Veronika Eriksson pitää lomansa ajan ihastuttavaa kesäkahvilaa Perniön asemalla.
Veronika Eriksson pitää lomansa ajan ihastuttavaa kesäkahvilaa Perniön asemalla.

Kesämatkoilla kannattaa kiertää ketjukahvilat vähän kauempaa ja tehdä pieni mutka hyvän kahvin ja käsintehtyjen kastettavien perään. Tässä on muutama kesäretken arvoinen kahvilalöytö.

Yksi kesän kahvilahelmistä löytyi heinäkuun juttukeikalla. Haastateltava Kemiönsaaressa ehdotti, että paluumatkalla kannattaa poiketa katsomassa erikoinen kirpputori Perniön aseman vanhassa makasiinissa.

Kävin tietä käskettyä ja löysin Maurin makasiinin annettujen ohjeiden perusteella. Mauri Jokisen vuonna 1995 avatusta kirpputorista on ehtinyt tulla 20 vuodessa yksi seutukunnan seutukunnan vetonauloista. Liikeidea on simppeli: loputtomasti tavaraa pengottavaksi ja edulliset hinnat. Siis keräilijän keidas ja roinanperkaajan painajainen. 

Maurin naapurissa on muitakin VR:n käytöstä poistuneita rakennuksia, joista osan valtasi vajaa 10 vuotta sitten ravintola-alan opettaja Veronika Eriksson puolisoineen. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Veronika perheineen asuu vanhaa ratamestarin taloa, mutta talokaupassa tuli mukana myös suurehko tontti ja ulkosauna. Sauna oli päässyt vuosien saatossa rapakuntoon, mutta se oli museoviraston suojeluksessa. Lopulta Veronika puolisoineen päätti remontoida saunan catering-toiminnan keittiötilaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Maurin makasiinin kesätrafiikkia katsellessaan Veronika alkoi pohtia, pitäisikö palvelutarjontaa laajentaa pienimuotoisella kahvilatoiminnalla. Äitiyslomansa aikana vuonna 2012 Veronika päätti kokeilla, poikkeaisivatko Maurin asiakkaat samalla reissulla myös kahvikupilliselle.

Kyllä ne poikkesivat, ja vieläpä siinä määrin, että viime kesäksi valmistui uusi ulkosalonki, joka lisäsi asiakaspaikat 15:stä 40:ään.

– Nyt catering-toimintamme on myyty ja hoidan tätä kesäkahvilaa juhannuksesta elokuulle opettajantyöni kesäloman ajan. Tämä on sekä lomaa että työtä, ja antaa myös paljon opettajan työhöni; Veronika kertoo.

Allekirjoittaneen kahvila hurmasi sekä tunnelmallaan että jäätelöannoksellaan. Veronikan mukaan tyyli on saanut Maurilta vaikutteita: itse tehtyä, rentoa, ronskia ja runsasta. Toisaalta kahvila on myös täydellinen vastapaino Maurin makasiinin sekamelskalle. Seillä saa lepuuttaa kirpputorin penkomisen jälkeen mieltään ja silmiään, ja miettiä pitäisikö se Maurin makasiiniin jäänyt aarre käydä sittenkin ostamassa.

Opaliina Cafe & Puoti, Raitkorventie 2 B, Perniö as. Avoinna 13.8. saakka ma–pe kello 11–18 ja lauantai kello 11–16.

Kesän paras mansikkakakku

Jumikkalan kartanon aitassa Rantasalmen keskustassa toimii kesäkahvila, johon kannattaa poiketa monestakin syystä.

Jumikkala on vanha kartano, jonka alueella toimi triviaalikoulu vuosina 1749–1788. Kartano on ehtinyt palvella myös maatilana, sotilas- ja siviilivirkatalona sekä kestikievarina. Baggejen suvun aikana maatilan yhteydessä pidettiin myös kauppaa, pankkia ja hammaslääkärin vastaanottoa.

Jumikkalan viimeinen yksityisomistaja Sisko Bagge (1920–2007) oli hammaslääkäri ja kolmesti naimisissa, mutta omia lapsia hänellä ei ollut. Niinpä hän testamenttasi Jumikkalan kartanon Rantasalmen Virkistys- ja Sivistyssäätiölle ja jätti jälkeensä usean miljoonan euron varallisuuden, jolla kartanoa ja sen pihapiiriä voidaan pitää edustuskunnossa. 

Sisko Bagge perusti myös Jumikkalan erikoisrahaston, josta jaetaan muun muassa jokaiselle Rantasalmen lukiossa opintonsa aloittavalle oppilaalle 200 euron apuraha ja lukionsa päättävällä 500 euron stipendi.

Baggen suvun värikkäisiin vaiheisiin voi tutustua tarkemmin kartanon aittarakennuksessa toimivassa museossa.

Vaan ei tässä vielä kaikki. Aitasta löytyy idyllinen Siskon kahvila ja sen aamulla leivottu mansikkakakku, jonka hinnoittelua ei ole keksitty pääkaupunkiseudulla. Kakkupala maksaa 1,50 euroa ja palan koon voi päättää makeannälkänsä mukaan.

Siskon kahvila, Kylätie 58, Rantasalmi. Avoinna 4.8. saakka ti–su kello 9–15.

Raparperimehua ja erikoiskahveja

Hyvä kesäkahvila syntyy rentoudesta, persoonallisuudesta, hyvästä palvelusta ja tuotteista, joissa on sesongin mukaista paikallismakua. 

Merja Hämeksen omistama Tallikahvila Kinski Savonlinnan keskustassa täyttää juuri nämä kriteerit. Hämes tekee vaihtuvia tarjottavia sesongin mukaan ja jättää runsaasti valinnanvaraa myös asiakkaalle. Asiakas saa päättää muun muassa leipänsä täytteet ja espressonsa kahvipavut.

Hämes antaa myös harrastuksensa näkyä kahvilassaan. Hän on opiskellut useita ammatteja. Ennen leipurikondiittorin pätevyyttä plakkarissa oli metsätalousinsinöörin ja ympäristötekniikan diplomi-insinöörin paperit. Tallikahvilassa uusimpaan ammattiin yhdistyy hevosharrastus. Tallikahvilassa myydään kahvien ja purtavien lisäksi myös hevostarvikkeita.

Toimittajan Hämes herkisti itse tehdyllä raparperimehullaan, jota lähti pullollinen mukaan alkudrinkiksi seuraavalle mökille.

Tallikahvila Kinski, Olavinkatu 51, Savonlinna. Avoinna ti-pe kello 14-21 sekä la-su kello 11-20.

Missä on sinun suosikkisi?

Opaliinan pitäjä Veronika Eriksson myöntää olevansa itsekin aktiivinen kesäkahvilakävijä. Hänen suosituksensa ET:n lukijoille on Farmors Café Högsåran saarella (Högsåran kylätie 58, Kimitoön).

 Mikä kesäkahvilalöytösi vuonna 2016? Miksi juuri se? Opasta meidätkin herkuttelemaan, kerro kommenttikentässä osoite, josta kahvilan löytää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla