Vasta harvat ovat löytäneet Miloksen, Sifnoksen  ja Kimoloksen saaret. Niiden valtteja ovat rannat  ja rauhallinen elämänmeno. 

Vuokralle kalastajakylään

Klima on vanha kalastajakylä Miloksen saarella. Rannalle rakennetut syrmatat, kalastajien asunnot, loistavat värikkäinä vasten turkoosia merta. Talot ovat kaksikerroksisia. Alakerrassa säilytettiin veneitä, ja asuintilat ovat yläkerrassa. Suuri osa asunnoista on vuokrattavissa.

Suloinen lomapäivä Klimassa kuluu kirjaa lukien puiden varjossa. Omat eväät pitää ottaa mukaan, sillä kylässä ei ole ravintoloita. Välillä voi pulahtaa mereen pieniltä venelaitureilta.

Klimaan kannattaa mennä vuokra-autolla. Bussilla pääsee läheiseen Tripitin kylään, josta on Klimaan kilometrin kävelymatka mäkeä alas.

Hummeria aamuvirkulle

Adamas on Miloksen saaren sydän. Yhteyslautat saapuvat kauniiseen luonnonlahteen, joka on yksi Välimeren suurimmista. Suojaisa lahti on aamuisin ja iltaisin usein peilityyni. Adamaksesta löytyy ihania ravintoloita, leipomoita ja vilkas vierasvenesatama.

Kannattaa käydä tutustumassa kalastajien saaliisiin, kun veneet saapuvat satamaan. Parhaat merenelävät viedään käsistä, joten paikalla on syytä olla ennen aamukahdeksaa. Nopeimmat nappaavat tuoreet kalmarit ja mustekalat. Hinnat ovat kohtuullisia, ja tinkiäkin voi.

Tuoretta kalaa saa alkaen noin 10 euroa kilo. Kun kalastajat alkavat tehdä lähtöä myyntipaikalta, hinnat laskevat. Hummerikilo maksaa kalastajilta ostettuna 30–40 euroa, ravintoloissa jopa 80–90 euroa.

Oma ranta jokaiselle

Milos on kuuluisa erikoisista rannoistaan. Aika on kerrostanut ja muovannut kalkkikivikalliot mielikuvituksellisiin muotoihin. Valkoinen pöly takertuu sandaalien pohjaan.

Vain neljä ihmistä tallustelee Sarakinikon rannalla, vaikka heinäkuu on puolivälissä. Sarakiniko on saaren tunnetuin ranta, ja siellä kannatta käydä aamu-uinnilla ennen muita.

Adamaksen rannalla näytti olevan paikallisia ihmisiä. Saaren harvat matkailijat hakeutuivat kuuluisammille rannoille.
Adamaksen tuntumassa oleva Lagada on pieni ranta, jossa on myös pieni satama. Kilometrin verran etelään sijiatsee Papakinos, joka on pitkä, kapea ja hienohiekkainen ranta.

Apollonia kutsuu perheitä hienolle hiekalleen. Jyrkkien vuorten välissä olevalle Tsigardon rannalle pitää pudottautua köyden varassa, mutta se kannattaa.

Ystävien Kimolos

Milokselta voi tehdä edullisen veneretken Kimoloksen saarelle. Lautta lähtee Pollonian rantakylästä, ja matka kestää noin 40 minuuttia.

Psathin satamakylässä on pieni uimaranta ja muutama kahvila, mutta kannattaa kävellä kilometrin matka saaren pääkaupunkiin Chorioon. Saarella asuu pysyvästi vain 650 asukasta, ja sen huomaa, kun seuraa saarelaisten vilkkaita katukeskusteluja. Kaikki tuntevat toisensa.

Chorion kirkkaanvalkoisella Kamposin keskusaukiolla voi vierailla pienissä kappeleissa tai vain rentoutua ja nauttia näkymistä. Parhaat ruoat tarjoaa Bohoris-ravintola melkein sadan vuoden kokemuksella.

Hernerokkaa Kamaresissa

Perinteistä kikhernepataa saa Sifnoksella kerran viikossa. Vanhan tavan mukaan sitä syödään vain sunnuntaisin kirkossa käynnin jälkeen.

Koska kaikissa taloissa ei ennen ollut kunnon uuneja, perheenäidit veivät oman reseptinsä mukaan tehdyn patansa lauantai-iltana leipomoon. Sunnuntaina herkku oli valmis nautittavaksi.

Kamaresin kylässä Simos-ravintolassa kikhernepata maistui herkulliselta vaalean leivän ja pienen ouzo-lasillisen kanssa. Kannattaa kokeilla myös Sifnoksen kreikkalaista salaattia pehmeän juuston kera.

Pihin valinta

Sifnoksen pääkaupunkia Apolloniaa voisi kutsua Mykonoksen pikkuveljeksi. Sifnoksella on vielä kauniimpaa ja rauhallisempaa eikä ihan niin kallista kuin Mykonoksella.

Sifnokselle tullaan usein perheen kanssa. Päivä vietetään rannalla ja illalla syödään hyvin. Myös hääpareille saari voisi olla unelmakohde.

Apolloniassa on vanhoja ravintoloita upein näkymin. Kapean kävelykadun varrella on myös muutamia klubeja ja yökerhoja. Busseilla on helppo liikkua, mutta aikataulut saattavat muuttua kesken lomasesongin. Helpointa on ottaa illalla taksi.

Riippumatto mukaan

Kamaresin ranta Sifnoksella on aamulla hiljainen. Vain muutama lenkkeilijä juoksee pehmeässä hiekassa rantaa päästä päähän. Ihmisiä on aamu-uinnilla, jos ei ole liian tuulista. Meltemi, kesäkuun alusta alkaen puhaltava puuskittainen tuuli, saattaa häiritä tyynessä vedessä viihtyvää. Onneksi tuuli yleensä häipyy yhtä nopeasti kuin tuleekin.

Ranta syvenee loivasti ja on turvallinen lapsille. Uimakoulukin pitää tuntinsa täällä. Kamaresin ranta on saanut puhtauden ja turvallisuuden ansiosta sinilipputunnuksen.

Veden äärellä muutama ravintola tarjoaa pehmeitä rantapetejä ja hyvää ruokaa. Kamaresiin voi tuoda myös omat eväät ja ripustaa riippumattonsa rantaa varjostaviin puihin.

Likööriä reppuun

Pienille itäisille Kykladien saarille ei kannata lähteä ostoslomalle. Sifnoksella paras tarjonta on Apolloniassa. Sieltä löytyvät myös saaren ainoat pankkiautomaatit. Illan pimetessä kaduilla syttyvät kynttilät ja lyhdyt, ja pienet idylliset putiikit avaavat ovensa.

Aito Sifnoksen tuliainen on ohut kangasreppu. Kykladien kuuluisin likööri mastika on hyvä vaihtoehto ouzolle. Muita paikallisia tuliaisia ovat hunaja ja käsintehdyt astiat. Sisustustavaroita tarjoaa värikäs Le Cotecheri -liike.

Vinkkejä saarihyppelyyn

 • Lauttaliput kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, varsinkin jos matkustaa sesonkiaikaan heinä–elokuussa. Varatun lipun voi noutaa lähtösatamasta laivayhtiön konttorista.
 • Reitti kannattaa suunnitella hyvin ja jättää pelivaraa kotiinlähdölle. Joskus lauttamatkoja joudutaan perumaan sääolojen takia, joten lentopäivälle ei kannata jättää lauttamatkaa. Tämä koskee lähinnä pieniä, nopeita lauttoja.
 • Nopeat lautat ovat noin kolme kertaa kalliimpia kuin isommat ja hitaammat. Nopeita kannattaa välttää tuulisella säällä, jos on taipumusta tulla merisairaaksi.
 • Esimerkiksi Santorini–Milos hitaalla lautalla matkan kesto 3 tuntia 40 minuuttia. Nopea lautta taittaa matkan alle kahdessa tunnissa.
 • Jos matkustaa paljon lautoilla, reppu on käytännöllisempi kuin matkalaukku. Laukkuja on hankala käsitellä laivan jyrkissä portaissa ja kapeilla käytävillä.

Sinikka Saastamoisen lapset puolisoineen ja lapsineen vuokraavat joka jouluksi mökin, johon mahtuu koko heimo.

1960-luvulla pohjoiskarjalainen Sinikka Saastamoinen jäi leskeksi neljän alle 10-vuotiaan lapsen kanssa. Lisäksi hän odotti viidettä.

– Perhe hitsautui yhteen niin tiukasti, että aikuiset lapset perheineen haluavat vieläkin viettää joulut yhdessä, kertoo Maija-Liisa Punta-Saastamoinen, Sinikan ainoan pojan Maurin vaimo.

Miniä ja vävyt ovat sopeutuneet perinteeseen.

– Aiemmin menimme kaikki – puolisot, lapset ja lastenlapset – anopin luo, mutta nyt haluamme, että hän saa helpon joulun. Kahdeksankymppisen mummon koko joulukuu ei saa mennä keittiössä.

Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.
Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.

Pinja koristelee kuusta.
Pinja koristelee kuusta.

Joka jouluksi suku vuokraa mökin, yleensä eri paikasta. Viime vuonna valinta oli Simpelejärvi, jonka rannalla olevaan mökkiin mahtui koko 20 hengen seurue.

Joulunviettoon tulevat Maurin ja Maija-Liisan lisäksi heidän lapsensa Jesperi, 27, ja Suvetar, 22, sekä Maurin sisarukset lapsineen. Maurin sisar Pirjo ja hänen miehensä Pentti Sahlman ajavat vuokramökille Vantaalta. Sinikan esikoistytär Eija ja hänen puolisonsa Pauli Purmonen tulevat Joensuusta, samoin tytär Tarja ja Heino Hämäläinen poikansa Severin kanssa. Tytär Heli tulee joulunviettoon Tampereelta miehensä Keijo Karjulan ja lastensa Jonnen, Pinjan ja Elmerin kanssa.

– Parasta on yhdessäolo. Tuntuu hyvältä päivittää kuulumiset ilman kiirettä. Jokainen tuo jotain jouluruokaa. Esimerkiksi Mauri tekee sinapin, minä jälkiruuan. Tarja on koristelemisen mestari, hän tuo kukat, viimeksi upeat jouluruusut, Maija-Liisa sanoo.

Pirjo ottaa rennosti.
Pirjo ottaa rennosti.

Kodassa paistetaan makkaraa.
Kodassa paistetaan makkaraa.

Näkymä Parikkalan mökin ikkunasta pysäytti.

– Istuin sohvalla ja vain katselin, järvi tuli kuin syliin. Jää oli kaunista, vaikka sen päällä oli muutama sentti vettä. Kastelimme siinä varpaat saunan jälkeen, Maija-Liisa kertoo.

Suvun ohjelmaan kuuluu jouluna herkuttelu, saunominen, ulkoilu ja Trivial Pursuit -peli. Viimeksi sitkeimmät pelasivat aamuneljään.

– Sen jälkeen nukuimme hyvin.

Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.
Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.

Jouluaamuna mummo heräsi keittämään puuron, ja puolen päivän jälkeen koko seurue lähti ulos.

– Oli ihana nähdä, kun mummo käveli nuorten kanssa käsikoukkua ja nautti siitä, että kaikki ovat koolla.

Huvila.net > Loikonsaari 3


Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.
Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.

Ruotsin Lapista ei löydä joulupukkia, mutta hurjia rinteitä senkin edestä. Keltanokka lähti testaamaan, miten pääsee alas Riksgränseniä ja Björklideniä.

Opashan on hullu!

Olen saapunut vasta tunti sitten Ruotsin Lappiin, marssinut saman tien suksivuokraamoon, ährännyt vaivalloisesti massiiviset laskettelumonot jalkaan ja kuunnellut huolestuneena miniluentoa lumivyöryn vaaroista. Ja nyt pitäisi seurata lasketteluopasta vielä kilometri ylämäkeen kohti tunturin huippua.

Olen näännyksissä, hikinorot valuvat poskilla. Ihan kuin noutajan kalsa kosketus tuntuisi olkapäillä.

Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.
Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.

Matkaa on tehty jo puoli tuntia, ylämäkeen luonnollisesti. Björklidenin laskettelukeskus näkyy alhaalla pienenä. Horisontissa siintävät Norjan tunturit ja jossain niiden takana Atlantti. Jalassani on karvapohjaiset sukset. Ne eivät lipsu senttiäkään. Eivätkä kyllä luistakaan. Niillä vain tampataan matkaa ylämäkeen.

– Mika, sinä pystyt tähän. Ajattele, miten hienot maisemat ylhäällä odottavat. Sitten laskettelemme pitkin neitseellisiä lumia alas laaksoon. Det är kul! tsemppaa opas Kim Bergsten.

Mihin olen joutunut?

Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.
Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.

Sisulla huipulle

Kokeilin laskettelua ensimmäisen kerran 15-vuotiaana Jyväskylän Laajavuoressa. Alku oli vauhdikas, syöksyin pipo silmillä rinteen suoraan alas. En osannut oudoilla suksilla kurvata, kun en tullut keneltäkään kysyneeksi, miten se tapahtuu. Vauhdin sain pysähtymään juuri ennen parkkipaikkaa.

Sen jälkeen eksyin mäkeen satunnaisesti, keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Rinteessä oli joka kerta kivaa, mutta laskettelupuremaa en koskaan saanut. Ehkä Suomen rinteet olivat liian vaatimattomia tällaiselle Laajavuoren veteraanille.

Sitten ystäväni houkutteli testaamaan "vähän kovempaa kamaa", Ruotsin Lapin tuntureita. Ruotsihan on suomalaiselle kuin Amerikka. Siellä kaikki on hienompaa ja suurempaa, niin tunturitkin. Ruotsin Åre tunnetaan pikku-Alppeina, sillä sen korkein huippu Åreskutan yltää yli 1400 metriin. Rinteet ovat kilometrien pituisia. Suomen laskettelukeskuksissa moisista lukemista vain unelmoidaan.

Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.
Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.

Vierekkäin sijaitsevissa Björklidenissä ja Riksgränsenissa tunturit kohoavat reiluun kilometriin. Niiden luonnonrinteet sopivat monipuoliseen lasketteluun kuin valetut.

Bergsten on päässyt tunturin laelle ja jatkaa tsemppaamista. Ammattilaiselle kapuaminen on niin helppoa. Määränpää häämöttää, tamppaan karvapohjasuksiani rinnettä vimmaisesti ylös suomalaisella sisulla.

Det är kul! Det måste vara kul!

Lopulta pääsen perille. Viisikymppisen kunto voisi olla kovempikin, mutta olen yhä elossa.

Hiihtopummin tunnustukset

Bergsten auttaa irrottamaan karvapohjat suksista. Vedän keuhkot täyteen tunturi-ilmaa ja annan katseeni nuolla horisonttia. Olen kilometrin lähempänä taivasta kuin tunti sitten suksivuokraamossa. Olo on juhlallinen. Alan ymmärtää, miksi joskus pitää kärsiä, että voi nauttia.

Bergsten kaataa kuksaan kahvia.

– Olen ollut neljä vuotta Björklidenissä ja Riksgränsenissä lasketteluoppaana. Nuorena elin hiihtopummina Ranskan Chamonix'ssa. Siellä aloin myös vuorikiipeillä, ja se on suurin intohimoni. Laskettelu tulee kakkosena. Nytkin jatkaisin mieluiten matkaa aina vain ylöspäin, Bergsten tarinoi kahvitauollamme.

Täällä vartioin minä!
Täällä vartioin minä!

Näkemykseni vain vahvistuu: mieshän on umpihullu.

Huipulla tuulee. Kahvin lämmittävä vaikutus hupenee. On aika miettiä paluuta alas. Bergstenilla on suunnitelma. Seuraamme mestaria jyrkän rinteen reunaan. Rinne ei ole pitkä, mutta korkeusero nostaa hikikarpalot taas pintaan.

– Tässä on paljon pehmeää lunta, kuin höyhenillä laskisi. Seuraa vain minua, tee pitkiä nautinnollisia kaarroksia, nauti joka hetkestä, Bergsten sanoo ja lähtee.

Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.
Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.

Kuperkeikkoja pumpulissa

Bergsten pöllyttää tyylikkäästi lunta kaarrellessaan. Pian hän on rinteen alaosassa odottamassa meitä muita.

Olen ryhmämme keltanokka, muut ovat kokeneita laskettelijoita ja laskevat perässä leikitellen, kaiketi nautiskellen. Lähden liikkeelle. Luonnonrinteessä, vasta sataneessa pumpulilumessa laskeminen tuntuu erikoiselta. Lumi upottaa, vauhti kiihtyy hitaasti. Mutta se kiihtyy.

Tulee kaarroksen aika. Sukset eivät tahdo totella. Käännyn puolittain ja heitän kuperkeikan. Rämmin pystyyn. Sama toistuu seuraavassa mutkassa. Ja sitä seuraavassa.

Alas ehtineet hymyilevät hyväntahtoisesti. Onneksi rinteessä on niin paljon lunta, että kuperkeikkailu ei vammauta, mitä nyt vähän henkisesti.

– Onnittelut, Mika, selvisit. Se oli päivän haastavin osuus. Nyt pidetään hauskaa, Bergsten lupaa.

Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.
Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.

Rinne jatkuu loivahkona, ja löydän oman tapani kääntyä upottavassa lumessa. Tuuli suhisee korvissa, laakso lähenee ja talot muuttuvat näkökentässä isommiksi. Mäkeä riittää. Laskettelu kysyy reisilihaksia.

Pidän välillä taukoja ja ihailen arktisen luonnon kauneutta. Olen jo hyljännyt ajatuksen pysyä muiden matkassa. Hiljaa hyvä tulee, alas pääsee kaikilla nopeuksilla.

Lasken hotelli Fjälletin pihaan suksitelineen luo. Pian istun hotellin aulassa, ja takkatuli loimottaa. Kylmä huurteinen tuoksuu edessäni.

Reidet tutisevat, mutta nautin maisemasta Lapporteniin, Lapin porttiin. Näyttää kuin kuu olisi aikojen alkuhämärässä hipaissut Maata ja vienyt puolipallon muotoisen palan tuntureita mennessään.

Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.
Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.

Vihdoin vohvelia

Hotellin edessä odottaa hytillinen telavaunu. Se täyttyy matkustajista ja lähtee Låktatjåkkon tunturiasemalle 1228 metrin korkeuteen.

Alhaalla aurinko paistaa, mutta perillä odottaa vaakasuoraan viuhuva hyytävä tuuli ja lumimyräkkä. Lapin luonto luo Ruotsissakin outoa taikaa.

Puikahdan kohti mustaseinäistä hirsitaloa. Sisällä odottaa maailman pohjoisin vohvelikahvila. Käyn pirttipöytään, riisun toppatakkini ja tartun vohveliin.

Olen laskettelu-urani huipulla, kukkulan kuningas. Mietin jo tulevaa Åren-retkeä. Pohjoismaiden pisimmät rinteet vain naurattavat Björklidenin veteraania.

Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.
Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.

Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.
Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 6/2016.

Laskettelukeskukset

 • Riksgränsenin ja Björklidenin laskettelukeskukset sijaitsevat vierekkäin Kiirunasta kaakkoon lähellä Norjan rajaa, Napapiiriltä 200 kilometriä pohjoiseen. Molemmat tunnetaan hyvistä off-piste-laskuista eli vapaalaskuista rakentamattomilla luonnonlumisilla rinteillä.
 • Björklidenissä on 23 rinnettä ja viisi hissiä. Kittelsdalsin hissi vie korkeimmalle, 1100 metriin. Riksgränsenissä löytyy 15 rinnettä, 6 hissiä ja liki rajattomasti vapaalaskurinteitä. 

Näin pääset perille

 • Helsingistä Tukholman kautta lento Kiirunaan, mistä matkaa perille valtatietä E10 on noin 130 kilometriä. Lentoaika Helsinki-Kiiruna 2,5 tuntia. Kentältä on bussiyhteys laskettelukeskuksiin, 30 e/suunta. Bussi kulkee usein myös Björklidenin ja Riksgränsenin välillä.
 • Kiirettömille sopii juna Tukholmasta Riksgränseniin, matka-aika 18 tuntia.
 • Norjan Narvikin lentokentälle on Riksgränsenistä vain 40 kilometriä, mutta bussiyhteyttä kentältä Ruotsin puolelle ei ole. Ruotsin ja Norjan välinen tie on joskus lumimyrskyn takia päiviä poikki. Oulusta maantietä pitkin Riksgänseniin on 620 kilometriä.
 • Helikopterilla? Arctic Elementsin järjestämillä räätälöidyillä 1-7 päivän Heliski-retkillä kokeneet laskettelijat viedään helikopterilla laskemaan neitseellisille puuterilumille vuoristoon, kuten yli 2 000-metriselle, jyrkkärinteiselle Kebnekaiselle. 

SOS

 • Merkitsemättömillä luonnonrinteillä on lumivyöryvaara. Suksivuokraamoista saa pakollisena lisävarusteena repun, jossa on muun muassa lähetin ja lumilapio. Suksivuokraamojen henkilökunta ja laskettelunopettajat opastavat, miten toimia lumivyöryssä.
 • Laskettelussa voi loukkaantua kaatuessaan. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, että vakuutukset ovat voimassa. Kypärä on tärkeä turvavaruste.
 • Ruotsin hätänumero on 112.

Sää

 • Talvisesonki alkaa helmikuussa, kun keli muuttuu epävarmasta aurinkoiseksi. Rinteissä riittää lunta toukokuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat reilusti plussalla, mutta yöt edelleen kylmiä. Säätilan vaihtelut ovat tuntureilla nopeita, mikä kannattaa ottaa huomioon varustevalinnoissa.

Majoitus

 • Riksgränsenissä laskettelukeskuksen sydän on suuri Hotell Riksgränsen, jonka huonevalikoima on laaja himolaskettelijan koppero hyteistä perhesviitteihin. Perhehotelli Meteorologen Ski Lodge tarjoaa personnallista luksusmajoitusta.
 • Björklidenissa majoitustilaa tarjoaa hotelli Fjället 1-4 hengen huoneissa ja lomamökeissä. Todellista huippumajoitusta tarjoaa pieni Låktatjåkkan tunturihotelli 1228 metyrin korkeudessa.