Vsevolod vei toimittajan ja hänen ystävänsä huhtikuussa unohtumattomalle kattokierrokselle.
Vsevolod vei toimittajan ja hänen ystävänsä huhtikuussa unohtumattomalle kattokierrokselle.
Margarita luotsasi ihanille sisäpihoille ja rappukäytäviin ja kertoi arkkitehdeistä ja talojen rikkaista omistajista, muun muassa Jeliseveistä.
Margarita luotsasi ihanille sisäpihoille ja rappukäytäviin ja kertoi arkkitehdeistä ja talojen rikkaista omistajista, muun muassa Jeliseveistä.

Sukella piilossa oleville sisäpihoille, kiipeä katoille tai tutustu kirppareihin. Tutustu Pietariin nyt uusin silmin – ja katso kuvat jo tästä jutusta.

Vsevolod Mitrofanov vei minut ja ystäväni huhtikuussa tunnin kattokierrokselle Pietarissa. Kapusimme kahdeksankerroksisen talon vintille, ja sieltä luukusta katolle. Tunnin  opastettu kävely paikallisen oppaan kanssa maksoi 650 ruplaa eli noin 13 euroa henkilöltä.

Se oli unohtumaton kokemus, ja katolta avautuva panoraama Pietarin historialliseen keskustaan oli henkeäsalpaava.

Heinäkuussa Margarita Sergeeva luotsasi minut ja ystäväni suljetuille sisäpihoille ja kauniisiin rappukäytäviin. Kuulin kiinnostavia tarinoita arkkitehtuurista ja talojen entisistä upporikkaista omistajista. Parin tunnin reissu maksoi molemmilta 700 ruplaa eli 14 euroa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinnostavia retkiä voi varata esimerkiksi sputnik8.com-sivustosta. Tarjolla on muun muassa tutustumista Pietarin uzbekkiruokakulttuurin, opastettu shoppailukierros kirppareille ja antiikkikauppoihin ja pyöräretki Pietarissa. Kaikki ovat samaa hintaluokkaa eli edullisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Romanttiset deitit korkealla

Kävelykierroksia välittävä sivusto aloitti toimintansa toukokuussa 2012.

Sivuston markkinoinnin parissa ja myös oppaana työskentelevä Aleksandra Skorobogatova kertoo, että aluksi oppaita oli Pietarissa vain kaksi. Nyt heitä on valtavasti enemmän eli 226. Suurin osa kierroksista on saatavilla englanniksi ja venäjäksi.

Alexandr Kim on sivuston isä. Hän on matkustanut yli 50 maassa, ja aina järjestänyt matkansa itse. Hän vetää edelleen Pietarin uzbekki-ruokakierrokset, Aleksandra kertoo.

Suosituin kierros on katoilla kiipeily ja sisäpihoilla vaeltelu. Englanniksi vedetyillä kierroksilla on yleensä 2–6 ihmistä. Venäläiset ryhmät ovat joskus isompia.

– Suurin osa kierroksista on yksilöllisiä, ihan oma ryhmä vaikka kahdelle ihmiselle.

Yksi suosituimmista kohteista on "romanttiset treffit katolla". Aleksandralle on jäänyt mieleen israelilainen pariskunta, molemmat 70-vuotiaita.

– Vaimo halusi antaa yllätyslahjan miehelleen syntymäpäivänä. Opas vei heidät katolle, jossa oli valmiina ilmapalloja, vilttejä istumista varten, votkaa ja kaviaari ja viulisti soittamassa! Pariskunta oli siellä tunnin. Se oli jännä ja unohtumaton juttu heille ja myös meille, Aleksandra iloitsee.

Opastettuja kävelykierroksia Pietarissa, Moskovassa ja uusimpana myös Viipurissa: www.sputnik8.com

Lue lisää ET-lehden matkajuttuja täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla