Tekisikö mieli lähteä reissuun lemmikin kanssa, mutta onnistuuko se? Kokosimme listan eri matkustusvälineiden lemmikkikäytännöistä.

Yhä useampi suomalainen nappaa lemmikin mukaan reissuun. Monet liikennevälineet ovat yhä eläinystävällisempiä, mutta käytännöt vaihtelevat suuresti eri yhtiöiden välillä.

Jos lemmikin tassut ylittävät valtioiden rajoja, kannattaa tarkkaan selvittää, mitä rokotuksia ja asiapapereita matkalle tarvitsee mukaan. EU:n alueella lemmikin tulee olla sirutettu ja sillä tulee olla oma lemmikkipassi.

Suosittelemme: Kissan tai koiran kanssa lentokoneeseen? Eläinlääkärin neuvot yläilmoihin

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiskot vievät karvaturreja

Juna on monelle lemmikille mieluisa matkustusmuoto. VR:n juniin lemmikeillä onkin vapaa pääsy, edellyttäen, että lemmikkipaikka varataan etukäteen. 
Viiden euron hintainen paikka ei tosin tarjoa luksusta, vaan alan lattialta, penkin edestä.
Jos lemmikille haluaa oman istumapaikan, on sen hinta puolet matkalipun hinnasta. Jos oman lemmikin kanssa haluaa matkustaa yöjunassa, sekin on mahdollista, mutta silloin on koko hytti varattava itselleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Mikä koira sopii ikäihmiselle? 10 kysymystä ja vastausta

Reittimatkoille kyllä, risteilyille ei

Monet laivayhtiöt päästävät lemmikit reittimatkoilleen, mutta risteilyille ei. Linda Line päästää koiran vain niin, että sillä on kuonokoppa tai se on häkissä. Eckerö Linelta on varatta eläimen kanssa matkustamiseen oma hytti.

Renkaiden päällä käytännöt vaihtelevat

Monet bussiyhtiöt päästävät lemmikit linja-autoihinsa, mutta poikkeuksia löytyy, siksi liikennöitsijän nettisivuilta kannatta aina ennen matkaa tarkistaa sen käytännöt. Esimerkiksi Onnibus on tehnyt periaatepäätöksen, etteivät karvaiset kaverit matkusta sen linja-autojen matkassa. 
Busseissa on myös otettava huomioon mahdolliset allergikot. Heillä onkin oikeus valita paikka ensin ja tarvittaessa jopa pyytää kuljettajaa estämään lemmikkiä nousemasta bussiin.

Karvaiset kaverit eivät saa
matkustaa Onnibus-yhtiön matkassa.

Lentämisen raskaus ja riemu

Lentomatkailu lemmikkien kanssa on lisääntynyt viime aikoina. Monille lentoyhtiöille lemmikkimatkustajat ovat täysin arkipäivää. Matkustamossa matkaava lemmikki tarvitsee ympärilleen aina kopin eikä eläimen ja sen kopin yhteispaino saa ylittää kahdeksaa kiloa. Sitä painavammat matkaavat ruumassa.
Muun muassa Finnairin Euroopan-lennoilla lemmikin matkustamossa matkaaminen maksaa 40 euroa ja ruumassa 70 euroa.

Lähteet: Finnair, Eckerö Line, Onnibus, Matkahuolto, VR

Kysely

Oletko matkustanut lemmikin kanssa

junalla?
junalla?
55.5%
linja-autolla?
linja-autolla?
19.4%
laivalla?
laivalla?
16.6%
lentokoneella?
lentokoneella?
8.3%
Ääniä yhteensä: 36
Sisältö jatkuu mainoksen alla