Venetsia imee matkailijan rahoja magneetin lailla. Lue kymmenen hyödyllistä talousneuvoa Italian-matkalle.

Euroistaan tarkka turisti tutkii nämä talousneuvot ennen Venetsian-matkaa.

  1. Marraskuussa ja tammi-helmikuussa lomahuoneiston tai hotellihuoneen voi saada jopa neljäsosalla kesän huippuhinnoista.
  2. Joulusesonkina ja karnevaaliaikana hinnat vähintään kaksinkertaistuvat.
  3. Paras hinta-laatusuhde on loka-joulukuussa ja maaliskuussa. Tammi-helmikuussa sää on arvaamatonta.
  4. Marco Polon lentokentän tuloaulasta on vain 300 metrin kävely Venetsiaan vievälle edulliselle vesibussille. Alilagunan vesibussilla matka Pyhän Markuksen torille maksaa noin 15 euroa.
  5. Baarissa säästäväinen nauttiin espresson mieluummin tiskillä kuin pöydässä. Tiskilla kahvi maksaa vain euron, viini pari euroa.
  6. Kaukoidässä ja Itä-Euroopassa valmistetaan paljon niin sanottua aitoa Muranon lasia, Buranon pitsiä ja Venetsian karnevaalinaamioita. Tunnistat väärennökset siitä, että niitä myydään reippaasti halvemmalla hinnalla kuin oikeasti aitoja tuotteita.
  7. Vältä ylikalliita gondoliajeluja. Perushinta 45 minuutin ajelusta on 80 euroa, mutta talvisin hinnasta voi tinkiä.
  8. Varo taskuvarkaita. Tungoksessa laukku tai lompakko vaihtaa omistaa vikkelästi. Säilytä rahat esimerkiksi rahavyössä tai vetoketjullisessa pussissa paidan sisäpuolella.
  9. Juomarahan antaminen ei ole pakollista, joskin Italiassa se on tavallisempaa kuin Suomessa. Jos ravintolassa saa huippupalvelua, on kohteliasta antaa tippiä 5-10 prosenttia laskun loppusummasta. Italian harmaata taloutta torjuvien lakien mukaan asiakkaan pitää saada ostoksistaan kuitti, ricevuta fiscale. Jos kuittia ei ole esittää esimerkiksi ravintolan ovella ratsiaa pitävälle poliisille, ravintoloitsija joutuu maksamaan sakon, yli 500 euroa. Käytä ravintoloita, joissa saat kuitin.
  10. Ravintolan ruokalistaan on merkitty erikseen, mitä maksaa kattausmaksu coperto, yleensä noin 1–2 euroa asiakasta kohden, ja palvelumaksu servizio, yleensä 10-20 prosenttia laskun loppusummasta. Jälkimmäinen on eräänlainen turistivero, jota ei peritä kaikissa ravintoloissa. Pienen budjetin matkailija voi tutkia ensin ruokalistan, jos haluaa säästyä palvelumaksulta.

Matkaopas 6/2015 -lehdessä on 8 sivun artikkeli Venetsiasta, jonne kannattaa matkustaa myös talvella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla