliinan pitäjä Veronika Eriksson myöntää olevansa itsekin aktiivinen kesäkahvilakävijä. Hänen suosituksensa ET:n lukijoille on Farmors Café Högsåran saarella (Högsåran kylätie 58, Kimitoön).

 Mikä kesäkahvilalöytösi vuonna 2016? Miksi juuri se? Opasta meidätkin herkuttelemaan, kerro kommenttikentässä osoite, josta kahvilan löytää.

Sirpa ja Reijo Lyytikäinen viihtyvät Pärnussa. Kesäisin he nauttivat kaupungin vehreydestä, talvisin hiljaisuudesta.
Sirpa ja Reijo Lyytikäinen viihtyvät Pärnussa. Kesäisin he nauttivat kaupungin vehreydestä, talvisin hiljaisuudesta.

Sirpa ja Reijo Lyytikäinen muuttivat merenrantakaupunkiin, vaikkeivät ole uimareita. Pärnussa heitä viehättävät kodikkuus, näppäryys ja puistot.

Iltapäivän viisto valo kirkastaa värit. Se läikehtii Pärnun Koidula-puiston kukissa ja saa Sirpa Lyytikäisen oranssin hameen suorastaan hohtamaan.

Pärnussa kahdeksan vuotta asuneet Sirpa ja Reijo Lyytikäinen kävelevät päivittäin kaupungin puistoihin siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat heistä niin tavattoman kauniita. Ja ne ovat. Puistojen kukkatulva suorastaan hengästyttää.

– Ajattele, tämänkin väriloiston tilalla oli joskus kaatopaikka! Sirpa sanoo.

Pärnu on ollut alun perin linnake, ja Tallinnan portiksi kutsuttu kaariportti on ainoa 1600-luvulta säilynyt balttialainen portti.
Pärnu on ollut alun perin linnake, ja Tallinnan portiksi kutsuttu kaariportti on ainoa 1600-luvulta säilynyt balttialainen portti.

Kävely voittaa porealtaat

Pärnun 800-vuotinen historia ei ole pelkkää kukkaloistoa. Kun Sirpa ensi kerran 1980-luvulla kävi Pärnussa, kaupunki oli apean oloinen. Matkalta ei jäänyt mieleen yksikään puisto.

Vasta kymmenen vuotta myöhemmin Pärnu alkoi kiinnostaa Virossa viihtyvää pariskuntaa.

– Pikkukaupungin tiivis tunnelma veti meitä puoleensa. Täällä on samanlaista kuin meidän kotikulmillamme Porvoossa, vain leppeämpi ilma.

Itävaltalaistyylisessä ravintola Edelweississa on hyvä hinta-laatusuhde.
Itävaltalaistyylisessä ravintola Edelweississa on hyvä hinta-laatusuhde.

Kesäisin kaupunki tulvehtii turisteja, pitkällä rannalla saattaa lekotella kerralla kuusituhatta ihmistä. Hiekkaranta ja kylpylät, joita kaupungissa on ollut parisataa vuotta, ovat Pärnun vetonaulat.

– Me emme käy niissä koskaan, ne eivät ole meidän juttumme, Reijo nauraa.

Lyytikäiset eivät myöskään pulikoi kotikaupunkinsa kuuluisan matalassa rantavedessä.

– Mutta me kävelemme rannalla. Yli kahden kilometrin pituinen aallonmurtaja on mukava etappi, Reijo kertoo.

Aallonmurtaja on vaativa päivälenkkikohde.
Aallonmurtaja on vaativa päivälenkkikohde.

Koti kerrostalossa

Lyytikäiset ostivat nykyisen kerrostalohuoneistonsa, kun he jäivät Suomessa eläkkeelle. Jo sitä ennen he olivat monena vuonna lomiensa ajaksi vuokranneet kaupungista asunnon. He tutustuivat kaupunkiin lukemalla sen historiaa, opiskelemalla kielen ja tietysti kävelemällä.

– Elämä on huoletonta, kun kaikki on kävelyetäisyydellä, meri, puistot, kaupat, tori ja kahvilat.

Jos Lyytikäisille tulee vieraita, he esittelevät heille ensimmäiseksi puistot. Sitten kävellään merenrantaan, tarkastetaan vanha kaupunginportti ja istahdetaan yhteen Pärnun monista kahviloista.

– Kahvilat ovat todella viehättäviä, vaikka palvelukulttuurissa on vieläkin vähän parannettavaa, Sirpa toteaa.

Kevät on mukavinta ottaa vastaan Virossa. Se saapuu sinne hieman aikaisemmin kuin lahden yli Suomeen.

Virolaisten ystävien luona kyläillessä Sirpa on huomannut eroavuuksia niin kahvittelu- kuin keskustelutavoissa. Virossa emäntä esimerkiksi lohkoo aina tarjottavan valmiiksi.

– Kahvipöytäkeskustelussa virolainen lopettaa lauseen niin-sanaan. Kesti kauan ennen kuin tajusin, että se on eräänlainen piste, ei uuden keskustelun aloitus.

Rantaniityltä on mukava aloittaa lenkki.
Rantaniityltä on mukava aloittaa lenkki.

Huhtikuu tuo valkovuokot

Lyytikäiset viihtyvät Pärnussa läpi vuoden. Hiljaisen talven jälkeen kevät ja alkukesä koittavat Pärnuun aavistuksen aikaisemmin kuin Suomeen. Ensin saapuvat linnut, sitten turistit.

Sellaisia Lyytikäisetkin osaavat olla. Pärnusta on lyhyt matka naapuriin, Latviaan ja Liettuaan.

– Kun suomalaiset tulevat halvemman ruuan ja juoman perässä Viroon, täältä lähdetään samalla ajatuksella Liettuaan ja Latviaan, Reijo hymähtää.

Pärnun hiekkaranta on pitkä ja hienohiekkainen.
Pärnun hiekkaranta on pitkä ja hienohiekkainen.

Halpojen hintojen sijaan Lyytikäiset reissaavat elämysten ja eri kulttuurien perässä.

– Alle tunnissa Pärnusta pääsee matkustamaan Keski-Euroopan täysin katoliseen maailmaan.

Mutta kevät on Lyytikäisistä mukava ottaa vastaan Pärnussa. Katsella, kuinka se nousee maasta valkovuokkomattoina ja levittää värit taas ympäri kaupunkia.

Seikkaile Pärnussa!

Kahvilat

 • Pagaripoisid on ihana runsaudensarvi. Puhavaimu 11.
 • Kylpyläalueen klassikkopaikasta Rannakohvikista avautuu upea merinäköala. Ranna puiestee 3.
 • Luomukahviloita on useita. Mahedikissa kaikki tarjottavat valmistetaan itse. Puhavaimu 20.

Kahviloita Pärnussa riittää. Porkkanakakku on luomukahvila Mahedikista.
Kahviloita Pärnussa riittää. Porkkanakakku on luomukahvila Mahedikista.

Puistot

 • Kansallisrunoilija Lydia Koidulan mukaan nimetyssä puistossa solisee ja kukkii. Kuninga 25.
 • Lastenpuisto on vilkas. Sen paikalla oli ennen tori. Ruutlin ja Veekadin kulma.
 • Rantaniityltä lähtee kävelyreitti siltoineen. Upeat näkymät. Ranna puiestee 9.

Nähtävyydet

 • Pärnu Muuseum Rakkaus 1900-luvun alun taiteessa on teemana taidenäyttelyssä, joka on avoinna 31.5. asti. Pärnu Muuseum, Aida 3. parnumuuseum.ee
 • Viron ensimmäinen nykytaiteen museo perustettiin 1990-luvulla juuri Pärnuun. Uue kunsti muuseum, Esplanaadi 10. chaplin.ee
 • Barokkityylinen Tallinnan portti sijaitsee rannassa. Pärnu oli alun perin linnake ja tämä kaariportti on ainoa 1600-luvulta säilynyt balttilainen portti. Sen läpi kulki postitie Tallinnaan, siitä nimi. Kuninga tänav 1.
 • Pärnun rannasta löytyvät kaikki kylpylät. Kaunis Mudaravila, nykyisin Hedon Spa, on kaupungin vanhin kylpylä. Rakennuksen suunnittelukilpaan osallistui myös nuori Alvar Aalto, muttei voittanut. Ranna 1.

Kävelykadut ovat kivoja. Matkailu-infon osoite on Uus tänav 4.
Kävelykadut ovat kivoja. Matkailu-infon osoite on Uus tänav 4.

Ostokset

 • Huhtikuun alussa remontin jälkeen avautunut tori on eläväinen ostosparatiisi. Vihannekset, marjat ja hedelmät ovat tuoreita ja hinnat huokeat. Torilla myydään mitä eksoottisimpia maataloustuotteita, joten matkailija voi tehdä löytöjä. Vana Turg, Suur-Sepa 18.
 • Suosituin ostoskatu on kävely- ja ostoskatu Ruutli. Se pursuaa matkamuisto- ja käsityömyymälöitä.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 8/2017.

Upeasti uudistuneen Matkaoppaan numero 2/2018 saa matkailuhullun menojalan vipattamaan.

Matkaopas 2/2018 on värikäs lehti täynnä mielenkiintoista asiaa matkustamisesta. Lehdestä löydät artikkeleita muun muassa näistä matkakohteista ja -aiheista:

 • Itä-Euroopan helmet. Vertailimme Krakovan, Kiovan, Prahan, Ljubljanan, Zagrebin, Vilnan, Belgradin ja Budapestin matkakohteina. Kenelle mikäkin sopii? Mitä kaupungeissa kannattaa tehdä?
 • Gambiaan sijoittuva matkareportaasi paljastaa, että pieni maa on loistava valinta ensimmäiseksi Afrikan-kohteeksi. 
 • Julkkiskokkien ravintolat ovat nyt supersuosittuja Tukholmassa. Testasimme Pohjoismaiden parhaan ja neljä muuta.
 • Toimittaja matkusti Ranskan Bordeaux'n ja kurkisti alueen viinitarhoihin.
 • Millainen on Formula 1 -matka? Sellaisen 31 kertaa tehnyt reissaaja kertoo vinkkinsä.
 • Miten joku uskaltaa nousta vieraan auton kyytiin? Missä kannattaa liftata ja missä ei? Peukalokyydin ekspertti paljastaa niksinsä.
 • Eläinsafarit ovat nousussa lähellä ja kaukana. Valitsimme kuusi ihaninta.
 • Millainen reissaaja on maailman korkeimmalle vuorelle ensimmäisenä suomalaisena naisena noussut Carina Räihä?
 • 11-sivuinen Dublin-kaupunkiopas kertoo kaiken oleellisen iloisesta Irlannin pääkaupungista. 

Hae oma lukupakettisi! Matkaopas 2/2018 lehtipisteissä 14.3.