Veronika Eriksson pitää lomansa ajan ihastuttavaa kesäkahvilaa Perniön asemalla.
Veronika Eriksson pitää lomansa ajan ihastuttavaa kesäkahvilaa Perniön asemalla.

Kesämatkoilla kannattaa kiertää ketjukahvilat vähän kauempaa ja tehdä pieni mutka hyvän kahvin ja käsintehtyjen kastettavien perään. Tässä on muutama kesäretken arvoinen kahvilalöytö.

Yksi kesän kahvilahelmistä löytyi heinäkuun juttukeikalla. Haastateltava Kemiönsaaressa ehdotti, että paluumatkalla kannattaa poiketa katsomassa erikoinen kirpputori Perniön aseman vanhassa makasiinissa.

Kävin tietä käskettyä ja löysin Maurin makasiinin annettujen ohjeiden perusteella. Mauri Jokisen vuonna 1995 avatusta kirpputorista on ehtinyt tulla 20 vuodessa yksi seutukunnan seutukunnan vetonauloista. Liikeidea on simppeli: loputtomasti tavaraa pengottavaksi ja edulliset hinnat. Siis keräilijän keidas ja roinanperkaajan painajainen. 

Maurin naapurissa on muitakin VR:n käytöstä poistuneita rakennuksia, joista osan valtasi vajaa 10 vuotta sitten ravintola-alan opettaja Veronika Eriksson puolisoineen. 

Veronika perheineen asuu vanhaa ratamestarin taloa, mutta talokaupassa tuli mukana myös suurehko tontti ja ulkosauna. Sauna oli päässyt vuosien saatossa rapakuntoon, mutta se oli museoviraston suojeluksessa. Lopulta Veronika puolisoineen päätti remontoida saunan catering-toiminnan keittiötilaksi.

Maurin makasiinin kesätrafiikkia katsellessaan Veronika alkoi pohtia, pitäisikö palvelutarjontaa laajentaa pienimuotoisella kahvilatoiminnalla. Äitiyslomansa aikana vuonna 2012 Veronika päätti kokeilla, poikkeaisivatko Maurin asiakkaat samalla reissulla myös kahvikupilliselle.

Kyllä ne poikkesivat, ja vieläpä siinä määrin, että viime kesäksi valmistui uusi ulkosalonki, joka lisäsi asiakaspaikat 15:stä 40:ään.

– Nyt catering-toimintamme on myyty ja hoidan tätä kesäkahvilaa juhannuksesta elokuulle opettajantyöni kesäloman ajan. Tämä on sekä lomaa että työtä, ja antaa myös paljon opettajan työhöni; Veronika kertoo.

Allekirjoittaneen kahvila hurmasi sekä tunnelmallaan että jäätelöannoksellaan. Veronikan mukaan tyyli on saanut Maurilta vaikutteita: itse tehtyä, rentoa, ronskia ja runsasta. Toisaalta kahvila on myös täydellinen vastapaino Maurin makasiinin sekamelskalle. Seillä saa lepuuttaa kirpputorin penkomisen jälkeen mieltään ja silmiään, ja miettiä pitäisikö se Maurin makasiiniin jäänyt aarre käydä sittenkin ostamassa.

Opaliina Cafe & Puoti, Raitkorventie 2 B, Perniö as. Avoinna 13.8. saakka ma–pe kello 11–18 ja lauantai kello 11–16.

Kesän paras mansikkakakku

Jumikkalan kartanon aitassa Rantasalmen keskustassa toimii kesäkahvila, johon kannattaa poiketa monestakin syystä.

Jumikkala on vanha kartano, jonka alueella toimi triviaalikoulu vuosina 1749–1788. Kartano on ehtinyt palvella myös maatilana, sotilas- ja siviilivirkatalona sekä kestikievarina. Baggejen suvun aikana maatilan yhteydessä pidettiin myös kauppaa, pankkia ja hammaslääkärin vastaanottoa.

Jumikkalan viimeinen yksityisomistaja Sisko Bagge (1920–2007) oli hammaslääkäri ja kolmesti naimisissa, mutta omia lapsia hänellä ei ollut. Niinpä hän testamenttasi Jumikkalan kartanon Rantasalmen Virkistys- ja Sivistyssäätiölle ja jätti jälkeensä usean miljoonan euron varallisuuden, jolla kartanoa ja sen pihapiiriä voidaan pitää edustuskunnossa. 

Sisko Bagge perusti myös Jumikkalan erikoisrahaston, josta jaetaan muun muassa jokaiselle Rantasalmen lukiossa opintonsa aloittavalle oppilaalle 200 euron apuraha ja lukionsa päättävällä 500 euron stipendi.

Baggen suvun värikkäisiin vaiheisiin voi tutustua tarkemmin kartanon aittarakennuksessa toimivassa museossa.

Vaan ei tässä vielä kaikki. Aitasta löytyy idyllinen Siskon kahvila ja sen aamulla leivottu mansikkakakku, jonka hinnoittelua ei ole keksitty pääkaupunkiseudulla. Kakkupala maksaa 1,50 euroa ja palan koon voi päättää makeannälkänsä mukaan.

Siskon kahvila, Kylätie 58, Rantasalmi. Avoinna 4.8. saakka ti–su kello 9–15.

Raparperimehua ja erikoiskahveja

Hyvä kesäkahvila syntyy rentoudesta, persoonallisuudesta, hyvästä palvelusta ja tuotteista, joissa on sesongin mukaista paikallismakua. 

Merja Hämeksen omistama Tallikahvila Kinski Savonlinnan keskustassa täyttää juuri nämä kriteerit. Hämes tekee vaihtuvia tarjottavia sesongin mukaan ja jättää runsaasti valinnanvaraa myös asiakkaalle. Asiakas saa päättää muun muassa leipänsä täytteet ja espressonsa kahvipavut.

Hämes antaa myös harrastuksensa näkyä kahvilassaan. Hän on opiskellut useita ammatteja. Ennen leipurikondiittorin pätevyyttä plakkarissa oli metsätalousinsinöörin ja ympäristötekniikan diplomi-insinöörin paperit. Tallikahvilassa uusimpaan ammattiin yhdistyy hevosharrastus. Tallikahvilassa myydään kahvien ja purtavien lisäksi myös hevostarvikkeita.

Toimittajan Hämes herkisti itse tehdyllä raparperimehullaan, jota lähti pullollinen mukaan alkudrinkiksi seuraavalle mökille.

Tallikahvila Kinski, Olavinkatu 51, Savonlinna. Avoinna ti-pe kello 14-21 sekä la-su kello 11-20.

Missä on sinun suosikkisi?

Opaliinan pitäjä Veronika Eriksson myöntää olevansa itsekin aktiivinen kesäkahvilakävijä. Hänen suosituksensa ET:n lukijoille on Farmors Café Högsåran saarella (Högsåran kylätie 58, Kimitoön).

 Mikä kesäkahvilalöytösi vuonna 2016? Miksi juuri se? Opasta meidätkin herkuttelemaan, kerro kommenttikentässä osoite, josta kahvilan löytää.

Rynniminen ja kantamukset aiheuttavat vaaraa liukuportaissa. Tiedätkö, mikä on viranomaisen suosittelema tapa matkustaa niissä?

Länsimetro tilasi hissi- ja liukuporrasyritys Koneelta yhteensä 60 liukuporrasta. Vaan osaammeko matkustaa niillä?

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes julkaisi varmuuden vuoksi tiedotteen, jossa se neuvoo oikean tavan:

– Liukuportaissa ei ole tarkoitus juosta tai edes kävellä, vaan seisoa askelmalla ja pitää kaiteesta kiinni.

Seiso askelmalla ja pidä kiinni kaiteesta.

Tukesin mukaan liukuportailla ja -käytävillä sattuu joka vuosi kymmeniä tapaturmia. Virasto muistuttaa, että vaaravyöhykkeessä ovat erityisesti kiirehtivät, ikääntyneet, lapset ja päihtyneet.

Kiireinen kävelijä tai juoksija ei aiheuta vaaraa vain itselleen vaan myös muille. Hän voi horjuttaa muiden metromatkustajien tasapainoa rynnätessään heidän ohitseen.

Kaikki samalle porrasaskelmalle

Ikäihmiselle ja liikunta-apuvälineen kanssa liikkuvalle Tukes suosittelee hissiä liukuportaiden sijaan.

Suuret esineet, kuten rollaattori ja lastenvaunut, eivät kulje turvallisesti liukuportaissa. Ohjeistuksen mukaan kaiken mukana kulkevan tulee mahtua samalle porrasaskelmalle matkustajan kanssa.

Tukesin johtava asiantuntija Antti Savola toteaa nyrkkisäännön:

– Liukuporras on turvallinen, kunhan muistaa perusasiat. Seiso askelmalla. Pidä kiinni käsijohteesta. Varo vaatteiden ja kenkien joutumista rakoihin. Älä leiki liukuportaissa.

Yleisimmät tapaturmat liukuportailla

  • Kaatuminen.
  • Vaatteiden tarttuminen askelman ja kampalevyn väliin, kun matkustaja on poistumassa liukuportaista. Pitkät kengännauhat ja pitkät huivit vaativat tarkkuutta.
  • Kumijalkineen takertuminen askelman ja kaidelevyn väliin.
  • Sormien puristuminen liikkuvan käsijohteen ja kaiteen väliin.
  • Pienten lasten sormien puristuminen käsijohteen sisäänmenokohdassa.
  • Kaiteen yli putoaminen alempaan kerrokseen.

Alla olevalla Tukesin videolla neuvotaan, miten liukuportaissa seistään oikeaoppisesti:

Länsimetro avautuu vihdoin

Matkustaja pääsee viimeinkin metrolla Helsingistä Espooseen 18. marraskuuta 2017. Reitti kulkee ensin Matinkylään, myöhemmin myös Kivenlahteen. Rakentaja kertoo viivästymisen johtuvan siitä, että loppuvaiheen töille ja käyttöönottovaiheelle ei ollut varattu riittävästi aikaa.

Yrityksen sivulla puolustellaan, että hanke on Suomen suurin infrahanke ja että näin mutkikkaan hankkeen käyttöönottovaiheesta ei ollut kokemusta. Insinöörien ihmemaassakaan kaikki ei aina suju kuin leikki.

Metroasema sijaitsee yleensä syvällä maan alla, josta ylösnousemukseen tarvitaan liukuportaita. Uusi Koivusaaren metroasema on maailman ainoa merenalainen asema. Sen liukuportaat ovat Suomen pisimmät, mittaa on 76,1 metriä.

Lähteet: Länsimetro ja Tukes

Vierailija

Tiesitkö tätä? Metron liukuportaissa ei saa kävellä – espoolaisilla tilaisuus näyttää esimerkkiä

Metron liukuportaat on ihan turvalliset matkustajille jos yhteispelille niissä mennään. Olen kulkenut täällä Helsingissä metron liukuportaissa alusta asti ja matkustajat yleensä käyttäytyvät niin, että kaikki sujuu joustavasti. Liukuportaissa on ihan hyvin tilaa kiireisimpien ohittaa oikealla seisovat eikä siinä ole mitään vaaraa. Näin Helsingin liukuportaissa yleensä menetellään. Eri asia on ne matkustajat jotka änkeävät liukuportaisiin lastenvaunujen kanssa. Valitettavasti näitä...
Lue kommentti

Phuketin trooppisella lomasaarella tulee hiki syödessä. Chiliä roiskitaan reilusti, ja annokset ovat isoja.

1. Old Siam – Varpaat hiekassa

Romanttinen illallinen kahdelle? Old Siamissa onnistuu.
Romanttinen illallinen kahdelle? Old Siamissa onnistuu.

Aurinko laskee Nakalayn lahdelle. Tämä on oikea hetki kattaa pöytä rantahiekalle ja heittäytyä syömään herkkuja, joilla Thaimaan kuninkaalliset ovat vaativia makuhermojaan lepyttäneet.

Old Siam toimii ylellisen Thavornin lomakylän rantaravintolana. Hotellin tyyliin sopii, että keittiö kokkaa "royal cuisinea".

– Thaimaan hovissa kehitettiin 1700-luvulla huippuunsa elegantit makuyhdistelmät ja kasvisten ja hedelmien kaivertaminen pienoisveistoksiksi. Ammennamme sieltä ideat, keittiön kuningas, keittiömestari Nau kertoo.

Old Siamissa kokataan Thaimaan kuninkaallisen keittiön opein.
Old Siamissa kokataan Thaimaan kuninkaallisen keittiön opein.

Ilta hämärtyy, ja rantapöytään kannetaan kippo poikineen. Alkupalat rouskuvat ja ratisevat rapunyyttien ja friteerattujen kasvisten matkatessa mahaan. Papaijasalaatista siirrytään grillattujen äyriäisten ihmeelliseen maailmaan. Kaiverrettuja kasviksia ei raaskisi millään rikkoa hampaillaan.

Miksi tänne? Mässäilyä tyylillä järkihintaan.

Thavorn Beach Village Resort, 6/2 Moo 6, Nakalay Bay, Patong Beach. thavornbeachvillage.com

 

2. Watercourt – Parasta pinnan alta

Watercourt tilaa kalat ja äyriäiset lentorahtina eri puolilta maailmaa pyyntituoreena.
Watercourt tilaa kalat ja äyriäiset lentorahtina eri puolilta maailmaa pyyntituoreena.

Banyan treen viiden tähden luksusresortti Bang Taon Laguna Beachilla tarjoaa Phuketin parhaan paketin paratiisilomalle. Huikeat villat, täydellinen golfkenttä, maailmankuulut hierontapalvelut ja sitten ne ravintolat: tinkimättömän thairuoan Saffron, elegantti japanilainen Tamarind ja takuutuoreiden merenelävien Watercourt.

Viimeksi mainittu nauttii herkkusuiden keskuudessa kulttimainetta iltaisin palmujen katveeseen katettavan kalatiskinsä ansiosta. Pitkään tiskiin asetellaan pedanttisen tarkasti eri puolilta maailmaa tuoreena lennätettyjä kaloja ja äyriäisiä. Ottaako merianturaa Doverin vesiltä, paikallista napsijaa, vihersimpukoita, Tyynenmeren hummeria vai viittä eri lajia ostereita?

Ja hitot, otetaan vähän kaikkea. Mereneläväthän ovat kevyttä ja sulavaa ruokaa.

Jos à la carte -tyyli vetää puoleensa, tilaa vaikkapa partaveitsisimpukka-ceviche.

Miksi tänne? Banyan Tree on näkemisen väärti.

Watercourt, Banyan Tree, 33/27 Moo 4, Srisoonthorn Road, Cherngtalay, banyantree.com

 

3. Kan Eang@Pier – Kalastajan kaveri

Laiturin päästä lähtevät lautat Phuketin paratiisisaarille, mutta onni löytyy lähempääkin. Laiturin vieressä kannetaan pöytään kala- ja äyriäisruokia, joita tullaan syömään saaren kauimmaisista kolkistakin. Chamnan ja Wallee Badrantabutrin avasivat vuonna 1973 perheravintolan, jonka kanta-asiakkaita olivat aluksi vain kalastajat perheineen. Ruoka oli kotoisaa ja väärällään chiliä.

Kun Phuketista kasvoi suosittu lomasaari, perhe laajensi ravintolaa. Äidin ohjeet pidettiin kunniassa eikä tuoreudesta tingitty. Ravintolan nimeen sorvattiin @-merkki.

– Meille mahtuu kerralla yli 600 syöjää. Kaikille riittää päivän tuoretta kalaa ja äyriäisiä, kylämme on täynnä kalastajia, kertoo vieraita emännöivä Apirade Ew Jitharn.

Kan Wangissa tarjotaan vain tuoretta kalaa.
Kan Wangissa tarjotaan vain tuoretta kalaa.

Nuori tarjoilija esittelee ylpeänä tulipunaista napsijaa, hummereita ja rapuja. Maistan alkuun friteerattuja merileviä ja jättikatkarapuja, sitten upeasti grillattua kalaa ja kuningasrapua aromikkaan tamarindi-kastikkeen kera. Rapucurryssa on chilin tuhtia potkua. Se taittuu vasta suloisella kookosjäätelöllä ja hevoskastanjakastikkeella.

Miksi tänne? Ruoka on taiten tehtyä ja raaka-aineet takuutuoreita.

Kan Eang@Pier, 44/1 Viset Road Moo 5, Patak Villa, Muang. kaneang-pier.com

 

4. Tunk-Ka Cafe – Kukkulan kuningas

Tunk-Kan omistajat saivat idean Phuketin korkeimmalla kukkulalla sijaitsevasta ravintolasta lomaillessaan Sveitsissä.
Tunk-Kan omistajat saivat idean Phuketin korkeimmalla kukkulalla sijaitsevasta ravintolasta lomaillessaan Sveitsissä.

Phuket Town on tunnettu mainioista ravintoloistaan. Hyvää katuruokaa saa muutamalla eurolla. Täydelliseen ruokahetkeen tarvitaan muutakin, nimittäin hieno näköala miellyttävässä miljöössä. Silloin suunnataan Rangin kukkulalle, joka nousee 140 metriin.

Heti näköalapaikan naapurissa on Tunk-ka Cafen sisäänkäynti metsän siimekseen. Terasseilta levittäytyy uljas maisema yli kaupungin. Tunk-kan kulinaarisen maineen on luonut keittiön valtiatar, rouva May.

-Omistajilla on kiinalaiset sukujuuret, joten yhdistelen Phuketin tulisia makuja kiinalaisiin, poimin molemmista maista parhaat palat, May kertoo.

Mayn yllytyksestä maistan Moo Hongia, muhitettua ja marinoitua possunvatsaa ja viiriäisen munia chililiemessä. Hikikarpalot helmeilevät otsalla.

Tunk-Ka Cafe tarjoaa tulisia thaimakuja kuin isoäidin keittiöstä.
Tunk-Ka Cafe tarjoaa tulisia thaimakuja kuin isoäidin keittiöstä.

Phuketissa käytetään ruuanlaitossa runsaasti banaaninlehtiä. May käärii niihin marinoituja kanapaloja ja uppopaistaa nyytit. Sano tarjoilijalle Gai Hor Baitoey, jos haluat yhtyä sensaatiomaisen maukkaisiin kanakarkeloihin.

Miksi tänne? Näköalaravintola on parhaimmillaan auringonlaskun jälkeen. Ruokalista on pitkä kuin Kiinan muuri, 16 erilaista kahvia. Hintataso on edullinen.

Tunk-ka Cafe, Kosimbee Road, Rang Hill, Phuket Town, puh. +66 76 211 500.

 

5. Bangla Street – Bileet Patongilla

Patongin Bangla Street on Puhketin yöelämän ykkönen.
Patongin Bangla Street on Puhketin yöelämän ykkönen.

Palmurantojen rauha on muisto vain, kun astelen Patongin keskustaa halkovaa Bangla Streetia. Valo- ja meluviidakko synnyttävät aivoissa mielipuolisen impulssiruuhkan. Baarien ämyrit syytävät bilebiittiä, niukasti puetut naiset hetkuttavat lanteitaan baaritiskeillä, ja sisäänheittäjät nykivät hihasta ryystämään puoli-ilmaisia drinkkejä. Hus, sivummalle syntiset, nyt syödään!

Bangla Beer Gardenin nimi hämää, sillä paikassa pääosassa ovat ruokakojut. Yksi on erikoistunut äyriäisiin, toinen ribseihin, kolmas barbecue-kanaan. Lisää ruokakojuja löytyy viereisen The Food Court -ruokakeitaan sisätiloista. Valitsen runsain yrtein ryyditetyn ja kananmunalla terästetyn nauta-nuudelikeitto Pad Thain. Saan kupillisen tuhteja makuja 3 eurolla.

Katuruokakioskeissa ruoka on hyvää ja halpaa. Nautanuudelisoppa täyttää vatsan kolmella eurolla.
Katuruokakioskeissa ruoka on hyvää ja halpaa. Nautanuudelisoppa täyttää vatsan kolmella eurolla.

Illan gourmet-osuuden hoidan rantakadulla vuodesta 1979 päivystäneessä Patong Seafoodissa. Tarjoilijalle osoitetaan tuoretiskistä, mitä merenelävää haluaa. Näytän kissankokoista hummeria.

Varttia myöhemmin syön elämäni mehevintä grillattua herrojen herkkua. Luksusruoka on Phuketissakin hinnoissaan, liki 20 euroa, mutta jokainen suupala on hinnan väärti.

Lopuksi käväisen Banglan poikkikadun päässä Midnight Sunissa.

– Maistuisiko Fisu vai Salmari, kysyy sinivalkoista kuppilaa isännöivä leppoisa Janne Manninen.

Miksi tänne? Kun haluat juhlia, Patong tarjoaa vaihtoehdon joka lähtöön. Oluen saa baarissa alle eurolla.

Bangla Beer Garden & The Food Court, Bangla Road 70.
Midnight Sun Restaurant, Bangla Road 54/11.
Patong Seafood, Thaweewong Road 130.

Patong Seafood on erikoistunut hummereihin. Ne valitaan itse tiskistä kokin valmistettavaksi.
Patong Seafood on erikoistunut hummereihin. Ne valitaan itse tiskistä kokin valmistettavaksi.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 5/2016.