Havis Amandaa pidettiin aikoinaan siveettömänä ilmestyksenä.
Havis Amandaa pidettiin aikoinaan siveettömänä ilmestyksenä.

Kippis ja kulaus! Uusien ja vanhojen ylioppilaiden vappuaattoon kuuluu patsaan lakitus. Helsingissä hatun saa Manta, Kuopiossa Veljmies ja Oulussa Franz Mikael Franzén.

1. Havis Amanda

Havis Amandan, tuttavallisesti Mantan, veisti kuvanveistäjä Ville Vallgren Pariisissa. Se paljastettiin Kauppa­torilla 1908. Patsaan pesee ja lakittaa tänä vuonna Taideyliopiston yli-oppilaskunta.

Tiesitkö?

Merileijonien ja kalojen ympäröimä alaston naishahmo on merenneito, joka symboloi merestä nousevaa Helsinkiä. Vallgren kertoi aikoinaan patsaan malleina olleen 19-vuotiaat pariisittaret, Léonie ja Marcelle.

Kauppatori, Helsinki
Lakitus 30.4. klo 18.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Veljmies

Suorakaiteen muotoisessa suihkualtaassa seisova pronssinen Veljmies-patsas on kuvanveistäjä Heikki Konttisen työ vuodelta 1957. Patsaan pesee ja lakittaa Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta.

Tiesitkö?

Kauppahallin toisessa päädyssä seisoo savolaista torimyyjää edustava, kuvanveistäjä Taru Mäntysen Siskontyttö. Sen pesevät ja lakittavat vappuna Savonia-ammattikorkeakoulun tradenomiopiskelijat.

Kuopion tori, Kauppahallin itäinen pääty.
Lakitus 30.4. klo 17.45.

3. Franzénin patsas

Runoilija, kirkonmies Franz Mikael Franzénin (1772–1847) pronssipatsas vuodelta 1879 on Oulun vanhin julkinen ulkoveistos. Sen lakituksesta Tuomiokirkon edustalla vastaa Oulun yliopiston Humanistinen Kilta.

Tiesitkö?

Patsaan veisti kuvanveistäjä Johan Erland Stenberg. Pronssipäätä hän muotoili Pariisissa talvella 1878. Seuraavana keväänä se kuljetettiin junalla Lyypekkiin ja edelleen laivalla perille Ouluun.

Franzénin puisto, keskusta, Oulu.
Lakitus klo 12.

Aura Aaltonen

Wäinö Aaltosen veistämästä Lilja-patsaasta puhumattakaan. Lakitettu Turussa jo vuodesta 1929, molemmilla kotimaisilla puhuteltuna tänäänkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla