
Ikivanha inkakaupunki Machu Picchu löytyi trooppisesta vuoristometsästä vasta sata vuotta sitten. Haluan kiivetä sinne samalla sisulla kuin pieni belgialainen sarjakuvasankari Tintti.
Perun Andeilla, 3 400 metrissä, inkojen muinaisessa pääkaupungissa Cuscossa ollaan korkealla.
Pienikin ponnistelu, portaiden nouseminen tai kävely ylämäkeen, hidastaa vauhtia. Jalat ovat huterat, olo on epätodellinen, päässä humisee. On pakko istua. Onneksi sievässä kaupungissa on paljon kahviloita ja ravintoloita.
Näin korkealle kannattaisi tulla vähitellen, jotta elimistö tottuisi vähähappiseen ilmaan. Moni lentää Cuscoon pääkaupungista Limasta merenpinnan tasolta noin tunnissa.
Hotellissa neuvotaan ottamaan aluksi hissukseen: syö kevyesti, nuku päiväunet ja juo riittävästi nestettä. Hotellin aulassa tarjotaan kokapensaan lehdistä valmistettua teetä. Juoma virkistää ja auttaa elimistöä sopeutumaan.
Lue myös: Guatemalan kadonnut maailma hurmaa
Plaza de Armas on Cuscon keskusaukio, jolla paikalliset tapaavat tuttujaan ja matkailijat ihailevat maisemia.
Abban parhaat panhuilulla
Cusco ympäristöineen on ollut pyhien seremonioiden keskus jo kauan ennen inkojen aikaa. Kun Perun inkat perustivat valtionsa 1200-luvulla, Cuscosta tuli nykyiseen Kolumbiaan ja Chileen asti ulottuvan inkavaltion pääkaupunki. Seutu on vedonnut myös populaaritaiteen tekijöihin, kuten sarjakuvataiteilija Hergéen.
Belgialainen Hergé julkaisi Auringon temppeli -sarjakuvaa vuosina 1946–48. Siinä Tintti ja kapteeni Haddock saapuvat Peruun pelastamaan siepatun professori Tuhatkaunon.
Intiaani Chiquito kumppaneineen aikoo viedä professorin teloitettavaksi, koska hän on tutkinut inkojen pyhää rannekorua.
Inkat olivat taitavia rakentajia. Heidän kiventyöstötekniikkaansa voi ihailla Cuscon mukulakivikaduilla, talojen perustuksissa, jykevissä muureissa ja kaupunkia ympäröivillä raunioilla. Epäsymmetriset kivenlohkareet istuvat millintarkasti paikoillaan ilman laastia.
Inkojen valtakausi kesti vuoteen 1531, jolloin espanjalaisvalloittajat ottivat Cuscon haltuunsa. Valloittajat tuhosivat inkojen pyhät seremoniapaikat rakentamalla omat kirkkonsa niiden päälle. Tunnetuimmat niistä, keskusaukio Plaza de Armasin laidalla oleva katedraali ja Iglesia de la Compañia -kirkko, ovat nykyisin Cuscon suosituimpia nähtävyyksiä.
Inkojen aurinkotemppelin päälle rakennettiin luostari ja Santo Domingon kirkko. Aikoinaan kullalla ja jalokivillä koristellun temppelin rauniot näkee enää Qoricanchan museossa.
Viimeistään Aguas Calientesin kylässä pääsee markkinoiden makuun. Pöydät notkuvat värikkäitä pussukoita, laukkuja, huiveja ja turistirihkamaa.
Armas on suosittu
Plaza de Armas -aukio on suosittu. Sitä reunustavat rakennukset tuovat mieleen Espanjan kaariholvikäytävineen ja puisine parvekkeineen. Ravintolat, kahvilat ja käsityökaupat houkuttelevat ihmisiä aukiolle aamusta iltaan.
Lepuutan jalkojani aukion laidalla, Bagdad Cafén toisen kerroksen parvekkeella. Katselen 1400-luvun puolivälissä hallinneen voittoisan Inka Pachacútecin patsasta. Kyläläiset selaavat sanomalehtiä, matkailijat ottavat toisistaan kuvia, käsityöläiset kaupittelevat liinoja värikkäissä perinnepuvuissaan, ja turistibussit noukkivat matkailijoita kiertoajeluille.
Ilta painuu mailleen, valot syttyvät aukiolle ja kaupunkia ympäröivien vuorten rinteille rakennettuihin taloihin. Näkymä on huikaiseva.
Johtuuko ravintolan tarjoamasta erinomaisesta, edullisesta taimenesta, perulaisesta Cusqueña-oluesta, hapenpuuttesta vai mistä, mutta jopa ravintolassa soivat ruotsalaisen Abban parhaiden panhuiluversiot vain ilahduttavat. Ihmiset ovat avuliaita ja kohteliaita, etenkin jos muukalainenkin jaksaa hymyillä. Toista oli Tintillä.
Perussa kukaan ei suostu auttamaan Tinttiä. Laamat sylkevät kapteeni Haddockia kasvoihin. Tintti puolustaa intiaanipoika Zorrinoa ja siitä kiitokseksi toinen intiaani antaa Tintille pienen riipuksen. Se kuulemma toimii vaaraa vastaan.
Zorrino lähtee Tintin ja Haddockin oppaaksi.
Professori Tuhatkauno on viety Auringon temppeliin, inkojen pyhään paikkaan.
Kokalehtiä kokeilemaan
Elimistö tottuu korkeaan ilmanalaan yleensä muutamassa päivässä. Sitä odotellessa moni kärsii ankarasta päänsärystä ja pahoinvoinnista. Oireita voi lievittää juomalla kokateetä tai pureskelemalla kokapensaan lehtiä.
Perulaiselle lehtien pureskeleminen on samanlainen virkistävä hetki kuin kahvitauko meille.
Kokeilen. Jyskyttävä ja ajatukset sumentava päänsärky katoaa kymmenessä minuutissa, ja pursun energiaa.
Jo inkat tiesivät, että lehtien pureskelu vaimentaa nälkää, janoa, väsymystä ja kipua. Lehtien avulla he jaksoivat työskennellä ja kävellä pitkä matkoja raskaskulkuisessa vuoristossa ja sademetsässä. Kokapensaan lehdistä valmistetaan myös kokaiinia, mutta lehtien pureskelu ei ole huumekäyttöä.
Tuoreimmassa ranskankielisessä painoksessa myös viskin ystävä kapteeni Haddock kokeilee kokalehtiä vuoristotautiin. Vaikutus miellyttää ainakin ilmeen perusteella.
Vaativan vuori-, viidakko- ja vesiputousseikkailun jälkeen Tintti, kapteeni Haddock, Milou-koira ja Zorrino löytävät Auringon temppelin. Siellä inkajohtaja tuomitsee seurueen poltettavaksi roviolla.
He saavat kuitenkin päättää kuolinhetkensä. Tyrmässä Tintti huomaa mukaan tulleesta lehdestä, että tulossa on auringonpimennys. Sen aikana Tintti pyytää inkojen pyhää tähteä palaamaan. Koska Tintillä näyttää olevan hyvät suhteet aurinkoon, inkat vapauttavat seurueen ja näyttävät heille heimon kulta-aarteet.
Vieläkö on pitkä matka?
Aguas Calientesin kylään voi palata bussin sijaan jalan läpi sademetsän.
Kiemuraiset kuhmuraportaat tuntuvat raskailta, vaikka suunta on alaspäin. Vastaan kiipeää huohottavia turisteja. Monet kysyvät, vieläkö on pitkä matka.
Lapset tekevät poikkeuksen: on suunta ylös tai alas, he loikkivat kaksi porrasta kerrallaan.
Aguas Calientesin kylässä kävelykadun terassilla hämmästelen pisco sour -aperitiivi kädessäni vaellustani Machu Picchulla.
Mietin, minkälaista olisi vaeltaa Inka trail ja kiivetä Waynapicchulle, yli 350 metriä Machu Picchun yläpuolelle kohoavalle temppelivuorelle. Portaat sinne ovat kuulemma paikoin vain kengänlevyiset, mutta näkymät ovat unohtumattomat.
Vuoret lähellä – Cusco x 5
- Cusco on usein välietappi matkalla Machu Picchulle, inkojen Vanhalle Vuorelle. Sinne mennään Urubamba-joen laaksossa kulkevalla junalla. Matkaa on noin sata kilometriä, mutta aikaa kuluu lähes neljä tuntia, sillä juna kulkee 40 kilometrin tuntivauhtia.
- Junia on useita edullisesta paikallisjunasta luksusluokkaan.
- Noin 60 euroa suuntaansa maksavassa Vistadom-luokassa hintaan kuuluu aamiainen quinoa-pannukakkuineen ja pinaattipiiraineen. Herkut tarjoillaan posliinilautasilta.
- Englannin ja espanjankielinen selostus kertoo matkan varrella olevista kylistä ja nähtävyyksistä.
- Vaunun kattoikkunasta voi ihailla vehreitä vuorenrinteitä ja jopa yli 5 000 metriin nousevia lumihuippuja. Aurinkolasit ovat junassa tarpeen häikäisysuojaksi.
Tuliaisvinkki: Käsitöiden mekka
- Lampaan, laaman, alpakan ja alpakan poikasen villasta neulottuja laukkuja, myssyjä, huiveja ja käsineitä kaupataan joka puolella. Kalleimmissa kaupoissa hinnat ovat Suomen tasoa, mutta hyvälaatuisia ja kauniita tuotteita löytyy myös jopa muutamilla euroilla.
- Mercado Artesanalin tapaan monilla toreilla ja etenkin hieman syrjemmässä
keskusaukiolta sijaitsevissa pikkuliikkeissä on hyvä hinta-laatusuhde. Myös San Franciscon aukiolle, muutaman korttelin päähän Plaza de Armasilta, kerääntyy toisinaan käsityöläismyyjiä. - Käsityöt ovat monelle köyhälle vuoristolaiselle elintärkeää lisätuloa, jolla lapset pääsevät kouluun. Käsityöt ovat senkin vuoksi hyvä tuliainen.
Marsupaisti pöytään
- San Franciscon aukion tienoilla on paljon mukavia kahviloita ja ravintoloita, mutta rohkea jatkaa katetulle Mercado San Pedro -torille. Sieltä saa kaikkea astioista kasviksiin ja sianpäihin.
- Vilkkaalla torilla voi seurata paikallisten kaupankäyntiä, mutta myös syödä pitkien pöytien ääressä heidän joukossaan. Perun kansallisherkkua, kokonaisena paistettua marsua tai laamaa ei torilounaaksi ole tarjolla, mutta nälkäisenä kaupunkikierrosta ei takuulla tarvitse jatkaa.
- Kaupunki on täynnä loistoravintoloita kohtuuhintaisista fine dining -paikoista rentoihin kuppiloihin. Usein ravintoloiden sisäänkäynnit ovat sisäpihoilla tai portaiden päässä toisessa kerroksessa. On astuttava rohkeasti sisään porttikongista.
Kello viideltä bussijonoon
- Moni saapuu Machu Picchu -radan pääteasemalle Aguas Calientesin kylään aamupäivästä ja vierailee rauniokaupungissa päiväsaikaan. Hienoin hetki Machu Picchulla on varhain aamulla. Portit avautuvat kuudelta, ja ensimmäinen bussi lähtee kuuden kilometrin päästä Aguas Calientesistä lähtee puolta tuntia aiemmin. Aamuviideltä jono on jo lähes satametrinen.
- Pienet kioskit linja-autojen kupeessa myyvät evästä. Moni syö aamiaisensa jonossa, osa ostaa sämpylän reppuun. Edessä on monen tunnin kävely Machu Picchulla, porttien sisäpuolella ei ole ostosmahdollisuuksia eikä vessoja.
- Kun bussi kiipeää yli 400 metriä serpentiinitietä ylös, ymmärtää, miksi Machu Picchu paljastui maailmalle vasta 1911. Salainen kaupunki kätkeytyy vuoriston kasvillisuuteen täydellisesti. Näkymä alas laaksoon ja vuorten taakse on huima.
Hyvä tietää
Näin pääset perille
- Lentoliput Helsinki-Lima-Helsinki välilaskulla esimerkiksi Amsterdamissa alkaen noin 1 000 euroa. Suomesta ei ole suoria lentoja Peruun.
- Lima-Cusco-Lima -lennot alkaen noin 160 euroa.
- Yhden yöpymisen matkapaketit Machu Picchulle junalla Vistadom-luokassa sisältäen opastuksen ja pääsylipun Machu Picchulle noin 450 euroa.
- Euroopan unionin kansalainen ei tarvitse viisumia Peruun, jos matka kestää alle 90 päivää. Passin on kuitenkin oltava voimassa vähintään 6 kuukautta matkan alkaessa.
Paras aika matkustaa
- Kevät ja alkusyksy. Cuscossa ja Machu Picchulla päivälämpötilat ovat vuoden ympäri noin 20 astetta, yöllä lokakuusta maaliskuun noin 6, huhtikuusta syyskuuhun 0-4 astetta. Kesäkuussa on kylmintä öisin. Sateisinta on marraskuusta huhtikuuhun.
SOS
- Vuoristotauti on otettava vakavasti, sillä se voi johtaa jopa kuolemaan. Jos kokateen nauttiminen ei helpota oireita, esimerkiksi hotellin henkilökunnalta voi pyytää happipulloa.
- Varaudu turistiripuliin ja muista käsihygienia.
- Hanki kattava matkavakuutus, sillä yksityisten lääkäreiden ja sairaaloiden hintataso on kallis. Ota mukaan luottokortti, koska voi olla, ettei vakuutusyhtiön kortti kelpaa.
- Suojaudu hyttysiltä pitkähihaisin ja -lahkeisin vaattein. Käytä hyttysmyrkkyä.
- Suositeltavat rokotukset ovat kurkkumätä-jäykkäkouristus, MPR ja hepatiitti A. Osassa maata esiintyy keltakuumetta, mutta Cuscossa, Machu Picchussa, Limassa tai Inca Traililla ei tarvita keltakuumerokotusta. Myöskään malariaa ei esiinny näillä alueilla. Jos matkustat myös muilla alueilla Perussa, saatat tarvita rokotuksia. Tarkista ajankohtainen tilanne THL:n Matkailijan terveysoppaasta.
Artikkeli on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 2/2015.
Katso myös muut Matkaopas-lehden minioppaat
- Kreetaa ristiin rastiin – saaren upeimmat paikat
- Montenegro – maisemat kuin postikortista
- Adrianmeren todellinen helmi: Istrian niemimaa
- Miniopas Reykjavikiin – yli 40 vinkkiä!
- Capri – herkkujen ja piilopaikkojen saari
- Poimi parhaat Viipuri-tärpit
- 60 vinkkiä Riikaan
- Kööpenhamina – 5 hyvää syytä jättää vyö kotiin
- 10 x trendikäs Dubai
- Malediivit – pienen budjetin paratiisi