Kerttu, 75, lähtee ET-tilaajamatkalle Japaniin

75-vuotias Kerttu Miettinen pitää uusiin maihin ja paikkoihin tutustumisesta. Löhöloma kuumalla rannalla olisi hänelle kauhistus, mutta suurkaupunkien vilinä kelpaa oikein hyvin matkakohteeksi.

Kuopiolainen Kerttu Miettinen on yksi matkustajista, joka on lähdössä pääsiäisen aikaan ET-tilaajamatkalle Japaniin. Reissuohjelmaan kuuluvat muun muassa Tokion, Osakan ja Kioton vierailut.

Mutta millaisin odotuksin Kerttu lähtee Japaniin?
ET-lehti kysyi häneltä viisi kysymystä.

 • 1. Millainen matkustuskokemus sinulla on?

"Matkustan harvoin samaan paikkaan uudestaan. Olen käynyt 38 eri valtiossa, lähinnä Euroopassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eteläisin kohde on ollut Egyptin Luxor ja Assuanin pato. Läntisimmät ovat Islanti ja Irlanti. Pohjoisin Norjan Hammerfest. Itäisin Azerbaidžanin Baku."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kerttu Miettisen matkat ovat hänen laskujensa mukaan vieneet ainakin 38 maahan.
Kerttu Miettisen matkat ovat hänen laskujensa mukaan vieneet ainakin 38 maahan.
 • 2. Mikä matka on ollut ikimuistoisin?

"Parhaiten jäi mieleen koko perheen yhteinen talvilomamatka Marokkoon Agadiriin ja Marrakechiin. Kaikki oli siellä niin ennen kokematonta ja uskomatonta kahdeksankymmenluvun alussa."

 • 3. Mikä innosti lähtemään ET-lehden lukijamatkalle Japaniin?

"Tämä vaatii pidemmän tarinan kertomista:
Kun mieheni vielä poltti piippua, hän sai erään kerran mahdottoman yskän ja tulehduksen. En tiedä, mitä lääkäri oli sanonut, mutta hän lopetti polttamisen siihen paikkaan.

Yhtenä aamuna istuimme kahvilla ja minä viisastelin, että ’mihin me oikein rahojen kanssa joudumme, kun minä en ole polttanut ikinä ja sinäkin lopetit’.

Silloin laskimme, mitä tupakointi maksaisi ja päätimme joka vuosi tehdä matkan ulkomaille. Tekisimme tupakkamatkan vaikka velaksi, jos sillä hetkellä ei sattuisi rahaa olemaan.

Mieheni kuoleman jälkeen jatkoin perinnettä.

Viime kesänä lomallaan tyttäreni kysyi, minne nyt olen menossa. Vastasin, että kaikki kivat paikat ovat niin kaukana – mutta Japani kyllä kiinnostaisi. En ole ollut ET-lehden lukijamatkoilla enkä Japanissa aikaisemmin, joten tyttäreni yllytyksellä tilasin nyt tämän ’talutusmatkan’."

"Tekisimme tupakkamatkan vaikka velaksi, jos sillä hetkellä ei sattuisi rahaa olemaan. Mieheni kuoleman jälkeen jatkoin perinnettä."

 • 4. Mitä odotat Japanin-reissultasi?

"Japanissa kiehtoo sen erilaisuus. Historia. Kurinalaisuus. Se on kuin valtava toimiva muurahaispesä. Tietysti vanha ja uusi rakennuskulttuuri. Luonto. Ihmiset. Pilvenpiirtäjät. Ruokakulttuuri.

Matkareittimme on kiinnostava. Odotan varsinkin kirsikankukkia ja Fuji-vuoren näkemistä. Luotijunalla matkustamista. Hiroshiman näkemistä. Kaikkea, mitä on tarjolla. Tietysti mukava matkaseurakin olisi plussaa."

 • 5. Mikä kauhistuttaa?

"Aluksi kauhistelin yksinmatkustavan huonehintaa, 600 euroa. Onneksi tyttärentytär sanoi, että hän lähtisi kyllä mielellään kaveriksi. Niinpä mummo ja murkku ovat nyt lähdössä yhdessä reissuun.

Ainoa asia, joka enää vaivaa mieltä, on pitkä lento ja se, miten jaksan tiukan matkaohjelman."

 

 • Kirjoita vinkkisi

Auta Kerttua!

Oletko sinä tehnyt pitkiä lentoja? Miten valmistaudut niille? Entäpä, miten teet olosi mukavaksi pitkällä lennolla?

Keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Osuvatkohan ET-tilaajamatkalaiset Hiroshimaan vielä kirsikan kukinta-aikaan?
Osuvatkohan ET-tilaajamatkalaiset Hiroshimaan vielä kirsikan kukinta-aikaan?

Kertun matkaohjelma 27.3.–5.4.

 • 1. päivä
  Lento Tokioon.

 • 2. päivä Tokio.
  Vierailu Sensojin -temppelissä, Nakamise-ostoskadulla ja metropolin hallintopilvenpiirtäjässä.

 • 3. päivä
  Meiji Jingun upea temppelialue, keisariperheen palatsin alue ja Ginzan ostos-kadut. Lounas ja teeseremonia.

 • 4. päivä
  Retki Fuji-vuorelle, missä muun muassa käynti Owakudanin vulkaanisessa laaksossa ja risteily Ashinoko-kraaterijärven silmiä hivelevissä maisemissa. Lounas.

 • 5. päivä
  Luotijuna Kiotoon. Lounas. Kiertoajelulla muinaisen Kioton mahtavuutta henkivä Nijon linna ja puutarha.

 • 6. päivä
  Kiertoajelulla Kioton kuuluisia temppeleitä ja ihastuttavan Sannenzaka Ninenzaka -alueen puutalokorttelit. Lounas.

 • 7. päivä
  Luotijuna Hiroshimaan. Japanin päänähtävyyksiin  kuuluva Itsukushiman temppeli ja Miyajiman saari vedestä nousevine portteineen. Lounas. Vierailu Rauhanmuseossa.

 • 8. päivä
  Luotijuna Osakaan. Vierailu Umeda-pilvenpiirtäjään. Lounas ja kiertoajelu.

 • 9. päivä
  Käynti Japanin ensimmäisessä pääkaupungissa Narassa ja sen vaikuttavissa temppeleissä. Lounas. Naran mahtava puistoalue.

 • 10. päivä
  Lento Osaka-Hki.

Kerttu lupasi ET-lehdelle, että hän kertoo Japanin-kuulumisiaan matkansa jälkeen etlehti.fi:ssä.
Jutun voit lukea täällä.

Kottarainen

Kysytään neuvoja pitkille lennoille. Olen lentänyt muutamia kertoja yli 10 tuntia kestäneitä lentoja.

  Ennen matkalle lähtöä kannattaa vetää jalkaan tukisukat. Käytän Norlynin 60 denin tukipolvisukkia ja otan aina varaparin mukaan. Jumppaan koneessa istualteen, nostelen jalkoja polvista, kipristelen varpaita ja nostelen käsiä (vieressäistuvat huomioiden ,tietenkin). Vähintään kerran tunnissa nousen käytävälle voimistelemaan, "tekokävelen" paikallaan. Tärkeintä on pitää huolta, ettei vaan tule veritulppaa!

Lentokoneen ilma kuivattaa ainakin minun silmiäni. Siksi otan mukaan aina  käsimatkatavaroihin pienen pullon kostutustippoja.  Viiden ml:n pullo on sallittu kun sen pakkaa minigrippi-pussiin ja esittää erillään käsimatkalaukusta.

Pitkät lennot ovat todella epämiellyttäviä ja käyvät fysiikan päälle. Sitä vaan vilkuilee kelloa ja toivoo, että oltaisiin jo perillä.  Olen huomannut, että jos viereen sattuu henkilö, jonka kanssa keskustelu luistaa, niin aika kyllä tuntuu kuluvan nopeammin.

Vierailija

Lennolle päälle löysät vaatteet ja pitkät housut. Jos vaatteet kiristävät esim vyötäröltä niin on epämukava olo. Tukisukat ja kengät, jotka saa helposti pois jalasta esim mokkasiinit. Turha hauduttaa jalkoja kengissä tuntitolkulla. Kengät laitetaan edessä olevan istuimen alle ja laitetaan jalkaan koneessa liikkuessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla