Vasta harvat ovat löytäneet Miloksen, Sifnoksen  ja Kimoloksen saaret. Niiden valtteja ovat rannat  ja rauhallinen elämänmeno. 

Vuokralle kalastajakylään

Klima on vanha kalastajakylä Miloksen saarella. Rannalle rakennetut syrmatat, kalastajien asunnot, loistavat värikkäinä vasten turkoosia merta. Talot ovat kaksikerroksisia. Alakerrassa säilytettiin veneitä, ja asuintilat ovat yläkerrassa. Suuri osa asunnoista on vuokrattavissa.

Suloinen lomapäivä Klimassa kuluu kirjaa lukien puiden varjossa. Omat eväät pitää ottaa mukaan, sillä kylässä ei ole ravintoloita. Välillä voi pulahtaa mereen pieniltä venelaitureilta.

Klimaan kannattaa mennä vuokra-autolla. Bussilla pääsee läheiseen Tripitin kylään, josta on Klimaan kilometrin kävelymatka mäkeä alas.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hummeria aamuvirkulle

Adamas on Miloksen saaren sydän. Yhteyslautat saapuvat kauniiseen luonnonlahteen, joka on yksi Välimeren suurimmista. Suojaisa lahti on aamuisin ja iltaisin usein peilityyni. Adamaksesta löytyy ihania ravintoloita, leipomoita ja vilkas vierasvenesatama.

Kannattaa käydä tutustumassa kalastajien saaliisiin, kun veneet saapuvat satamaan. Parhaat merenelävät viedään käsistä, joten paikalla on syytä olla ennen aamukahdeksaa. Nopeimmat nappaavat tuoreet kalmarit ja mustekalat. Hinnat ovat kohtuullisia, ja tinkiäkin voi.

Tuoretta kalaa saa alkaen noin 10 euroa kilo. Kun kalastajat alkavat tehdä lähtöä myyntipaikalta, hinnat laskevat. Hummerikilo maksaa kalastajilta ostettuna 30–40 euroa, ravintoloissa jopa 80–90 euroa.

Oma ranta jokaiselle

Milos on kuuluisa erikoisista rannoistaan. Aika on kerrostanut ja muovannut kalkkikivikalliot mielikuvituksellisiin muotoihin. Valkoinen pöly takertuu sandaalien pohjaan.

Vain neljä ihmistä tallustelee Sarakinikon rannalla, vaikka heinäkuu on puolivälissä. Sarakiniko on saaren tunnetuin ranta, ja siellä kannatta käydä aamu-uinnilla ennen muita.

Adamaksen rannalla näytti olevan paikallisia ihmisiä. Saaren harvat matkailijat hakeutuivat kuuluisammille rannoille.
Adamaksen tuntumassa oleva Lagada on pieni ranta, jossa on myös pieni satama. Kilometrin verran etelään sijiatsee Papakinos, joka on pitkä, kapea ja hienohiekkainen ranta.

Apollonia kutsuu perheitä hienolle hiekalleen. Jyrkkien vuorten välissä olevalle Tsigardon rannalle pitää pudottautua köyden varassa, mutta se kannattaa.

Ystävien Kimolos

Milokselta voi tehdä edullisen veneretken Kimoloksen saarelle. Lautta lähtee Pollonian rantakylästä, ja matka kestää noin 40 minuuttia.

Psathin satamakylässä on pieni uimaranta ja muutama kahvila, mutta kannattaa kävellä kilometrin matka saaren pääkaupunkiin Chorioon. Saarella asuu pysyvästi vain 650 asukasta, ja sen huomaa, kun seuraa saarelaisten vilkkaita katukeskusteluja. Kaikki tuntevat toisensa.

Chorion kirkkaanvalkoisella Kamposin keskusaukiolla voi vierailla pienissä kappeleissa tai vain rentoutua ja nauttia näkymistä. Parhaat ruoat tarjoaa Bohoris-ravintola melkein sadan vuoden kokemuksella.

Hernerokkaa Kamaresissa

Perinteistä kikhernepataa saa Sifnoksella kerran viikossa. Vanhan tavan mukaan sitä syödään vain sunnuntaisin kirkossa käynnin jälkeen.

Koska kaikissa taloissa ei ennen ollut kunnon uuneja, perheenäidit veivät oman reseptinsä mukaan tehdyn patansa lauantai-iltana leipomoon. Sunnuntaina herkku oli valmis nautittavaksi.

Kamaresin kylässä Simos-ravintolassa kikhernepata maistui herkulliselta vaalean leivän ja pienen ouzo-lasillisen kanssa. Kannattaa kokeilla myös Sifnoksen kreikkalaista salaattia pehmeän juuston kera.

Pihin valinta

Sifnoksen pääkaupunkia Apolloniaa voisi kutsua Mykonoksen pikkuveljeksi. Sifnoksella on vielä kauniimpaa ja rauhallisempaa eikä ihan niin kallista kuin Mykonoksella.

Sifnokselle tullaan usein perheen kanssa. Päivä vietetään rannalla ja illalla syödään hyvin. Myös hääpareille saari voisi olla unelmakohde.

Apolloniassa on vanhoja ravintoloita upein näkymin. Kapean kävelykadun varrella on myös muutamia klubeja ja yökerhoja. Busseilla on helppo liikkua, mutta aikataulut saattavat muuttua kesken lomasesongin. Helpointa on ottaa illalla taksi.

Riippumatto mukaan

Kamaresin ranta Sifnoksella on aamulla hiljainen. Vain muutama lenkkeilijä juoksee pehmeässä hiekassa rantaa päästä päähän. Ihmisiä on aamu-uinnilla, jos ei ole liian tuulista. Meltemi, kesäkuun alusta alkaen puhaltava puuskittainen tuuli, saattaa häiritä tyynessä vedessä viihtyvää. Onneksi tuuli yleensä häipyy yhtä nopeasti kuin tuleekin.

Ranta syvenee loivasti ja on turvallinen lapsille. Uimakoulukin pitää tuntinsa täällä. Kamaresin ranta on saanut puhtauden ja turvallisuuden ansiosta sinilipputunnuksen.

Veden äärellä muutama ravintola tarjoaa pehmeitä rantapetejä ja hyvää ruokaa. Kamaresiin voi tuoda myös omat eväät ja ripustaa riippumattonsa rantaa varjostaviin puihin.

Likööriä reppuun

Pienille itäisille Kykladien saarille ei kannata lähteä ostoslomalle. Sifnoksella paras tarjonta on Apolloniassa. Sieltä löytyvät myös saaren ainoat pankkiautomaatit. Illan pimetessä kaduilla syttyvät kynttilät ja lyhdyt, ja pienet idylliset putiikit avaavat ovensa.

Aito Sifnoksen tuliainen on ohut kangasreppu. Kykladien kuuluisin likööri mastika on hyvä vaihtoehto ouzolle. Muita paikallisia tuliaisia ovat hunaja ja käsintehdyt astiat. Sisustustavaroita tarjoaa värikäs Le Cotecheri -liike.

Vinkkejä saarihyppelyyn

  • Lauttaliput kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, varsinkin jos matkustaa sesonkiaikaan heinä–elokuussa. Varatun lipun voi noutaa lähtösatamasta laivayhtiön konttorista.
  • Reitti kannattaa suunnitella hyvin ja jättää pelivaraa kotiinlähdölle. Joskus lauttamatkoja joudutaan perumaan sääolojen takia, joten lentopäivälle ei kannata jättää lauttamatkaa. Tämä koskee lähinnä pieniä, nopeita lauttoja.
  • Nopeat lautat ovat noin kolme kertaa kalliimpia kuin isommat ja hitaammat. Nopeita kannattaa välttää tuulisella säällä, jos on taipumusta tulla merisairaaksi.
  • Esimerkiksi Santorini–Milos hitaalla lautalla matkan kesto 3 tuntia 40 minuuttia. Nopea lautta taittaa matkan alle kahdessa tunnissa.
  • Jos matkustaa paljon lautoilla, reppu on käytännöllisempi kuin matkalaukku. Laukkuja on hankala käsitellä laivan jyrkissä portaissa ja kapeilla käytävillä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla