"Apua, koirallani on yskä!"
Kuvan koira ei liity jutun aiheeseen, vaan se on rokotettu kennelyskän varalta ja sen kuono on märän näköinen mutaisten koirapuistoleikkien vuoksi.
Kuvan koira ei liity jutun aiheeseen, vaan se on rokotettu kennelyskän varalta ja sen kuono on märän näköinen mutaisten koirapuistoleikkien vuoksi.

Flunssakausi ei kiusaa pelkästään meitä kaksijalkaisia. Myös ihmisen paras ystävä, koira, voi kärsiä hengitysteitä ärsyttävistä viruksista ja bakteereista.

Yskiikö koirasi? Kakosteleeko se keuhkoistaan limaa? Voi olla, että koirasi on sairastunut kennelyskään.  Se on koirien oma hengitystietulehdus.

Eläinlääkäri Aija Jantunen kertoo, että kennelyskän yleinen oire on nimenomaan kohtauksellinen yskä. Se tavallisesti pahenee liikkeessä, rasituksessa ja koiran innostuessa esimerkiksi leikkimään. Muita tyypillisiä oireita ovat silmä- ja sierainvuodot.

– Kaikki koirat eivät saa voimakkaita oireita sairastuttuaan kennelyskään, sanoo Jantunen, joka työskentelee eläinlääkärinä Lohjan Animagi-pieneläinklinikalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Millainen koira sopii ikäihmiselle? 10 kysymystä ja vastausta Kennelliitosta

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kennelyskän aiheuttajia ovat useimmat eri virukset ja bakteerit. Jantunen mainitsee muun muassa parainfluenssa- ja adenoviruksen sekä Bordetella bronchiseptica -bakteerin. Miten näitä pöpöjä sitten hoidetaan?

– Tärkeimpänä kennelyskän hoitona on koiran pitäminen levossa. Suurimmalla osalla viruksen aiheuttama kennelyskä paranee ilman lääkityksiä 10-14 päivässä. Vakavammin sairastuneet koirat vaativat antibioottilääkityksen. Tuolloin aiheuttajana on myös bakteeri Bordetella bronchiseptica. Näillä koirilla nousee yleensä kuume, esiintyy märkäistä sierainvuotoa ja limaa keuhkoissa, mikä tulee esiin liman kakosteluna.

Eläinlääkäriin menoa ei kannata Jantusen mukaan viivästyttää varsinkaan, jos kyseessä on nuori tai vanha koira, heikentyneen puolustusjärjestelmän omaava koira tai esimerkiksi sydänsairas koira.

Koiran sairastuttua hengitysteihin kulkeutuneet virukset aiheuttavat elimistön vastustuskyvyn laskua, mikä mahdollistaa myöhemmässä vaiheessa bakteerin aiheuttamat voimakkaammat lisäoireet. Sairastunut koira voi tuolloin myös menettää ruokahalunsa ja olla nuupea, Jantunen lisää.

"Tärkeimpänä kennelyskän
hoitona on koiran
pitäminen levossa."

"Voi olla mahdollista"

Koiran kennelyskä on helposti koirasta toiseen tarttuva sairaus. Mutta voiko se tarttua ihmiseen? Vai onko sattumaa, että koiralla ja omistajalla on flunssa samaan aikaan, eläinlääkäri Jantunen?

– Kennelyskää aiheuttavat virukset eivät ole zoonooseja eli eivät tartuta ihmistä. Bordetella bronchiseptica  -bakteeri ei käsitykseni mukaan helposti tartu ihmiseen, mutta se voi olla mahdollista.

Jos oma koira sairastuu, sitä ei pidä viedä yleisille koirien ulkoilutuspaikoille.

Koiraa ei saa myöskään viedä esimerkiksi koirahoitolaan tai koiratapahtumiin, Jantunen ohjeistaa.

– Kennelyskää vastaan voidaan suojautua rokottamalla koira vuosittain. Rokote ei anna täydellistä suojaa, mutta etenkin koirapuistoissa ja harrastustoiminnoissa käyvät koirat on syytä rokottaa vuosittain.

Mielenkiintoinen artikkeli: Raimo, Esko ja Ansa – koiralle ihmisen nimi?

Aivasteleeko koirasi?

Eläinlääkäri Aija Jantunen Animagi-klinikalta kertoo, että aivastelu ei ole tyypillinen oire koiran kennelyskässä. Kysyimme kaksi kysymystä pärskimisestä.

  1. Mistä koiran aivastukset kertovat?
    Aivastelun taustalla voi olla monta eri syytä. Esimerkiksi pölyn aiheuttama ärsytys sieraimissa, mutta myös vierasesineet, kasvaimet, paikalliset sieni- ja bakteeritulehdukset sekä nenäpunkkitartunta voivat aiheuttaa aivastelua.
  2. Milloin pitää olla huolissaan koiran aivastelusta?
    Jos aivastelu on rajua, siihen liittyy sieraineritystä, kuten limaa tai verta, aivastelu jatkuu pidempään tai koiralla on samanaikaisesti muita yleisoireita, tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.
Sisältö jatkuu mainoksen alla