Potilasvierailulle meneviltä voidaan kieltää sairaalan ovella kukkapuskat ja suklaarasiat.

Moni meistä on tottunut siihen, että sairaalaan joutuneelle läheiselle viedään vierailun yhteydessä pieniä viemisiä: kukkakimppu, suklaalevy tai lukemista. Kirjojen ja lehtien viemistä vastaan sairaaloilla ei ole mitään, mutta kukkien ja syömisten vientiä voidaan rajoittaa.

Taustaa: Älä laiminlyö tätä vaivaa – voi johtaa teho-osastolle.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) sairaaloista ainakin Meilahden tornisairaalassa on kukkakielto.

– Sairaalassa on paljon potilaita, joilla on infektioriski tai allergioita. Kukkakielto on asetettu sen takia, kertoo HUS:n viestintäpäällikkö Niina Kauppinen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suklaakieltoa sairaalassa ei ole, mutta potilailla saattaa olla esimerkiksi sairauden takia erilaisia syöntirajoitteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiinnostava tieto: 13 faktaa aivoinfarktista.

Kiellot tuomisten suhteen vaihtelevan paljon HUS:n eri sairaaloiden välillä. Kauppinen toivoo, että vieraat eivät soittelisi etukäteen kyselläkseen mahdollisista rajoituksista, sillä se kuormittaisi jo ennestään kiireistä henkilökuntaa.

– Kannattaa ennemmin ajatella niin päin, ettei ole itsestään selvää, että potilaalle saa viedä kukkia tai syötävää. Ensimmäisellä vierailukäynnillä voi vaikka tunnustella tilannetta osastolla ja kysyä millaisia tuomisia saa tuoda ja mitä potilas toivoo.

Kauppinen toteaa, että yleisesti ottaen hoitoajat ovat lyhentyneet, joten harva joutuu enää viettämään sairaalassa pitkiä aikoja.

– Kyllä se vierailu itsessään on paljon tärkeämpi asia kuin tuomiset.

Lue myös: Sairaala ei tee hyvää vanhukselle.

Minusta on aivan luonnollista, että tiedotetaan jo esim. sairaalen ovella kukka ja tupakointikiellosta. Mielestäni niin on ollut jo kauan. Siellä taitaa olla vielä huomautus, että voi hoitohenkilökunnalta kysy potilaan henkilökohtaisista  tuomisrajoituksista.

Kirjastoihin saisi tulla äänekkyysrajoite, ne ovat nykyään meluisia ja ikäviä paikkoja, esimerkkinä kuuluisa Tampereen Metso, koska lapsiperheet metelöivät ja se karkottaa rauhaa ja hiljaisuutta rakastavat kirjasoasiakkaat, muutkin kuin minut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla