Norsulla ratsastaminen tuntuu merenkäynniltä.
Norsulla ratsastaminen tuntuu merenkäynniltä.
Junatuttu Krisana Chaipadung työskentelee sairaanhoitajana Thaimaan ilmavoimissa.
Junatuttu Krisana Chaipadung työskentelee sairaanhoitajana Thaimaan ilmavoimissa.
Maittavan aterian ainekset ovat yksinkertaiset.
Maittavan aterian ainekset ovat yksinkertaiset.
Buddhalaismunkeille annateaan syötävää joka aamu Sangkhlaburin kyläsäsä.
Buddhalaismunkeille annateaan syötävää joka aamu Sangkhlaburin kyläsäsä.
Norsunajaja teki kirjoittajalle seppeleen ihmeköynnöksestä.
Norsunajaja teki kirjoittajalle seppeleen ihmeköynnöksestä.
Jokeen on rakennettu suojaisa uimapaikka.
Jokeen on rakennettu suojaisa uimapaikka.
Thaimaalainen vihannestori on täynnä tuoreita raaka-aineita.
Thaimaalainen vihannestori on täynnä tuoreita raaka-aineita.

Buddhan hymy, vastaantulijoiden vastahymyt, munkin maha, norsun korvat, mon-tanssijan elämänohje. Viidakkoseikkailu herättää tunteita.

Klik, klik. Piukkapeppuinen koppa­lakkimies pysähtyy kohdalleni. Upean univormun takia minulta ­kestää hetken hoksata, että mies on konduktööri. Teräksisen laitteen napsutus on ilmeisen hauskaa. Klik, klik.

Kaivan taskustani parin euron hintai­sen lipun, jolla matkustaa kolmessa ­tunnissa Bangkokista Kanchanaburiin, 230 kilometriä. Klik.

Muistan Thaimaahan liittyvän häpeäni. Kerron myöhemmin.

Mies jatkaa matkaa huojuvassa vaunussa kuin konduk­töörien thainyrkkeilyryhmän kantava voima. Klik, klik.

Aamuruuhkassa

 Konduktööri ei ole ainoa junassa ­työskentelevä. Hänen perässään tulee kolme Tove Janssonin näköistä, 150-senttistä ateria­myyjää. Ostan pari tulitikkuaskin kokoista riisipakkausta 10 sentillä.

Vastapäätä istuva rouva hihittää. Tapana on ostaa riisin kanssa lihaa ja kastiketta. Ymmärrän vihjeen, kun hän ­viittoo myyjän koria kohti. Possunsuikaleet on pakattu lämpimänä kämmenen kokoisiin muovipusseihin.

Ruokahaluni ei ole vielä herännyt, selitän taputtaen vatsaani. Kello on 7, työmatkalaisten aamuruuhka.

Rouva esittäytyy sairaanhoitaja Krisana Chaipadungiksi. Hän työskentelee ilmavoimissa ja näyttää sormilla olevansa 52-­vuotias, 14-vuotiaan tyttären äiti.

Näytän lasteni ­valo­kuvat, ja Krisana ihmettelee, kuka hoitaa heitä matkani aikana. ­Lasteni isä, olen ­eronnut.

– Kun Thaimaassa erotaan, ei olla enää ystäviä, eikä mies todellakaan hoida lapsia, Krisana kertoo.

Lahjoitan hänelle Matkaopas-lehden. Hän löytää pulleasta käsilaukustaan vaaleansinisen pillin ja vitsailee, kävisikö se vasta­lahjaksi. Käsilaukut lienevät yhtä yllätyksellisiä kaikkialla.

Krisana ojentaa kuparinvärisen amuletin, jossa on Thaimaan kuninkaan kasvot ja kääntöpuolella kolmitorninen pagodi.

– Luopuminen sattuu, mutta haluan antaa sen sinulle, ­matkatoverini toteaa juhlallisesti. Hymyilemme. Liikutun.

Hierontaa!

– Lakastan sinua, ihanaa. Poikatyttö. Viskiä, ­kahvia, vettä, teetä, jäitä, olutta, hyvää päivää, hyvää yötä, huomenta, näkemiin, hei hei, luettelee River Kwai Jungle Rafts -maja­paikan toimitusjohtaja suomeksi.

Miehen etunimi on Bee, ja katsellessaan viidakkobaarissaan Finlandia-vodka­pulloa hän miettii, miksi pitää suomalaisista. Me emme valita, olemme helppoja ja kaikki on ok.

Vajoan kahdeksi tunniksi hieroja­naisen käsiin. Päänahka, kasvot, selkä ja jalkapohjat näpelöidään 900 bahtin, reilun 20 euron hintaan. Hoitotila on avoin aula ravintolan vieressä. ­Patjoja on lattialla kymmenkunta vierekkäin. Ei ehkä ergo­nomian riemu­voitto hierojan näkökulmasta.

Lepään. En muista edes pelätä hyttysiä, jotka valoisaan aikaan levittävät dengue­kuumetta, pimeässä malariaa.

Australialainen pariskunta rohkaisee minua ­hyppäämään Kwaijokeen. Niksi on pitkä loikka, ettei tömähdä virran ­voimasta heti takaisin laituriin. Ilman kannustusta en uskaltaisi. Näin sentään krokotiilin joenrannalla vain
kilometrin päässä uimapaikastani. Saalistaessa siitä näkyvät kuulemma vain silmät ja sieraimet. En näe ylimääräisiä silmiä tai sieraimia kovin lähellä.

Hyppyni kantaa. Vesi on lämmintä. Kellun virrassa visertävän ja eloisan pääskyparven alla. Liikutun.

Pimeys putoaa iltakuudelta. Ennen sitä ehdin kietoa ­vuoteeni hyttysverkkoon kuin vakuumipakkaukseen. Sähköä ei ole.

Yö viidakossa tuoksuu  lampun kerosiiniltä, hyttys­myrkyltä ja homeelta. Kosteus iskee bambuverhoiltuihin majoihin kuin vasara. Suihkuvesi valuu lattianraosta jokeen, vessajätökset ­talletetaan ponttonisäiliöön kelluvan hotellin alle.

Päivälliseksi on tuhteja curry- ja chilimaustettuja liha- ja kasvis­pöperöitä riisin kera. Singha-oluen nauttiminen laimentaa hieman pelkoani sairastua trooppisiin tauteihin.

Viidakkohotellin iltashow'sta vastaa Burmasta paennut mon-heimo, jonka väki palvelee päivisin asiakkaita ­hotellin ravintolassa. Ryhmän ilmaisuvoimaisin tanssija on kolme­kymppinen mies, joka sattuu aamuksi lähtölaiturille
nostamaan laukkuani pitkähäntäveneeseen.

– Jokainen haluaa olla hyvä ihminen, hän muistuttaa ja ­nostaa kätensä rinnalleen thaitervehdykseen. Liikutun.

Ratsaille!

Norsun nimi on Akeo. Se on 36-vuotias ja painaa kolme­tuhatta kiloa. Sen korvat ovat pienet, takaa vaaleanpunaiset.

Korvat ovat norsun herkin alue, ja kuljettajanuorukainen käyttää tietoa armotta hyväkseen. Hän potkii varvastossuillaan eläintä jatkuvasti korvan taa ja komentaa samalla äkäisesti.

Matkailijalle norsuratsastus on tehty helpoksi. Nousemme kyytiin korokkeelta. Parikseni tulee ruotsalainen Anders. Olemme neljän metrin korkeudessa, edessä heiluu ­heiveröinen turvavyö. Istuimena on rautatangosta ja laudasta kyhätty kehikko.

– Kuin merenkäyntiä, Anders tulkitsee tunnetta. Kuljettaja ajaa yllättäen poimimaan kukkia ihmeköynnöksestä. Hän alkaa kuin salaa väkertää kukista jotakin. Tiheässä pusikossa hän ojentaa ujosti minulle – kukkahatun. Kauneimman näkemäni.

Kuljettaja-floristimme haluaa olla myös valokuvaaja. Hän ehdottaa, että Anders tulisi hänen paikalleen. Anders ­kieltäytyy. Ruotsalaisen miehen sisu, sehän tiedetään.

Ujuttaudun siis ­norsun lapaluiden päälle. Kuskimme valokuvaa meitä loppumatkan. Istun niin kevyesti kuin suinkin.

Vaistomaisesti puhun Akeolle suomea: kutsun saunaan ja uimaan Espooseen, ­kerron ­lapsistani ja haaveestani käydä Kuusamossa. Varon osumasta ­eläimen korviin pikkuvarpaallakaan.

Norsu ymmärtää kaiken. Liikutun.

Polkupyörällä buddhan patsaalle?

Miksei. ­Hyppään Trek-maastopyörän satulaan Ayutthayassa, entisessä pää­kaupungissa. Oppaan paidassa lukee: Find yourself. Löydä itsesi.

Okei, yritän.

Alku on lupaava. Buddhan lisäksi koko temppelin väki hymyilee, kun sytytän suitsukkeen väärästä päästä. Vien alttarille pyhän lootus­kukan nupun. Näen sellaisen ensi kertaa. Onpa kaunis.

Opas kertoo buddhalaisuuden olevan yksinkertainen oppi ­ihmisen onnellisuudesta. Sääntöjä on viisi: Älä tapa. Älä varasta. Älä petä. Älä valehtele. Älä sumenna mieltäsi, suomeksi: ei viinaa. Thaimaa ­tuntuu olevan hyvässä uskossa.

Temppeleitä on monta. Pyöräilemme parin kilometrin ­väli­matkat, ja reissua säestää lintukonsertto. Eräs eloisasti ­laulava siivekäs lentää luokseni. Otan siitä kuvan ja saan Facebookin Kysy luonnosta -ryhmästä ­tunnistusapua.

Kyseessä on piha­maina. Se oppii jopa matkimaan ihmisen puhetta. Mietin, oppisiko se suomea.

Viimeisen aamun uroteko on herätä aamuviideltä. ­Kävelemme ­huteran bambusillan yli mon-kylään katsomaan munkkien kulkuetta ja antamaan heille syötävää, niin kuin tekevät muutkin Sangkhlaburin asukkaat.

Tulee mieleen joulukirkko, paitsi että munkit ruokitaan joka aamu. Tänään 5.12. on isänpäivä ja kuninkaan syntymäpäivä, joten liikkeellä on tavallista enemmän ihmisiä.

Kauhon riisiä munkkikulkueen jokaiselle munkille. Tärkein munkki kulkee kärjessä. Viimeisimpänä tulee ekaluokkalaisen ­ikäinen munkkikokelas, jolle riittää minulta enää  pari jyvää.

Hävettää ja muistan toisenkin häpeäni: en ollut koskaan ­aikaisemmin käynyt Thaimaassa. Nyt olen. Liikutun.

Polkupyörällä matkaaja liikkuu omaan tahtiin. Luonto on lähellä ja taukopaikoille on helppo pysähtyä. Leppoisa Saariston Rengastie on Suomen pyöräreiteistä tunnetuin.

Rengastie on Turun saaristossa kiertävä noin 250 kilometrin reitti ja omiaan kiireettömään pyöräilyyn. Se alkaa Turusta, ja jos lähdetään pohjoisen kautta, kuljetaan Naantalin, Iniön, Korppoon ja Paraisten kautta.

Tarjolla on myös noin sadan kilometrin Pieni Rengastie. Se oikaisee Rymättylästä Seilin saaren kautta Nauvoon. Tamperelainen Veli Karvinen, 55, aikoo tänä kesänä polkaista tielle uudestaan. Ensimmäisestä reissusta on toistakymmentä vuotta.

– Silloin oli elokuu, eikä autoja paljon näkynyt. Oli mukava polkea, Karvinen kertoo.

Karvinen on retkipyöräillyt parikymmentä vuotta. Hän kuuluu tamperelaiseen pyöräilyseuraan Kaupin Kanuunoihin.

Turun saaristoon Karvisen houkuttivat luonto ja vesielementti, jotka toivat Itä-Suomessa syntyneelle mieleen Saimaan seudut.

– Erityisen hieno elämys oli pyöräillä yöaikaan Houtskarin kirkolta Mossalaan odottamaan yhteysalusta.

Nauvon Köpmans on yksi Rengastien idyllisistä raukopaikoista.
Nauvon Köpmans on yksi Rengastien idyllisistä raukopaikoista.

Merivettä pullossa

Ensimmäisen Rengasretkensä viimeisenä päivänä Karvinen täytti vesipullon leirintäalueen vessassa ja lähti ajamaan. Juoma paljastui myöhemmin merivedeksi.

Palvelut ovat siitä parantuneet. Löytyy kauppoja ja myymälöitä sekä yöpymiseen leirintäalueita, majataloja, hotelleja ja mökkejä.

Reitin varrella on idyllisiä saaristokyliä, historiallisia nähtävyyksiä, luontopolkuja ja uimarantoja.

Ensi kesän reissulle Karvinen lähtee porukan kansa. Tarkoitus on kiertää Pieni Rengastie Naantalista lähtien pohjoisen kautta.

Reissussa ollaan kaksi täyttä ja kaksi vajaata päivää ja edetään 40–70 kilometrin etapein.

– Käymme ainakin Mannerheimin sukukartanossa Askaisissa. Toinen kiinnostava kohde on Seilin saari, jonne aikoinaan eristettiin spitaaliset ja jossa toimi mielisairaala vielä 60-luvun alussa, Karvinen kertoo.

Saariston Rengastiellä on liki 50 kilometriä vesistön ylityksiä.
Saariston Rengastiellä on liki 50 kilometriä vesistön ylityksiä.

Rymättylästä Nauvoon vievän yhteysaluksen aikataulu on tutkittu etukäteen, mutta muuten ryhmä liikkuu ex tempore -periaatteella. Mielenkiintoinen nähtävyys, ruokapaikka tai kahvitupa voi muuttaa suunnitelmia.

– Koska yövymme mökeissä, meidän ei tarvitse kuljettaa telttoja eikä makuupusseja.

Varakumi matkaan

Periaatteessa Rengastielle voi lähteä vaikka omalla työmatkapyörällään. Jos on hankkimassa uutta pyörää, Karvinen suosittelee cyclocrossia. Se muistuttaa siroa maantiekilpapyörää, mutta siinä on kiinnityspisteet välttämättömille lokasuojille ja tavaratelineille.

– Tärkeintä on sopivan kokoinen runko. Liian isolla tai pienellä pyörällä matkanteko käy rasittavaksi.

Kannattaa varmistaa myyjältä, että vanteet ovat laadukkaat, koska ne joutuvat kovalle rasitukselle. Pinnoja pitää olla riittävästi, 32-36. Valmistajat pyrkivät säästämään painoa tinkimällä pinnoista.

Paikkausvälineet ovat Karvisen mukaan paljolti historiaa. Mukaan pakataan pari varasisäkumia. Tien päällä on helpompi vaihtaa koko kumi kuin etsiä reikää.

Tienvarren viitta Iniössä kertoo etäisyyksistä, palveluista ja nähtävyyksistä.
Tienvarren viitta Iniössä kertoo etäisyyksistä, palveluista ja nähtävyyksistä.

Pumppu on tietysti välttämätön. Muut työkalut valitaan matkan pituuden mukaan.

Karvinen neuvoo tutkimaan, minkälaisia ruuveja ja pultteja pyörässä on, ja ottamaan mukaan pari kappaletta kutakin.

– Ajaessa pultit tuppaavat löystymään ja putoilemaan. On kätevää, jos on kiinnittää heti uusi tilalle. Ne eivät paljon paina.

Värikkäät vaatteet ja lippu

Karvisella on pyörässään polkimet, joihin ajokengät lukkiutuvat. Näin polkeminen tehostuu.

Ajoasuna ovat maantiepyöräilijän trikoot, joissa on irtohihat ja -lahkeet. Ne on helppo riisua, jos aurinko alkaa porottaa.

Saariston teillä on Karvisen mielestä turvallista ajaa, koska autoilijat ovat tottuneet kaksipyöräisiin. Hän ihmettelee pyöräilijöitä, jotka eivät huolehdi näkyvyydestään. Itse hän käyttää värikkäitä vaatteita ja huomioliiviä.

Iniössä on mukava pyöräillä, sillä liikennettä on vähän.
Iniössä on mukava pyöräillä, sillä liikennettä on vähän.

– Näkyvyyttä ei ole koskaan liikaa. Olen kiinnittänyt sivulaukkuun reilun kokoisen Suomen lipun. Autoilijoissa lippu herättää jonkinlaista alitajuista kunnioitusta, niin että he eivät tohdi pyyhkäistä liian läheltä.

Polkien maailmalle

Helsinkiläinen Kauko Isotalus, 65, pyöräili jo nuorena pitkin Suomea aina Lappia myöten. Vaikka vuosia tuli lisää, harrastus säilyi. Seuraavaksi retket suuntautuivat Pohjoismaihin ja Manner-Eurooppaan.

– Kolmekymppisenä tekemäni Pariisin-reissu kesti reilun kuukauden. Kilometrejä kertyi 4500.

Nyt eläkeläisenä Isotalus on alkanut kiertää kotimaata. Hän on käynyt kaikissa Suomen kunnissa. Isotalus on myös Helsingin Polkypyöräilijöiden jäsen.

Heinä tuoksuu huumaavasti pyöräilijän nenään kesäisessä saaristossa. Korppoon kirkonkylä on kuin postikortista.
Heinä tuoksuu huumaavasti pyöräilijän nenään kesäisessä saaristossa. Korppoon kirkonkylä on kuin postikortista.

Saariston Rengasreitti on tuttu. Etelä-Norjasta palatessaan hän tuli Tukholmasta laivalla Turkuun ja kävi sitten kääntymässä Houtskarissa.

– 1990-luvun alussa ajoin Korppoosta Ahvenanmaalle ja palatessa poikkesin Kustavin kautta Iniössä.

Isotalus muistaa, että siihen aikaan saaristossa oli paljon losseja ja lauttoja. Monet niistä on sittemmin korvattu sillalla, kuten Nauvon Lillandetin ja Storlandetin välisessä salmessa.

Omia reittejä

Viime vuosina Isotalus on tehnyt pyörämatkoja Helsingistä muun muassa syntymäkuntaansa Alavieskaan ja Joensuuhun, missä hänellä on sukulaisia.

– Toivottavasti kukaan ei nähnyt, että hesalainen saapuu vanhaan kotipitäjäänsä polkupyörällä, hän naurahtaa.

Hän ei suosi valmiita pyöräreittejä kuin osin, koska tykkää suunnitella omat. Hän ajelee aina yksin.

Borgbergin näköalatornilta Houtskarissa näkyy Ahvenanmaalle saakka. Lintuperspektiivistä saa hyvän kuvan saaristosta.
Borgbergin näköalatornilta Houtskarissa näkyy Ahvenanmaalle saakka. Lintuperspektiivistä saa hyvän kuvan saaristosta.

Kartat matkaan

Retkillään Isotalus yöpyy leirintäalueilla. Suojaa antavat samat teltta ja makuupussi, jotka kävivät pyörän tarakalla Pariisissa.

– Sivulaukut ovat välttämättömät pitkillä matkoilla. Niihin saa pakattua varavaatteet ja työkalut, joista sisäkumit ja ketjunkatkaisin ovat tärkeimmästä päästä.

Hän ei käytä navigaattoria, joten mukana pitää olla autoilijan tiekartta ja tarkempia kohdekarttoja.

– Yleisille uimarannoille ei tahdo olla viittoja, ja jos on, etäisyys puuttuu. Se voi olla monta kilometriä. Tienoita kannattaa tutkia netissä Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelussa ja tulostaa paperille.

Nauvosta löytyy yksi saariston parhaista uimapaikoista.
Nauvosta löytyy yksi saariston parhaista uimapaikoista.

Sopivalla vauhdilla

Pyöräilyssä Isotalusta viehättää ihmisen mittainen vauhti. Kävely on liian hidasta, autoilu liian nopeata.

– On mukavaa, kun voi säätää itselleen mallaavan tahdin ja pysähtyä tarvittaessa tien poskeen.

Isotalukselta ei riitä innostusta nykyiseen sähköpyörävillitykseen. Niiden lataus ei riitä, kun hänen tyypillinen päivämatkansa on yli sata kilometriä.

– Eikä minulle tulisi mieleenkään kuljettaa polkupyörää junassa saati lentokoneessa. Polkupyörä on pyöräilemistä varten, hän sanoo.

Polkaise myös näihin: 3 pyöräreittiä kesä-Suomessa

 1. Seututie Pietarsaaren ja Kokkolan välillä kulkee seitsemän sillan kautta kauniissa merimaisemissa. Bosundin kylästä puolimatkasta löytyy Vene-, kalastus- ja metsästysmuseo. Pietarsaari-Kokkola, 40 km.

 2. Kuninkaantietä kulkivat kruunupäät ja tsaarit saattueineen, ja historia on reitillä vahvasti läsnä. Piipahda Porvoon Taidetehtaassa ja Kotkan merikeskus Vellamossa. Helsinki-Lappeenranta, 330 km.

 3. Saimaan maisemissa riittää ihasteltavaa. Jos haluaa lyhentää reissua, oikaista voi Mikkelistä Puumalan kautta Imatralle. Kulttuurin ystävän kannattaa kuitenkin valita pitkä reitti ja olla Savonlinnassa oopperajuhlien aikaan 7.7.-4.8. Lappeenranta-Mikkeli-(Savonlinna- Punkaharju)-Ruokolahti-Imatra-Lappeenranta, 530 km.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 3/2017.

Saariston Rengastie: Hyvä tietää

 • Saariston Rengastie koostuu yleisistä teistä sekä niihin liittyvistä yhteysalus- ja lossiyhteyksistä.
 • Rengastie on kokonaan avoinna 25.5.–26.8., jolloin m/s Antonia liikennöi Iniön ja Mossalan välillä. Muina aikoina reitin voi kulkea eteläkautta Houtskarin Mossalaan tai pohjoiskautta Iniön Daleniin asti. lautta.net
 • Pienen Rengastien liikennekausi on 18.5.–2.9., jolloin m/s Östern liikennöi Nauvon ja Rymättylän väliä. ostern.fi/aikataulu
 • Matkan suunnittelussa iso apu on vesiliikenteen aikataulupalvelu. lautta.net/rengastie
 • Karttakeskus myy Saariston Rengastien pyöräilyopasta. karttakauppa.fi
 • Paraisten matkailuneuvonnan sivuilla on karttoja ja tietoa Rengastien palveluista. Sivustolta voi myös tilata omatoimimatkailijan oppaan Rengastielle. saaristo.org
 • Tietoa pyörämatkailusta ja varusteista: pyoramatkailu.com

Moni kokenut matkailija pitää juuri tällaisesta kaupungista, jossa välitön tunnelma tarttuu. Tutki kauppahallit, appelsiinipuutarhat ja jalkapallostadionit.

1. Taiteilijan talo 

Sitruspuut tuoksuvat, oksilla appelsiinit riippuvat raskaina. Suihkulähde livertää kilpaa pikkulintujen kanssa espanjalaisen impressionistin Joaquín Sorollan (1863–1923) entisen kodin puutarhassa.

Paikka on hämmentävä keidas harmaalla toimistoalueella, lapset leikkivät pihassa mielellään. Talo on valmistunut vuonna 1911, ja se on jätetty sellaiseksi kuin se oli taiteilijan kuollessa. Lähes yhdeksän metriä korkeassa ateljeessa pääsee nauttimaan maalauksista kaikessa rauhassa. Teokset tulvivat valoa.

Joaquín Sorolla oli Espanjan tunnetuimpia maalareita. Hän oli kotoisin merellisestä Valenciasta. Ehkäpä siksi hänen töihinsä ovat erityisen tunnelmallisesti tallentuneet kesähetket ja lasten vesileikit.

Museoitu koti on täynnä taidetta.
Museoitu koti on täynnä taidetta.

Vuonna 1899 Sorolla maalasi kuuluisan työn poliota sairastavista lapsista kylpemässä alasti hiekkarannalla munkin valvonnassa.

Madrid tunnetaan taiteestaan. Lähekkäin sijaitsevat Pradon, Reina-Sofian ja Thyssen-Bornemiszan museot ovat maailmankuuluja. Kultaisen kolmion taidepalatseihin verrattuna Sorolla-museo on ihanan intiimi kokemus.

 • Sorolla-museo, General Martínez Campos 37.
  Metro: Iglesia tai Rubén Darío.

2. Ihmettele kuin Liisa Ihmemaassa 

Salainen puutarha tarjoaa yllätyksiä myös sisäpihalla.
Salainen puutarha tarjoaa yllätyksiä myös sisäpihalla.

Jos sinua on aina harmittanut, ettet ole päässyt Hullun Hatuntekijän teekutsuille, tule tänne.

Kahvilan nimi tarkoittaa salaista puutarhaa. Siellä vierailu on kuin astuisi kirjailija Lewis Carrollin Liisan Ihmemaahan. Katossa killuu pieniä kuumailmapalloja, ja vessaan vievien portaiden kaiteet ovat kuin herkulliset Polka-karamellipötköt.

Kahvilaan kannattaa tulla vasta illan tummuttua, jotta voi ihastella kaikkia yksityiskohtia kynttilöiden ja nurinkuristen lamppujen valossa.

Kaakaolistalla on 20 makua, kuten After Eight -suklaajuoma, kaakao Pieni suklaapuoti -elokuvan tyyliin ja argentiinalainen kaakao.

"Pelastakaa Maa, se on ainoa planeetta jossa on suklaata", kahvilan nettisivulla lukee.
"Pelastakaa Maa, se on ainoa planeetta jossa on suklaata", kahvilan nettisivulla lukee.

Paikka on oikeastaan paljon muutakin kuin kahvila. Sisustus on ihana sekamelska ja listalta löytyy myös ruokaa, viinejä ja drinkkejä. Jos tilaa pullon kuohuvaa, se saatetaan tarjoilla saappaan sisällä. Pirtelön kanssa voi kiepsahtaa katosta riippuvaan puutarhakeinuun.

Samalla kadulla on muitakin kiinnostavia herkuttelupaikkoja.

3. Nauti ihanista, edullisista tapaksista 

Madridilainen rakastaa kauppahalleja eli mercadoja. Niihin mennään viettämään iltaa perheen ja ystävien kanssa. Tärkeintä hyvän seuran lisäksi ovat pikkusuolaiset alkupalat, tapakset.

Kauppahallit ovat loistava paikka tutustua kaupungin nautiskelevaan ja iloiseen elämäntyyliin. Suomalaisista kauppahalleista ne eroavat paljon.

Tunnetuin on ydinkeskustassa sijaitseva majesteettinen Mercado de San Miguel, jossa on eniten turisteja.

Trendikkäässä Chuecan kaupunginosassa sijaitsevan Mercado de San Antónin koko toinen kerros on omistettu tapastiskeille. Suositeltavinta on nauttia kesäilloista kattoterassilla, jossa on baari.

San Antónin kauppahalli on siisti ja moderni.
San Antónin kauppahalli on siisti ja moderni.

Todellista paikallistunnelmaa etsivän kannattaa vierailla Lavapiésin kaupunginosan Mercado de San Fernandossa, joka on alueen asukkaiden olohuone viikonloppuisin.

Hyvällä tuurilla siellä voi sunnuntai-iltapäivisin päästä seuraamaan riehakasta swing-tanssia, sillä hallissa järjestetään myös tanssiopetusta ja swing-kemuja.

Tunnelma kauppahallissa on lapsiystävällinen, ja pikkuiset ovat tuttu näky myös tanssilattialla.

 • Mercado de San Miguel, Plaza de San Miguel.
  Metro: Opéra.
 • Mercado de San Antón,  Augusto Figueroa 24.
  Metro: Chueca.
 • Mercado de San Fernando,  Embajadores 41.
  Metro: Embajadores.

4. Sovita pikolinokset ja espadrillot 

Espanja on kenkäfanin taivas. Jalkineteollisuudella on siellä pitkät perinteet, ja espanjalaiset pitävät usein jalkineensa hyvin siisteinä. Kotonakaan ei olla sukkasillaan.

Madridista löytyy huomattavan paljon kenkäkauppoja, joissa myydään pääosin Espanjassa valmistettuja kenkiä.

Tarjonta vaihtelee klassisista espadrillo-kangassandaaleista (espanjaksi alpargata) tossuihin ja laadukkaisiin nahkakenkiin.

Mukavia espadrilloja hakevan kannattaa käydä Plaza Mayorin lähellä sijaitsevissa liikkeissä Casa Hernanzissa ja Lobossa. Niissä myydään myös hauskoja lasten flamencokenkiä.

Kenkiä rakastavan ykköskatu on ydinkeskustan ostosalueen Calle Augusto Figueroa, jolla hyviä jalkinekauppoja odottaa vieri vieressä. Jos täältä ei löydy sopivia kenkiä, ei mistään.

Myös Pikolinos-merkin liikkeet kannattaa tarkistaa, vaikka supertyylikkäät kävelykengät maksavat yleensä yli sata euroa. Laadusta on järkevää maksaa.

 • Casa Hernanz, Toledo 18.
  Metro: La Latina
 • Calzados Lobo, Toledo 30.
  Metro: La Latina
 • Pikolinos, Calle Fuencarral.
  Metro: Gran Vía

5. Pompota kuin kunkku 

Madridilaiset suhtautuvat jalkapalloiluun vakavasti, onhan kaupungilla kaksi maailmanluokan joukkuetta: Real Madrid ja Atlético Madrid.

Madridin baareissa on hyvä tunnelma aina, kun joukkueet ovat kentällä. Espanjan pääsarjan lisäksi etenkin Mestareiden liiga -ottelut saavat kansan liikkeelle.

Real Madridin real viittaa kuninkaalliseen. Joukkueen kotikentällä, Santiago Bernabéun stadionilla, järjestetään opastettuja kierroksia. Jopa pelaajien pukukoppiin pääsee haistelemaan Cristiano Ronaldon ja kumppaneiden tuoksua. Liput otteluihin maksavat 30–700 euroa. Halvin paikka sijaitsee piippuhyllyllä.

Madridilaiset ovat jalkapallokansaa.
Madridilaiset ovat jalkapallokansaa.

Harva tietää, että Madridissa pelaa kolmaskin usein Espanjan pääsarjassa kilpaileva joukkue: Rayo Vallecano. Vallecasin nuhjuisen työläiskaupunginosan oma jengi on alueen asukkaiden lemmikki, ja pienen kotistadionin otteluissa on hurmoksellinen tunnelma.

6. Nauti lasten ja eläinrakkaiden kanssa 

Madridissa lapset kulkevat aikuisten menossa mukana useammin kuin Helsingissä tai Oulussa. Lasten läsnäolo on osa kaupungin viehätystä.

Piknik keskustan upeassa Retiron puistossa on hauskaa ajanvietettä kaikenikäisille. Puistossa on erikseen leikkipaikkoja, ja eväskorin saa täyteen kaupungin lukuisissa leipomoissa, konditorioissa ja ruokakauppojen runsailla juusto- sekä kinkkuhyllyillä.

Retino-puistoon pääsee vaikka soutelemaan.
Retino-puistoon pääsee vaikka soutelemaan.

Faunia-eläinpuistoon on luotu erilaisia ekosysteemejä, kuten viidakko ja napapiirit, joissa voi tutustua alueiden lajistoon. Monia eläimiä pääsee koskettamaan. Puistossa seikkailee esimerkiksi apinoita ja pingviinejä.

Hiukan keskustan ulkopuolella sijaitseva huvipuisto tarjoaa laitteita hurjapäille. Houkuttimena on Warnerin piirroselokuvista tuttuja teemanähtävyyksiä, kuten Supermies-talo.

 • Retiron puisto, Plaza de la Independencia 7.
  Metro: Retiro.
 • Faunia-puisto, Avenida de las Comunidades 28.
  Metro: Valdebernardo. faunia.es.
 • Huvipuistoon pääsee bussilla keskustasta. parquewarner.com

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2017.