Matkailuun liittyy riskejä, mutta maalaisjärki ja valppaus auttaa reissun päälläkin.

 1. Liikenne

  Liikenne on ylivoimaisesti suurin matkailijaa uhkaava vaara. Erilainen ajokulttuuri, vasemmanpuoleinen liikenne, ajoneuvojen kunto ja länsimaisesta poikkeava käsitys esimerkiksi jalankulkijoiden oikeuksista voi johtaa kohtalokkaaseen tilanteeseen. Tutustu kohdemaan liikennesääntöihin, ole tarkkana tiellä äläkä hyppää suin päin vuokra-auton rattiin. Vältä ajamista pimeällä. Käytä vain virallisia takseja.

 2. Mellakat

  Terrorismin uhan voi selvittää UM:n matkustustiedotteista. Mielenosoituksiin voi törmätä missä tahansa, mutta niistä on syytä aina pysyä kaukana. Rauhallinen tilanne voi yhtäkkiä pahentua, eikä turistin paikallistuntemus välttämättä riitä pelastautumiseen muitten jaloista.

 3. Ruoka ja juoma

  Tavallisesta turistiripulista selviää nesteytyksellä, lääkkeillä ja levolla. Ruokamyrkytys vaatii sairaalahoitoa. Vältä raakoja tai huonosti kypsytettyjä ruokia. Kuori hedelmät ja juo vain pullovettä. Luota haju- ja makuaistiisi. Nuhjuiselta näyttävä mutta suosittu katukeittiö saattaa olla turvallisempi kuin viereinen hiljainen ravintola, jossa ruoka vaihtuu hitaasti ja seisoo. Pese kädet ennen ruokailua tai käytä käsidesiä.

  Lue myös: Iskikö matkakuume? 6 vinkkiä halvempaan lomaan

 4. Sähköiskut

  Kaikkialla sähköturvallisuus  ei ole samassa jamassa kuin Suomessa. Hotellihuoneen retkottavat johdot ja murtuneet kytkimet aiheuttavat sähköiskun vaaran. Kosteissa tiloissa saattaa olla lämmityslaitteita, joiden jännitteisiä osia ei ole lainkaan suojattu. Viallisissa sähkölaitteissa on myös tulipalon riski.

 5. Seksitaudit

  Varmin keino välttää sukupuoli-tauti on käyttäytyä vastuullisesti. Vältä seksiä satunnaisten tuttavuuksien ja prostituoitujen kanssa. Kontaktissa käytä aina kondomia. Ota kondomit mukaan jo Suomesta. Jos epäilet tartuntaa, mene tutkimuksiin viimeistään matkalta palattuasi.

  Oikea matka-apteekki voi pelastaa hengen – kanna näitä mukanasi

 6. Varkaudet

  Älä kanna mukana koko matka-kassaa tai arvokkaita koruja, vaan ota tallelokero, vaikka se vähän maksaisikin. Hyödynnä vaatteiden alle kätkeytyvää vyö- tai kaulapussia ja salataskuja. Kanna reppua etupuolella, äläkä anna olkalaukun valahtaa selän päälle. Älä säilytä puhelinta tai laukkua ravintolan pöydällä. Pidä mukana valelompakkoa, jossa on vähän rahaa ja vanhentuneita muovikortteja. Katso, että hotellihuoneen ovi ja ikkunat ovat lukossa ollessasi poissa ja nukkuessasi. Ota matkaan varashälytin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla