Naisten reissuporukka kokoontui valitsemaan tämän kevään Plzenin-matkan hotellia, vasemmalta Kirsti, Päivi, Liisa, Leena, Raija, Kaija, Paula ja Allu.
Naisten reissuporukka kokoontui valitsemaan tämän kevään Plzenin-matkan hotellia, vasemmalta Kirsti, Päivi, Liisa, Leena, Raija, Kaija, Paula ja Allu.

Yhdeksän naisen ystäväporukka lähtee huhtikuussa 11. yhteiselle reissulleen. Joka kerrasta on kertynyt seuraavaan matkaan innostavia kokemuksia – ja joskus myös 30 uutta kenkäparia.

Ystävyyden juuret juontavat yhteiseen työpaikkaan, mutta porukan matkat alkoivat vasta työtoveruuden päätyttyä, kun Liisa Kapanen kutsui ryhmän koolle.

Naiset etsivät Euroopasta kivoja pienehköjä kaupunkeja ”kun ollaan itsekin pikkukaupunkien tyttöjä”. Ensi sijalla ovat paikat, joissa mahdollisimman harva on ennestään käynyt.

Seuraavan matkan kohde on yleensä lyöty lukkoon jo paluukoneessa. Tänä keväänä mennään Plzenin kuuluisaan olutkaupunkiin, joka oli myös yksi vuoden 2015 Euroopan kulttuuripääkaupungeista. Valinta tehtiin viime keväänä Ljubljanasta palatessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Joka vuosi tekee mieli lähteä uudelleen, kun aina on ollut kivaa Kirsti Hyytiäinen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ohjelma muotoutuu fiilispohjalta suurimmaksi osaksi paikan päällä. Yleensä ensimmäinen ehdotus saa jo kaikki innostumaan. Porukassa ei valiteta eikä nirsoilla, vaan annetaan iloisen mielen kantaa.

Edulliset lennot ja päivälliskassa

Helmikuisena tiistai-iltana naiset kokoontuivat Espooseen Päivi Kupiaksen ja Raija Peltolan työpaikalle valitsemaan hotellia Plzenissä. Tällä kertaa mukaan ehättivät kaikki muut paitsi Bernerin Raili

Lentoliput on ostettu jo hyvissä ajoin syksyllä, edullisesti. Lentojen hinta matkoilla on yleensä alle 250 euroa. Hotelliyön hinnaksi tulee noin 50 euroa henkeä kohti.

– Hotelleista valitsemme sellaiset, joissa kolme henkeä voi majoittua mukavasti yhteen huoneeseen, Allu Lamminen kertoo.

Ruokailukustannuksiin naiset keräävät yhteisen kassan jo ennen matkaa. Jokainen laittaa 15 euroa kerran kuussa matkatilille. Reissussa kassanhoito on uskottu Paanasen Leenalle.

Vakiona laivaretki tai bussikierros

Usein yhteiskassasta riittää rahaa myös retkien maksuun. Ohjelmaan on vakiintunut bussi- tai veneretki matkakohteen ympäristöön.

Bratislavassa naiset hyppäsivät kantosiipialukseen ja pistäytyivät sillä Wienissä. Laivamatka kesti 1,5 tuntia suuntaansa.

– Myös Annecyssa ja Bellagiossa teimme kivat laivaretket, Kaija Vesioja kertailee.

Ljubljanassa osallistuttiin bussikierrokselle Slovenian pääkaupunkia ympäröivällä maaseudulla.

Keskiaikainen kaupunkihelmi Brugge valikoitui matkakohteeksi Belgiassa, mutta sen lisäksi porukka ehätti pyörähtää 50 kilometrin päässä olevassa Gentissä.

Viisi käyntiä laukkukaupassa

Shoppailuakin matkoille mahtuu, mutta niihin kukin hassaa juuri oman mielensä ja kukkaronsa mukaan.

Joskus ostointo tarttuu koko porukkaan.

"Bratislavasta toimme yhteensä 30 uutta kenkäparia. Italiassa, Bellagiossa kävimme eräässä laukkukaupassa varmaan viisi kertaa."

- Kukkaroita tuli ostettua. Ja laukkuja, Paula Saloranta muistaa.

– Kauppias, vanha rakastettava herra, antoi meille jokaiselle lahjan, kun kävimme kaupassa viimeisen kerran. Lupasimme tulla uudestaan. Herra oli mielissään, kunnes kuuli, että ottaisimme miehemme mukaan. ”Ei, ei missään tapauksessa”, hän parahti, naiset kertovat silmät naurunsikkarassa.

Ihan kaikki ostokset eivät ole osuneet nappiin. Stratford -upon-Avonissa moni höynähti hankkimaan uppomunakeittimen.

Bratislavassa keväällä 2008 tehtiin kenkähankintoja,vasemmalta Leena, Raili, Paula, Kaija, Allu, Päivi, Raili ja LIisa.

Kurpitsansiemenjäätelöä, nam 

Päivällispaikaksi naiset usein valitsevat ravintolan, johon ovat törmänneet aamulenkillä. Vakio-ohjelmanumerona on nimittäin reipas kävelykierros ennen aamiaista. Osallistuminen on vapaaehtoista.

Tähän asti parhaimpien ruokapaikkojen joukkoon nousee kurpitsaruokiin erikoistunut Güjžina Ljubljanassa. Jälkiruokajäätelökin oli kurpitsan makuista.

– Aika moni taisi ostaa kotiinkin ravintolan ihanaa kurpitsansiemenöljyä, Liisa arvaa.

Cafe Sacher oli juuri niin perinteinen wieniläiskahvila kuin odottaa sopii, mutta komein jälkiruokatilaus tehtiin silti Ranskassa Annecyssa.

– Pyysimme tarjoilijaa tuomaan listalta yhdeksän ensimmäistä annosta ja laitoimme sitten lautaset kiertämään niin, että kaikki saivat maistaa kaikkea, Allu kertoo.

Italialaismamman hoivissa

Hotelleista yksi reissaajia eniten ihastuttaneista oli Miralago Bellagiossa.

– Pieni, kodikas perhehotelli, jonka topakka emäntä leipoi sämpylät ja haki torilta marjoja aamiaispöytään. Hän jopa kutsui meidät omaan olohuoneeseensa aperitiiville ja kuljetti autollaan kaupungilla, naiset muistelevat.

Aivan ensimmäisellä matkalla Budapestissa osa porukasta majoittui kalustettuun huoneistoon, jota vuokrasi suomalainen Merja Pienimaa. Loput naisista yöpyi samassa talossa sijaitsevassa hotellissa ja tuli sieltä seuranpitoon vuokrahuoneiston kristallikruunun alle.

Bratislavan Radisson Blu Carltonissa osa huoneista ei vastannut sitä, mitä oli luvattu, mutta pyynnöstä saatiin uudet huoneet tilalle.

Amsterdamissa hotelli osoittautui kehnoksi, mutta ei matka siihen kaatunut. Van Gogh -museo oli kuitenkin vaikuttava elämys.

Kulttuuririentoja matkoille on mahtunut muuallakin. Budapestissä naiset kävivät jazzkonsertissa ja Bratislavassa päättivät ex tempore -oopperaillasta, kun tarjolla oli Puccinin uljas Tosca.

Sisältö jatkuu mainoksen alla